08 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

‘Müsennâ’ tiyatrosuna Fransız ilgisi

22. Uluslararası İzmir Festivali’nin büyük beğeni toplayan “Müsennâ” isimli tiyatro gösterisi, Fransa’da düzenlenen ‘2009 Türkiye Mevsimi’nin de gözdesi oldu.

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın desteği, İzmir ve İstanbul Fransız kültür merkezleri işbirliğiyle Çimen Seymen yönetiminde sahnelenen gösteri, yeni yorumuyla Türkiye Mevsimi kapsamındaki Sable-sur-Sarthe Barok Müzik Festivali’nin açılışını yaptı. Le Monde gazetesi, Müsennâ için, “Müzik, dans, pantomim ve gölge oyunlarıyla seyirciyi büyüleyen, muhakkak görülmesi gereken gösteri” yazdı.17. yüzyılda İstanbul’a gelen Fransız elçisinin gördüğü saray ve halk eğlencelerini konu alan Müsennâ, Fransa’da en çok ses getiren Türkiye Mevsimi projesi olarak Başbakan François Fillon ve Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de takdirini kazandı.

MÜSENNÂ

OSMANLI hat san'atında, aynı metni sağdan sola ve soldan sağa karşılıklı yazma tarzı olan “müsennâ” tekniğinin esin kaynağını oluşturduğu bu gösteri Topkapı Sarayı, Fransız ve Venedik sarayları, İstanbul’daki büyükelçilikler ve kozmopolit şehirlerdeki 17. yüzyıl şenlik ve bayramlarını yansıtmakta. Sultan 4. Mehmed’in hizmetinde “Ali Ufkî” adını alan Polonyalı müzisyen Albert Bobowski, İstanbul’da ve Topkapı Sarayı’nda duyduğu müzikleri kayda geçirmiştir. 17. yüzyıl Osmanlı müziğinin tek şahidi olan ve Avrupa nota sistemiyle hazırlanan bu derleme, Müsennâ gösterisinde Avrupa saraylarındaki müzik ve şiir mecmualarıyla karşılaştırmalı olarak sunulmakta.

08.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Halep’in taş evleri dantel gibi işleniyor

  Yarım asırdır davulcu

  Uluslararası Sivas Aşıklar Bayramı başladı

  ‘Müsennâ’ tiyatrosuna Fransız ilgisi

  Mesnevî sohbetleri Neyhane’de

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.