04 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Ressamın “Türkiye Mevsimi” çıkarması

Ünlü ressam Metin Asağ, Fransa’da “Türkiye Mevsimi” faaliyetleri çerçevesinde ‘Les turcomanies de Metin Asag’ konulu resim sergisini açtı.

“Türkiye ve Harikaları” için özel olarak hazırlanan Asağ’ın sergi açılış kokteyline aralarında her iki ülkeden üst düzey konuklar bulunan bir topluluk katıldı. Fransız san'atseverlerin yoğun ilgi gösterdiği sergide, Ayasofya’da 16. yüzyılın izlerini taşıyan çalışmalar ile birlikte 4.yy Bizans dönemi öncesi ve sonrası mozaikleri, Selçuklu döneminden ve günümüze kadar çok iyi tasarlanmış desen ve çiniler, el yazması eserler, miğfer örnekleri ile bazı Osmanlı sultanlarının portreleri yanı sıra Osmanlı dönemine ait tılsımlı gömlekler, seccadeler, kaftanlar, hatlar, ibrik ve maşrapalar, kalkanlar, at alınlıkları, tuğralar yer aldı. Asağ’ın deforme edilmiş figürler, eskitilmiş yüzeyler ile oluşturduğu özgün yorumunda birbirinden değerli eser örnekleri de bulunuyor. Uzun ve yoğun çalışma sonucu çok sayıda eser ile sergi açılışını yapan dünyaca ünlü ressam, Türklerin Anadolu’ya gelişleriyle süren tarihî gelişimini ve bin yıllık yolculuğun izlerinin görülebileceği İstanbul’a ait pek çok önemli eserin de sergide yer aldığını kaydetti.

Fransızlar şaşırdı

“Türkiye ve Harikaları” konseptiyle sergilenilen eserler Fransız san'atseverler tarafından ilgi ile geziliyor. Türkiye ve Harikaları’nı kendi penceresinden konu alan Metin Asağ, asıllarını aratmayan bir göz alıcılığa sahip 30`u büyük, 10`u küçük toplam 40 tablodan oluşuyor. Topkapı Sarayı, Askerî Müze, Çinili Köşk, Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nin en önemli koleksiyonlarından olan `eser örnekleri’ dönemin kültürü olarak önemli ipuçları vermektedir. Asağ, söz konusu müzelerdeki san'at eserlerini yakından incelediğini ve çalışmalarını orjinallerine uygun tasarlamanın kendisi için çok önemli olduğunu ifade etti. Fransa’da “Türkiye Mevsimi” çalışmaları İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Culturesfrance ortaklığında yürütülüyor. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın inisiyatifinde gerçekleşen faaliyet, iki ülkenin cumhurbaşkanları tarafından da destekleniyor.

04.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Ressamın “Türkiye Mevsimi” çıkarması

  Cafcaf, bu ay “ıslak imza”ya odaklandı

  Radyo programcılığı ve dinleyiciler

  Hanende ile tekrar Bizim Radyo’dayız

  Kaliteli bir müzik programı: Bir Şarkısın Sen Kanal 24’te

  Yıldırım Gürses CRR’de anılıyor

  Fotoğrafçı gözüyle, Kocaeli

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.