10 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

En az yatırımı Türkiye yapacak

TÜRKİYE'NİN kamu sabit sermaye yatırımlarının (KSSY) GSYH içindeki payı yüzde 3,2 ile yüzde 3,7’lik AB ortalamasının gerisinde kalacak.

Türkiye, 2010 yılında da 40 milyar 975 milyon lira kamu sabit sermaye yatırımı öngörürken, yatırımlarda en fazla payı da 13 milyar 420 milyon lirayla ulaştırmaya ayırmayı öngörüyor. Avrupa Komisyonu, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve 2010 Yılı Programı’ndan derlenen bilgilere göre, Türkiye’nin KSSY’nın GSYH içindeki payına bakıldığında, AB üyesi ülkelerin ortalamasından daha az oranda KSSY gerçekleştiği görülüyor. Söz konusu ülkelerin yüzölçümünün ve nüfusunun Türkiye’den daha az olduğu, mevcut gelişmişlik seviyelerinin Türkiye’den daha yüksek olduğu, mevcut altyapı ihtiyaçlarının büyük ölçüde tamamlanmış olduğu ve GSYH’larının mutlak büyüklüğü dikkate alındığında Türkiye’de daha fazla kamu yatırımı yapılması gereğinin ortaya çıktığı belirtiliyor. Genel devlet kamu sabit sermaye yatırımlarının GSYH içindeki paylarına bakıldığında, 2009 yılı için AB ülkeleri ortalamasının yüzde 3,7 olması bekleniyor. AB ülkeleri içinde kamu sabit sermaye yatırımlarının GSYH içindeki payı en yüksek olan ülkenin yüzde 6,7 ile Bulgaristan olacağı tahmin ediliyor. Bulgaristan’ı yüzde 6,3 ile Romanya, yüzde 6,2 ile Estonya izleyecek. Söz konusu oranının ABD’de yüzde 4,3, Japonya’da yüzde 3,2 olacağı tahmin ediliyor.

GELECEK YIL 41 MİLYAR

LİRALIK YATIRIM

Türkiye, gelecek yıl cari fiyatlarla 40 milyar 975 milyon liralık kamu sabit sermaye yatırımı yapmayı öngörüyor. 2010 yılında en fazla yatırımın yapılacağı sektör 13 milyar 420 milyon lirayla ulaştırma sektörü olacak. Bu sektörü, 4 milyar 380 milyon lirayla tarım, 4 milyar 335 milyon lirayla eğitim, 3 milyar 556 milyon lirayla enerji, 2 milyar 279 milyon lirayla sağlık, 1 milyar 421 milyon lirayla madencilik, 641 milyon lirayla konut sektörü izleyecek.

Yatırımlardan en az pay alacak sektörler ise 497 milyon lirayla imalat ve 222 milyon lirayla turizm olacak. Diğer hizmetlere 10 milyar 222 milyon liralık yatırım yapılacak. Diğer hizmetler kategorisinde iktisadi yatırımların tutarı 2 milyar 966 milyon lira, sosyal yatırımların tutarı da 7 milyar 256 milyon lira olacak.

10.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Üretimde gerileme sürüyor

  Bakana göre sebep bayram

  En az yatırımı Türkiye yapacak

  ATM’ler parayı çekmeden ücreti gösterecek

  Notu yüksek ihracatçı KDV iadesini hemen alacak

  MOL, en büyük toptan mağazasını açıyor

  Ulusal İnsan Yönetimi Kongresi bugün

  Altın fiyatlarında yeni rekor

  Bursa’nın meyve-sebze ihracatında düşüş

  THY’dan haftanın hatları kampanyası

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.