26 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Etiyopya uçağı Akdeniz’e düştü

Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havaalanından Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’ya gitmek üzere kalktıktan kısa bir süre sonra radarda kaybolan Etiyopya Havayollarına ait uçağın düştüğü belirlendi. Lübnan hava ulaşım ve güvenlik yetkilileri, yerel saatle 02.00 sularında havalanan Boeing 737-800 tipi uçağın kısa bir süre sonra, içindeki mürettebat dahil 92 kişiyle birlikte Akdeniz’e düştüğünü bildirdiler.

ETİYOPYA Havayollarına ait bir yolcu uçağı, Lübnan’ın başkenti Beyrut’tan Addis Ababa’ya gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra, sahil köylerinden Na’ameh yakınlarında, 3,5 kilometre açıkta düştü. Lübnan Savunma Bakanlığından bir kaynak, arama kurtarma çalışmalarında ilk olarak uçağın enkazı yakınında 28 ceset bulunduğu bildirildi.

Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman da ‘’Bu, trajik bir olay. Çabalarımızı canlı bulmaya yoğunlaştırdık’’ dedi ve kazada ölen yakınların acılarını paylaştığını ifade etti. Süleyman, doktorların hazır bekletildiğini de belirtti ve ‘’Meteoroloji koşulları berbat, ama kurtarma çabaları sürüyor’’ dedi. Bu arada, Başbakan Saad Hariri de kaza gününü ulusal yas günü ilan ettiğini duyurdu.

Öte yandan Fransa’nın Beyrut Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Büyükelçi Dennis Pietton’un eşi Marla Pietton uçak yolcularının arasında bulunduğu belirtildi. Büyükelçi Dennis Pietton, geçen yıl Ekimde Beyrut’taki görevine başlamıştı.

KURTULAN OLMADIĞI TAHMİN EDİLİYOR

83 yolcu ve 7 kişilik mürettebat taşıdığı bildirilen Boeing 737-800 tipi yolcu uçağında, bir Türk yolcunun da bulunduğu belirtildi. Kazadan büyük ihtimalle kurtulan olmadığı bildiriliyor. Uçağın güçlü rüzgâr ve yoğun yağmur altında havalandığına işaret eden yetkililer, uçaktaki yolculardan 50’sinin Lübnan vatandaşı olduğunu belirtti. Uçakta birer Türk, İngiliz, Kanada ve Rus vatandaşı olduğu, diğer yolcuların da Etiyopyalı olduğu belirtildi.

26.01.2010


 

Yeterince savaştık, siyasî çözüm şart

Afganistan’daki NATO kuvvetlerinin komutanı General Stanley McChrystal, “siyasî çözüme inandığını” belirtti. İngiliz Financial Times gazetesine demeç veren general, “Asker olarak, yeterince savaştığımızı düşünüyorum. Bütün savaşlarda olduğu burada da siyasî çözümün kaçınılmaz olduğuna inanıyorum” dedi.

Afganistan'da siyasî çözüm artık şart oldu

AFGANİSTAN'DAKİ NATO kuvvetlerinin komutanı General Stanley McChrystal, “siyasi çözüme inandığını” belirtti. İngiliz Financial Times gazetesine demeç veren general, “Asker olarak, yeterince savaştığımızı düşünüyorum. Bütün savaşlarda olduğu gibi burada da siyasi çözümün kaçınılmaz olduğuna inanıyorum...” dedi. Emrindeki binlerce askerle Taliban’ı siyasi müzakerelere zorlamak için yeterince zayıflattığını düşündüğünü de söyleyen McChrystal, Taliban’ın iktidara gelme ihtimaline ilişkin soruya, “Geçmişe değil de geleceğe odaklanan her Afganlının oynayacağı rol vardır” cevabını verdi. ABD yönetimi, 70 bin yabancı askerin bulunduğu Afganistan’a 30 bin kişilik takviye kuvvet göndereceğini geçen ay açıklamıştı.

TALİBAN, 4 AFGANI SERBEST BIRAKTI

TALİBAN militanlarının Afganistan’ın kuzeyinde yaklaşık 10 gün önce 2 Çinli mühendis ile birlikte kaçırdığı 4 Afganı serbest bıraktığı bildirildi. Polisten yapılan açıklamada, “Afganlar salıverildi, ama Çinliler hâlâ Taliban’ın elinde” denildi. Faryab vilayeti sınırlarında bir yol inşaatında çalışan Çinli mühendisler, beraberlerindeki 2 koruma ve 2 sürücüyle birlikte 16 Ocakta kaçırılmıştı.

26.01.2010


 

Sonsuza kadar Batı Şeria’dayız

Binyamin Netanyahu, ‘’Ülkesinin, Batı Şeria’nın bir bölümünü sonsuza kadar elinde tutacağını’’ söyledi. “Maalih Adumim’’ olarak adlandırılan yerleşimci yerinde ağaç diken Netanyahu, ‘’Mesajımız açıktır, burada kalacağız. Bu bölge, İsrail devletinin sonsuza kadar ayrılmaz bir parçası olacak’’ dedi.

Netanyahu, asıl niyetini belli etti

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu, ‘’ülkesinin, Batı Şeria’nın bir bölümünü sonsuza kadar elinde tutacağını’’ ileri sürdü. Bölgedeki iki Yahudi yerleşimci yerini ziyaret ederek, bunlardan ‘’Maalih Adumim’’ olarak adlandırılan yerleşimci yerinde ağaç diken Netanyahu, ‘’Mesajımız açıktır, buraya (ağaç) dikiyoruz, burada kalacağız, burada (bina) inşa edeceğiz. Bu bölge, İsrail devletinin sonsuza kadar ayrılmaz bir parçası olacak’’ dedi. Netanyahu, ‘’İsrail’in, nüfus çoğunluğunu Yahudilerin oluşturduğu belli başlı yerleşim yerlerini elinde tutacağı’’ düşüncesini de yineledi. Binyamin Netanyahu, daha önce de Filistin ile barış anlaşmasına varsalar bile Batı Şeria’da mevcudiyetlerinin devam etmesi gerektiğini ileri sürmüş, Filistin yetkilileri ise böyle bir durumunun kabul edilemez olduğunu belirterek, barış görüşmelerine başlamadan önce İsrail’in Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinin inşasının durdurulması gerektiğini açıklamıştı. İsrail’in bu tavrının İsrail-Filistin barış görüşmelerinin yeniden başlatılması için bölgede temaslarda bulunan ABD’nin Orta Doğu temsilcisi George Mitchell’in çalışmalarını daha da güçleştireceği öngörülüyor.

26.01.2010


 

Arjantinli diktatöre tutuklama emri

Alman adaleti, Arjantin’in eski diktatörü Jorge Rafael Videla hakkında uluslararası tutuklama müzekkeresi çıkardı.

Nürnberg savcılığından AFP muhabirinin edindiği bilgiye göre, savcılık, 1978 yılında Arjantin’de Alman vatandaşı Rolf Stawowiok’un kaybolmasıyla ilgili olarak açılan soruşturma kapsamında, 84 yaşındaki eski diktatör hakkında “cinayetten” tutuklama emri yayınladı. Videla, 24 mart 1976’da yapılan darbenin lideriydi. İnsan hakları örgütleri, 1981 yılına kadar cunta tarafından demir yumrukla yönetilen Arjantin’de 30 bin kişinin ölmesi veya kaybolmasından Videla’yı sorumlu tutuluyor.

26.01.2010


 

Nijerya’da sokağa çıkma yasağı hafifletildi

NİJERYA'NIN Jos kenti ve civarında 4 gün süren, yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan dinî çatışmaların ardından ilan edilen sokağa çıkma yasağının hafifletildiği bildirildi.

Ordu sözcüsü Albay Galadima Shekari, Jos kenti ve civarında hayatın normale dönmesiyle sokağa çıkma yasağının yerel saatle 18.00 ile 06.00 arasında uygulanmasına karar verildiğini belirtti. Albay Shekari, daha önce 24 saat sokağa çıkma yasağı uygulanan bölgede vatandaşların yasağa harfiyen uymaları tavsiyesinde de bulundu. Çatışmalar, gençlerin Hristiyan çoğunluğun yaşadığı Jos kentinde cami yapılmasını protesto etmesiyle 17 Aralıkta patlak vermiş ve civar bölgelere yayılmıştı. Dört gün süren çatışmalarda evler, kiliseler, camiler ve araçlar ateşe verilmiş, yüzlerce insan ölmüştü.

26.01.2010


 

Irak’ta 59 aday yeniden listede

IRAK'TA ABD tarafından devrilen ve Duceyl davasındaki kararla asılarak idam edilen eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in partisi Baas’a üye olmak ya da bu partinin yandaşı olmakla suçlanarak seçim listesinden atılanlardan 59’u listeye geri alındı.

