08 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Abbas’a şok suçlama

İsraİl’İ, yılbaşındaki 22 gün süreli Gazze Operasyonu sırasında savaş suçu işlemekle suçlayan Goldstone Raporu’nun, BM İnsan Hakları Konseyi’nde görüşülmesinin ertelenmesinin yankıları sürüyor.

Raporun ertelenmesine Filistin yönetimi liderliğinden onay geldiği iddiaları, Batı Şeria’da ve Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler’i sokağa dökerken, Filistin’de adeta iç kriz doğmasına yol açtı.

Filistin haber ajaslarından Şehab ise Mahmud Abbas’ı hem iç, hem de dış kamuoyu karşısında güç duruma düşürecek bir habere yer verdi. Şehab, Washington’daki iyi haber alan kaynaklara dayandırdığı haberinde, Filistin’in, Goldstone Raporu’nun görüşülmesinin ertelenmesine destek vermesinin gerisinde, teyp kayıtlarının bulunduğunu öne sürdü. Haberde, geçen günlerde Washington’da Filistin heyetiyle İsrail delegasyonu arasında, tarafların rapora karşı tutumlarıyla ilgili bir toplantı yapıldığını ve Filistinli temsilcilerin başlangıçta rapora desteğin çekilmesi isteğine şiddetle karşı çıktıkları ileri sürüldü. Verilen bilgiye göre, bu duruş, Albay Eli Abraham’ın toplantıya gelip, dizüstü bilgisayarında yer alan ve Filistin Devlet Başkanı Abbas ile İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak arasında, eski İsrail Dışışleri Bakanı Tzipi Livni’nin de hazır bulunduğu bir ortamda geçen teyp bandını gösterdi. Söz konusu kaynaklara göre, bu ses bandında Abbas, Barak’ı, Gazze’deki İsrail operasyonunun sürmesi gerektiğine iknâ etmeye çalışıyor. Barak’ınsa, Livni’nin de operasyonun sürmesine destek vermesine karşın, bu konuda isteksiz göründüğünü öne sürülüyor. Aynı kaynaklara göre Albay Abraham, hem bu konuşmanın kayıtlarını, hem de Filistin Devlet Başkanlığı Sekreteri Tayyib Abdülrahim ile İsrailli yetkililerden Dov Weisglass arasındaki bir telefon görüşmesinin kayıtlarını Filistin tarafına gösterdi. Bu konuşmada, Abdülrahim de İsrail ordusunun Cebaliye ve (Gazze’deki fiili Başbakan İsmail Haniye’nin evinin bulunduğu) Şati Mülteci kampına girmesi için ortamın hazır olduğunu belirtiyor ve bu iki kampın ele geçirilmesinin Gazze’de Hamas iktidarına son vereceğini, ‘’beyaz bayrak’’ çekmelerini sağlayacağını vurguluyor. Habere göre İsrail tarafı, Filistin temsilcilerini, bu kayıtları, BM toplantısına, topyekun medya önüne getirmekle tehdit etti ve bu tehdit, Filistin temsilcilerini İsrail’in isteğine boyun eğmek durumunda bıraktı. Böylece Filistin tarafı hiçbir ülkeye Goldstone Raporu’nu benimsemeleri konusunda bir açıklama yapmayacakları yolunda, İsrail’e yazılı bir taahhüt de verdiler.

08.10.2009


 

Yunanistan’da yeni kabine İncil’e el basarak göreve başladı

Yunanistan’da Başbakan ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu’nun kurduğu yeni kabine, dün yemin ederek göreve başladı.

