25 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Haiti’de son bilânço: 112 bin 226 ölü

ŞİDDETLİ depremin büyük yıkıma yol açtığı Haiti’de yardım dağıtımı, güvenlik alanındaki yetersizlik dolayısıyla güçlükle yapılıyor.

BM askerleri, başşehir Port-au-Prince’te bir yardım dağıtımı sırasında daha önce yardımdan nasibini almayan yüzlerce Haitili’nin saldırısı üzerine uyarı ateşi açmak ve göz yaşartıcı gaz kullanmak zorunda kaldı. Basın mensupları, eski bir askerî havaalanında yapılan dağıtımının başta sorunsuz gittiğini, ancak daha sonra 12 Ocaktaki depremden beri hiçbir yardım alamayan yüzlerce Haitilinin karışıklık çıkarmaya başladığını belirttiler.

Öte yandan, Haiti İçişleri Bakanlığı, 7 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısının 112 bin 226’ya ulaştığını, yaralı sayısının da 194 bin olduğunu açıkladı.

Hasarın korkutucu boyutta olduğunu belirten İçişleri Bakanlığı, bir milyon insanın evsiz kaldığını ve depremden en çok etkilenen Port-au-Prince, Jacmel ve Leogane’deki binaların yarısının yıkıldığını kaydetti. Haitili yetkililer, en az 23 özel hastane ile okul, bankalar, sanayi ve ticaret kuruluşlarının ağır hasar gördüğünü belirttiler. Amerikalılar toplam ölü sayısının 150 bin ila 200 bin olabileceğini belirtirken, BM, depremde 3 milyon kişinin etkilendiğini tahmin ediyor.

ESNAF: GELEN MALLAR

YOLDA YAĞMALANIYOR

Haiti’yi yerle bir eden depremin ardından başşehir Port-au-Prince’de yeniden normal hayata dönme hazırlıkları başladı. Depremden önce yurt dışından gelen bağışların yıllık 1.5 milyar dolarlık gelirin ana kaynağını oluşturduğu ülkede, insanların yüzde 80’inden fazlası günde 2 dolarla hayatta kalmaya çalışıyordu. Depremin ardından iş yerlerinin kapanması ya da iş göremez hale gelmesiyle insanlar nakit para sıkıntısına girdi. Depremin ardından şehirde 11 gün sonra açılan bazı bankalarda uzun kuyruklar oluşurken, Port-au-Prince’deki marketlerin de yavaş yavaş açılmaya başladığı, ama bazılarının depremde zarar gördüğü de bildirildi. Marketlerdeki çoğu malların ithal olduğu, limanın zarar görmesi ve güneydeki iskelenin insani yardım bölgesine dönüştürülmesi dolayısıyla ithal malların ülkeye sevkiyatı da imkânsız hale geldi. İş yerlerinin ve depoların yağmalanması da marketlere mal sevkiyatında endişelere yol açıyor.

25.01.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Toprağımızı kimseye hediye etmeyiz

  Haiti’de son bilânço: 112 bin 226 ölü

  Türkiye dünyanın gündeminde

  Netanyahu: ABD’nin ilginç fikirleri var

  BM Irk Ayrımcılığının Önlenmesi Komitesi’ne Gün Kut seçildi

  Uçak saldırısını Ladin üstlendi

  Suudi Arabistan’da çatışmalar artıyor

  Ukrayna’da seçim düellosu

  Afganistan’da parlamento seçimleri ertelendi

  İran’da uçak kazası: 59 yaralı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl