05 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Kİlİse kan kaybedİyor, Müslümanlar artIyor

İsveç Devlet Luteran Kiliseleri (Svenska Kyrkan) kan kaybediyor. Ülkedeki en büyük dini otorite olan Luteran Kilisesi’nin üye sayısı hızlı bir şekilde azalırken, Roman ve Ortodoks Kiliselerinin üye sayısında artış yaşanıyor.

İsveç’te sayıları artan diğer din mensupları ise Müslümanlar.

2008 yılı Kasım ile 2009 yılı Ekim ayları arasında Luteran Kiliselerine üye olan 6.8 milyon kişiden yaklaşık 72 bini ayrılmak için başvuruda bulundu. Bu rakam, bir önceki yıl 50 bin civarındaydı. İsveç Devlet Kiliseleri sözcüsü Henrik Pederby, üye sayılarının azalmasındaki sebeplerin ne olduğunu tespit edemediklerini belirtti. Daha önceleri düşüşün yok denecek kadar az olduğunu ve 2004 senesinde neredeyse hiç üye kaybı yaşamadıklarını kaydeden Pederby, “Son senelerde yine çok ayrılan olmaya başladı. Ekonomik sebeplerden dolayı insanlar kilisemizden ayrılıyor olabilir.” şeklinde konuştu. İsveç Devlet Kilisesi’ne üye olanların yıllık gelirlerinden yaklaşık yüzde 1’i ‘kilise vergisi’ olarak kesiliyor. Bu durum, kiliseden ayrılmalardaki en büyük sebeplerden biri olarak gösteriliyor. 2008 yılında toplam nüfusun yüzde 73’ü olan 6 milyon 800 bin İsveçlinin resmi olarak Devlet Kilisesi’ne üyeliği bulunuyordu. 2009 yılında yüzde 1’lik kayıp gerçekleşerek bu oran yüzde 72’ye inmiş oldu. İstatistik Kurumu’nun verilerine göre haftalık kilise ayinlerine katılım oranı ise ortalama yüzde 3 olarak gerçekleşiyor.

Öte yandan ülkedeki diğer inanç cemiyetlerine ilgi artıyor. Devlet İnanç Cemiyetleri Destekleme Komisyonu’nun (SST) yaptığı araştırmaya göre, Devlet Kilise’sine bağlı olmayan 761 bin 538 kişi bulunuyor. Dağılımı tam olarak bilinmemekle birlikte, bu kişilerin çoğunluğunu Müslümanlar ile Roman ve Katolik kilisesi üyeleri oluşturuyor.

05.12.2009


 

‘Başörtüsü yasağı’ istifa getirdi

Belçİka’da Türklerin yoğun yaşadığı Limburg’da Türk asıllı bir belediye başkan yardımcısı partisi ile yollarını ayırdı.

Heusden-Zolder Belediyesi’nde Hıristiyan Demokrat Parti (CD&V)’den belediye başkan yardımcılığı görevini yürüten Selahattin Özer, partisinden istifa etti. Belediye personeli için öngörülen başörtüsü yasağının gündeme getirilecek olmasını, bardağı taşıran son damla olarak gören Özer’in uzun süredir parti yönetimi ile arasının açık olduğu biliniyor. 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren Heusden - Zolder’de CD&V Partisi adına belediye başkan yardımcılığı görevini yürüttüğünü kaydeden Selahattin Özer, "17 Aralık’taki belediye meclisi toplantısında belediye personeline başörtüsü yasağının getirilmek istenmesi bardağı taşıran son damla olmuştur. Bu şartlar altında CD&V Partisi çatısı altında siyasete devam etmem vicdanen doğru olmadığı için bugün itibariyle partimden istifa ediyorum.’’ şeklinde bir bildiri yayınladı.

05.12.2009


 

NATO’DAN AFGANİSTAN’A EK ASKER ÇIKTI

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, 25 NATO üye ve ortağının Afganistan’a 7 bin ilave asker taahhüdünde bulunduğunu söyledi.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında basına bilgi veren Rasmussen, “En az 25 ülke, 2010 yılında Afganistan’daki güçlerine 7 bin civarında ek takviye önerisinde bulundu” dedi. Afganistan’da halen 70 bin civarındaki asker sayısını önümüzdeki yıl ortasına kadar 30 bin ilaveyle 100 bine çıkarma kararı alan ABD yönetimi, NATO üyeleri ve ortaklarından en az 5 bin yeni asker talebinde bulunmuştu. NATO’nun Afganistan’daki operasyonu çerçevesinde Kabil Bölge Komutanlığını geçen ay bir yıl süreliğine yeniden devralan Türkiye ise Afganistan’da normalde 800 civarında bulunan asker sayısını, komutanlık görevi süresinde 1700 civarında tutacak. Bu kapsamdaki kuvvet artırımını geçen ay gerçekleştiren Türkiye, yeni asker taahhüdünde bulunmadı. Türkiye, Afganistan’daki askeri gücünün görev alanını Kabil ve çevresinin güvenliğini sağlamakla sınırlandırmıştı.

05.12.2009


 

Afganistan, Obama’nın Vietnam’ı olacak!

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu’ndan (Küresel BAK) yapılan yazılı açıklamada, Afganistan’a ek asker taleplerine olumlu cevap veren Türkiye’nin işgal ortaklığından vazgeçmesi gerektiği belirtilirken, Afganistan’ın Obama için bir Vietnam olacağı öne sürüldü.

Küresel BAK’tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ABD Başkanı Barack Obama, yeni Afganistan stratejisini önceki gün açıkladı. Bu stratejinin yeni hiçbir yanı yok. Obama, 30 bin ABD askerinin daha Afganistan’da savaşmak üzere gönderileceğini söyledi. Kanlı işgalin suç ortağı diğer ülkelerden de daha fazla asker istedi. Gerçekten de dünya bugün tehlikede ve bu tehlikenin temel sebebi ne dün Saddam idi ne bugün Taliban direnişidir. Dünyayı milyonlarca insana zehir eden tehlikenin nedeni ABD’nin saldırgan savaş ve işgal politikalarıdır. Dünyanın güvenlik sorunlarının en temel nedeni, NATO’nun savaş ve cinayet örgütü olarak çalışmaya devam etmesidir.” İşgale destek veren Başbakan R. Tayyip Erdoğan’a da bir mesajın gönderildiği açıklamada, “NATO toplantısı devam ederken, ABD büyükelçisi, Türkiye’den Afganistan için ek asker istendiğini açıkladı. Türkiye’nin halen Afganistan’da 700 askeri var. ABD ve NATO önümüzdeki aylarda daha şiddetle sürdürecekleri Afganistan işgali için şimdi Türkiye’den daha fazla asker istiyor. Biz, Türkiyeli savaş karşıtları olarak, Obama Türkiye’ye geldiğinde sokaklara çıkmış, “Obama, boşuna gelme Afganistan’a asker yok” demiştik. Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz. Kulağınızı Pentagon’culara, NATO’culara değil kendi halkınıza çevirin. Bu ülkede hiç kimse ABD’nin savaşına ve işgaline asker olmak istemez.” denildi.

05.12.2009


 

El Kaide Müslümanları öldürüyor!

İslâm adına cihat ettiğini iddia eden El Kaide terör örgütünün öldürdüğü gayrimüslimlerin tam sekiz katı kadar Müslüman öldürdüğü ortaya çıktı.

Rakamlar, “kâfir” güçlere karşı savaştığını öne sürerek terör estiren El Kaide’nin bu iddialarının tam tersini gösteriyor. El Kaide, 2004 ile 2008 yılları arasında 371 gayrimüslim, 2 bin 639 Müslüman öldürmüş. Alman Der Spigel dergisinin internet versiyonu Spiegel Online’da yayınlanan rakamlara göre El Kaide’nin en fazla Müslüman öldürdüğü yerlerin başında Irak geliyor. El Kaide 2004 ile 2008 yılları arasında 313 saldırı düzenlemiş.

05.12.2009


 

Pakistan’da camiye saldırı

Pakİstan’In Ravalpindi şehrinde cuma namazı sırasında camiye düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısının 37’ye yükseldiği, yaralı sayısının ise 45 olduğu açıklandı.

İçişleri Bakanı Rahman Malik, askeri bir merkezin yakınlarında bulunan camiyi hedef alan bombalı ve silahlı saldırının 6-7 terörist tarafından düzenlendiğini söyledi. Malik, askerlerin cuma namazı için bulundukları camiye yönelik saldırının bir saatten fazla sürdüğünü ve güvenlik güçlerinin operasyonlarının sona erdiğini belirtti.

05.12.2009


 

İran’dan Hizbullah ve Hamas’a açık destek

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, “Hizbullah ve Hamas’ı, vatan ve topraklarını savundukları için desteklediklerini” söyledi.

Laricani, bir toplantıdaki konuşmasında ülkesinin, Lübnan’daki Hizbullah ile Filistin’deki Hamas’a olan desteğine açıklık getirdi. “Hizbullah ve Hamas’ın çeşitli suçlamalarla terörist olarak adlandırılmaya çalışıldığını” belirten Laricani, “Hizbullah ve Hamas, kendi topraklarını ve vatanlarını savunuyor” dedi. “İran, Hizbullah ve Hamas’a olan desteğini hiçbir şekilde gizlemiyor” ifadesini kullanan Laricani, “Açıkça söylüyoruz ki, hem Hizbullah’ı hem de Hamas’ı himaye ediyoruz” diye konuştu. Laricani, bu konuda İran ve direniş hareketlerine yönelik eleştirilerin anlam ifade etmediğini söyledi. Hizbullah’ı “Devrim’in çocukları” diye niteleyen Laricani, “İsrail’in, tüm imkanlarına rağmen 33 gün savaşında Hizbullah karşısında zafer elde edemediğini sözlerine ekledi.

05.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl