16 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Camiye haham desteği

Hahambaşı Rona Metzger İsrail’de önceki gün kundaklanan caminin kapısında durup olayı kınadığını belirterek, camiye yapılan saldırıyı iğrenç olarak nitelendirdi. Metzger, kutsal mekânları “Allah’ın temsilcilikleri” olarak niteledi ve ibadet yerlerinin saldırılara muhatap olmaması gerektiğini vurguladı. Önceki gün de Batı Şeria’nın Tekoa yerleşimi hahamı, barış eylemcisi Menahem Froman köyü ve camiyi ziyaret edip, köyün önde gelenleriyle bir araya gelerek, kendilerine Kur’ân hediye etmişti.

Hahamlardan camiye destek

Salfİt Valisi Mühir El Abuşi tarafından davet edilen Metzger’in Yasuf ziyareti, İsrail ordusu asker ve sınır polisleri ile Filistin Yönetimi güvenlik güçlerinin yoğun güvenlik tedbirleri altında gerçekleşti. Metzger’i karşılayan Salfit Valisi El Abuşi, “ziyaretin kasabada ruhları yatıştıracağını umut ettiğini” belirterek, “üst düzeydeki dinî yetkililerin de bu kundaklamayı tel’in ettiğini görecek olan Yasuf köylülerinin, İsrail toplumunda da iyi insanlar bulunduğunu anlayacağını” kaydetti. Vali El Abuşi, “Bu güzel bir mesaj olmuştur” diye konuştu. El Abuşi, bu toprakların, Filistin devleti kurulduğunda iki devlet halinde yan yana yaşayacak iki halka ait olduğuna inandığını da vurguladı. Hahambaşı Rona Metzger de kundaklanan caminin kapısında durup olayı kınadığını belirterek, camiye yapılan saldırıyı iğrenç olarak nitelendirdi. Caminin yakılmasıyla, Yahudi soykırımının başlangıcı arasında bağlantı kuran Metzger, “Biz, İsrail halkı olarak 70 yıl önce, Yahudi halkına yönelik en büyük trajediyi yaşadık. Kristallnacht’ta (Kristal Gece), sinagogların yakılmasıyla başlayan soykırımı” dedi. Metzger, kutsal mekânların insanlara ait olmadığını belirterek, bu yerleri “Allah’ın temsilcilikleri” olarak nitelendirdi ve ibadet yerlerinin saldırılara muhatap olmaması gerektiğini vurguladı. Metzger ayrıca, kutsal yerlerin tahrikler için zemin olmaması, teröristlerin ve silâhların saklanma yerleri de olmaması gerektiğine de işaret etti.

Ziyaretinin sonunda Vali El Abuşi’ye misafirperverliği için teşekkür eden Metzger, kendisini korumakla görevli Filistinli korumalara da teşekkürlerini iletti. Metzger’in köye varışı sırasında bazı Filistinliler Hahambaşı ve beraberindeki güvenlik güçlerine taş attı. İsrail askerlerinin bu sırada havaya ateş açtığı belirtildi. Önceki gün de Batı Şeria’nın Tekoa yerleşimi hahamı, barış eylemcilerinden Menahem Froman ile köyü ziyaret etmiş, köyün önde gelenleriyle bir araya gelerek, kendilerine Kur’ân hediye etmişti. Köye gelişi öncesinde yakın bir askerî kontrol noktasında İsrail sınır polislerince birkaç saat tutulduğu belirtilen Froman, camiyi kundaklayanların ne yerleşimcileri ne de Yahudileri temsil ettiğini ifade ederek, bu saldırının İslâm dininden önce Yahudi dinine karşı yöneltilmiş bir hakaret, küfür ve çılgınlık olduğunu söylemişti.

16.12.2009


 

İRAN’DAN, TÜRKİYE’YE ÖVGÜ VE DOSTLUK MESAJI

İran, Türkiye’nin nükleer enerji konusunda her zaman İran halkının hakkını savunduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest, haftalık olağan basın toplantısında, ülkesinin nükleer enerji faaliyetleri ve arabuluculuk konularına ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Nükleer enerji hakkımızdan bir adım bile geri atmayacağız” diyen Mihmanperest, uluslar arası yasaların verdiği haklar doğrultusunda nükleer enerji faaliyetlerine devam edeceklerini söyledi. Türkiye’nin nükleer konuda İran ile Batı arasında arabuluculuk girişimine ilişkin bir soruyu cevaplayan Mihmanperest, “Türkiye gibi dost ülkeler, İran halkının haklılığını ortaya koymak için çok çaba gösteriyor. Bu çabaları olumlu karşılıyoruz” dedi. “Türkiye bizim dostumuzdur” diye konuşan İranlı sözcü, “Türkiye, tavır ve tutumlarında her zaman İran halkının haklarını savundu” ifadesini kullandı. Dost ülkelerin çabalarının, İran halkının sadece kendi haklarını elde etme amacında olduğu konusunda Batılı ülkeleri ikna etmesini umduklarını kaydeden Mihmanperest, “Bu çabalar olumlu harekettir, etkili olmasını ümit ediyoruz” diye konuştu. Tahran yönetimi, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Yönetim Kurulunda İran aleyhindeki karar tasarısının oylamasında çekimser kalan Türkiye’ye teşekkür etmişti.

16.12.2009


 

CLİNTON’DAN MİNARE YASAĞINA ELEŞTİRİ

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, “ifade özgürlüğünün, ibadeti kısıtlamaya yönelik yeni çabalarca tehlikeye düşürüldüğünü” ifade ederek, İsviçre’deki minare yasağını örnek verdi.

Georgetown Üniversitesi’nde “21. Yüzyılda Obama Yönetimi’nin İnsan Hakları Gündemi” başlıklı konferans veren Clinton, “demokrasinin, insan haklarının korunması için en iyi sistem olduğunu” söyledi. Clinton, “Bu yönetim (ABD yönetimi), öncekilerde olduğu gibi, demokrasiyi teşvik edecek, destekleyecek ve savunacak. Demokrasi, insan haklarının uzun vadede bir gerçeklik haline gelmesi için en iyi siyasi sistem olduğunu ispatladı” dedi. Başkan Barack Obama’nın insan hakları konusundaki eylem planının 4 maddelik stratejiden oluştuğunu kaydeden Clinton, bunları “hesap verebilirlik, ilkeli faydacılık (pragmatizm), aynı amaçlar için çalışan örgütlerle ortaklık kurma ve insan hakları konusunda büyük zorluklar yaşayan ülkelere odaklanma” olarak sıraladı. ABD’nin BM İnsan Hakları Konseyi’ne yeniden girdiğini de hatırlatan Clinton, konseyde ifade özgürlüğü konusundaki bir karara destek verdiklerini belirtti. Clinton, “İlk oturumumuzda, son dönemde İsviçre’de olduğu gibi, ifade özgürlüğünün, ibadeti kısıtlamaya yönelik yeni çabalarla tehlikeye düşürüldüğü bir zamanda güçlü bir deklarasyon niteliği taşıyan bu karara destek verdik” diye konuştu.

16.12.2009


 

Dünyanın en küçük devleti Abhazya’yı tanıdı

Pasİfİk ada devleti Nauru, Gürcistan’dan tek yanlı bağımsızlığını ilân eden Abhazya’yı, “bağımsız devlet” olarak tanıyan dördüncü ülke oldu.

