07 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

YENİ NESİL, ASIRLIK ÖRGÜ GELENEĞİNİ BİLMİYOR

Ordu’nun Gölköy ilçesine bağlı Kozören Köyünde asırlardır yapılan geleneksel el san'atlarının kaybolmaya yüz tuttuğu belirtildi.

Gölköy’ün yüksek dağlar arasında kurulu bulunan Kozören Köyünde asırlardır devam ettirilen geleneksel el dokumalarının unutulma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu ifade edildi. Kozören Köyünde kadınlar, çorap, heybe, kolan, kilim, eldiven gibi dokuma ürünler yapıyor. Desenleri renklerle buluşturan kadınlar, özenle hazırlanmış ipliklerle de tasarımlarını adeta dantel gibi işliyor. Bu ürünlerin her birinde elmas nakışı, akı nakışı, koç boynuzu, tabak nakışı gibi isimler taşıyan özel motifler bulunuyor. Dokumalarda canlı renklerin kullanılması ve ince işçiliğin gerekli olması dikkat çekiyor.

Bu ürünler geçmiş yıllarda bazı üniversitelerin el san'atları bölümlerinin bilimsel araştırmalarına da konu olmuş. Kozören’deki el san'atlarının pazarlanması için birkaç teşebbüste bulunulmuş. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul’da kurulan bir dernek aracılığıyla ürünler pazarlanmaya çalışılmış. Ancak bu girişimden bir netice alamayan köy halkı, geleneksel sanatlarının kaybolmaması için yeni çözüm yolları arıyor. Kültürel değerlerinin yaşatılmasını istediklerini söyleyen Kozören Köyü Muhtarı Hasan Akkoyun, “Buradaki ürünler dışarıya gitti, ama satılamayıp geri geldi. Ürünlerin ekonomik değeri olmaması sebebiyle gençler bu işe heves etmedi. Yaşlılar bunun dokumasını bilir ve yapar, ama gençler bilmez. Yaşlılar da yavaş yavaş çekilmeye başlayınca bu iş sönmeye başladı. Bizim bu işin kaybolmasına gönlümüz razı değil. O gün olmadı, ama bugün bazı şeylerin yapılabileceğine ve başarılabileceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

07.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Said Nursî Biyografi Kitabı’nın Urducası çıktı

  YENİ NESİL, ASIRLIK ÖRGÜ GELENEĞİNİ BİLMİYOR

  Eski İznik’e turizm gelecek!

  Altın Karagöz’de ön eleme tamamlandı

  Kütahya çiniciliği geçmişini arıyor

  Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler fotoğraflarda yaşayacak

  Edirne’deki asırlık Saray Hamamı kurtarıldı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.