16 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Gençler, Mehmet Âkif’i anlattı

ŞIRNAK’IN Silopi ilçesinde Atatürk Lisesi öğrencileri tarafından Mehmet Akif Ersoy ve İstiklâl Marşı konulu konferans düzenlendi.

Koç İlköğretimin Okulu konferans salonunda yapılan seminere Silopi İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü Battal Açıkgöz, Silopi Atatürk lisesi Müdürü Vehbi Özdemir, okul idarecileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Silopi Lisesi öğrencisi Laleş Güneş’in sunuculuğunu yaptığı programda konuşmacı olarak öğrenciler Elif Düzen, Sekvan Değer, Halil Salgut ve Mehtap Azizoğlu katıldı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği panelde Mehmet Akif Ersoy’un hayatı hakkında bilgi verilmesinden sonra Ersoy’un İstiklâl Marşı’nı yazma süreci ile ilgili bir belgesel gösterimi sunuldu. Mehmet Akif Ersoy’un hayatını, eğitim anlayışını ve gençlikten beklentilerini anlatan öğrenciler, İstiklâl Marşı’nın yazılış serüvenini, TBMM’de kabulünü ve Mehmet Akif’in bu süreçte yaşadıklarını dile getirdiler.

16.12.2009


 

Resim san’atında özgün bir imza...

1923 İstanbul doğumlu olan Pesen, 1948’de Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Bugünkü Mimar Sinan Üniversitesi) Resim Bölümü’nü bitirir.

Pesen’in san'atı, gerek biçim, gerekse muhteva bakımından üç güçlü geleneğe dayanıyor. Anadolu halk süslemelerindeki nakış, Türk-İslâm san'atlarındaki minyatür, ve nihayet Batı resmindeki teknik imkânlar. İşte, Mehmet Pesen’i bugün Türkiye ve dünya resim san'atında ulaşmış olduğu özgün yere getiren, sözü edilen üç ayak üzerinde kurduğu sağlam denge. San'atçı, 1986 yılında UNICEF kartlarına basılıp beş kıt'ada dağıtımı yapılmak üzere eserleri seçilen ilk Türk ressamı olma ünvanına sahiptir. 1986 yılında da UNICEF – Strasbourg Akademisi Uluslar arası Kartpostal Yaratımları Yarışması Büyük Ödül’ü ve 1998 Plastik Sanatçılar Derneği “San'atta 50 Yıl” ödülünü almıştır. Bugüne dek katıldığı pek çok karma serginin yanı sıra 75 kişisel sergi gerçekleştiren Mehmet Pesen’in bugün itibariyle Galeri Selvin’de açılacak sergisi 15 Ocak 2010 tarihine kadar izleyicileriyle buluşacak. Bilgi için: Tel: 0(212) 263 74 81

16.12.2009


 

İzmit’teki Ese Dede Türbesi yenilendi

KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi şehrin önemli tarihî eserleri arasında yer alan, 18. Yüzyılın sonlarında yaşamış olan Seyyid Ese Dede Türbesi’ni restore etti.

Yaşadığı dönemde çok önemli bir zat olduğu mezar kitabesinden anlaşılan Ese Dede’nin kayıp mezar taşı bulunarak aslına uygun şekilde yerine yerleştirildi. Türbe onarılarak halkın ziyaretine açıldı. Sırrı Paşa Konağı, Süleyman Paşa Hamamı gibi birçok tarihî eserin restore çalışmasını yürüten Büyükşehir şimdi de Seyyid Ese Dede diye tanınan zatın türbesini bakımdan geçirdi. Bağçeşme mevkiinde oldukça bakımsız bir durumda olan mezara yapılan restorasyon çalışması ile türbe hak ettiği değeri yeniden kazandı. Bağçeşme’de Osmanlı Mezar taşları ile ilgili yapılan incelemeler sırasında Ese Dede yazılı bir mezar taşına rastlandı. Osmanlı’ca yazısı okutulduktan sonra taşın Seyyid Ese Dede Türbesi’ne ait olduğu anlaşıldı. Tesbitin hemen ardından orijinal mezar taşının türbeye monte edilmesi için çalışmalara başlandı.

16.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl