03 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Şalit’in görüntüsü yetti

GAZZE Şeridi’nde 3 yıldan fazla süredir bilinmeyen bir yerde tutulan İsrailli asker Gilad Şalit’in hayatta olduğunu gösteren ilk video görüntüleri, Alman arabulucu Ernst Urlau tarafından, İsrailli yetkili Hagai Hadas’a teslim edildi.

Hadas, görüntüleri önce İsrail Başbakanlığına ve Şalit’in ailesine iletecek. Görüntülerin yayımlanıp yayımlamamasına, Şalit’in ailesinin ve Başbakanlığın incelemesinden sonra karar verilecek. İsrail ve Hamas arasında aylardır Alman ve Mısırlı arabulucularla yapılan dolaylı görüşmelerde ilk kez bir anlaşmaya varılmış ve Şalit’in görüntüleri karşılığında İsrail cezaevlerindeki 20 kadın tutuklunun serbest bırakılması kararlaştırılmıştı.

Tutuklulardan en genci, 15 yaşındaki Bara’a El Malki, İsrail güvenlik kabinesinin kararı onaylamasının ardından Çarşamba gecesi serbest bırakılmıştı. El Malki’nin, bıçak taşımaktan aldığı 11 aylık cezası gelecek Kasımda doluyordu. El Malki’nin erken serbest bırakılmasının ardından İsrail, anlaşma çerçevesine bir kadın tutukluyu daha ilâve etti. Karşılıklı takasın yapılacağı sabah saatlerinden itibaren Hamas’ın El Aksa Televizyonu, Ramallah yakınlarındaki Ofer ve Haşaron cezaevlerinden; Gazze’den canlı yayınlarla gelişmeleri verdi.

BATI ŞERİA’DA HAMASLILARA

VE BAYRAĞINA İZİN YOK

Öte yandan, tutukluların, Uluslararası Kızılhaç araçlarıyla alınacağı cezaevleri önüne Hamaslı yetkililerin gitmesine izin verilmedi. Ofer’e tutuklu yakınları ile sadece El Fetihli yetkililer gidebildi. Cezaevi önünde bekleyenlerin Hamas bayrakları açmasına da izin verilmedi. Tutuklu yakınlarının bazılarının ellerinde Filistin ile Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin bayraklarını taşıdığı görüldü. Tutuklular buradan Kızılhaç araçlarıyla alınıp, yine Ramallah yakınlarındaki Betunya’dan serbest bırakılacaklar, biri de Gazze ile İsrail sınırındaki Erez geçiş noktasına bırakılacak.

03.10.2009


 

Kudüs’te Cuma gerginliği

Kudüs’te, geçen hafta Haremüşşerif içinde yaşanan ve daha sonra Eski Kent içine yayılan çatışmaların gerginliği sürüyor.

İsrail’in dini bayramlarından Sukot’un (Çardak Bayramı) başlaması sebebiyle çok sayıda kişinin Yahudilerin dinî mekânı Ağlama Duvarı’na akın etmesi beklenirken, Haremüşşerif’i yöneten İslâm Vakfı’nın yetkilileri, geçen haftaki gibi, bazı aşırı sağcı Yahudilerin cami alanına girme teşebbüsünde bulunabileceği endişesi taşıyor. İsrail polisi ve askerleri, Eski Kent kapıları ile Kudüs’ün doğu mahallelerinin girişinde konuşlandı, buralarda barikatlar kuruldu. Polis, İslâm Vakfı’na, 50 yaşın altındakilerin Cuma namazı için camiye giremeyeceklerini bildirdi. Uygulama bu kez sadece öğle namazı ile sınırlı kalmayıp, sabah namazını da kapsadı. Eski Kent sokaklarında asker ve polisten geçilmezken, polis özellikle Şam Kapısı ve Aslanlı Kapı tarafına kurduğu barikatlarla sabahın erken saatlerinden itibaren Eski Kent içine girmek isteyen Arapların kimlik ve yaşlarını kontrol etti. Helikopterler de bölgeyi zaman zaman havadan denetledi. Sukot sebebiyle Batı Şeria’ya da tam kapatma uygulamasına geçildi. Perşembe akşamı başlayan tam kapatma uygulaması bu gece kaldırılacak.

03.10.2009


 

Komşu, ‘krizin gölgesinde’ sandık başına gidiyor

Yunanıstan’da 4 Ekim Pazar günü yapılacak erken genel seçimler için siyasî partilerin düzenledikleri seçim kampanyaları sona erdi.

Yunan basın-yayın organları, seçimin favorisinin, kamuoyu araştırmalarında iktidardaki yeni Demokrasi Partisi’nin (YDP) 5-7 puan önünde görünen anamuhalefet PASOK partisi olduğu değerlendirmesini yaptılar. Başbakan Kostas Karamanlis’in yoğun bir seçim kampanyası yürüttüğü belirtilen haberlerde, bu çabanın seçimi kazanmaktan ziyade ezici bir yenilgiye uğrayarak, başbakanlığın yanı sıra YDP’nin genel başkanlık koltuğunu da kaybetme endişesinden kaynaklandığı yorumunda bulunuldu. Yunan siyasî sahnesinin iki büyük partisi seçim kampanyalarının hemen hemen tümünü, Yunan basınının ‘’dış politika konuları figüran oldu’’ yorumunu yapmasına sebep olacak derecede, ekonomi üzerine kurdular. Başbakan Karamanlis, erken seçimlere gitme kararını vermesine sebep olduğunu söylediği ekonomik krizin, önümüzdeki 2 yıl içinde Yunanistan’ı vuracağını belirttiği sert etkisinden korunmanın tek yolunun YDP’ye oy verilmesi olduğunu savundu.

Kampanyasında, alınması gereken sert ekonomik tedbirler arasında kamu istihdamının durdurulması, milletvekilleri dahil yüksek kamu maaşı alanların ücretlerinde indirime gidilmesi ve etkin bir vergi toplama programı uygulamasını sayan Karamanlis, ekonomik krizden başka türlü çıkışın mümkün olmadığını ve PASOK’un ekonomi politikasının boş bir sayfadan ibaret olduğunu öne sürdü. Krizden çıkışın tek yolunun piyasayı canlandırmak olduğunu savunan PASOK lideri Yorgo Papandreu ise YDP iktidarını ekonomik krize karşı hiçbir yapıcı tedbir almamakla suçladı.

03.10.2009


 

Danimarka, Türkçe’yi seçmeli ders yapıyor

DANİMARKA Öğretmenler Birliği (DLF), Alborg şehrinde yaptığı yıllık kongresinde tarihi bir karara imza attı. DLF, Türkçe ve Arapça’nın ilköğretim okullarında seçmeli ders olarak okutulması yönünde karar aldı.

DLF’nin bu kararı sayesinde, Liberal - Muhafazakâr koalisyon hükümeti zamanında belediyelerin inisiyatifine bırakılan anadil eğitiminin yeniden verilmesinin önü açılmış oldu. DLF’nin kongresinde Türkçe ve Arapçanın seçmeli ders olarak okutulmasının kararının alınmasıyla, binlerce Türk ve Arap kökenli çocuklara ‘sizler bu ülke ve bizim birer parçamızsınız’ mesajının verilmek istendiği açıklandı. Ayrıca bu kararla Danimarkalı öğrencilerin, kendi kültürleri dışında bir başka kültürü de yakından öğrenme imkânına kavuşacakları konusunda görüş birliğine varıldı. Öte yandan Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (TİKA) katkılarıyla Kazakistan’ın eski başşehri Almatı’daki El-Farabi Üniversitesi’nde Türk Dili ve bilgisayar sınıfı açıldı. El-Farabi Üniversitesi Filoloji Fakültesi’nde şu anda Türkçe’nin yanı sıra 8 farklı dilde eğitim veriliyor. Üniversitede Türkçe toplam 80 öğrenci eğitim görüyor.

03.10.2009


 

Obama’dan Gandi’ye yaş günü kutlaması

ABD Başkanı Barack Obama, Hindistan’ın bağımsızlık lideri Mahatma Gandi’yi, doğumunun 140. yıl dönümü dolayısıyla övgüyle andı.

Obama yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, hayatını adalet, hoşgörü ve şiddete başvurmadan değişim yaratmaya adayan Gandi’nin yıl dönümünü kutlayan Hint halkının yanında yer aldıklarını söyledi. Başkan ayrıca, “bugünün Amerika’sının köklerinin Gandi’nin Hindistan’ında olduğunu, çünkü Gandi’nin Martin Luther King Jr. ile paylaştığı öğretilerinin ABD toplumunun sivil haklar hareketiyle değişmesine yardımcı olduğunu” ifade etti. “Büyük Ruh” olarak bilinen (Mahatma) Gandi, 1948’de bir Hindu radikal tarafından öldürülmüştü.

03.10.2009


 

Hindistan ve İtalya’da sel

HİNDİSTAN'IN güneyinde muson yağmurlarının yol açtığı sel felâketinde ölenlerin sayısının 76’ya yükseldiği bildirildi. Yerel yetkililer, Karnataka eyaletinde 60, Andra Pradeş eyaletinde de 16 kişinin öldüğünü belirtti.

Karnataka eyalet hükümetinden bir yetkili, yaklaşık 25 köyün sular altında kaldığını ve hasadın tamamen yok olduğunu kaydetti. İtalya’nın Sicilya adasındaki Messina şehri yakınlarında meydana gelen selde ise ilk belirlemelere göre 9 kişi hayatını kaybetti. Sivil savunma yetkilileri, kendilerinden haber alınamayan yaklaşık 20 kişinin de kayıp olduğunu açıkladı. Yöredeki ev ve yolların su ve çamur altında kalmasına neden olan aşırı yağışta, yaklaşık 30 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Felâket sonrasında çevre illerden ve başşehir Roma’dan gönderilen ekiplerin kurtarma çalışmaları halen devam ediyor. Sel felâketi neticesinde Messina’nın Catania ile kara ve demir yolu ile bağlantısının da kesildiği bildirildi.

03.10.2009


 

Pasifik’te, yeni deprem

PASİFİK’TE önceki gün meydana gelen 8 büyüklüğündeki depremin ardından, dün de Tonga ve Samoa Adaları açıklarında 6,3 büyüklüğünde sarsıntı yaşandı.

Amerikan Jeofizik Kurumu, depremin merkez üssünün Neiafu Adasının 242 km ve Amerikan Samoa’sının başşehri Pago Pago’nun 377 km açığında olduğunu duyurdu. Depremin denizin 10 km dibinde meydana geldiği bildirilirken, tsunami uyarısında bulunulmadı. Önceki gün meydana gelen deprem ve tsunami sebebiyle Samoa Adaları ve Tonga’da ölenlerin sayısı son olarak 150 olarak açıklanmıştı.

03.10.2009


 

Parma Tayfunu tehdit ediyor

FİLİPİNLER'E yaklaşan Parma tayfununun, rüzgârların en fazla etkileyeceği bölgelerde yaşayan 1,8 milyon kişiyi tehdit ettiği bildirildi.

BM İnsanî Yardım Koordinasyon Dairesinin (OCHA) sözcüsü Elisabeth Byrs, tayfunun ilerlediği bölgede 1,8 milyon kişinin yaşadığını, bu bölgede rüzgârların en güçlü seviyede olacağını, dolayısıyla bu kişilerin tayfunun en büyük etkisiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Byrs, bölgeyi etkileyecek ikinci tayfun olan Parma’nın öğleden sonra Filipinler’i vurabileceğini, hafta sonu ise ülkeyi etkilemesinin kesin olduğunu ifade etti.

03.10.2009


 

Ketsana, Laos’u da vurdu

FİLİPİNLER, Vietnam ve Kamboçya’yı yerle bir eden Ketsana Kasırgası Loas’ta 16 can aldı. Laos Kızılhaçından Dr. Bountheung Menvilay, kasırganın yol açtığı ani su baskınları sebebiyle ülkede 16 kişinin öldüğünü belirtti.

14 kişinin güneydeki Attapeu, 2’sinin daha kuzeydeki Savannakhet bölgesinde öldüğünü belirten Menvilay, 135 kişinin kaybolduğunu açıkladı. Menvilay, 37 bin 500 kişinin evini terk etmek zorunda kaldığını da ifade etti.

03.10.2009


 

Maocu gerillalar köylüleri katletti

HİNDİSTAN'IN Bihar eyaletinde Maocu gerillaların 5’i çocuk 16 köylüyü öldürdüğü bildirildi.

Bir emniyet görevlisi, Maocu gerillaların dün sabah eyaletin başşehri Patna’nın 200 kilometre kuzeyindeki Amosi Bharen Köyüne düzenlediği saldırıda 16 köylüyü öldürdüğünü söyledi. Hindistan’ın bu bölgesinde Maocu komünist yanlısı gerillalar zaman zaman köyleri basıp masum sivilleri katlediyor.

03.10.2009


 

Endonezya’da bilânço, 1100

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) İnsanî İşler Sorumlusu John Holmes, Endonezya’nın Sumatra adasındaki Padang şehrinde önceki gün ve dün meydana gelen depremlerde ölenlerin sayısının 1100 olduğunu açıkladı.

Çok sayıda yaralı olduğunu da söyleyen Holmes, depremde yıkılan binaların enkazları altında çok sayıda kişinin olabileceğinden endişe edildiğini de sözlerine ekledi. Endonezya’da dün 7,6 ve bugün 6,8 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiş, son olarak 770 kişinin öldüğü açıklanmıştı.

03.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.