500’den fazla kişinin liste dışı kalmasına karar veren Adalet ve Bütünleşme Komitesinden yapılan açıklamada, komiteye 150 kadar başvuruda bulunulduğunu ve bunlardan bazıları hakkında toplanan bilgilerin gerçeği yansıtmadığının görülmesi üzerine 59 adayın isminin yeniden listeye dahil edildiği belirtildi.

26.01.2010


 

Haiti'de asker, araç ve benzine ihtiyaç var

BM’NİN depremin vurduğu Haiti’deki istikrar misyonunun (MINUSTAH) başkanı Edmond Mulet, halka yardım edebilmek için asker, araç ve benzine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Mulet, Amerikan CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, ‘’Personele ihtiyacım var. Askere ihtiyacım var. Ve bir de halka yardım edebilmek için otomobil, kamyon ve benzine ihtiyacımız var’’ dedi. Mulet, BM’nin Haiti özel temsilcisi Bill Clinton’ın 100 kadar araç gönderme sözü verdiğini de hatırlattı. Mulet, 12 Ocaktaki depremde hayatını kaybeden Hedi Annabi’nin yerine vekâleten istikrar gücünün başına getirildi.

26.01.2010


 

7 yaşındaki çocuk 50 bin sterlin topladı

İNGİLTERE'DE 7 yaşındaki bir çocuk, Haiti’deki depremzedeler için bir günde 50 bin sterlin topladı.

UNİCEF’e 500 sterlin toplama hedefiyle Londra’da evinin civarındaki parkın etrafında bisikletiyle 8 km pedal çeviren minik Charlie Simpson, yüzlerce insanı Haitililere internet üzerinden yardım eli uzatmaları için ikna etti. Simpson’un, Haiti’de enkaz altından çıkarılan çocukları gördükten sonra böyle bir girişimde bulunmaya karar verdiği öğrenildi. Simpson, “Bu görüntüleri TV’de seyretmek çok üzücüydü” dedi.

26.01.2010


 

Nükleer silâhsızlanma anlaşması tamam gibi

RUSYA Devlet Başkanı Dmitri Medvedev 5 Aralık 2009’da süresi dolan, henüz yenisi imzalanamayan nükleer silâhsızlanma anlaşması (START1) ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Soçi’de basına açıklamada bulunan Rusya lideri ABD ile yüzde 95 mutabakat sağlandığını, kalan kısmın zaman alacağı bilgisini verdi. Görüşmelerin detayları ile ilgili bilgi vermeyen Medvedev, “Konuların yüzde 95’inde mutabakat sağladık. Ancak kalan kısmın zaman alacağını düşünüyorum. Yılın ortasına kadar sürebilir. Bu anlaşma ile ilgili iyimserim.” şeklinde konuştu. ABD Başkanı Barack Obama ile Moskova’da gerçekleşen zirveyi hatırlatan Rusya lideri, “Burada her şeyi açıkça konuştuk. Bizim neleri yapamayacağımız, onların neleri yapamayacağı doğru bir şekilde ortaya kondu.” dedi. Görüşmelerde balistik füze savunma yapılarının da ele alındığına değindi.

PUTİN ABD’NİN FÜZE KALKANI PLANLARINDAN RAHATSIZ

İki ülke teknik heyetleri, Şubat ayında Cenevre’de yeniden bir araya gelecek. Müzakerelerde iki ülke nükleer füzelerinin denetim mekanizmaları ve füze savunma sistemleri ile ilgili konularda fakir ayrılığı olduğu kaydediliyor. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ABD’yi füze savunma sistemleri ile kendini güvene alarak, her istediğini yapmaya çalışmakla suçlamıştı.

26.01.2010


 

Beşir’e de ayakkabı fırlatıldı

ULUSLARARASI Ceza Mahkemesi tarafından hakkında tutuklama emri bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’e kimliği belirsiz biri tarafından ayakkabı fırlatıldı.

Görgü tanıkları, 50 yaşlarındaki kişinin başkent Hartum’un Kongre Merkezinde ayakkabısını Beşir’e fırlattığını, ayakkabının Beşir’i ıskaladığını söylediler. Güvenlik kuvvetlerinin ayakkabı fırlatan kişiyi yakaladığını belirten tanıklar, bundan sonrasını bilmediklerini ifade ettiler. Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi, 14 Aralık 2008 tarihinde, dönemin ABD Başkanı George Bush’a Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısı sırasında ayakkabısını fırlatarak efsaneleşmişti.

26.01.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl