17 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

MİNİ HİKÂYELER

Pişirmesini öğrenelim - NEVİN ALAN

Yavrularımla beraber okuyoruz. Oğlum soruyor. “Neden her gün bize okuma saati uygulatıyorsun anneciğim?” Durum ortada, onların anlayabileceği şekilde bıkmadan tekrar edeceğim misâli sizlerle paylaşmak istedim. Çocuklarımızı yönlendirirken yaş ve kapasitelerine uygun bir dil kullanmak lüzumundayız. Sizlerle, bu anlatımlarımdan bence ve çocuklarımca en güzelini paylaşabiliriz. Acı tatlı yaşanan farklılıklar böyle değer kazanır.

Biz hanımların vaktimizin çoğunluğunun geçtiği mutfaktan, örnek malzemelerimi topladım.

“Bakın dünyanın en pahalı ve lüks tenceresini alalım. İçine çok kaliteli sebze, et, baharat, vs. malzemelerimizi koyalım. Tenceremizi ocağın üzerine oturtalım. Fakat pişmesi için ateşini yakmayalım. Tenceremiz öylesine birkaç gün beklesin. İçindeki malzemeler ne olur çocuklar? ”

“Tabiî ki bozulur anneciğim.”

“Neden?”

“Çünkü ocağın ateşini yakmadık, onun için malzemeler çiğ kaldı. Bekleyince de kokar, işe yaramaz yiyemeyiz.”

Evet beklediğim cevap gelmişti. Anlatmak istediğimi onların benliklerine işlemem gerekiyordu. Cevap olarak şunları açıkladım.

“Yavrularım, tencereyi bizim bedenimiz olarak düşünün. İçindeki malzemeler de organlarımız. Baharatlar da duygularımız. Eğer biz iman ateşiyle pişmezsek zamanla bozuluruz. Ve cennete lâyık nefis bir insan olamayız. Kalbimizin ve ruhumuzun ateşi de okuduğumuz iman hakikatlerinin nuru. Her gün düzenli olarak namazlarımızı kılalım. Okuma saatimizde de vücut tenceremizin malzemelerini pişirecek eserler okursak, çok kıymetli bir mânevî lezzet oluruz. Böylece ömrümüzün son nefesine kadar olgunlaşmış halis meyveler sûretinde ebedî âleme uçarız.”

Bence bu anlatıma biz büyüklerin de ihtiyacı var. Hem nefsimizin olumsuz tezatlarına frenleme vazifesi yapar, hem de farklı bir aktarımdan nasiplenecek çok kişiye sahip oluruz. Sizler şimdi hangi malzemelerden ders çıkaracaksınız? Çevremizdekilerle iletişimimizde böyle cazip misâllere ihtiyacımız var. Ne dersiniz?

17.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Ramazan takvimi

  BİR ÂYET, BİR YORUM

  Bir Sahabenin Günlüğü

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

  RİSÂLE-İ NUR’DAN SORULAR VE CEVAPLAR

  PEYGAMBER KISSALARI

  RAMAZAN HÂLLERİ

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD

  DENİZCİNİN RAMAZANI

  İLMİHAL

  MİNİ HİKÂYELER

  DOSTLARA DUÂLAR

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.