06 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

GDO tartışması büyüyor

Türkİye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Buzbaş, ‘’Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) ürünlerle ilgili yönetmelik, bisküviden çikolataya, glikozdan turşuya kadar gıda üretiminin büyük çoğunluğunu olumsuz etkileyecek’’ dedi.

Buzbaş, yaptığı açıklamada, GDO’lu ürünlerle ilgili yönetmeliğin 26 Ekimde çıktığını belirterek, benzer yönetmeliğin 2003 yılında da taslak olarak hazırlandığını ancak kamuoyunun bilgisi ve hazırlığı olmadığı için uygulamaya sokulmadığını anlattı. Yönetmeliğin eksikleri eksiğinin bulunduğunu ileri süren Buzbaş, tanımlar kısmı dahil olmak üzere düzeltilmesi gereken birçok bölümünün olduğunu iddia etti. Buzbaş, bu yönetmeliğin Türkiye’de yürüyen bir sistemi adeta alt-üst ettiğini öne sürerek, şöyle konuştu:

‘’Yönetmeliğin tanımlar kısmı anlaşılamayacak kadar karmaşık. Enzimlerin yapıları zaten GDO’ludur. Siz bu enzimden herhangi bir gıda maddesi üretirseniz, örneğin nişastayı enzimlerle glikoza dönüştürürseniz, bu üründe protein ve enzim olmadığı için GDO yoktur. Buna ne diyeceğiz? Tanımlar kısmının bazı yerlerinde bu tür ürünlere GDO’lu deniliyor, bazı yerlerinde ise GDO’suz ürün olarak geçiyor. Bu noktada sanayiciler ne yapacağını şaşırmış durumda.’’

‘’GIDA SANAYİSİNDE ÜRETİM

YAVAŞLAYABİLİR’’

Yönetmeliğin sanayicilerle paylaşılmadığı için eksiklerle dolu olduğunu, enzimlerin ithalatının nasıl yapılacağının bile tam olarak bilinmediğini dile getiren Buzbaş, şunları kaydetti: ‘’Bu tür ayrıntıların alt talimatlarla yönlendirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla tebliğler çıkması gerekiyor. İthalat ve ihracatın yönlendirilmesi şart. Sanayiciler, üç bilinmeyenli denklemle karşı karşıya kaldı. Geçiş süresi de verilmedi, yönetmelik hemen uygulamaya konuldu. Bari 6 altı ay süre verin, tebliğleri hazırlayın, sanayiciler kendini hazırlasın.’’ Necdet Buzbaş, fabrikaların işçi çıkardığı, üretimlerini azalttığı bir dönemde çıkarılan yönetmeliğin işleyici olumsuz etkileyeceğini savunarak, ‘’Sanayici iş göremez hale gelecek. Gıda sanayisinde üretim yavaşlayabilir. Krize rağmen üretmeye çalışan sanayici, böyle bir çıkmaza sürüklenmemeli. GDO’lu ürünlerle ilgili yönetmelik, bisküviden çikolataya, glikozdan turşuya kadar gıda üretiminin büyük çoğunluğunu olumsuz etkileyecek. Gıda sanayinin çok geniş yelpazede etkileneceği açık’’ diye konuştu. Tanımlar kısmı dahil olmak üzere yönetmeliğin tekrar gözden geçirilmesi, sanayicilerin mutlaka görüşlerinin alınması gerektiğini belirten Buzbaş, yönetmeliğin işlerin önünü tıkayacak şekilde değil aksine düzeltecek yönde hazırlanmasının şart olduğunu bildirdi.

06.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  BİR ÇOK KESİMİN ENDİŞELERİ VAR

  GECİKMEDEN YARGI REFORMU YAPILSIN

  AİHM dokunulmazlığa dokunmadı

  Başbakanlık’ta ‘’demokratik açılım’’ toplantısı

  Emniyette 4 müdür açığa alındı

  MHP’nin kongresi 8 Kasım’da

  Katolik okulunda mescid

  GDO tartışması büyüyor

  Grip turizmi vurmasın

  Çağlayan: Ticaretin rengi olmaz

  Gül’e, Tunceli’de sıcak karşılama

  “Kenan Evren”in yerine şehit ismi

  TİKA ve İHH, Etiyopya’da 10 bin kişiye ışık olacak

  2010 Kur’ân yılı olacak

  Şaban Döğen duâlarla uğurlandı

  Postacılar aşı istiyor

  Konya’da yağmur sevinci

  Sigara yasağı memnun etti

  Maaşlı kursa ilgi yok

  Terör örgütü düğün bastı

  Windows 7 ile sorunlar çözülüyor

  Suriye üniversiteleri denklik istiyor

  “Bugünkü telefonlar çok karmaşık”

  Gece çalışanlar kahveyi azaltmalı

  EĞİTİM KALİTESİ YÜKSEK

  Kâzım Güleçyüz İskele Sancak’ta

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.