06 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

AİHM dokunulmazlığa dokunmadı

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, dokunulmazlık konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) yaptığı başvuruyu kaybetti.

Kart, yaptığı açıklamada, daha önce AİHM’de 2. Daire’nin kendi lehine verdiği kararın, Hükümetin temyiz talebi üzerine Büyük Daire tarafından bozulduğu yönünde bilgi sahibi olduğunu, ancak kararın henüz kendisine tebliğ edilmediğini bildirdi. AİHM’e, 2005 yılı Şubat ayında, Hükümetin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘’adil yargılanma hakkı’’nı düzenleyen 6. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle yaptığı başvuruda, ‘’adil yargılanma hakkının ihlal edildiği, hak arama özgürlüğünün engellendiği’’ni ileri sürdüğünü anlatan Kart, başvurusunun usul anlamında kabul edilebilir bulunduğunu hatırlattı. Daha sonra, AİHM 2. Daire’nin 2008 yılı Temmuz ayında, ‘’Türkiye’deki dokunulmazlık düzenlemesinin Avrupa Konseyine üye ülkelerin tümünden geniş olduğu, dokunulmazlık konusunda TBMM’nin, Hükümet tarafından manevra alanı olarak kullanıldığı, Türkiye’deki dokunulmazlık uygulamalarının yolsuzluğa sebep olan unsurların başında geldiği’’ gerekçesiyle lehine karar verdiğine işaret eden Kart, ‘’Hükümet, bu kararı temyiz etti. Bunun üzerine Büyük Daire’nin, bu kararı bozduğu yönünde harici bilgi sahibi oldum. Ancak resmi karar henüz bana tebliğ edilmedi’’ dedi. Konuyla ilgili değerlendirme yapmak için öncelikle kararı ve gerekçesini görmesi gereğini belirten Kart, kararın bu yönde olması halinde ne yapacağı sorusuna, ‘’Şeklen, AİHM’in verdiği karar hukuki anlamda nihai karardır. Başka başvurulacak merci yok. Fakat kararın içeriği ve gerekçesi büyük önem taşıyor’’ diye konuştu.

KUZU: KARAR DOĞRU

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise AA muhabirine, AİHM’in verdiği kararı ‘’doğru’’ bulduğunu belirterek, ‘’Dokunulmazlık AİHM’in bakacağı bir konu değil. Çünkü, AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni uyguluyor. Sözleşmede dokunulmazlığın sınırını belirleyen hüküm yok” dedi. Öte yandan, TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonuna gelen dokunulmazlık dosyası sayısı 511’e ulaştı. Kuzu, bundan sonra ne yapılacağı sorusuna, ‘’Dokunulmazlık dosyaları konusunda sürece kaldığımız yerden devam ederiz’’ dedi.

06.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  BİR ÇOK KESİMİN ENDİŞELERİ VAR

  GECİKMEDEN YARGI REFORMU YAPILSIN

  AİHM dokunulmazlığa dokunmadı

  Başbakanlık’ta ‘’demokratik açılım’’ toplantısı

  Emniyette 4 müdür açığa alındı

  MHP’nin kongresi 8 Kasım’da

  Katolik okulunda mescid

  GDO tartışması büyüyor

  Grip turizmi vurmasın

  Çağlayan: Ticaretin rengi olmaz

  Gül’e, Tunceli’de sıcak karşılama

  “Kenan Evren”in yerine şehit ismi

  TİKA ve İHH, Etiyopya’da 10 bin kişiye ışık olacak

  2010 Kur’ân yılı olacak

  Şaban Döğen duâlarla uğurlandı

  Postacılar aşı istiyor

  Konya’da yağmur sevinci

  Sigara yasağı memnun etti

  Maaşlı kursa ilgi yok

  Terör örgütü düğün bastı

  Windows 7 ile sorunlar çözülüyor

  Suriye üniversiteleri denklik istiyor

  “Bugünkü telefonlar çok karmaşık”

  Gece çalışanlar kahveyi azaltmalı

  EĞİTİM KALİTESİ YÜKSEK

  Kâzım Güleçyüz İskele Sancak’ta

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.