28 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Katılım payı sıkıntısı

ZamlI alınmaya başlayan muayene katılım paylarında geriye dönük tahsilat yapılması, eczaneleri ve vatandaşları zor durumda bırakıyor.

Dört aydır, hastaneye gitse de katılım ücreti istenmeyen vatandaşlardan şimdi 1 Ekim tarihi itibariyle birikmiş borçların talep ediliyor ve tahsilat da eczanelere yaptırılıyor. Bazı vatandaşlar bunu vermemek için daha ucuz olan ilâçları cebinden ödüyor. İzmir’deki Aktuğ Eczanesi’nin sahibi Tuğba Toker, bu problemin 1 Ekim’den itibaren var olduğunu, daha önce de gündeme gelmesine rağmen çözüm bulunmamasının kendilerini zor durumda bıraktığını dile getirdi. Toker, “Vatandaş, geriye dönük borçları ödemesinin uygun olmadığını düşünüyor. Biz ise bunun Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nun isteği olduğunu, tahsil edip kuruma verdiğimizi anlatmaya çalışıyoruz. Her gelenle bu yüzden en az 15 dakika münakaşa ediyoruz.” dedi. Eczacı Toker, geçmişe dönük muayene katılım paylarının 2008 yılının 11. ayına kadar gittiğini, bu sebeple bazı müşterilerine 150 liraya kadar borç çıktığını vurguladı.

Bazen geçmişe dönük muayene katılım bedellerinin, ilâç fiyatlarının çok üstünde olabildiğini aktaran Tuğba Toker, “Meselâ bir vatandaşın alacağı ilâcın tutarı 9,80 lira, katılım payı borcu ise 21 liraydı. Biz bunu tahsil etmezsek SGK, bir sonraki ay bizden kesiyor.” şeklinde konuştu. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da bu uygulamanın kendilerini zor durumda bıraktığını vurguladı. Sayılkan, “Eczanelerin olumsuz etkilenmemesi mümkün değil. Bunun bir sistem hatası olduğu söylenerek, geriye dönük tahsilat yapılıyordu. Eczaneler, bir nev'î tahsilat merkezi olarak kullanılmaya başladı.” diye konuştu. Problemin bir an önce çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Sayılkan, “Vatandaşa, açık bir şekilde bunun ne olduğu bildirilmeli. İnsanlar da ona göre tedbir almalı.” dedi. Sayılkan, asıl problemin muayene katılım bedeli uygulamasıyla, yani hastanelere ücret getirilmesiyle başladığını öne sürdü. Sayılkan, “Vatandaşların bilinçsizce hastaneye gitmesi, ücretsiz uygulamanın geri tepmesine sebep oldu. Baştan bir katılım bedeli belirlenseydi, böyle bir sıkıntı oluşmayacaktı.” ifadesini kullandı. Problemin temelinde SGK’nin gösterilmesinin yanlış olduğunu belirten SGK İzmir İl Başkanı Mustafa Keskin ise 2008 Mart ayında muayene katkı paylarının herkesten 2 lira olarak tahsil edildiğini aktardı. Keskin, şunları kaydetti: “Daha sonra paylar arttı ve yeni fiyatlar belirlendi ancak Danıştay yürütmeyi durdurunca geçmiş uygulamaya dönüldü. Bu gelgitte sıkıntı ortaya çıktı. Vatandaş Nisan ayında hastaneye gitmişse, eski uygulamaya göre katılım bedeli alınmalıydı. Ekimden itibaren bunların sistemde görünmesiyle ertelenen problem gün yüzüne çıkmış oldu.”

Vatandaşlar da uygulamanın yanlış olduğunu savunarak, geçmiş borçların uygulamanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren hesaplanması, ayrıca önceden bildirilmesi gerektiğini ifade etti.

28.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Çocuğun ibadeti suç mu?

  Müzakelerin tek hedefi tam üyelik

  AB’li Başkan’ın Türkiye rüyası

  Dağdan inişlere erteleme

  Örgüt sempatizanları çok kötü bir sınav verdi

  Canan: CHP ve MHP, şehit annelerini tahrik ediyor

  Demirel’den sağduyu çağrısı

  STK’lar yanlışa yanlış, doğruya doğru demeli

  Genelkurmay: TSK hukuka bağlı kalacaktır

  Erdoğan: Temennim odur ki söylenenler doğru çıkmasın

  Suat KIlIç: Belge gerçek

  5 terörist ölü ele geçirildi

  Meclis’te Türk bayrağı gerilimi

  Başsavcı, Ergenekon savcıları ile görüştü

  DP’liler demokrasi gecesinde buluştu

  MHP kampa girdi

  ADD Şube Başkanı: İnsanlar bize güvenmiyor

  Belediyelerden Filistin’e destek

  GADER güven tazeledi

  Eğitimcilere teşekkür plaketi

  29 kaçak yakalandı

  AÜ, rektör adaylarını seçti

  Büst, ‘tabiî sebepler’le yere düşmüş

  Kardeş şehirler konferansı

  Beslediği koç ölümüne sebep oldu

  Elektrik telleri koptu

  Cide MYO’da, yeni öğretim yılı açıldı

  Katılım payı sıkıntısı

  Çevreye daha az zarar verebiliriz

  KÂĞITTAN TASARRUF ÖNEMLİ BİR KATKI

  İnternet adreslerinde dil kısıtlaması kalktı

  Göz kuruluğuna karşı teknolojik gözlük

  İç kanamaları onaran antikor

  Kuzey kutbunda bir zamanlar palmiyeler varmış

  Letonya’ya meteor haberi aldatmacaymış

  Çin’in aşısı güvenli ve etkili çıktı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.