Cumhurbaşkanlığı sarayında Yunanistan Kilisesi Başpiskoposu İeronimos yönetiminde yapılan yemin töreninden sonra, 15 bakan ile 22 bakan yardımcısından oluşan kabinenin ilk toplantısına başkanlık etmek üzere parlamentoya hareket eden Papandreu, basına açıklama yapmadı. Bu arada Papandreu hükümetinde kadınlara geniş yer verildi. Kabinede 5’i bakan, 4’ü bakan yardımcısı olmak üzere 9 kadın görev aldı. Yeni bakanların görevlerini, gün içinde bakanlıklarında düzenlenecek törenlerle devralacakları açıklandı. Bu arada Yunan basını, Başbakan ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu’nun kurduğu kabine için beğenisini dile getirerek, bakanlar kurulunun genç, güvenilir ve deneyimli kişilerin yer aldığı dengeli bir kadro olduğu yorumunu yaptı. PASOK Partisi Genel Başkanı Yorgo Papandreu, kabinesinde bakanlık sayısını 16’dan 15’e indirdi. Hem başbakanlığı hem de dış işleri bakanlığını birlikte yürütecek olan Yorgo Papandreu, eski dışişleri bakanlarından Teodoros Pangolos’a başbakan yardımcılığı görevini verdi. Başbakan Papandreu’nun, parlamento başkanlığı görevi için eski bakanlardan Filippos Peçalnikos’u aday göstereceği de kaydedildi. Yeni bakanlar kurulu şu isimlerden oluşuyor: Başbakan ve Dışişleri Bakanı: Yorgo Papandreu; Maliye Bakanı: Yorgo Papakostandinu; Ekonomi, Rekabet ve Denizcilik Bakanı: Luka Katseli; Savunma Bakanı: Evangelos Venizelos; Altyapı Bakanı: Dimitris Reppas; Turizm ve Kültür Bakanı: Panos Gerulanos; Eğitim Bakanı: Anna Diamandopulu; Sağlık Bakanı: Mariliza Ksenoyanakopulu; Tarım Bakanı: Katerina Baçeli; Yerel Yönetim ve İçişleri Bakanlığı: Yannis Ragusis; Çevre ve Enerji Bakanı: Tina Birbili; Çalışma Bakanı: Andreas Loverdos; Kamu Güvenliği Bakanı: Mihalis Hrisohoidis; Adalet, Şeffaflık ve İnsan Hakları Bakanı: Haris Kastanidis; Devlet Bakanı: Haris Pambukis.

08.10.2009


 

Hıristiyan öğretmenler başörtüsünü savunuyor

Belçİka’nIn Flaman bölgesindeki okullarda geçen ay alınan başörtüsü yasağı kararı, Hristiyan Öğretmenler Sendikası’nca iptal istemiyle Danıştay’a götürüldü.

Sendika Genel Sekreteri Jos Van Der Hoeven, De Morgen gazetesine yaptığı açıklamada, Flamanca eğitim veren ilk ve orta dereceli okullarda 1 yıllık geçiş döneminin ardından başörtüsü yasağı getirilmesini öngören kararın hukukî dayanağının olmadığını belirterek, bu yasağın öğretmenler açısından kabul edilemez olduğunu vurguladı. Bugüne kadar başörtüsü tartışmalarına girmeseler de kendilerini ilgilendiren böyle bir yasağa karşı olduklarını kaydeden sendika yöneticisi Van Der Hoeven, “Hiçbir öğretmen başörtüsü takan öğrencilerin bunu baskı altında kaldıkları için yaptıklarını düşünmüyor. Bize göre başörtüsü dinî inancın gereği. Bu sebeple Danıştay’a gittik. Bizce başörtüsü yasağı inanç özgürlüğüyle çelişiyor” dedi.

Belçika’da nüfusun yüzde 60’a yakınının yaşadığı Flaman bölgesindeki başörtüsü yasağı daha önce de bazı kadın hakları örgütlerince ve başörtülü öğrencilerle Danıştay’a götürülmüştü. Başörtüsü yasağının ardından özellikle Anvers şehrinde yoğun protesto gösterileri düzenlenirken, Flaman bölgesinde Müslüman okulları kurulması için çalışmalar başlatılmıştı. Laiklik yerine “tarafsızlık” ilkesini benimseyen Belçika’da dinsel ve felsefi simgelerin kullanımına ilişkin hiçbir yasal düzenleme bulunmuyor. Anayasa, her vatandaşa inanç özgürlüğü ve bunu ifade etme hakkı tanıyor.

