08 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Yarım asırdır davulcu

KASTAMONU’NUN Taşköprü ilçesinde yaşayan yaşlı adam 63 yıldır davulcukla geçimini sürdürüyor.

Taşköprü merkeze bağlı Gökırmak Mahallesi’nde oturan Yusuf Gökbulut (79), 16 yaşında dönemin dünya şampiyonu Karayılan Davul Zurna ekibinden, zurna ve davul çalmayı öğrendiğini söyledi. Bir süre Karayılan ekibinde zurna çaldığını anlatan Gökbulut, daha sonra 18 yaşında İstanbul’a gittiğini, dayısının Çanakkale’de şehit olması dolayısıyla annesinin saz çalmasını öğrenmesini istediğini ifade etti. Gülhane Parkı’nda kursa giderek Aşık Mahsunî ve Aşık Veysel’den saz çalmasını öğrendiğini belirten Gökbulut şöyle devam etti:

‘’Annemin birazda zorlamasıyla öğrendiğim saz, bana hayatımdaki en büyük fırsatlardan biri olarak Aşık Mahsunî ve Aşık Veysel ile tanışmama, bir süre onlarla beraber çalışmama vesile oldu. Aşık Mahsunî ve Aşık Veysel ile beraber zaman zaman Anadolu’nun çeşitli yerlerine turneye çıktık. Aşık Veysel’e gözlerinin görmemesi nedeniyle çok defa yemeğini ben yedirirdim.’’

Gülhane Parkı’nda 7 sene saz çaldığını, daha sonra memleketi Taşköprü’ye geri döndüğünü anlatan Gökbulut, ‘’Taşköprü’ye dönünce İdris ve Osman isimli iki davulcu arkadaşımın yanında zurnacılık yaptım. İki kardeş olan İdris ve Osman öldükten sonra ise ben davul çalmaya devam ettim. Karayılan’dan 16 yaşındayken öğrendiğim davul çalmayı 50 yıldır aralıksız sürdürüyorum. Benim için artık davul çalmak hayatımın bir parçası. Gücümün yetmediği zamana kadar davul çalmak istiyorum’’ dedi. Gökbulut, Karayılan’dan öğrendiği Sepetçioğlu, Kınalı Keklik, Beyler Bahçası, Harmandalı ve Zeybek oyunlarını da çok sayıda kişiye öğrettiğini sözlerine ekledi.

08.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Halep’in taş evleri dantel gibi işleniyor

  Yarım asırdır davulcu

  Uluslararası Sivas Aşıklar Bayramı başladı

  ‘Müsennâ’ tiyatrosuna Fransız ilgisi

  Mesnevî sohbetleri Neyhane’de

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.