05 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Hurda indirimi yok

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından düzenlenen Katar 1. Türk İhraç Ürünleri Sergisi için Katar’a bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, gazetecilerle düzenlenen sohbet toplantısında, hurda teşviği konusunun biraz karmaşık olduğunu, değerlendirilmesinin biraz zaman alacağını ve üzerinde titiz bir çalışma yapılması gerektiğini söylediğini hatırlattı.

Ergün, hurda teşviğinde bir takım zorlukların olduğunu dile getirerek, hurda indiriminin ilâve talep oluşturup oluşturmayacağı sorusunun cevabının önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye’de eski araç kullananların daha çok dar gelirli kesimler olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ‘’Hatta eski araçlara göre yeni araçların vergisi yüksek, eski araçların vergisi düşük. Bunlar çevreyi daha çok kirleten araçlar, bunların vergisi yüksek olursa, bunlardan vazgeçilir, yeni araçlara yönelme olur gibi, başlangıçta insana çok sıcak gelen ve parlak fikir gibi görünen bu konuya, yakından baktığınız zaman böyle olamayabileceğini görüyorsunuz.

Bunun vergilerini yükselttiğiniz zaman arabayı zor belâ alan ve kullanan bir kitlenin vergilerini yükseltmiş olacaksınız. Çevre etkileri, şunlar, bunlar bu tartışmaların hepsine hak veriyorum, bir de böyle bir gerçek var. Bu kitle arabasını hurda indirimiyle değiştirip, yerine yenisini alabilecek bir kitle midir? Bu sorunun da cevabı önemli. Eğer arabasını hurda indirimiyle değiştirip, yerine yenisini alabilecek bir kitleyse o zaman ilâve bir talep imkânı var demektir. Bunlar el değiştirecek, bu indirimden parası olup da yararlanmak isteyen bunu ucuz fiyata alacak.’’ Doha / aa KATAR’LA İLİŞKİLER Nihat Ergün, buna rağmen yine de herkesin şartları zorlayarak Türkiye’nin ihracat potansiyeli arttırmaya çalıştığını dile getirerek, şunları söyledi: ‘’Katar Hükümetinin de başta Emir olmak üzere diğer bakanların da Türkiye ile ekonomik ilişkilere, siyasî ilişkilere çok önem verdiklerini bir kere daha görmüş olduk. Zaten bugün de enerji ve sanayi bakanıyla bir görüşmemiz olacak. Aynı zaman da Katar Başbakanı da bize randevu verdi. Katar Başbakanı ile bir görüşme gerçekleştireceğiz. Bir kaç gün sonra da bizim Enerji Bakanımız Katar’a gelmiş olacak.’’ Katar’ın, Körfez ülkeleri arasında ekonomik, siyasî ve dünyaya bakış açısından çok istikrarlı bir yerde durduğunu belirten Ergün, Katar’ın ve Katarlı iş adamlarının, Türkiye ve Türk iş adamlarıyla dünyaya bakışının çok ortak noktaları olduğunu ifade etti. AR-GE TEŞVİKLERİ Bakan Ergün, Ar-Ge merkezlerinin özel kanunları olduğunu ve çok önemli teşvikler verildiğini anlatarak, bu teşviklerden sonra Ar-Ge merkezi sayısının 57-58’e ulaştığını ve buralarda 12 bin kişinin çalıştığını belirtti. Türkiye’de önceden 2 tane Tekno park olduğunu şimdi ise bu sayının 38’ye ulaştığını dile getiren Ergün, bu tekno parklarda çalışan kişi sayısının 11 bini geçtiğini ve bu tekno parklarda önemli projelerin üretildiğini bildirdi. Ergün, o üniversitelerin tekno parkların da, Ar-Ge merkezlerinde, o sanayicinin yapmak istediği şeylerin araştırıldığını ve Sanayi Bakanlığı olarak 3 yıl boyunca o Ar-Ge merkezinin faaliyetlerini finanse ettiklerini hatırlattı. ‘’Önümüzdeki bütçe döneminde bakanlığın doğrudan Ar-Ge’ye yaptığı desteklerini en az iki katına çıkaracağız. Başka harcamalarımızdan kısacağız, o başka harcamalarımızdan kıstığımızı Ar-Ge desteklerine vereceğiz’’ diyen Ergün, şunları kaydetti: ‘’Geçen gün bizim bakanlığımıza makam aracı alımı için onay verilmişti. Hepsinden vazgeçtik. Dedik ki; Hayır, bunları almıyoruz, bunların parasını alın olduğu gibi önümüzdeki yılın bütçesinde Ar-Ge çalışmalarını desteklemekte kullanın. Biz bunu önümüzdeki yılın bütçesinde 30-40 milyona çıkartabiliriz. Bunun önemli bir bölümünü de başka yapacağımız, bugün itibariyle gereksiz gördüğümüz harcamalardan karşılayabiliriz. Kaynağını kendi içerisinde bulabileceğimiz bir manzara var. Meselâ, yeni, İstanbul Ticaret Oda’mız, İstanbul Ticaret Üniversitesi ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı birlikte Kurtköy’de yeni bir tekno park kuruluşunu yeni onaylandı.’’

05.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Hurda indirimi yok

  Türkiye, dünyanın önde gelen ekonomilerinden biri

  Çekirdeksiz nar tüketicinin gözdesi

  Casio IT-800, dünyadan önce Türkiye’de, CeBIT 2009’da

  Yoksulluğun azaltılması öncelikli konu

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.