16 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Sinan’ın son eserine altın iskele

Külliyedeki açılış töreninde konuşan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Erkmen, Sarkis Zabunyan’ın, Mimar Sinan’ın 16. yüzyılda son yapıtı olan bu eşsiz külliyenin ancak altın bir iskeleyle tamir edilebileceğini, ancak sanatçılar tarafından korunabileceğini anlatmak için eseri meydana getirdiğini söyledi.

Erkmen, sanatçının sergiyi, külliyenin bir san'at merkezi olarak fakülteye verilmesini desteklemek amacıyla açtığını da ifade ederek, ‘’Bu külliye fakültemize verildiği takdirde, tüm dünyada olduğu gibi bu eşsiz bina uluslararası bir san'at iletişim ortamı olarak geleceğin sanatçılarına ışık tutacaktır’’ dedi. Mekânın san'at alanına dönüşmesiyle daha önce Toptaşı Cezaevi’nde yatan birçok düşünce ve san'at insanının özgürlüğüne kavuşacağını dile getiren Erkmen, ‘’Bu külliye bize verilirse, dünyanın ve geleceğin birçok san'atçısı burada yapıtlarını üretecektir’’ diye konuştu. Erkmen, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, külliyenin uluslar arası bir sanat alanına dönüşmesi için kendilerine destek vermesini beklediklerini bildirdi. Sarkis Zabunyan da Mimar Sinan’ın son yapıtının İstanbul’un göbeğinde bu durumda olmasının çok üzücü olduğunu kaydetti. Zabunyan, Altın İskele’nin, ‘’uydurma, süs ya da dekor amaçlı’’ bir iskele olmadığını, külliyede onarım yapılana kadar da ‘’hiç paslanmayan, beklemesini bilen ve ışık veren’’ bir iskele olarak duracağını dile getirdi. İskelenin 24 ayar varak altınla kaplandığını ve kaplamada 7 bin yaprak altın kullanıldığını anlatan Zabunyan, iskelenin mekânın restorasyonu için hazırlandığını söyledi. Restorasyonda çalışanların iskeleye basarak çalışmalarını isteyen Zabunyan, ‘’Girişinden mekanlarına, avlusuna kadar buranın yeni bir mimarî sunuma ihtiyacı var. Bu iskele de hakikî profesyonel, bu mekân restore edilmeye başlandığında hemen kullanılabilecek bir iskele. Bu altın iskele artık bir umudun sembolü olacak’’ dedi. Daha sonra, Altın İskele’nin açılışı yapıldı.

ATİK VALİDE SULTAN KÜLLİYESİ

SULTAN 3. Murad’ın annesi Nurbanu Valide Sultan tarafından 1570-1579 yılları arasında yaptırılan Atik Valide Külliyesi, Üsküdar’da Valide-i Atik Mahallesi’nde bulunan görkemli yapılar topluluğundan oluşuyor. Tasarımını Mimar Sinan’ın yaptığı anıtsal kompleks, döneminin önemli sultan külliyelerinden Süleymaniye Külliyesi’nde de kullanılan kapsayıcı bir programa sahip bulunuyor. Külliyenin önemli parçalarından olan ve 1870’lerde İstanbul’da başgösteren kolera salgını sırasında önemli bir rol üstlenen darüşşifa, 1873’ten sonra da Osmanlı döneminin ilk akıl hastanesi olarak Türkiye’de psikiyatrinin kurucularından Dr. Mazhar Osman'ın başhekimliğinde hizmet vermeye başladı. Bina, Gümrük ve Tekel Bakanlığı’nca 1935’te tütün bakım atölyesi olarak kullanılmaya başlandı. Darülhadis ve Darülkurra grubu ise son yıllara dek Toptaşı Cezaevi olarak işlevlendirildi. Ancak bu işlev, yapının mimarî karakterini büyük ölçüde yitirmesine sebep oldu. Toptaşı Cezaevi’nde Çetin Altan, Nazım Hikmet, Yılmaz Güney, Necip Fazıl Kısakürek, Nihal Atsız, Can Yücel, Rıfat Ilgaz ve Nuri Çolakoğlu gibi isimlerin kaldığı biliniyor. Külliye, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 2003’te Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’ne tahsis edildi.

16.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Sinan’ın son eserine altın iskele

  ÖNDER’den 50. yıl albümü

  Sinema gönüllülerine teşekkür plâketi

  İsmail Dündar’ın 30. ebru sergisi

  Özbek san'atçıdan İstanbul’da minyatür sergisi

  İstanbul Sanat Fuarı'na hazırlanıyor

  Altın Koza Sanat Festivali başlıyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.