13 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

DAHA SOMUT İLERLEMELER OLMALI

Avrupa Birliği Komisyonunun yarın açıklanacak olan Türkiye İlerleme Raporu taslağında, AB reformları yönündeki çabaların daha somut ilerlemelerle sonuçlanması gerektiğine vurgu yapılırken, “TBMM'deki büyük çoğunluğuna ve halktan aldığı güçlü yetkiye rağmen hükümet, genel olarak siyasî reformlarda sınırlı somut ilerleme sağladı" eleştirisine yer veriliyor.

SARIKAYA'NIN İHRACI ŞÜPHE ÇEKTİ

Taslakta "Üst düzey yargı ve ordu mensuplarıyla YARSAV önemli dâvâlarda yargının tarafsızlığını tehlikeye sokabilecek açıklamalar yapıyorlar" denilirken, Şemdinli iddianamesini hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya'nın HSYK tarafından meslekten ihraç edildiği hatırlatılarak "bu orantısız kararın HSYK'nın bağımsızlığı hakkında şüpheler uyandırdığı" dile getiriliyor.

AVRUPA Birliği (AB) Komisyonu, yarın açıklayacağı İlerleme Raporu’nda TBMM’deki büyük çoğunluğu ve halktan aldığı güçlü yetkiye rağmen hükümet, genel olarak siyasî reformlarda sınırlı somut ilerleme sağladı” görüşü dile getirdi.

İlerleme Raporu taslağında, “Önde gelen siyasî partiler arasındaki kavgacı siyasi atmosferde Cumhubaşkanı, devlet kurumlarının doğru işleyişi yanında siyasî partiler arasında ve sivil toplumda diyaloğu teşvik etmeye çalıştı” deniliyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün sık sık Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin önemini vurgulayarak AB reformlarının hızlandırılması çağrısı yaptığı hatırlatılan belgede, “Cumhurbaşkanı, dış politikada aktif rol oynamayı sürdürerek sık sık dış geziler yaptı. Irak’a Cumhurbaşkanı düzeyinde 33 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği ziyaret, Kürt meselesinde olumlu bir atmosfere katkıda bulundu” değerlendirmesi yapılıyor.

AB Komisyonu, geçen yılki raporunda da Cumhurbaşkanı Gül’ü, “uzlaştırmacı rolü, hükümetle iyi çalışma ilişkisi, AB reformlarına desteği ve Ermenistan’a yaptığı ziyaret” nedeniyle övmüştü.

SİYASî REFORMLARDA

SOMUT İLERLEME “SINIRLI”

Taslak belgede, Ocak ayında AB işlerinden sorumlu Devlet Bakanı olarak atanan Egemen Bağış’ın “Türkiye’nin ilk tam zamanlı başmüzakerecisi” olduğu hatırlatılarak, Türkiye’nin AB üyeliği hazırlıklarını daha etkin hale getirerek katılım müzakerelerinde bakanlıklar arası işbirliğini geliştirdiği belirtiliyor. Türkiye’de son 1 yıldaki siyasî gelişmeleri ve reformları değerlendiren AB belgesinde Bağış, sivil toplum örgütleri dahil ilgili tüm taraflarla toplantılar düzenleyerek AB sürecinin daha iyi anlaşılması ve buna herkesin katılması için çalışmakla övülüyor. Hükümetin daha etkin çalışabilmesi için Haziran ayında Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’ni (ABGS) yeniden yapılandırdığı ve Dışişleri, İçişleri ve Adalet bakanlarıyla Devlet Bakanı ve Başmüzakereci’den oluşan Reform İzleme Grubu’nun 2 ayda bir düzenli toplanarak AB reformlarına büyük destek verdiği ifade edilen belgede, “Buna karşın (hükümet tarafındaki) bu tür çabalar daha somut ilerlemeyle sonuçlanmalı. TBMM’deki büyük çoğunluğu ve halktan aldığı güçlü yetkiye rağmen hükümet, genel olarak siyasî reformlarda sınırlı somut ilerleme sağladı” görüşü aktarılıyor.

YARGI REFORMU STRATEJİSİNE DESTEK

İlerleme Raporu taslağında, “yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve yeterliliği hakkındaki endişelerin sürdüğü” belirtilerek “Üst düzey yargı ve ordu mensuplarıyla, yargıçlar ve savcılar derneği, önemli davalarda yargının tarafsızlığını tehlikeye sokabilecek açıklamalarda bulunuyorlar” deniliyor. Taslak AB belgesinde, Şemdinli iddianamesini hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya’nın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından meslekten ihraç edildiği hatırlatılarak, “bu orantısız kararın HSYK’nın bağımsızlığı hakkında şüpheler uyandırdığı” dile getiriliyor. Hükümetin Ağustos ayında onay verdiği yargı reformu stratejisini “herkesin görüşü alınarak hazırlanması ve doğru yönde reformlar içermesi” sebebiyle memnuniyetle karşılayan AB Komisyonu, kapsamlı stratejinin yargının tarafsızlığı, bağımsızlığı, verimliliği ve etkinliği, mesleki uzmanlaşması ve yargıya güvenin artırılması sorunlarına çözümler içerdiğini düşünüyor. Brüksel-Ankara / aa

13.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  DAHA SOMUT İLERLEMELER OLMALI

  EĞİTİME “POLİS AMCA” DESTEĞİ GELİYOR

  Derin güç devrede

  ‘Vira Bismillah’ diyoruz

  Puig: Türkiye Avrupa ülkesi

  Baykal’dan Başbakan’a randevu

  Sömestr tatili değişebilir

  Türk: Salona hakim değiliz demedim

  ERDOĞAN, 15 EKİM’DE IRAK'A GİDECEK

  Dinin rolünü görmezden gelemeyiz

  Gazeteci-Yazar Ergun Göze vefat etti

  DP İzmir İl Başkanı Fatih Dalan oldu

  Açık öğretimde ‘tek ders sınavı’ talebi

  “Mahrumiyet bölgesindeki öğretmene tazminat ödensin”

  TİKA’dan Filistin’e yedi sınıflı okul

  TURMEPA’dan öğrencilere küresel ısınma eğitimi

  Gül’den rehavet uyarısı

  Kaymakamlık konutuna molotof kokteyli atıldı

  Bakan Günay’a protesto

  Adana’da 4 araç kundaklandı

  Dicle hocanın cesedi bulundu

  THY, Isparta'ya yeniden uçacak

  26 bin usulsüz yeşil kart

  Doğaya 300 sülün bırakıldı

  Bağlar Yeni Camii yardım bekliyor

  İzmir’de korsan kitapçılara karşı polis operasyonu

  12 kilo esrar ele geçirildi

  EGO yolcularını sigortalayacak

  ‘Cami Önü Tahtası’ İnternete direniyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.