08.10.2009


 

Afgan seçiminde sonuçlar çelişkili

Afganİstan’da Ağustos ayında yapılan devlet başkanı seçiminde oyların bir kısmı yeniden sayılmaya başlarken, BM verileri de seçim sonuçlarında çelişkiler olduğunu gösteriyor.

Washington Post gazetesinin elde ettiği BM verilerine göre, ülkenin 134 bin 804 oyun sayıldığı bildirilen güneyindeki Helmand vilayetinde sadece 38 bin seçmen bulunduğu ve bunun 5 bin kadarının oy kullandığı tahmin ediliyor. Haberde, BM verilerinin, katılım oranı ile sonuçlar arasında, özellikle Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin büyük çoğunlukla kazandığı ilân edilen güney ve doğudaki vilayetlerinde büyük farklar bulunduğunu gösterdiği bildirildi. Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu, Paktika vilayetinde 212 bin 405 geçerli oy olduğunu açıklarken, BM vilayette sadece 35 bin oy kullanıldığını belirtti. Karzai’nin seçimdeki baş rakibi Abdullah Abdullah’ın yandaşlarının da seçim yolsuzluğu yaptığına dair iddialar bulunduğu, ancak bunun daha küçük çaplı olduğu kaydedildi. Kabil’deki BM sözcüsünün, BM’nin verilerinin ilk bilgilere dayandığını ve bu şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söylediği de ifade edildi. Afganistan’da 20 Ağustosta yapılan seçimde Karzai’nin oyların yüzde 54,6’sını aldığı açıklanmıştı. Seçim Şikâyet komisyonu, oyların yüzde 12’sinin yeniden sayılmasını istemişti.

08.10.2009


 

Tayvan, ölülerinden elektrik üretecek

Tayvan’In başşehri Taipei’deki bir krematoryum, ölü bedenlerin yakılma işlemi sırasında ortaya çıkan ısıdan elektrik üretecek.

Krematoryumun müdür yardımcısı Yang Yi-lin AFP’ye yaptığı açıklamada, proje için yaklaşık 240 bin dolar yatırım yaptıklarını, elde edilecek elektriğin, tesisin havalandırma sistemini çalıştıracağını belirtti. Milletvekili Şuang Ruei-hsiung ise projeyi eleştirerek, yas tutan ailelerin, yakınlarının bedenleri yakılırken havlandırma sisteminden havanın, sevdiklerinin bedenleri sayesinde geldiğini düşününce nasıl tepki verecekleri konusundaki endişelerini dile getirdi. Yang, projeden vazgeçmeyeceklerini, üretecekleri elektriği havalandırmada olmazsa aydınlatmada kullanabileceklerini söyledi. Hava kirliliğini en aza indirmek için bu dönüşüm projesine karar verdiklerini ifade eden Yang, “ancak ailelerin tepkilerini de göz önünde bulunduracaklarını” sözlerine ekledi.

08.10.2009


 

İrlanda’da müsriflik istifa getirdi

İrlanda parlamentosunun alt kanadı Dail’e başkanlık eden John O’Donoghue, görev harcamalarının “müsriflik boyutuna ulaştığı” iddiaları üzerine istifa edeceğini açıkladı.

Göreve geldiği 2007 yılından bu yana ve bakanlık yaptığı dönemde, özellikle dış seyahatlere ayırdığı miktarın gereğinden fazla olduğu öne sürülen O’Donoghue, Fine Gael, Sinn Fein ve İşçi Partisi liderlerinin istifa çağrısının ardından yazılı açıklamada bulundu. Başbakan Brian Cowen’ın, “konuyu açıklığa kavuşturması için kendisine bir fırsat tanınması gerektiğine inandığı” O’Donoghue, tek satırlık açıklamasıyla “gelecek hafta istifa edeceğini” duyurdu. İrlanda’daki siyasî parti liderlerince, “ihtiyaçtan fazla personel istihdam ettiği” ve “resmî görevleri dışında harcamalar yaptığı” için de eleştirilen O’Donoghue, daha önce yaptığı açıklamada en kısa zamanda parlamentoya detaylı bildirimde bulunarak siyasi parti liderlerinin iddialarını cevaplayacağını bildirmişti. John O’Donoghue, 2002-2007 yılları arasında Sanat, Spor ve Turizm Bakanlığı da yapmıştı.

08.10.2009


 

“One minute” uyanık girişimcilere yaradı

ABD’nİn New York şehrinde yaşayan Türk iş adamı Üzeyir Tari, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’ta söylediği “One Minute” sözünden esinlenerek, Yahudi iş adamı ve yakın arkadaşı Eliyahu Nurieli ile Manhattan’da “One Minute Cafe” adlı işyeri açtı.

Asıl mesleği elektronikçilik olan Türk iş adamı Tari, “Başbakanımız, Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanı’na bu çıkışı yaptıktan sonra, ilk olarak Bangladeşli bir müşterimiz bize Erdoğan’ın gösterdiği tavrı ve duyduğu memnuniyeti aktardı” dedi. Bu sözün dünya çapında ses getirmesinden sonra satışlarında çok artış olduğunu fark ettiklerini belirten Tari, “Ardından pek çok müşterimizin bize bakış açısı değişti. Bu sözün bize ekonomik olarak ciddî katkı sağladığını gördük” diye konuştu. Manhattan’da bulunan İstanbul Cafe’nin de sahibi olan Malatyalı Tari, Erdoğan’ın bu sözünün kendilerine bir Türk olarak büyük onur verdiğini ve İsrailli ortağıyla yeni açacağı cafeye bu ismi koymayı kararlaştırdığını söyledi. Yakın arkadaşı ve 9 yıllık ortağı Eliyahu Nurieli’nin Türkiye hayranı bir İsrailli olduğunu kaydeden Türk iş adamı, “Amerika’ya geldiğimden beri onunla ortağız. Diğer işlerimizi de birlikte yapıyoruz. Başbakan Erdoğan’ı Eliyahu da seviyor. Bu ismi önerdiğimde onun da hoşuna gitti ve One Minute Cafe’yi açmaya karar verdik” ifadesini kullandı. Yahudi iş adamı Nurieli de, son 2 yılda 4 defa Türkiye’ye gittiğini, İstanbul’u ve Türk insanlarını çok sevdiğini ifade ederek, Üzeyir Tari ve diğer Türklerle çok iyi anlaştığını, Başbakan Erdoğan’a da sempatisi olduğunu vurguladı. “Manhattan’daki One Minute Cafe’nin ticarî olarak çok iyi gittiğini” belirten Tari, “İyi bir yatırım yaptığımızı düşünüyorum. Cafe, daha birinci ayında başarılı olduğumuzu gösterdi. İsminin de etkisi çok oluyor” dedi. İş adamı olarak ABD’de çeşitli yatırımları olduğunu söyleyen Tari, “One Minute markasıyla cafe açmaya devam edeceklerini, iki tane daha One Minute Cafe planladıklarını ve New York’un dünyaca ünlü Times Meydanı’nda kiralık yer aradıklarını” belirtti.

08.10.2009


 

Londra sokaklarında 4 günde 2 Türk genci öldürüldü

İngİltere’nİn başşehri Londra’da, 4 gün arayla 2 Türk genci öldürüldü. Oktay Erbaşlı (23) isimli gencin Cuma akşamı otomobiliyle trafik ışıklarında beklediği sırada kimliği belirlenemeyen motosikletli bir kişi tarafından öldürülmesinin ardından, Pazartesi gecesi de Cem Düzgün (21) isimli genç silâhla vuruldu.

Düzgün, olayın ardından yakındaki hastaneden gelen sağlık görevlilerinin müdahalesine karşın kurtarılamadı. Son 2 gündür İngiliz medyasında geniş yer bulan Erbaşlı’nın ölümü, ‘’Türk uyuşturucu mafyasının anlaşmazlığı’’ olarak değerlendirilirken, karşıt sokak çetelerinden misilleme yapılacağı yönünde kaygı verici yorumlar da haberlerde yer aldı. Oktay Erbaşlı’nın öldürülmesinden 4 gün sonra, yine bir Türk gencinin öldürülmesi, Londra’daki Türk toplumu arasındaki kaygıyı da arttırdı.

08.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.