06 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Suriye üniversiteleri denklik istiyor

Türkİye ile Suriye arasında siyasî, ekonomik ve kültürel ilişkilerde bahar havası yaşanırken, son olarak vizenin kaldırılması iki komşu ülke yakınlaşmasında bir dönüm noktası oldu.

Birçok alanda sağlanan bu yakınlaşmanın eğitime de yansıtılması hedefleniyor. Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) denklik vermediği Suriye üniversiteleri ile burada eğitim gören Türk öğrenciler gelişen ilişkilerden duydukları memnuniyeti dile getirerek, denklik konusunun da bir an önce çözülmesini istiyor. Şam Üniversitesi Rektörü Vail Mualla, “Bizden mezun olan öğrencilerin denkliği başta ABD ve İngiltere olmak üzere dünyanın her tarafında tanınıyor. Peki Türkiye’de neden tanınmasın, neden denklik verilmesin ki? İnanıyorum ki, en kısa sürede bu sorun çözülecektir.” temennisini dile getiriyor.

Bir zamanlar savaşın eşiğinden dönen Türkiye ve Suriye arasındaki yakınlaşma, birçok ülke için örnek bir ilişki olarak gösteriliyor. Yılların getirdiği sorunların kısa sürede bertaraf edilerek sağlanan işbirliği çalışmaları ve iki ülke arasında vizenin kaldırılması bütün engellerin aşılması anlamında büyük önem taşıyor. Siyasî, ekonomik, ticari, kültürel gibi her alanda geliştirilen ilişkilerin eğitim alanına da yansıtılması amaçlanıyor. Daha önce siyasi gerekçelerle YÖK’ün tanımadığı Suriye üniversiteleri, Türk üniversitesi ile bir dizi ortak çalışma başlattı. Suriye üniversitelerinin yönetimleri ve burada okuyan Türk öğrenciler yüksek öğretim alanındaki işbirliğinin önünde büyük engel olarak duran denklik sorununun giderilmesini istiyor.

Şam Üniversitesi Rektörü Vail Mualla, iki ülke arasındaki yakınlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu ilişkiyi eğitim başta olmak üzere diğer alanlara da yansıtma imkânının olduğunu söyledi. Mualla, Türk üniversiteleri ile çok yakın işbirliği kurduklarını belirterek, “Türkiye’den birçok üniversite ile çok yakın ilişkilerimiz var. İnönü, İstanbul, Atatürk, Marmara, Yeditepe ve Fırat gibi birçok üniversite ile eğitim alanında iyi çalışmalarımız var. Özellikle Fırat Üniversitesi ile Şam Üniversitesi ortak programlara imza attılar.” diyerek Türk üniversiteleri ile yaptıkları çalışmaları anlattı.

Şam Üniversitesi başta olmak üzere Suriye üniversitelerinde eğitim gören çok sayıda Türk öğrenci olduğunu belirten Rektör Mualla, “Şam Üniversitesi çok kaliteli eğitim veren saygın bir üniversite. Burada seçkin öğrenciler eğitim görüyor. Üniversitemiz dünyanın bütün ülkeleri tarafından tanınıyor. Verdiği kaliteli eğitimi herkes biliyor. Avrupa başta olmak üzere Arap ülkeleri bizim üniversiteyi tanıyor. Bizden mezun olan öğrenciler gittikleri yerlerdeki başarılarını duyuyor, biliyoruz.” diye konuştu.

“Türkiye ise denklik vermiyor.” diyen Mualla, Suriye ile Türkiye arasındaki yakınlaşmaya paralel olarak denklik sorununun da çözüleceğine olan inancını dile getiriyor.

“TIP FAKÜLTEMİZİ ABDÜLHAMİD

KURDU”

İstanbul Üniversitesi’nin kendileri için ayrı bir önemi olduğunu kaydeden Mulalla, “Şam Üniversitesi’nde ilk Tıp Fakültesi kurulduğu zaman İstanbul Üniversitesi’nin fiili olarak çok büyük katkıları oldu. Tıp Fakültemiz bizzat Sultan Abdülhamid tarafından kuruldu. Rektörlük olarak kullandığımız bina ilk tıp fakültesi hastanesiydi. Adını da Sultan Abdülhamid’den alıyor. Hamidiye Hastanesi olarak biliniyordu. Çünkü Sultan Abdülhamid tarafından kuruldu. Kendisinin bizzat katkıları oldu. Tıp fakültemizden ilk yıl olarak 10 hekim mezun olmuştu. İlk öğrencilere İstanbul Üniversitesinden gelen öğretim görevlileri eğitim vermişti. Bu yıl ise 400 hekim mezun oldu.” diye konuştu.

“ÜLKEMİZE

HİZMET ETMEK İSTİYORUZ”

HataylI Muhammed Suphi Özdemir de diğer arkadaşları gibi denklik sorununun çözülmesini istiyor. Özdemir. Türkiye ile Suriye arasındaki son yakınlaşmadan çok büyük memnuniyet duyuyoruz. Gelişen siyasî ilişkilere rağmen eğitim alanında sıkıntılar var. YÖK buradaki üniversitelere denklik vermiyor. Bizim yetkililerimizden ricamız en kısa zamanda bu sorunu çözmeleri. Umuyoruz ki, kısa zamanda bu sorun çözülür.” diyerek arzusunu dile getirdi.

06.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  BİR ÇOK KESİMİN ENDİŞELERİ VAR

  GECİKMEDEN YARGI REFORMU YAPILSIN

  AİHM dokunulmazlığa dokunmadı

  Başbakanlık’ta ‘’demokratik açılım’’ toplantısı

  Emniyette 4 müdür açığa alındı

  MHP’nin kongresi 8 Kasım’da

  Katolik okulunda mescid

  GDO tartışması büyüyor

  Grip turizmi vurmasın

  Çağlayan: Ticaretin rengi olmaz

  Gül’e, Tunceli’de sıcak karşılama

  “Kenan Evren”in yerine şehit ismi

  TİKA ve İHH, Etiyopya’da 10 bin kişiye ışık olacak

  2010 Kur’ân yılı olacak

  Şaban Döğen duâlarla uğurlandı

  Postacılar aşı istiyor

  Konya’da yağmur sevinci

  Sigara yasağı memnun etti

  Maaşlı kursa ilgi yok

  Terör örgütü düğün bastı

  Windows 7 ile sorunlar çözülüyor

  Suriye üniversiteleri denklik istiyor

  “Bugünkü telefonlar çok karmaşık”

  Gece çalışanlar kahveyi azaltmalı

  EĞİTİM KALİTESİ YÜKSEK

  Kâzım Güleçyüz İskele Sancak’ta

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.