06 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Ambalaj atıkları çöp değil

SAMSUN Çevre ve Orman İl Müdürü Ömer Albayrak, Samsun’da bir yıl içinde ambalaj atıklarının çöpe gitmesinin düzenli olarak önlenmesi halinde yaklaşık 1 milyon TL’nin geri kazanılabileceğini belirtti.

Ürünlerin cam, kağıt, plastik, karton, metal ve kompozit (kağıt içecek kutuları) gibi ambalajlar, kullanım sonrası ayrıştırılmadan çöpe atıldığı için ciddi ekonomik kayıplara yol açıyor. Geri dönüşümü olan ve ekonomiye kazandırılabilen ambalaj atıkları, belediyelerin bu konu üzerinde hassasiyetle durmamaları ve vatandaşların gereken özeni göstermemeleri nedeniyle ‘’çöp’’ muamelesi görüyor. Çevre ve Orman Bakanlığının verilerine göre Türkiye’de günde yaklaşık 65 bin ton çöp üretiliyor, bu çöplerin yüzde 15-20’sini ise geri kazanılabilir atıklar oluşturuyor. Ambalaj atıklarının çöp değil ‘’ham madde’’ olduğu vurgulanırken bir ton kullanılmış kağıt, geri kazanıldığında 16 adet çam ağacının, bir ton kullanılmış gazete kağıdı geri kazanıldığında ise 8 adet çam ağacının kesilmesinin önlenmiş olacağı belirtiliyor. Cam, plastik, metal ve kompozitler de ayrı ayrı ayrı toplanarak ekonomiye kazandırılırken, bilinçsizce çöpe atılan ve belediyelerin konu üzerinde durmaması nedeniyle Türkiye’de milyonlarca lira çöpe gidiyor.

Samsun Çevre ve Orman İl Müdürü Ömer Albayrak, yaptığı açıklamada, 2004’te yürürlüğe giren Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğine göre her belediyenin lisanslı Toplama-Ayrıştırma Tesisi (TAT) ile anlaşması ve ambalaj atıklarının kaynağından yani evlerden, iş yerlerinden veya okullardan ayrıştırılarak toplanması gerektiğini anlattı. Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde günde yaklaşık 450 ton çöp toplandığını bunun en az yüzde 10’unun ambalaj atığı olduğunu söyleyen Albayrak, ‘’Bir yıl içinde ambalaj atıklarının düzenli olarak çöpe gitmesinin önlenmesi halinde yaklaşık 1 milyon TL geri kazınılabilir’’ dedi. Geri kalmış ülkelerde ambalaj atıklarının çöpten ayrıştırıldığını Türkiye’de de bu manzaranın yaşandığına işaret eden Albayrak, buna son vermek için bilinçli vatandaşlara önemli rol düştüğünü, vatandaşların belediyeler üzerinde baskı kurarak bulundukları yerleşim yerine ambalaj atıklarının ayrı ayrı toplanmasını sağlamak için kumbaralar konulmasını isteyebileceklerini kaydetti.

“BELEDİYELER İMARA VERDİĞİ ÖNEMİ ÇEVREYE DE VERMELİ”

YÖNETMELİĞE göre belediyelerin anlaştığı lisanslı Toplama Ayrıştırma Tesisinin, belediye sınırları içindeki büyük yerleşim yerlerine ambalaj atıklarını ayrı ayrı toplamak için kumbaralar yerleştirmesi, bu konuda vatandaşların bilgilendirilmesi ve atıkların düzenli olarak toplanması gerektiğini belirten Albayrak, belediyelerin de çalışmaları yakından takip etmeleri gerektiğini söyledi. Belediyelerin meclislerinde, ambalaj atıklarının çöpe atılmaması için ve diğer çevre sorunlarıyla ilgili kararlar alarak vatandaşlar üzerinde yaptırım oluşturabileceklerine işaret eden Albayrak, ‘’Belediyeler için imar ne kadar önemli ise çevre ile ilgili sorunlar da önemli olmalı. Pek çok belediyede çevre mühendisi istihdam edilmemiş. Belediyeler imar bürolarını güçlendirdikleri kadar çevre ile ilgili birimlerini de güçlendirmeliler’’ diye konuştu.

06.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Komutanlar ifade verdi

  KARŞIOY VE ŞERH YETMEZ

  Faili meçhuller dâvâsında 2 yeni şahit

  Atalay: Açılım iradesinde değişiklik yok

  “Kenan Evren” Caddesi, “Hasan Tahsin” oldu

  Gül’e şikâyet eden oda başkanına dâvâ

  İlker Başbuğ’un da yargılanmasını istediler

  2 ASKERî PERSONEL ADLİYEYE GETİRİLDİ

  Kıbrıs’ta çözüm için zaman daraldı

  Eğitim-Bir-Sen, katsayı dâvâsına müdahil olmak istiyor

  E-dönüşüm konferansı 8-11 Aralık’ta yapılacak

  SGK’dan kepenk kapatmayan eczacıya teşekkür

  İstanbul'u 11 ayda 7 milyon turist ziyaret etti

  Ambalaj atıkları çöp değil

  Bayındır ilçesi, ‘çiçekle’ kalkınıyor

  Çorum’da suya zam

  5 araç kundaklandı

  Diyarbakırlı çocuklar okula kazandırıldı

  Barajda su bitince balıklar telef oldu

  Orman yangınlarında bu saatlere dikkat!

  Aliağa'nın yolları ağaçlandırılacak

  Denizli'de deprem

  Serik'te şiddetli yağış

  Antakya’dan İsviçre’ye ders

  Hatay Müftüsü: İnsanlık ayıbı

  Google sözlük devrede

  İnternette dev ortaklık

  Meslek liselilerin icadı

  “This is it” rekor kırdı

  Isınırken canınızdan olmayın

  DOĞALGAZ KULLANIRKEN NE YAPILMALI?

  Meslekî eğitim, katsayı cenderisinden kurtarılmalı

  Eğitim, sağlıklı toplumun en temel aracıdır

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl