20 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Yeni anayasa dedik, kapatma istendi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, anayasaya ilişkin uygulamada yaşadıkları zorlukları aşmak için ‘’Anayasayı değiştirelim’’ dediklerinde karşılarına büyük engeller çıktığını belirterek, ‘’AK Parti için geçtiğimiz yıllarda açılan kapatma dâvâsının temelinde yatan en önemli unsur yeni ve sivil bir anayasa yapma iddiamızdı’’ dedi.

Yeni anayasa dedik, kapatma istendi

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa’ya ilişkin uygulamada yaşadıkları zorlukları aşmak için ‘’Anayasa’yı değiştirelim’’ dediklerinde karşılarına büyük engeller çıktığını belirterek, ‘’AK Parti için geçtiğimiz yıllarda açılan kapatma dâvâsının temelinde yatan en önemli unsur yeni ve sivil bir anayasa yapma iddiamızdı’’ dedi.

Arınç, Adıyaman Barosu’nun Demokrasi Günleri Etkinlikleri kapsamında düzenlediği ‘’Türkiye’de Demokratikleşme’’ konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yeni bir Anayasa’ya ihtiyacının olduğunu vurguladı. Anayasa’ya ilişkin özellikle uygulamada zaman zaman ciddî sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’O zorlukları aşmak için Anayasa’yı değiştirelim dediğinizde de da karşınıza büyük engeller çıkıyor. Bu sözlerimden şu anlaşılmasın; yani bu Anayasa hiç mi değiştirilmedi. Hayır tam aksine Anayasa’nın 60’dan fazla maddesi bugüne kadar değiştirildi.’’

‘’KABUL GÖRMÜŞ

AKREDİTE İKTİDARLAR’’

Arınç, kendi hükümetlerinden önceki hükümetlerin Anayasa değişikliği yapmak istediklerinde önlerinde engel olmadığını ifade ederek, ‘’Onların önünde engel yoktu. Bir takım Parlamento dışı kurumların da aleyhte çalışması, lekelemesi ya da milleti ayağa kaldırması yoktu. Çünkü onlar kabul görmüş akredite iktidarlardı, ama ne zaman bugünkü iktidar veya da buna benzer iktidarlar Türkiye’de oldu, o zaman anayasa değiştirmek çok zorlaştı’’ dedi.

Anayasa’nın değiştirilen 60’dan fazla maddesinin hemen hemen 40 küsurunun ‘’AB istedi’’ diye ya da ‘’AB sevdası’’ ile değiştirildiğini, değişikliklerin iç taleple ilgili olmadığını ifade eden Arınç, şunları söyledi:

‘’Ama bugün mesela ben, ‘Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısında, Anayasa Mahkemesinin yapısında bir değişiklik yapmak istiyorum’ dediğim zaman, ‘yeni, sivil, demokrat bir anayasayı birlikte yapalım’ dediğimiz zaman Parlamento’da kendime arkadaş bulamıyorum. Şu ya da bu sebeplerle her parti kendine göre bir gerekçe bularak ‘hayır biz bu işte yokuz’ diyorlar. Kamplar ayrılmış durumda. İktidarın atacağı her adıma isterse iki kere iki dört olsun ‘hayır biz bu işte yokuz’ cevabı veriliyor. Geçmişte oldu, ama son 2 yıldır anayasa değişikliklerinde büyük güçlükler yaşıyoruz. Hele hele 2007 seçimlerinden sonra ‘yeni bir anayasaya ihtiyacımız var’ dediğimiz zaman çok büyük bir dirençle karşılaşıyoruz. Hatta ve hatta AK Parti için geçtiğimiz yıllarda açılan kapatma dâvâsının temelinde yatan en önemli unsur yeni ve sivil bir anayasa yapma iddiamızdı. Bu satırlarda görünmüyor olabilir, ama biz çok iyi biliyoruz ki satırlarda görünenler gazetelerde yayınlanmış haber niteliği bile taşımayan dedikodularsa da ama asıl sebep yeni, sivil ve demokrat bir anayasadan duyulan kuşku ve endişeydi.’’

20.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Yeni anayasa dedik, kapatma istendi

  KILIÇDAROĞLU DA ARAZİYE UYDU, AMA...

  Çiçek: Hiç kimse hukukun üstünde olamaz

  Herhangi bir ihraç talebimiz olmadı

  Savcıdan Deniz Feneri’ne takipsizlik

  ‘Önce devletin, sonra hukukun adamları’

  Öymen’e tepkiler dinmiyor

  Yalçınbayır: Başbakanı dinleyenler ortaya çıkarılsın

  Galataport, 2010’da yeniden ihaleye çıkmaya hazırlanıyor

  AKP’li başkanın aracına el bombası

  ‘Doğuda sese ihtiyacımız var’

  Tsunamiden komşularımız korudu

  Memur, 25 Kasım’da “hayatı durduracak”

  TRT payına iptal dâvâsı

  Hekim ve eczacı atamaları 10 Aralık’ta

  Kamu alacaklarındaki gecikme zammı düşürüldü

  Çek suçlusuna şartlı tahliye geliyor

  Katsayı, sistemi tahrip etti

  Karabulut cinayetinde iki iddianame hazırlandı

  Sami Cebeci, Kanal Urfa Tv'de

  Gaspçı, büfeciyi vurdu

  Dünya, telâş içinde

  Jandarma’dan 50 ilde ‘şafak’ operasyonu

  GRİP SALGINI EN ÇOK ÇOCUKLARI VURDU

  Sigara dumanı obezlere daha zararlı

  Atlantis, UUİ’ye kenetlendi

  ‘Yanlış adlandırma’ vatoz türünü yok ediyor

  Antarktika, 128 bin yıl önce daha sıcakmış

  Yapışık ikizlerden biri konuşmaya başladı

  Gönül gözleriyle fotoğraf çektiler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.