06 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

KARŞIOY VE ŞERH YETMEZ

“Gerçekliği ispat edilmiş belgelerle ortaya çıkan darbe ve cunta girişimlerinde adları geçen muvazzaf TSK personeline gösterilen müsamaha ve hoşgörünün de ifadesi olan ‘irtica gerekçeli’ son ihraç kararları, toplum vicdanını yeniden sızlatmıştır” diyen MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, adaleti sağlaması gereken hükümetin ihraçlara yine karşıoy ve şerh koymakla yetinmesini eleştirdi.

YAŞ’A YARGI YOLU AÇILSIN

“Başbakan ve Millî Savunma Bakanının artık rutinleşen YAŞ’ın ihraç kararlarına ‘şerh düşme’ hassasiyetlerinin hiçbir mânâsının kalmadığı görülmelidir” diyen Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya da, “Meclis ve hükümet devreye girip YAŞ kararlarının yargı denetimine açılması için gerekli düzenlemeyi bir an önce gerçekleştirmelidirler” çağrısında bulundu.

Vicdan sızlatan çifte standart

MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, “Gerçekliği ispat edilmiş belgelerle ortaya çıkan darbe ve cunta girişimlerinde adları geçen muvazzaf TSK personeline gösterilen müsamaha ve hoşgörünün de ifadesi olan son ihraç kararları, toplum vicdanını yeniden sızlatmıştır” dedi.

MAZLUMDER Genel Başkanı Ünsal, yaptığı yazılı açıklamada, Yüksek Askeri Şûrâ’nın (YAŞ) Aralık 2009 toplantısının kararları açıklandığını hatırlatarak, “Türk Silâhlı Kuvvetlerinin temel yapısını ve disiplinini bozacak şekilde irticai tutum ve davranışları tespit edilen 2 personelin Türk Silâhlı Kuvvetlerinden ayrılmasına oy çokluğuyla” karar verildiğinin açıklandığına dikkat çekti. Ünsal, kamuoyunu son günlerde meşgul eden darbe ve cunta girişimlerine adları karışan personel hakkında bir karar verilmesi beklenirken, istismara açık “irticai tutum ve davranışlar” gerekçesiyle yapılan meslekten ihraçların, YAŞ ve kararlarının bir kez daha tartışma gereğini ortaya koyduğunu vurguladı. Ünsal, “Gerçekliği ispat edilmiş belgelerle ortaya çıkan darbe ve cunta girişimlerinde adları geçen muvazzaf TSK personeline gösterilen müsamaha ve hoşgörünün de ifadesi olan son ihraç kararları, toplum vicdanını yeniden sızlatmıştır” dedi.

“KENDİLERİNİ SAVUNMA İMKÂNI YOK”

YAŞ’ın kapalı kapılar ardında, gayrimuayyen ve itiraz yolunun kapalı olduğu kararlarla bazı vatandaşların, kendilerini savunma imkânı dahi bırakmadan meslekten ihraç edildiğini belirten Ahmet Faruk Ünsal, meslekten ihraç edilen TSK personelinin yalnızca işlerini, sosyal çevrelerini ve itibarlarını değil aynı zamanda kamuda veya kamu ortaklığı olan işletmelerde çalışma imkânlarını da “fiili bir yasak olarak” kaybettiği ve aileleriyle birlikte yoksulluğa mahkûm edildiğini söyledi. “Bu durum en hafif tabirle bir insanlık ayıbıdır” diyen MAZLUMDER Genel Başkanı Ünsal, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Bir hukuk devletinde, hiç bir kimse, yargılama safhası olmadan, subjektif ve hayali gerekçelerle ve nasıl hazırladığı belli olmayan dosyalar üzerinden gıyapta yürütülen oturumlarla, kendini savunma imkânı tanınmadan ceza niteliğindeki bir uygulamaya maruz bırakılamaz. Sonuçları itibari ile hem bireylerin hem ailelerinin mağduriyetine sebep olacak bu süreç için bir yargılama safhası öngörülse dahi, bunda belirli ilkelerin gözetilmesi gerekmektedir. Ulusal ceza yargısında benimsenen ve uygulanan bu evrensel ilkelere göre hangi suçun hangi ceza kapsamında olduğu tek tek sayılmalı ve muayyen olmalıdır. Ne var ki, tüm bu ilkelere aykırı yöntemlerle YAŞ önüne getirilen dosyalar için bu aşamadan sonra yapılacak bir şey kalmamakta; adeta bireylerin kaderi bu kurula teslim edilmektedir.”

“KARŞI OY VE ŞERHLER YETERSİZ”

Ünsal, teamül haline gelmiş olan ancak kararların sonuçlarını değiştirmeyecek olan karşı oylar ve şerhlerin yetersiz olup, toplumun yanında bulunması gerekenlerin sorumluluklarını yerine getirdikleri anlamına gelmediğini söyledi. Gereken mevzuat değişikliklerini yaparak ve adaleti sağlama sorumluluğu taşıyanların, yapılması gerekeni yapmak yerine şikâyet makamı gibi davranmalarının da kabul edilemeceğini vurgulayan Ahmet Faruk Ünsal, “MAZLUMDER olarak Yüksek Askeri Şura’nın vermiş olduğu ihraç kararlarının, Anayasa ile güvence altına alınmış olan temel hak ve özgürlüklere, insan haklarına ve evrensel hukuk kurallarına aykırı olduğunu belirtir; gerekli yargısal reformların acilen yapılarak hak ihlallerinin önüne geçilmesi gerekliliğini tekrar bildiririz” dedi.

RECEP GÖREN

06.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Komutanlar ifade verdi

  KARŞIOY VE ŞERH YETMEZ

  Faili meçhuller dâvâsında 2 yeni şahit

  Atalay: Açılım iradesinde değişiklik yok

  “Kenan Evren” Caddesi, “Hasan Tahsin” oldu

  Gül’e şikâyet eden oda başkanına dâvâ

  İlker Başbuğ’un da yargılanmasını istediler

  2 ASKERî PERSONEL ADLİYEYE GETİRİLDİ

  Kıbrıs’ta çözüm için zaman daraldı

  Eğitim-Bir-Sen, katsayı dâvâsına müdahil olmak istiyor

  E-dönüşüm konferansı 8-11 Aralık’ta yapılacak

  SGK’dan kepenk kapatmayan eczacıya teşekkür

  İstanbul'u 11 ayda 7 milyon turist ziyaret etti

  Ambalaj atıkları çöp değil

  Bayındır ilçesi, ‘çiçekle’ kalkınıyor

  Çorum’da suya zam

  5 araç kundaklandı

  Diyarbakırlı çocuklar okula kazandırıldı

  Barajda su bitince balıklar telef oldu

  Orman yangınlarında bu saatlere dikkat!

  Aliağa'nın yolları ağaçlandırılacak

  Denizli'de deprem

  Serik'te şiddetli yağış

  Antakya’dan İsviçre’ye ders

  Hatay Müftüsü: İnsanlık ayıbı

  Google sözlük devrede

  İnternette dev ortaklık

  Meslek liselilerin icadı

  “This is it” rekor kırdı

  Isınırken canınızdan olmayın

  DOĞALGAZ KULLANIRKEN NE YAPILMALI?

  Meslekî eğitim, katsayı cenderisinden kurtarılmalı

  Eğitim, sağlıklı toplumun en temel aracıdır

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl