02 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

Davutoğlu: Türk-Ermeni ilişkileri normalleşecek

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Ermenistan arasında paraf edilen iki protokolle başlatılanın 6 haftalık bir iç siyasî süreç olduğunu ifade ederek, 6 hafta sonunda imzalanacak olan bu protokollerin yürürlüğe girmesi için TBMM’nin onayı gerekeceğini kaydetti.

KKTC’de soruları cevaplayan Davutoğlu, Ermenistan ile Türkiye arasında paraf edilen iki protokole ilişkin soruları cevapladı. Davutoğlu, Türkiye ve Ermenistan’ın, İsviçre’nin arabuluculuğuyla sürdürdükleri çabalar bağlamında parafladıkları “Diplomatik İlişkilerin Tesisi Protokolü” ile “İkili İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü” çerçevesinde “sınırların tanınmasının önemli bir unsur” olduğunu söyledi. “Kars anlaşmasıyla ortaya çıkan uluslar arası normlar etrafında sınırların tanınmasının temel olduğunu” belirten Davutoğlu, “O olmadığı zaman komşuluk ilişkisinden bahsetmek mümkün olmaz” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, donmuş kriz ve sınırların “elde patlamaya hazır bombalar gibi” olduğunu söyleyerek, “asırlar boyu birlikte sorunsuz şekilde yaşanan Ermenistan ile ortak tarihin güzel yanlarını hatırlatan bir perspektifte buluşulması ve Türkiye-Ermenistan normalleşmesinin, Türk-Ermeni normalleşmesine gitmesi” gerektiğini söyledi. Bakan Davutoğlu, Türkiye-Ermenistan normalleşmesinin önünün açılması gerektiğini belirterek, ancak buna paralel olarak Ermeni-Azeri ihtilafının çözülmesinin önemine de işaret etti ve uluslar arası hukuka dayalı olarak bu ilişkilerin normalleşmesinin de bu vizyonun bir parçası olduğunu kaydetti. “Gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır” diyen Davutoğlu, Erdoğan’ın geçen Cuma Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’i aradığını, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun da Cumartesi günü Bakü’ye giderek gerekli bilgilendirmelerde bulunduğunu belirtti. Davutoğlu, şöyle konuştu: “Biz hiçbir zaman Azerbaycan’ın Türkiye’nin menfaatlerini gözetmeden bir politika geliştireceğine, kim ne söylerse söylesin inanmayız. Aynı şekilde Azeri kardeşlerimizin de onların menfaatlerini gözetmeyecek bir politikanın Türkiye tarafından yürütülmeyeceğine mutlak olarak inanmasını bekliyoruz. Hiçbir süreç, bizim için Türkiye-Azerbaycan dostuluğundan daha önemli değildir.” Davutoğlu, bu sürecin Azerbaycan’ın millî menfaatlerine zarar vermeyeceğini, bu konudaki tutumlarının çok açık olduğunu söyleyerek, bu süreçle Yukarı Karabağ ve işgal altındaki topraklarla ilgili meselelerin çözümünün de ciddî bir ivme kazanacağına inandıklarını kaydetti.

02.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  AĞUSTOS, IRAK’TA ÖLÜMLERİN EN ÇOK OLDUĞU AY

  SINIRLAR AÇILACAK, İLİŞKİLER GELİŞTİRİLECEK

  Dünya kamuoyu gelişmelerden memnun

  Davutoğlu: Türk-Ermeni ilişkileri normalleşecek

  Japonya’da yeni dönem başlıyor

  AB, protokollere “büyük önem veriyor”

  İsrail askerleri Filistinli gençlerle çatıştı

  Olmert’in işlemediği suç kalmamış

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.