Abhaz dışişleri basın merkezinden yapılan açıklamada, bu sabah Nauru Dışişleri Bakanı Kieren Keke ile Abhazya Dışişleri Bakanı Sergei Şamba’nın karşılıklı diplomatik ilişkilerin kurulmasına ilişkin bir anlaşmayı imzaladıkları bildirildi. Rusya’da yayımlanan Kommersant gazetesi, Pazartesi günü, Rusya’nın bu anlaşmayı cazip hale getirmek için Nauru’ya malî yardım sözü verdiğini duyurmuştu. Nauru, 21 kilometrekarelik yüzölçümüyle dünyanın en küçük bağımsız devleti. 1968 yılında bağımsız olan Nauru, 1999’da da Birleşmiş Milletler’e üye olmuştu. Gürcistan’dan tek yanlı bağımsızlığını ilân eden Abhazya’yı, şu ana kadar Rusya’nın dışında Nikaragua ve Venezuela bağımsız devlet olarak tanımıştı.

16.12.2009


 

Pakistan’da şiddetli patlama

Pakİstan’In kuzeybatısında bulunan, Şiî nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Dera Gazi Han şehrinde meydana gelen patlamada 20 kişinin öldüğü, 30 kadar da yaralı olduğu bildirildi.

Polis, bombalı saldırıda hedefin Pakistan İslâm Birliği Navaz grubu üyesi Pencap eyaleti bakanlarından Zülfikar Kohsa olduğunu, Kohsa’nın saldırı sırasında evde bulunmadığını açıkladı. Saldırının hedefindeki Zülfikar Kohsa’nın Taliban eylemlerine şiddetle karşı çıktığı ve bu konuda demeçler verdiği biliniyordu. Şiddetli patlama sonucunda çevrede 10’dan fazla binanın ve çok sayıda otomobilin kullanılamaz hale geldiğini belirten polis, patlamanın failleri hakkında bir açıklama yapmadı.

16.12.2009


 

Obama, Bush siyasetini tebessümle sürdürüyor

Küba lideri Fidel Castro, ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama’yı kendisinden önceki başkan George Bush’un izlediği saldırgan siyaseti yüzünde bir tebessümle sürdürdüğü suçlamasında bulundu.

Castro, liberal karşıtı bölge ülkeleri zirvesinin sonunda kadim dostu olan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez tarafından okunan yazılı mesajında, ‘’İmparatorluk yeniden saldırıya geçti. Honduras’taki darbe ve Kolombiya’ya 7 askerî üs tesis edilmesi, ABD’nin yeni Başkanının göreve gelmesinden sonra olan yeni olaylardır’’ ifadesini kullandı. Geçirdiği rahatsızlık ve ameliyattan sonra siyasetten çekilerek görevi kardeşi Raul Castro’ya devreden Castro, Bush’un, son dünya savaşından yarım yüzyıl geçtikten sonra ve artık Sovyetlerle soğuk savaş dönemi bitmişken IV. filosunu Karaibler’e yeniden konuşlandırmış olduğunu da hatırlatarak, ‘’İmparatorluğun gerçek emelleri, bu kez hoş bir tebessümle ve Afrikalı Amerikalı Barack Obama’nın yüzüyle, apaçık ortada’’ ifadesini kullandı. Chavez, Castro’nun mesajını, kardeşi Raul Castro, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ile Honduras’ın devrik yönetimi, Ekvador ve Karaibler’den 3 ülkenin temsilcilerinin önünde okudu.

16.12.2009


 

Filistinlilere “birlik olun” çağrısı

İran, Filistinli grupların birlik olmasıyla sorunların çözülebileceğini bildirdi. Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, İran’ı ziyaret etmekte olan Hamas’ın Suriye’deki Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile görüşmesinde İsrail işgaline karşı mücadele eden Filistinlileri birlik içinde hareket etmeye çağırdı.

‘’Filistin sorununun halledilmesinde tek yol Filistinlilerin birlik olmasıdır’’ diyen Mutteki, ‘’siyonist işgalci İsrail rejiminin hedefinin direniş hareketlerini ortadan kaldırmak olduğunu’’ söyledi. Meşal da konuşmasında, Filistin halkının haklarını elde etmenin tek yolunun direnişten geçtiğini belirtti. Hamaslı yetkili, İsrail işgalini sona erdirene ve bütün Filistinlilerin öz yurtlarına dönmelerini sağlayana dek direnişin süreceğini kaydetti.

16.12.2009


 

Livni hakkında tutuklama kararı çıktı

Guardian gazetesi, bir İngiliz mahkemesinin eski İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni hakkında savaş suçlarından tutuklanması için karar çıkarttığını, ancak eski bakanın İngiltere’ye yapmayı planladığı ziyaretini iptal etmesi üzerine bu kararını geri çektiğini yazdı.

Gazetenin internet sitesinde yayımlanan habere göre, Westminster mahkemesi, bu yıl başında Gazze’de çıkan çatışmaların kurbanlarına vekâlet eden avukatların talepleri üzerine tutuklama kararını çıkarttı. Tutuklama kararı, geçen haftasonu Londra’daki bir toplantıya katılması beklenen Livni’nin İngiltere’de olmaması üzerine geri çekildi. İnsan hakları grupları ve BM müfettişleri İsrail’i, 900 sivilin öldüğü 22 gün süren Gazze’deki çatışmalar sırasında savaş suçu işlemekle suçluyor. İsrail çatışmalardaki sivil kayıp sayısına itiraz ediyor.

16.12.2009


 

Meksika’da kartel savaşı

Meksİka’da uyuşturucu kartellerinin kaçakçılığın kontrolünü ele geçirmek için yürüttüğü kanlı savaşa en az 30 kurban daha verildi.

ABD’nin California eyaletindeki San Diego şehriyle karşı karşıya bulunan Tijuana’da pazar ve pazartesi günlerindeki kanlı hesaplaşmada 30 kişinin öldüğünü belirten yetkililer, ölenlerden birinin cesedinin elleri sırtından bağlı halde bir köprüden aşağı sarkıtılmış halde bulunduğunu belirtti. Yetkililer, 2 çocuğun da canlı canlı yakıldığının tesbit edildiğini kaydetti. Meksika’da karteller arasındaki bu kanlı savaşta, bu yılın başından beri 2 bin 500, Felipe Calderon’un devlet başkanı olarak göreve başladığı Aralık 2006’den bu yana ise 14 binden fazla kişi öldü.

16.12.2009


 

Pakistan’a hava saldırısı iddiası

BazI Amerikalı üst düzey yetkililerin, insansız uçaklarla Pakistan’ın Ketta şehrini de hedef alacak şekilde hava saldırıları düzenlemeyi planladığı bildirildi.

Los Angeles Times gazetesinde, adının açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı yetkiliye dayandırılan haberde, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilâtının (CIA) insansız uçaklarla düzenlenen hava akınlarının Ketta’yı da kapsayacak şekilde Pakistan’daki aşiret bölgelerinin ötesine geçirilmesini planlandığı ifade edildi. Bu niyetin ABD Başkanı Barack Obama yönetimi içinde tansiyonun yükselmesine sebep olduğu belirtilen haberde, bazı yetkililerin 850 bin kişinin yaşadığı bir şehri havadan vurmanın gerçekçi olmadığını düşündüğünü söylediği ifade edildi. Bazı askerî yetkililer tarafından ortaya atılan fikrin, Pakistan hükümeti üzerinde baskıyı arttırarak Taliban ile daha aktif mücadele yürütmesini sağlamayı amaçladığı belirtilen haberde, Amerikalı yetkilinin, ‘’Bunu yapmazsak ya da en azından bu konuda doğru dürüst bir müzakerede bulunmazsak, Pakistan’ın bizi ciddiye almama riski bulunuyor’’ dediği kaydedildi. Gazeteye göre, aynı yetkili, ‘’Pakistanlılar Taliban militanlarına ABD’den çok baskı olduğunu ve ülke sınırları dahilinde bulunamayacaklarını söylemeli’’ görüşünü savundu.

16.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl