10 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Kriz restorasyonu durdurdu

Orhan Gazi ve Sultan I. Murad’ın kumandanı, Rumeli Beylerbeyi Lala Şahin Paşa tarafından 1339 yılında yaptırılan ve 1968’den bu yana Tophane Çocuk kütüphanesi olarak kullanılan Lâlâ Şahin Paşa Medresesi’nin restorasyonu ekonomik krize takıldı.

Restorasyonu gerçekleştireceğini vadeden hayırsever işadamı, “Ekonomik durumum iyi değil, restorasyonu devam ettiremeyeceğiz. İleriki dönemde işleri tamamlamayı düşünüyoruz.” diyerek çalışmaları yarım bıraktı. Kütüphanede bulunan demirbaş malzemeler bir depoya kaldırılırken 5 bin kitap Bursa İl Halk Kütüphanesi’ne taşınacak.

Bursa’da çocuk kütüphanesi olarak kullanılan Osmanlı’nın ilk anıt eserlerinden Lala Şahin Paşa Medresesi’nin restorasyonunu geçtiğimiz Mart ayında hayırsever bir işadamı üstlendi. İşlemlerin tamamlanmasıyla Nisan ayında başlayan tarihi binadaki restorasyon mutfak ve tuvalet yapma kararı nedeniyle mahkemelik oldu. Tarihi bina içerisine ıslak zeminli tuvalet ve mutfak yapılmasını öngören proje değişikliğinin iptali için gönüllü tarihi çevre koruma müfettişi Ali Turan, Bursa 2’nci İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Bu gelişmelere rağmen devam eden restorasyon, sponsor olan firmanın ekonomik krize takılmasıyla durduruldu. Kütüphanenin demirbaş malzemeleri bir depoya kaldırılırken 5 bin kitabın da Bursa İl Halk Kütüphanesi’ne taşınmasına karar verildi. Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü yetkilileri, kütüphanenin restorasyonunun Şubat ayına doğru yeniden başlayabileceğini açıkladı.

Kütüphanenin kapatılmasına tepki gösteren Bayram Kılınç, “Bursa’mızda tek çocuk kütüphanesi konumundaki Tophane Çocuk Kütüphanesi aylardır kapalı. Bizim öğrendiğimiz kadarıyla 150 bin lira tutan restorasyon giderlerinin ödenmesinde aksaklık yaşanmış. Ben çocuklarımı merkez Yıldırım ilçesi İsabey Mahallesi’nden getiriyorum, ama her defasında boş dönüyoruz. Burdaki demirbaş malzemeleri de apar topar depoya kaldırmışlar. Kitapları da Halk Kütüphanesi’ne taşıyacaklarmış. 4 ayda bitirilmesi planlanan restorasyon bitmeyince çocuklar mağdur oluyor” dedi.

10.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Darbeder sınavına hazırlık

  Kriz restorasyonu durdurdu

  ‘Ormancı Türküsü’nün belgeseli çekiliyor

  Fabrika-i Hümayun restore edilecek

  İzmir’in ilk Oyun ve Oyuncak Müzesi çocuklar için açılışa hazırlanıyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.