03 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Osmanlı’daki Kudüs FOTOĞRAFLARLA gün yüzündeydi

ÜSKÜDAR’DA kültürel faaliyetler çerçevesinde gerçekleştirilen, bu akşam sona erecek olan ve 118 fotoğraf ve belgenin bulunduğu “Osmanlı Arşiv Belgelerinde Kudüs” sergisi Yeni Camii (Gülnuş Valide Sultan Camii) bahçesinde açıldı.

Filistin Vakıflar Bakanlığına bağlı İslâm Araştırma Enstitüsü ve Üsküdar Belediyesi’nin işbirliği ile düzenlenen “Osmanlı Arşiv Belgelerinde Kudüs” konulu fotoğraf sergisinin açılışına; Üsküdar Kaymakamı İzzettin Küçük, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Üsküdar Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Filistin Vakıf Bakanlığı Müsteşarı Husam Abu Alrob, Filistin İstanbul Konsolosu Abdel Kerim Alkhatip, Osmanlı Arşivleri Genel Müdürü Mustafa Budak, Filistin Kültürünü Canlandırma Müessesesi Müdiresi Lübna Süleyman ve birçok Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, muhtarlar, araştırmacı yazar ve tarihçiler katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Yavuz Sultan Selim’in Kudüs’ü fethettiği dönemde orada sürekli yatırımlar gerçekleştirdiğini, halkın mutluluk ve refahı için bütün çalışmaları yaptıklarını vurgulayan Kara, “600 yıl hiç kimsenin dilini, dinini değiştirmeden hoş görü içerisinde bunları nasıl gerçekleştirmişlerse bizlerinde bundan ders çıkarmamız gerekir” diye konuştu. Mustafa Kara ayrıca, Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın Müslümanların ilk kıblesi olduğunu ifade ederek Osmanlı ve Türk tarihinde ayrı bir önemi olduğunu söyledi. Mustafa Kara’nın ardından birer konuşma yapan Üsküdar Kaymakamı İzzettin Küçük, Filistin İstanbul Konsolosu Abdel Kerim Alkhatip ve Osmanlı Arşivleri Genel Müdürü Mustafa Budak ise serginin anlam ve önemini anlatan konuşmalar gerçekleştirdiler. Konuşmacılar ayrıca Filistin ile Kudüs’ün önemine işaret ederek Ortadoğu’da kalıcı barışın sağlanması için Filistin sorununa çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdiler.

KUDÜS, BUGÜN ACILAR İÇİNDEDİR

“KUDÜS bugün İsrail’in işgali altında büyük acılar çekmektedir” diyen Filistin Vakıf Bakanlığı Müsteşarı, Osmanlıların Kudüs’e kazandırdığı sosyal ve kültürel bütün değerlerin İsrail tarafından yok edildiğinin altını çizdi. Filistin toplumunun bütün benliği ile kutsal toprakları savunmaya devam edeceğini söyleyen Abu Alrob, Türk ve Filistin halklarının ortak tarihi olduğunu, bu serginin de işte bu ortak tarihe şahitlik ettiğini ifade etti. Sergiyi gezenler arasında bulunan Sabriye Yaran, “Kudüs’le ilgiliyim ama sergide gördüğüm fotoğrafları daha önce hiçbir yerde görmedim. Hepsinden çok etkilendim” diyerek sergiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuşmaların ardından sergi Üsküdar Kaymakamı İzzettin Küçük, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Filistin’in İstanbul Konsolosu Abdel Kerim Alkhatip, Filistin Vakıf Bakanlığı Müsteşarı Husam Abu Alrob, Üsküdar Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Osmanlı Arşivleri Genel Müdürü Mustafa Budak ve AK Parti Üsküdar İlçe Teşkilât Başkanı Zekeriya Erdim tarafından açıldı.

GÜLSEVİL KAHRİMAN

03.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Osmanlı’daki Kudüs FOTOĞRAFLARLA gün yüzündeydi

  İslâm san’at eserleri koleksiyonculara satılacak

  Bursa Hanlar Bölgesi, beklemede

  Uygur Özerk Bölgesi’ni bir de fotoğraflardan görün

  Amerikalılar, Mevlânâ belgeseli çekti

  Uzun ve kırık havalar kayıtta

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.