17 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

RAMAZAN HÂLLERİ

Biz tuttuk ne kaybettik? Siz tutmadınız ne kazandınız? - OSMAN ZENGİN

Veya başlık, “Biz tuttuk çok şey kazandık, siz tutmadınız çok şey kaybettiniz” de olabilirdi. İşte mübarek bir hâsılât mevsimi daha biterken, aklımıza gelenlerden biri de, bu oluyor her zaman. Ve bu soruyu hep soruyoruz.

Dinî bilgi ve terbiyesi zayıf, genellikle de nefis ve şeytanın elinde oyuncak olanların, başka zamanlarda yaptıkları densizlikler neyse de, ama bu mübarek Ramazanda, açıktan milletin gözünün içine baka baka yiyip içmeleri insanı çileden çıkarıyor. Bir de, inadına ve kabadayı pozunda yapıyorlar, utanmadan, sıkılmadan.

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi, yani halk lisanında “gâvur” tabir edilen başka din mensuplarının Ramazana, oruca gösterdikleri saygı ve hürmeti, maalesef bizim bu aynı dinden olan yerlilerimiz göstermiyor. Ondan da zaten bu sel vs. musîbetler başımıza geliyor ya.

Başlıktaki suâle dönelim. Gerçekten biz oruç tuttuk, Allah rızası, emri için aç kaldık, susuz kaldık ne kaybettik? Diğerleri emre uymadı ne kazandı? Aslında kazanan biz ehl-i siyam olan oruçlular, kaybeden de, ehl-i siyama muhalefet eden oruç tutmayan, üstelik tutmadığı gibi, saygı da göstermeyenler oldu. Tabiî, tutma mecburiyeti yok kimsenin. Herkes kendi hesabını verecek. Ha, hastalık vs. gibi meşrû sebeplerden dolayı tutmayabilirler. Ama, milletin gözüne sokar tarzda yaptıkları hiç iyi bir şey değil. Gizliden yapmaları lâzım.

Eskiden gündüz açık olan lokanta v.b. yerler, camlarını ya gazete, kâğıt gibi şeylerle kapatır, ya da boya ile kamufle ederdi içerisini. Hani oruç tutanlara ayıp olmasın diye. Ama şimdi, o da kalktı. Zaten bir çok kafe, kebapçı v.s. gibi yerlerin kaldırım ve sokakları işgal ettikleri masalarla bu iş hiç yapılmıyor.

Ne yapalım? Herkes kendi bilir. Bizler halimizden çok memnunuz Elhamdülillah. Bu nurlu ayda; Nura gark olduk, melekleştik, Rabbimizin emrine mûtî olan, uyan kullar olmanın mutluluğunu tattık. Ama ya diğerleri? Yazık! Allah akıl, iz’an ve hidayet versin onlara da.

17.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Ramazan takvimi

  BİR ÂYET, BİR YORUM

  Bir Sahabenin Günlüğü

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

  RİSÂLE-İ NUR’DAN SORULAR VE CEVAPLAR

  PEYGAMBER KISSALARI

  RAMAZAN HÂLLERİ

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD

  DENİZCİNİN RAMAZANI

  İLMİHAL

  MİNİ HİKÂYELER

  DOSTLARA DUÂLAR

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.