11 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Dünya savaşlarını Müslümanlar çıkarmadı

Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, İsviçre’deki minare yasağı kararını sert bir dille eleştirdi. Yasakçıların, Müslümanların dinî vecibelerini binaların arka avlularında yerine getirmesini isteyenler olduğunu belirten Schröder, “Bu, insanları toplumun kenarına itme, dışlamaya çalışma denemesidir. İslâmiyet siyasî bir ideoloji değil, barışçı bir dindir. Kur’ân bunu öğretir” dedi. Almanlara, İslâmın bir şiddet dini olduğuna ilişkin sahte açıklamalara aldanmamaları çağrısı yapan Schröder, “Geçen yüzyılda iki dünya savaşına sebep olanlar Müslüman devletler değil” ifadesini kullandı.

Gerhard Schröder’den Avrupa’ya İslâm dersi

Almanya’nIn eski Başbakanı Gerhard Schröder, İsviçre’de yapılan referandumda alınan minare yasağı kararını sert bir dille eleştirdi. Schröder, haftalık Alman gazetesi “Die Zeit” için yazdığı makalede, minare yasağı gibi önlemlere başvuranların, Müslümanların dinî vecibelerini binaların arka avlularında yerine getirmesini isteyen insanlar olduğunu belirterek, “İnsanları toplumun kenarına itmek, dışlamaya çalışma denemesidir” ifadesini kullandı.

Müslümanlara ve İslâmiyet’e olumsuz bakılmaması gerektiğini, bunun Almanya’da da yaygın olduğunu kaydeden Schröder, “İslâmiyet siyasî bir ideoloji değil, barışçı bir dindir. Kur’ân bunu öğretir” dedi. Özellikle Almanların, İslâmiyet’in bir şiddet dini olduğuna ilişkin sahte açıklamalara aldanmamaları gerektiğini kaydeden Schröder, “Geçen yüzyılda iki dünya savaşına sebep olanlar Müslüman devletler değildi. Diğer insanlara karşı şımarıklık etmeye hiç hakkımız yok” ifadesini kullandı. Müslüman ülkelerde Hristiyanların takibata uğradığı ve kilise yapımının yasak olduğu şeklinde minare karşıtlarının getirdiği tezleri de kabul etmediğini belirten Schröder, makalesinde şu görüşlere yer verdi: “Bazı Müslüman ülkelerde din özgürlüğü konusunda eksikliklerin bulunduğu tartışılmaz, ancak bu kendi ülkemizde hakların kısıtlanması konusundaki tutumumuz için bir gerekçe olamaz. Biz kendimizi aydınlanmış bir toplum olarak görüyoruz. Aydınlanma, diğer ülkelerdeki eksiklikleri bizde tekrarlamak anlamına gelmez. Din özgürlüğü, haklı gerekçelerle anayasamızla koruduğumuz önemli bir haktır.”

11.12.2009


 

Danimarka’da Müslüman partisine izin

2005 yılında patlak veren karikatür kriziyle bir Müslümanların tepkisini çeken Danimarka’da İçişleri Bakanlığı, ‘Danimarkalı Müslümanlar’ isimli bir siyasî partinin kurulmasına izin verdi.

Halen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesinin devam ettiği ülkede yeni kurulacak olan siyasî parti bir anda dikkatleri üzerine çekti. Partinin başkanlığı için göçmen kökenli bir Danimarkalı olan Ras Anbessa’nın adı geçiyor. İçişleri Bakanlığının partiyi onaylamasından sonra gazetecilere açıklamada bulunan Anbessa yeni partinin Danimarka’da yaşayan Müslümanların siyasî hayatta daha etkin olmalarına imkân sağlamak için kurulduğunu söyledi. “Danimarka toplumundaki Müslümanların grup halinde oy vermesinin yanlış olduğuna inanılır. Diğer taraftan Müslümanlar, sürekli toplumdan ayrı bir grup olarak tanımlanır. O halde birlikte hareket etmeli ve pozitif girişimleri desteklemek için çalışmalıyız.” diyen Anbessa partinin azınlıkların haklarını korumak için çalışacağının altını çizdi. Muhalefet partilerinin tek tek kapısını çalarak hükümete karşı birlikte hareket etme çağrısında bulunacaklarını ifade eden Anbessa, pek çok kişinin hükümet ile muhalefet partileri arasındaki farkı tam olarak anlayamadıklarını savundu. Danimarka Müslümanları Partisi’nin gelecek seçimlere katılabilmesi için 20 bin imza toplaması bekleniyor. 250 binden fazla Müslüman’ın yaşadığı ülkede 20 bin imza toplamak çok zor olmasa da partinin siyasî geleceği şimdilik belirsiz görünüyor.

11.12.2009


 

SAVAŞ BAŞKANI’NA NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ

ABD Başkanı Barack Obama, Nobel Barış Ödülü’nü aldığı konuşmasında kimi zaman savaşların da gerekli olduğunu söyledi.

2009 Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen ABD Başkanı Barack Obama, Oslo’da düzenlenen bir törenle ödülünü aldı. Törene eşi Michelle ile katılan Barack Obama, ödülü almasının ardından yaptığı konuşmada, ABD’nin maruz kaldığı tehditler karşısında pasif kalamayacağını söyledi. Obama konuşmasında ayrıca Nobel Barış ödülünü almasına karşın kimi zaman savaşların gerekli olduğunu belirtti. Obama, bütün ulusların güç kullanımındaki standartlara uyması gerektiğini söyledi. Göreve başlamasının üzerinden bir yıldan az zaman geçmişken ve başta kendisine miras kalan Irak ve Afganistan savaşları olmak üzere dış siyasette henüz pek bir sonuç elde etmemişken 2009 Nobel Barış Ödülü’nün Obama’ya verilmesi, genel bir şaşkınlık havasına sebep olmuştu.

