06 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Kıbrıs’ta çözüm için zaman daraldı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununda çözüm için “Şubat ayı ortasına kadar vakit olduğunu, bir anlaşmaya varabilmek için sürecin hızlandırılması gerektiğini” söyledi. Talat, ayrıca 20 Aralık’ta yapılacak AB zirvesine kadar Kıbrıs sorununun çözümü konusunda çok fazla şey beklemediğini, Ocak ayıyla birlikte sürecin hızlanmasını beklediklerini ifade etti.

Kıbrıs'ta zaman daralıyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununda çözüm için “Şubat ayı ortasına kadar vakit olduğunu, bir anlaşmaya varabilmek için sürecin oldukça hızlandırılması gerektiğini” söyledi.

Talat, ayrıca 20 Aralıkta yapılacak AB zirvesine kadar Kıbrıs sorununun çözümü konusunda çok fazla şey beklemediğini, Ocak ayıyla birlikte sürecin hızlanmasını beklediklerini ifade etti.

Mehmet Ali Talat, İngiltere’nin başkenti Londra’ya yaptığı ziyaret çerçevesinde düşünce kuruluşu Chatham House’da “Kıbrıs Barış Müzakereleri: Kıbrıs Türk Perspektifi” konulu bir konuşma yaptı. Sir Kieran Prendergast başkanlığında yapılan ve yoğun ilginin olduğu toplantıda Talat konuşmasına, bir yıldan bu yana Kıbrıs sorununa bir çözüm getirmek için, adada müzakerelerin devam ettiğini hatırlatarak başladı ve Annan Planının 2004 yılında reddedilmesinden bu yana Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorununun en kısa zamanda çözülmesi konusundaki kararlılığını koruduğunu kaydetti. “Kıbrıs Türkleri, Kıbrıs sorunundan, izolasyonlardan, ekonomik gelişmenin olmamasından, uluslararası ilişkilere sahip olamamaktan, uluslararası arenada temsil edilememekten dolayı, sıkıntı çekiyor” diyen Talat, dolayısıyla Kıbrıs Türkünün adada en kısa çözüme varılmasını istediğini vurguladı. Kıbrıslı Rumların da Dimitris Hirstofyas’ı yeni liderleri seçerek ileriye doğru büyük bir adım attıklarını kaydeden Talat, Hristofyas’ın seçilmesinin ardından adada barış müzakerelerinin yürütüldüğünü ve bir yıldan fazla bir süredir müzakerelerin devam ettiğini anlattı.

“İKİ ÖNEMLİ DÖNÜM NOKTASI VAR”

“Önümüzde iki önemli dönüm noktası var” diyen Talat, bunlardan birinin 20 Aralıkta yapılacak AB zirvesi olduğunu, diğerinin ise 2010 yılında KKTC’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğunu söyledi. Talat, AB zirvesinde, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin değerlendirileceğini ve bir ilerleme raporunun yayımlanacağını hatırlatarak, dolayısıyla bunun önemli bir zirve olacağını ve Kıbrıslı Rumların AB nezdinde baskıyı artırmak için Kıbrıs sorununun çözümünde bir ilerleme olmadığı imajını oluşturmak isteyeceklerini kaydetti. 2010 yılında KKTC’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yapılacak seçim kampanyaları çerçevesinde ise müzakerelere bir süre ara verilmek zorunda kalınabileceğini bildiren Talat, “Büyük olasılıkla bu, Şubat ayı ortası gibi olacaktır. Dolayısıyla Şubat ortasına kadar vaktimiz var. Şubat ortasına kadar bir anlaşmaya varabilmek için süreci oldukça hızlandırmalıyız” dedi.

Talat bu çerçevede, Rum lider Hristofyas ile haftada iki kez yaptıkları görüşmeleri, Ocak ayından itibaren 3’e çıkaracaklarını bildirdi. Art arda 3 tam gün boyunca görüşmeye başlayacaklarını ifade eden Talat, şöyle konuştu: “Böylece daha fazla bir ilerleme ve önemli gelişmeler bekliyoruz. 20 Aralıktaki AB zirvesine kadar çok fazla ilerleme beklemiyorum. Ocak ayıyla birlikte, somut sonuçlar alabilmek için daha hızlı bir süreç bekliyoruz.”

Tüm bu süreç boyunca Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü konusundaki desteğinden de bahseden Talat, “Bu sürecin başarıya ulaşması için, Türkiye’nin desteği çok önemlidir” dedi.

06.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Komutanlar ifade verdi

  KARŞIOY VE ŞERH YETMEZ

  Faili meçhuller dâvâsında 2 yeni şahit

  Atalay: Açılım iradesinde değişiklik yok

  “Kenan Evren” Caddesi, “Hasan Tahsin” oldu

  Gül’e şikâyet eden oda başkanına dâvâ

  İlker Başbuğ’un da yargılanmasını istediler

  2 ASKERî PERSONEL ADLİYEYE GETİRİLDİ

  Kıbrıs’ta çözüm için zaman daraldı

  Eğitim-Bir-Sen, katsayı dâvâsına müdahil olmak istiyor

  E-dönüşüm konferansı 8-11 Aralık’ta yapılacak

  SGK’dan kepenk kapatmayan eczacıya teşekkür

  İstanbul'u 11 ayda 7 milyon turist ziyaret etti

  Ambalaj atıkları çöp değil

  Bayındır ilçesi, ‘çiçekle’ kalkınıyor

  Çorum’da suya zam

  5 araç kundaklandı

  Diyarbakırlı çocuklar okula kazandırıldı

  Barajda su bitince balıklar telef oldu

  Orman yangınlarında bu saatlere dikkat!

  Aliağa'nın yolları ağaçlandırılacak

  Denizli'de deprem

  Serik'te şiddetli yağış

  Antakya’dan İsviçre’ye ders

  Hatay Müftüsü: İnsanlık ayıbı

  Google sözlük devrede

  İnternette dev ortaklık

  Meslek liselilerin icadı

  “This is it” rekor kırdı

  Isınırken canınızdan olmayın

  DOĞALGAZ KULLANIRKEN NE YAPILMALI?

  Meslekî eğitim, katsayı cenderisinden kurtarılmalı

  Eğitim, sağlıklı toplumun en temel aracıdır

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl