05 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kriz, tasarrufa yöneltti

Amerikalılar, ekonomik kriz nedeniyle harcamalarını azaltıp tasarruflarını arttırıyor. IMF’nın araştırmasına göre, ABD’de hane halkı tüketimi düştü. Bu düşüşün daha da artması, böylece tasarruf oranlarının da harcanabilir kişisel gelirlerin yüzde 6’sına yükselmesi bekleniyor. Bu oran 2009 yılında yaklaşık yüzde 5’ti.

Kriz tasarrufu öğretti

AMERİKALILAR ekonomik kriz sebebiyle harcamalarını azaltıp tasarruflarını arttırıyor. IMF’nın araştırmasına göre, ABD’de hane halkı tüketimi düştü. Bu düşüşün daha da artması, böylece tasarruf oranlarının da harcanabilir kişisel gelirlerin yüzde 6’sına yükselmesi bekleniyor. Bu oran 2009 yılında yaklaşık yüzde 5’ti. Ekonometrik ve simülasyon yaklaşımlar kullanarak yapılan araştırmaya göre, hane halkı tasarruf oranlarının gelecek birkaç yılda da harcanabilir gelirin yüzde 5 ila 7’si arasında olması öngörülüyor. Ülkedeki tüketimin düşmesi, refahın keskin bir şekilde azalması ve birbiriyle ilgili birçok ekonomik şokun ortaya çıkmasıyla çakışıyor. Buna göre, ABD’de ev halkı refahı, 2009’da harcanabilir gelirin yüzde 480’ine ulaştı. Büyük depresyondan bu yana nadiren görülen boyut ve yoğunluktaki bir ‘’aşırı korku’’nun malî pazarda hakim olduğu dönemde ekonomik ve malî belirsizliğin 2008’in sonlarında artması, tüketimin de düşmesine sebep oldu. ABD ekonomisinin uzun süreli büyüme beklentilerinin kriz dolayısıyla yeniden gözden geçirilmesi ile kredi uygunluğunun kriz öncesi yıllara göre göreceli olarak sıkılaşması da tüketimi etkileyen diğer sebepler olarak gösterildi. Ekonomideki olumsuz şokların ise ABD’deki tüketime, krizin ötesinde kalıcı etkilerde bulunabileceği ifade ediliyor.

IMF: Öncelik istihdam olmalı

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Stauss-Kahn, hükümetlerin küresel ekonomik krizle artan işsizlik problemlerini azaltmak için istihdam politikalarına öncelik vermeleri gerektiğini bildirdi. Strauss-Kahn RTL Radyosuna yaptığı açıklamada, ‘’İşsizlik hâlâ buradayken krizin bittiğini söyleyemeyiz. Tavsiyemiz istihdam politikalarında işle ilgili tüm uyaranları tekrar ortaya çıkarmaktır. Asıl konumuz şimdi bu olmalıdır’’ diyerek, bu önlemlerin kısa vadeli olduğuna dikkat çekti. IMF Başkanı Stauss-Kahn, orta ve uzun vadede ise kamudaki bütçe açığını azaltacak programlar hazırlanması gerektiğini belirterek, istihdamdan sonra ikinci mesajının hükümetlerin borçlarını nasıl azaltacakları konusuna açıklık getirmeleri olduğunu söyledi.

05.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Başlıklar

  Kriz, tasarrufa yöneltti

  Esnaf kredi desteği bekliyor

  Bankaların sanayiciye bakışı değişmeli

  THY, 35 Boeing 737 alacak

  36 bin kişi bu yıl 4C’li çalışacak

  Otomotiv satışları Ocak’ta yüzde 2,5 arttı

  Dünya buğday stokları 200 milyon tona yaklaştı

  Dubai açıklarında yeni bir petrol yatağı bulundu

  Rüzgâr enerjisinde dev atak

  Türk Lirası değer kazandı

  AB Yunanistan’a yardım etsin

  İhracatçılarda ‘takvim’ sıkıntısı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl