03 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Pakistan’da bombalar susmuyor

Pakistan’ın başkenti İslâmabad yakınlarındaki Ravalpindi kentinde meydana gelen intihar saldırısında çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Polisin açıklamasında, motosikletli bir intihar komandosunun Ravalpindi’nin en kalabalık caddelerinden Mall Road’da, Pakistan Millî Bankası, lüks bir otel ve ticaret merkezlerinin bulunduğu bölgede üzerindeki bombayı patlattığı belirtildi. Saldırıda, onlarca kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Pakistan’da intihar saldırısı

Pakİstan’In Ravalpindi şehrindeki ordu karargâhı yakınında bir patlama meydana geldi. Patlamanın intihar saldırısı olduğu, saldırıda en az 34 kişinin öldüğü bildirildi. Polisin açıklamasında, motosikletli bir intihar komandosunun Ravalpindi’nin en kalabalık caddelerinden Mall Road’ta, Pakistan Millî Bankası, lüks bir otel ve ticaret merkezlerinin bulunduğu bölgede üzerindeki bombayı patlattığı belirtildi. Ölü sayısının 34’e çıktığı saldırıda, en az 32 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Motosikletli intihar komandosunun üzerindeki bombayı bankadan para çekmek için sırada bekleyen kişilerin yakınında patlattığı ifade edildi. Bu arada Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari ve Başbakan Yusuf Rıza Gilani saldırıyı şiddetle kınadı. Ayrıca muhalefet partileri, eyalet valileri, din adamları ve sivil toplum örgütleri yayımladıkları bildirilerle patlamayı kınadıklarını duyurdu.

03.11.2009


 

Karaciç bu sefer duruşmaya katılacak

Bosna Hersek’te iç savaş sırasında soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekle itham edilen 64 yaşındaki eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç’in, eski Yugoslavya için kurulan BM savaş suçları mahkemesinde yapılacak bugünkü duruşmaya katılacağı bildirildi.

Karaciç’in avukatlarından ikisi, geçen hafta başlayan yargı sürecini boykot eden eski Bosnalı Sırp liderin, bugün yapılacak duruşmaya katılacağını açıkladı. Radovan Karaciç, savunmasını hazırlamasının çok uzun zaman gerektirdiği, iddianameyi okumanın bile iki yıl zaman alabileceği gerekçesiyle, Lahey’deki mahkemede geçen hafta yapılan duruşmalara çıkmamıştı. Bosna Sırp Cumhuriyeti’nin eski devlet başkanı Karaciç, halen yakalanmayan General Ratko Mladiç ile birlikte, 1992-1995 arasındaki iç savaşta Saraybosna’nın aralıksız kuşatmasında 14 bin insanın ölümü ve Srebreniça’da, bazıları 20 yaşın altında 8 bin Boşnak erkeğinin katledilmesinden sorumlu tutuluyor.

03.11.2009


 

İnsanlık uzayı da silâhlandıracak

ÇİN Hava Kuvvetleri Başkomutanı Şü Çiliang, tarihi açıdan uzayın silâhlandırılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Şü Çiliang, Çin ordu gazetesine verdiği demeçte, dünya ülkelerinin aralarındaki rekabeti uzaya taşıdığını, böylece uzayın silâhlandırılmasının tarihî açıdan kaçınılmaz ve geri dönüşü olmayan bir süreç olduğunu belirtti. Şü, bu rekabet çerçevesinde Çin Hava Kuvvetlerinin de bir uzay güvenliği prensibi geliştirip ülkenin çıkarlarını koruması ve uzay araştırmalarını geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi. Şü Çiliang, “Ülkemizin çıkarlarına ve uzay çağının ihtiyaçlarına uygun uzay savunma ve saldırı silâhları geliştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

03.11.2009


 

Dünyanın en yüksek bakanlar kurulu

İklİm değişikliğinin etkilerine dikkat çekmek için Maldivler’de bakanlar kurulunun su altında toplanmasının ardından, bu kez de Nepal’in bakanlar kurulu Everest’te toplanacak.

Nepalli bakan Deepak Bohara, Nepal bakanlar kurulunun, Himalayalardaki buzulların erimesine dikkati çekmek için bu ay sonunda Everest’te kamp kuracağını söyledi. Başbakan Madhav Kumar Nepal ile bakanların, dünyanın zirvesine tırmanmada dağcılar için başlangıç noktası olan 5300 metreye uçakla ulaşacakları belirtildi. Hint Okyanusu’ndaki Maldivler’de, iklim değişikliğinin etkilerine dikkati çekmek üzere bakanlar su altında toplanmıştı. Devlet Başkanı Muhammed Naşid öncülüğünde bakanlar, mayoları ve tüpleriyle suya dalarak 6 metre derinlikte toplanmış, karbondioksit salımının azaltılması için tüm ülkelere eylem çağrısında bulunan bir karar almışlardı.

03.11.2009


 

Kerkük’ün suyu Türkiye’den

Türk şirketlerinin Irak’a yönelik yatırımları giderek artmaya ve çeşitlenmeye devam ediyor.

Türk şirketleri, en önemli sorunları arasında su ihtiyacının da bulunduğu Irak’ın kuzeyindeki Kerkük şehrinde inşa edeceği baraj sayesinde şehir halkını su ihtiyacını kuyulardan temin etme zahmetinden kurtaracak. Türk işadamları için yeni iş kapısı haline gelen Irak’ta çok sayıda proje üstlenen Türk müteahhitlik şirketlerinden olan Nursoy Şirketler Grubu, Irak Su Kaynakları Bakanlığı’yla 70 milyon dolarlık yeni bir baraj inşaatı anlaşması imzaladı. Bu çerçevede Kerkük’ün İncir İlçesinin Çimen bölgesinde Hassa Su Çayı Barajının temeli düzenlenen törenle atıldı.

03.11.2009


 

Esad: İsrail barış istemiyor

Surİye Devlet Başkanı Beşar Esad, “Suriye’nin İsrail ile barışa ulaşmak için karşısında partner bulamadığını” söyledi. Suriye’nin başşehri Şam’da İsviçre parlamento heyetiyle görüşmelerde bulunan Esad, resmi Sana ajansına yaptığı açıklamada, ülkesinin bölgede adil ve global barışa ulaşılmasından yana tavır aldığını yineledi.

“Barış için her türlü ilerlemenin önündeki engelin gerçek bir partner bulamamak olduğunu” ifade eden Esad, Avrupa ülkelerine de Türkiye’nin bu barış sürecindeki arabuluculuğuna destek vermeleri çağrısında bulundu. Esad, açıklamasında da, “Şu anki İsrail hükümeti barışmak istemiyor. İsrail’de barış için partner yok. ABD de bir şey yapamaz ve bu durumda ABD’yi suçlayamayız” demişti. Suriye ve İsrail arasında 2008’in Mayıs ayında dolaylı barış görüşmeleri başlatılmış, aralık ayında İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırının ardından görüşmeler askıya alınmıştı.

03.11.2009


 

ABD-İsrail görüşmeleri hayal kırıklığı

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Arap ülkelerinin, geçen hafta ABD-İsrail arasında yapılan görüşmelerden büyük hayal kırıklığına uğradığını belirtti.

Fas’da düzenlenen bir konferans sırasında gazetecilere açıklamada bulunan Musa, yerleşimi durdurmak için daha büyük baskı yapılmasını sağlamada başarısız olan görüşmelerden Arap ülkelerinin hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. Amr Musa, “Suudi Arabistan, Mısır dahil hepimiz, herhangi bir sert direnme olmadan İsrail’in paçayı kurtarabileceği gerçeğinden derin hayal kırıklığına uğradık” dedi. ABD Başkanı Barack Obama’nın barış görüşmelerini yeniden başlatma çabalarının başarısız olup olmadığının sorulması üzerine Musa, “Bir başarısızlığı görmek üzere olduğumuzdan gerçekten endişe duyuyorum” diye konuştu.

03.11.2009


 

Irak’ta sivil ölümleri sürüyor

Irak’ta, Ekim ayında meydana gelen şiddet olaylarında 343 sivil hayatını kaybederken, 2003’ten bu yana meydana gelen toplam sivil can kaybı sayısı da 100 bine yaklaştı.

Güvenlik kaynaklarına göre, ABD’nin 2003’te başlattığı Irak savaşından bu yana en düşük can kaybı Eylül ayında meydana gelmiş, 125 sivil ölmüştü. Geçen aysa bu sayı hızlı bir artış gösterip 343’e yükseldi. Bu can kayıplarının yarısı, 25 Ekimde Adalet Bakanlığı ile diğer kamu binalarına düzenlenen saldırılarda meydana geldi. Irak’taki can kayıplarını veren “www.iraqbodycount.org” sitesine göreyse Amerikan güçlerinin Saddam Hüseyin’i devirdiği son 6 yılda Irak’taki toplam sivil kayıp sayısı 100 bine yaklaştı. Bu arada Ekim ayında hayatını kaybeden Amerikan askeri sayısı 2 oldu.

03.11.2009


 

AFGANİSTAN’DA DOMUZ GRİBİ SALGINI

Afganİstan’da hızla yayılan H1N1 virüsü salgınını önleme çalışmaları kapsamında okulların üç haftalığına kapatıldığı bildirildi.

Afganistan’da geçtiğimiz günlerden domuz gribi salgınında ilk ölüm vak’asının yaşanmasının ardından hükümet ciddî önlemler almaya başladı. Ülkede okulla üç haftalığına kapatılırken, hükümet kapalı alanlarda yapılacak düğünlerin de yapılmamasını tavsiye etti. Afganistan Halk Sağlığı Bakanlığı sözcüsü Ferid Raaid, ülkede yabancılar ve Afganlarda 350’ye yakın domuz gribi vakasında rastlandığını ifade etti. Ayrıca bir kaç yüz kişinin de hasta olduğu tahmin ediliyor. Raaid, domuz gribi salgının yayılmasının geçtiğimiz ay hız kazandığının da belirtti. Afgan yetkili, “Ülkede olağanüstü durum ilan edildi. Devlet, özel okulları ile birlikte kreşler de üç haftalığına kapatıldı.” diye konuştu.

03.11.2009


 

Afganistan’da ikinci tur iptal, Karzai başkan

Afganistan Seçim Komisyonu, 7 Kasımda yapılması planlanan ikinci turu iptal edilen tartışmalı devlet başkanlığı seçiminin galibinin, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai olduğunu ilan etti.

Komisyon yetkilisi Azizullah Ludin, düzenlediği basın toplantısında, “Bağımsız Seçim Komisyonu, saygıdeğer Hamid Karzai’yi devlet başkanı ilan ediyor. Çünkü kendisi, ilk turun galibi ve ikinci turda tek aday” dedi. Afganistan Seçim Komisyonu, 7 Kasımda yapılması planlanan devlet başkanı seçiminin ikinci turunun iptal edildiğini de duyurmuştu. Afganistan’da 20 Ağustosta yapılan devlet başkanı seçimlerinde yaygın yolsuzluk olduğu belirtilmiş, seçimler ikinci tura kalmıştı. Karzai ile Abdullah’ın katılacağı ikinci tur seçimler 7 Kasımda yapılacaktı. Ancak Abdullah, önceki gün ikinci turdan çekildiğini açıklamıştı.

03.11.2009


 

Rusya ve İngiltere flörtü

İngİltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Moskova’da yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltmenin yolları üzerinde görüş alışverişinde bulundu.

Rusya’yı son 5 yıl içinde ziyaret eden ilk İngiliz Dışişleri Bakanı olan Miliband 2 günlük bir ziyaret için önceki akşam geldiği Moskova’da Lavrov ile görüşerek, “Bu ziyaret ilişkilerimize derinlik katarak, onları ileriye götürmek için bir fırsattır” dedi. Rusya ve Birleşik Krallık’ın belirli ortak sorunlar üzerinde birlikte çalışması gerektiğini kaydeden Miliband, “Ülkelerimiz arasında çözümü konusunda ortak zemin bulabileceğimiz çok sayıda sorun var” ifadesini kullandı. Eski KGB ajanı Aleksandır Litvinenko’nun 2006 yılında radyoaktif polonium maddesiyle zehirlenerek ölmesinin ardından Londra bu olaydan Moskova’yı sorumlu tutmuş ve cinayet zanlısı olarak eski KGB ajanı iş adamı Andrey Lugovoy’un iadesini istemişti ancak Rusya bu talebi kabul etmemişti. Miliband’ın Litvinenko’nun ölümünün 3. yıl dönümünde Moskova’yı ziyaret etmesine dul eşi Marina sert tepki göstermişti. İngiliz bakanın Moskova’daki temasları sırasında, iki ülke arasındaki Litvinenko krizinin ardından kapatılan British Council’ın Rusya’daki şubelerinin yeniden açılmasını öngören anlaşmayı da imzalaması bekleniyor. Miliband, Newsweek dergisindeki röportajında, British Council’ın önemli bir kültürel rol oynadığını ve siyasetle herhangi bir ilişkisinin bulunmadığını belirtmişti.

03.11.2009


 

Kenyalı fakirin yüzü güldü

Afrİka’da her yıl milyonlarca insan doktor yetersizliği ve maddî imkânsızlar sebebiyle hayatını kaybediyor.

Yoksul Afrika ülkelerinde 40 bin kişiye 1 doktor düşüyor. İnsanlar tedavi olabilecek bir çok hastalıktan imkânsızlıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Katarakt hastalığına yakalanan bazı insanlar, yıllarca ameliyat olamadan karanlığa mahkûm yaşayabiliyorlar. Türkiyeli yardım kuruluşları ve sağlık dernekleri belli dönemlerde Afrika ülkelerine giderek bir nebze de olsa insanları tedavi etmeye çalışıyorlar. Afrika’nın 10 ülkesinde başlattığı Katarakt Ameliyatları Projesiyle dikkat çeken İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Afrika’nın fakir ülkesi Kenya’da 1500 kişiyi sağlık taramasından geçirdi. Kenya’nın başşehri Nairobi’ye 1200 km. uzaklıkta bulunan Takaba şehrinde sağlık taraması gerçekleştirildi. Ülkenin sağlık alanında önemli çalışmalarına imza attığı Umut Doktorları (Doctors for Hope) ile ortaklaşa gerçekleştirilen projeden 1500 kişi faydalandı. Takaba şehrinde 450 kişi göz muayenesinde geçirildi ve bunlardan 104’üne katarakt ameliyatı yapıldı. Katarakt ameliyatlarının yanı sıra başka bir göz hastalığı olan Tırohom ameliyatından da 47 kişi yararlandı.

Sağlık taramasına Takaba’ya 250 km uzaklıkta bulunan köylerden gelen insanlar da faydalandı. Bu projeden haberdar olan birçok hasta sağlık taramasının yapıldığı bölgeye yürüyerek geldi. 6 kişiden oluşan diş sağlık ekibi, 500 kişiyi diş taramasından geçirdi ve 317 kişinin çürük dişleri çekildi. 102 kişinin de diş dolgusu ve diş temizliği yapıldı. Bir çok kişiye diş fırçası ve macunu dağıtıldı.

ENERJİ BAKANINDAN TEŞEKKÜR

İHH’nIn organize ettiği sağlık taramasına 17 kişilik özel bir uçak kiralayarak sağlık ekibinin bölgeye ulaşmasını sağlayan Kenya Enerji Bakanı Yardımcısı ve Takaba Milletvekili Muhammed Hacı Mahmud da projeden duyduğu mutluluğu şöyle dile getirdi: “Ben, insanların gelişimine ve günlük hayatına katkılarda bulunulan bu çalışmaları anlamlı buluyorum. Ülkeler arası kültürel kaynaşmasına ciddî katkıları var şüphesiz. Doctors for Hope (Umut Doktorları) ve hayırsever Türkiye halkına teşekkür ediyorum.” Tedavi olan 62 yaşındaki Somali asıllı köylü Hacı Abdullahi ise “Osmanlı torunlarını burada görmek bizi çok mutlu etti. İHH’ya buna vesile olduğu için müteşekkirim” dedi.

03.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.