11.12.2009


 

BARACK OBAMA’NIN ABD’DE İTİBARI AZALIYOR

ABD Başkanı Barack Obama’nın kamuoyu nezdindeki itibarı azalıyor. Quinnipiac üniversitesince yapılan nabız yoklaması, Amerikalıların yüzde 46’sının başkanlarının icraatını beğendiğini gösterdi.

Beğenmeyenlerin oranı yüzde 44 çıktı. Aynı üniversitenin 18 Kasımda yaptığı araştırmada bu destek yüzde 48 idi. Araştırma, 2313 kişi arasında yapıldı. Hata payı yüzde 1 civarında. ABD’de durum böyle iken Endonezya’da bir parka, ABD Başkanı Barack Obama’nın çocukluk halinin heykeli dikildi. Yetkililer, çocuklara ilham vermesi için dikilen ve Cakarta valisi tarafından açılışı yapılacak anıtın, neredeyse 10 yaşında bir çocuk ebadında olduğunu, üzerinde şort ve tişört bulunan Obama heykelinin, sol başparmağının üzerine kondurulan kelebeğe gülümsediğini söylediler. Heykelin, Obama’nın çocukken Amerikalı annesi, Endonezyalı üvey babası ve üvey kız kardeşiyle birlikte 1967 ile 1971 yılları arasında yaşadığı semtin yakınındaki Taman Menteng parkına dikildiği belirtildi. Parkın, daha önce Obama’nın gittiği ilkokulun yakınındaki bir atletizm sahası olduğu kaydedildi.

11.12.2009


 

Gates’ten sürpriz ziyaret

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, sürpriz bir ziyaret gerçekleştirerek Irak’ın başşehri Bağdat’a geldi. Irak’ta 127 kişinin öldüğü saldırıların iki gün ardından Afganistan’ın başşehri Kabil’den Bağdat’a geçen Gates’in, aralarında Başbakan Nuri El Maliki’nin de bulunduğu üst düzey yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

Yetkililer, söz konusu ziyaretin saldırılardan önce planlandığını; ancak açıklanmadığını belirttiler. Bağdat’taki saldırıları El Kaide bağlantılı bir örgüt üstlenmiş ve hükümeti hedef alan saldırıların süreceğini açıklamıştı. Irak’taki Amerikan güçlerinin, Ağustos 2010 tarihi itibariyle ülkeden çekilmesi öngörülüyor. ABD yönetimi ise Irak’taki saldırıların, askerlerin geri çekilme takvimini değiştirmeyeceğini belirtiyor.

11.12.2009


 

Amerika, Afganistan’da savaşı kaybediyor

AmerİkalI eski istihbaratçı Bruce Riedel, henüz kaybetmemiş olsa bile, ABD’nin Afganistan’da savaşı kaybetmekte olduğunu söyledi.

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilâtı’nda (CIA) 30 yıl çalıştıktan sonra ABD Başkanı Barack Obama’nın bir dönem danışmanlığını yapan ve seçim kampanyası ekibinde yer alan Riedel, ‘’Bütün göstergeler ve bütün istatistikler, bugünkü dinamiklerin tamamen Taliban’dan yana olduğuna işaret ediyor’’ ifadesini kullandı. Jamestown Foundation adlı düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen bir toplantıya konuşmacı olarak katılan Riedel, ‘’Ocak 2009’da Başkan Obama’ya bir ‘Pakistan ve Afganistan felâketi miras kaldı ve son 10 ayda olaylar daha da kötüleşti. 2001’de parlak bir başarıyla başlayan savaş, berbat oldu’’ dedi. Bir önceki yönetimin yıllar boyunca hiçbir şey yapmadığını, bunun sonucunda da hiç doğmaması gereken bir ayaklanmanın bugün Karzai hükümetini tehdit ettiğini belirten Riedel, bunun aynı zamanda NATO’nun tarihindeki ilk kara harekatının da başarısız olmasını riskini doğurduğunu kaydetti.

11.12.2009


 

Bosna’da bir toplu mezar daha bulundu

Bosna’nIn Srebrenica şehrinde bulunan bir toplu mezardan yaklaşık 120 kişinin kalıntıları çıkarıldı.

Adlî tıp uzmanlarından oluşan ekibin üyelerinden Sadık Selimoviç, yaptığı açıklamada, 3 haftadır süren çalışmaların ardından mezarda 12 eksiksiz iskelet ve 106 kişiye ait kemik parçaları bulunduğunu söyledi. Vidikovaç bölgesi yakınlarında ortaya çıkarılan 23 metre uzunluğunda 3 metre genişliğindeki toplu mezarın derinliğinin 1,5 metre olduğu kaydedildi. Bu toplu mezarın Srebrenica katliâmının kurbanlarının cesetlerinin bulunduğu 80. toplu mezar olduğu belirtildi. Tarihin en büyük katliâmlarından birinin yapıldığı Srebrenica’da, Temmuz 1995’te genç ve yaşlı 8 bin Boşnak katledilmişti.

11.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl