07 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

GATA önünde başörtüsü eylemi

BAŞKENT Kadın Platformu, Mazlum-Der, Genç Siviller üyesi başörtülü kadınlar, Başbakan’ın eşi Emine Erdoğan’ın ziyaret edemediği Ankara GATA’ya başörtüleriyle ziyarette bulunma eylemi gerçekleştirdi.

GATA önünde bir açıklama yapan başörtülü kadınlar şu ifadeleri kullandı: “Güney Afrika’da Apartheid rejiminin sona erişinin 20. yıl dönümünün kutlandığı bu günde, Amerika Birleşik Devletlerinde siyahların otobüslerde beyazlara yer vermek zorunda olduğu günlerde genç bir siyahi kız olan ve otobüste bir beyaza yer vermeyerek direnişin sembolü haline gelen Rosa Parks’ın doğum günü olan bu günde, Her bir tuğlası ödediğimiz vergilerle dizilmiş, koridorları askere gönderdiğimiz çocuklarımız, kardeşlerimiz tarafından paspaslanan GATA’ya geldik. Milletin başvekili olan Başbakan’ın eşi başörtülü olduğu için içeri alınmadı diye duyduk. Milletin kendisi olarak içeri girmeye geldik. Somali’den gelen hastaları, gazileri ziyaret etmek için buradayız. Hepimiz biliyoruz; bu ülkede giremediğimiz tek kapı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi değil. Ancak yine biliyoruz ki; yüzümüze kapanan diğer kapılar da buradaki yasaktan ilham alıyor. Buradaki yasaktan cesaret alıyor. Bugün İlker Başbuğ’un bir gazeteye yaptığı açıklamalar samimî ise biz bu kapıdan girebilmeliyiz. Bizim bu kapıdan içeriye atacağımız bir adım; 1000 yıl süreceği söylenen zulüm ve ayrımcılık döneminin sona ermesi için tarihi bir adım olacak.”

07.02.2010


 

BELEDİYE MECLİSİNİN EZAN KARARI

Almanya'nın Schleswig-Holstein eyaletinde Almanya İslâm Toplumuna (BİG) bağlı Rendsburg Merkez camiinde ilk ezan Cuma namazı için imam Hamdi Uygun tarafından okundu. Belediye Başkanı Andreas Breitner anayasal özgürlük ve din hürriyeti kapsamında minareden ezan okunması için karar alındığını açıklamıştı.

7 GÜN 5 VAKİT EZAN VE AYRICA SELÂ

Belediye meclisi haftada 7 gün 5 vakit ezanın yanı sıra, ayrıca selâ okunmasına da izin vermişti. BİG Başkanı Ramazan Uçar, ilk etapta toplumu alıştırmak için sadece Cuma günleri öğle namazı, bir yıl sonra da sabah 06.00 ile akşam 22.00 arasına denk gelen vakit namazları için ezan okunacağını söyledi.

Hamburg’da ezan sesi

ALMANYA’NIN Schleswig-Holstein eyaletinde Almanya İslâm Toplumu’na bağlı (BIG) Rendsburg Merkez camiinde ilk ezan Cuma namazı için cami imamı Hamdi Uygun tarafından okundu. Rendsburg Belediye Başkanı Andreas Breitner önceki gün yaptığı açıklamada, anayasal özgürlük ve din hürriyeti kapsamında minareden ezan okunması yönünde karar alındığını açıklamıştı. Belediye meclisi haftada 7 gün 5 vakit ezan ve ayrıca sela okunmasına da izin verilmişti. İlk etapta toplumu alıştırmak için sadece Cuma günleri öğle namazı, 1 yıl sonra da sabah 06.00 ile akşam 22.00 arasına denk gelen namazlar için ezan okunacağını belirten BİG Başkanı Ramazan Uçar, ‘’Her ne kadar haftada 7 gün ezan okunması yönünde belediyeden izin çıkmışsa da, biz toplumu ezana yavaş yavaş alıştırmak istiyoruz. Bu sebeple ilk olarak Cuma günü öğle ezanı okuduk. Bir sonra da haftada 7 gün ve 5 vakit, sabah 06.00 ile 22.00 arasına denk gelen saatlerde ezan okuyacağız’’ dedi. Uçar, 1,5 milyon avroya mal olan caminin hayırsever Müslümanların bağışlarıyla inşa edildiğini, banka kredisi kullanılmadığını sözlerine ekledi. Schleswig-Holsetin Eyaleti Başbakanı Peter Harry Carstensen’in de katılımıyla görkemli bir törenle açılan Osmanlı ve Selçuklu mozaiği ile donatılmış 26 metre yüksekliğinde 2 minaresi bulunan caminin yapımı 10 yıl sürmüştü.

07.02.2010


 

ABD ile öncelik savunmada

Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül, “ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler çok boyutlu olmakla beraber, savunma ilişkilerimiz, özellikle NATO üyesi olmamız sebebiyle, en önde gelen ilişkidir’’ dedi.

ABD ile öncelik savunmada

MİLLÎ Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerde savunma ilişkilerinin en önde gelen ilişki olduğunu söyledi. ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Bakan Gönül’ü ziyaret etti. Gönül, Gates’i bakanlığa gelişinde askerî törenle karşıladı. Bakan Gönül, makamında gerçekleşen görüşme öncesinde yaptığı konuşmada, ABD Savunma Bakanı Gates’in geçen dönem ve bu hükümette savunma bakanlığı yaptığını hatırlatarak, Gates’in bu politik hüviyetinin yanı sıra, ABD’de çok genç yaşta başladığı devlet görevinde en üst düzeylere yükselmiş çok tecrübeli bir devlet adamı olduğunu kaydetti.

‘’ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler çok boyutlu olmakla beraber, savunma ilişkilerimiz, özellikle NATO üyesi olmamız sebebiyle, en önde gelen ilişkidir’’ diyen Gönül, özellikle soğuk savaş döneminde ve soğuk savaş dönemi sonrasında Türkiye ile ABD arasındaki işbirliğinin sadece iki ülkenin selametine değil dünya barışına da büyük hizmette bulunduğuna inandığını söyledi.

Gates’in görevde bulunduğu sürece NATO toplantılarında ve başka vesilelerle sık sık bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Gönül, konuk bakanın daha önemli Avrupa başşehirlerine gitmeden ikinci kez Türkiye’ye ziyarette bulunduğunu hatırlatarak, ‘’Fikirlerinden istifade etmek ve müşterek meselelerimizi görüşmek fırsatını bize verdiği için kendisine teşekkürlerimi sunuyorum’’ dedi.

Konuk Bakan Gates ise, iki yıl içinde ikinci kez Ankara’ya gelmekten dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. NATO Savunma Bakanları toplantısında Bakan Gönül’le birbirlerini sık sık gördüklerini ve toplantı düzenine göre de çok yakın oturduklarını belirten Gates, ‘’Birbirimize not verebiliyoruz’’ dedi.

İki yakın müttefik ülke arasında ortak, çok kapsamlı meseleleri ele almak üzere Ankara’ya tekrar gelmiş olmanın çok güzel olduğunu ifade eden Gates, şunları kaydetti: ’’Yıllardır Türk ve Amerikan askerleri, müttefikler olarak, yan yana çarpışmıştır, birlikte çalışmışlardır. Bu sefer de Afganistan’da aynı durum söz konusu. Türkiye önde gelen müttefiklerimizden biri olarak Afganistan’da son derece önemli bir rol oynuyor. İki yakın dost ülkeye yakışır bir şekilde bugün de gündemimiz çok dolu ve yoğun bir gündem.’’

Gates, dün akşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile çok verimli ve faydalı bir görüşme yaptığını belirterek, bugünkü toplantıda da orada ele alınan pek çok konuya değinmeyi planladığını söyledi. Daha gençken Türkiye’ye geldiğinde çevreyi gezebilme imkanı bulduğunu ancak bunun şu anda mümkün olmamasından üzüntü duyduğunu ifade eden Gates, bu konuda tekrar fırsat bulmayı umduğunu kaydetti.

07.02.2010


 

KKTC’nin geleceği dünyayla bütünleşmekte

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk halkının güvenli geleceğinin dünyayla bütünleşmekten ve Avrupa Birliği’ne (AB) girmekten geçtiğini belirterek, buna ulaşmanın yolunun da Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu söyledi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Jerzy Buzek’le görüşmesinde, basın önünde el sıkışmadığı gerekçesiyle yapılan yayınların ‘’maksatlı ve provokasyon’’ olduğunu kaydeden Talat, AB’yle gereksiz yere çatışmayı teşvik eden bu yaklaşımın doğru olmadığını belirtti ve halkı sağduyulu olmaya çağırdı. Brüksel’deki temaslarını tamamlayarak KKTC’ye dönen KKTC Cumhurbaşkanı Talat, uçakta, Brüksel temaslarını değerlendirdi. Talat, Buzek’in Kıbrıs sorununu yakından bilen biri olmadığını, kendisine birinci elden bilgi verme fırsatı bulduğunu ifade ederek, Buzek’in son derece ilgili davranarak sorular sorduğunu ve yardım etmek arzusunu ifade ettiğini bildirdi. Türk askerinin çekilmesi, Maraş’ın Rumlara verilmesiyle ilgili taleplerin mantıksızlığını anlattıklarını belirten Cumhurbaşkanı Talat, müzakere masasında yer alan bu konuların raporda yer almasının sakıncalarını ifade ettiklerini bildirdi. Kıbrıs sorununun çözümüne yardım etmek isteyen AP’nin böyle bir raporu onaylamasının tarafsızlığını ortadan kaldıracağına dikkati çeken Talat, bu konuda uyarılar yaptıklarını belirtti.

AP Kıbrıs Raportörü Ruijten’in Kıbrıs sorununu çok sınırlı bildiğini, hatta bilmediğini kaydeden Talat, ‘’AB’de Kıbrıs sorunuyla ilgili genel bir yaklaşım var. O da ayrıntılarını bilmeden hakkında genel olarak konuşma alışkanlığı var, bunu her yerde görüyoruz, bu raporda da var. Gerekli uyarıları yaptık’’ diye konuştu.

07.02.2010


 

Türk Birliği, Kabil’de operasyona da çıkıyor

AFGANİSTAN'DAKİ ISAF’ın komutanı Stanley A. McChrystal, Türk askerinin Afgan güvenlik güçleriyle birlikte güvenliği sağlamaya başladığını açıkladı.

Hürriyet’ten Ferai Tınç’ın haberine göre Afganistan’daki ISAF’ın komutanı Stanley A. McChrystal, Türk askerinin Afgan güvenlik güçleriyle birlikte güvenliği sağlamaya başladığını açıkladı. Afganistan’daki ABD ve Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ISAF’ın komutanı Stanley A. McChrystal, Hürriyet gazetesine konuştu. McChrystal, Türk birliklerinin Kabil’de güvenliği sağlamanın yanı sıra ayaklanmaya karşı mücadelede de çok başarılı olduğunu söyledi. Türk birliklerinin yeni bir programa başladığını da belirten McChrystal, “Afganistanlılarla birlikte eğitim yapıyor, devriye çıkıyor, birlikte operasyonlara gidiyorlar. Birlikte yaşıyor ve birlikte örgütlüyorlar” dedi. McChrystal, “Türkler Kabil ve çevresinde güvenlik için devriye geziyor. Ama Türk askerleri aktif operasyonların dışında değiller. Ancak çok dikkatliler ve işlerinde çok iyiler” diye konuştu. Türk askerinin Afganlar ile iyi anlaştığını ifade eden McChrystal şöyle konuştu: “Türk askerleri Afgan halkı için savaşıyor, onlara hizmet ediyor ve bunun karşılığında ne zengin oluyorlar ne bir şey kazanıyorlar. Bazen onlara bakarken, Afgan halkına öyle bir empati ve sevgi ile yaklaştıklarını görüyorum ki işte Türk askerlerinin Afganistan halkı ile gizli bağı bu diyorum.”

07.02.2010


 

Sağlıktaki katkı payına dâvâ açıldı

TÜRKİYE Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, sağlıktaki katkı payı uygulamasının durdurulması için dâvâ açtıklarını bildirdi.

Bostan, yaptığı yazılı açıklamada, sağlık ve sosyal güvenlik hizmetinin her Türk vatandaşının Anayasal hakkı, devletin ise ödevi olduğunu belirtti. Son yıllarda iktidarların Anayasal sorumluluklarından kaçtığını, kamu hizmetlerinin mali külfetinin vatandaşın sırtına yüklendiğini savunan Bostan, sağlık ve sosyal güvenlik sisteminin özelleştirildiğini, kamu görevlilerinden alınan katkı payının artırıldığını ifade etti.

07.02.2010


 

Gençoğlu’nun avukatı itiraza hazırlanıyor

ERZURUM Askerî Cezaevine konulan Eskişehir Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu’nun avukatı Erol Halka, ‘’İtirazlarımızı pazartesi günü ilgili yerlere, mercilere yapacağız’’ dedi.

Halka, Erzurum Askeri Cezaevi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, müvekkilinin Erzurum Adliyesi’ne getirildiğini, savcılık ve mahkeme işlemleri yapıldıktan sonra kendisinin özel yetkili mahkeme başkanının huzuruna çıkarıldığını söyledi. Gençoğlu hakkında çarşamba günü itibarıyla verilen tutuklama kararının vicahiye çevrildiğini ifade eden Halka, şunları kaydetti:’’Kendisi daha sonra tutuklanarak, askeri cezaevine gelmiş durumdalar. Prosedür kaldığı yerden devam edecek. İtirazlarımızı pazartesi günü ilgili yerlere, mercilere yapacağız."

07.02.2010


 

Sivil demokratik anayasa Meclis’in boynunda borçtur

SAADET Partisi Genel Numan Kurtulmuş, ‘’Kavga etmek kolaydır ama adam olmak, vakur siyasetçi olmak, milletin sorunlarını çözen bir siyaset ortaya koymak gerekir’’ dedi.

Temaslarda bulunmak üzere İzmir’e gelen Kurtulmuş, Adnan Menderes Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş, Türkiye’nin fevkalade önemli sıkıntıları bulunduğunu, bu sorunların başında da çözüm üretme yeri olan siyasetin kavga üretme yerine dönüşmüş olmasının geldiğini söyledi. ‘’Ergenekon, ıslak imza, kozmikkozmetik oda’’ gibi tartışma ve kamplaşmalarla kavga zemini oluşturan bir siyaset tarzının doğru olmadığını kaydeden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:’’Türkiye’de temel sorun şudur: Millet, ‘Darbe olmasın’ diyor. TSK’nın sürekli siyasete müdahale edecekmiş gibi görüntü çizmesini istemiyor. Darbeler, sonraki dönemlerde kendi hukukunu oluşturuyor. Siyasetin üzerine düşen, darbe tartışmaları üzerinden kamplaşma yaratmak yerine, kimsenin darbeyi düşünmez hale gelmesini sağlamaktır. Bunun yolu da sivil demokratik anayasanın yapılmasıdır. Böyle bir anayasa, parlamentonun boynunda borçtur.’’ Kurtulmuş, Türkiye’nin bir numaralı gündeminin ekonomi, yoksulluk, işsizlik, gelir dağılımı ve bölgeler arası adaletsizlik olduğuna işaret ederek, bu sorunların tartışılmaması için siyasetin anlamsız tartışmalardan medet umduğunu savundu.

07.02.2010


 

Basına tehdit kabul edilemez

BASIN Konseyi Genel Sekreteri Oktay Huduti, ‘’MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin basın özgürlüğünü tehdit edebilecek nitelikteki açıklamalarının kabul edilemez olduğunu, başta siyasetçiler olmak üzere herkesi basın özgürlüğüyle ilgili konularda daha özenli davranmaya davet ettiklerini’’ bildirdi.

Huduti, yaptığı yazılı açıklamada, MHP’nin resmi internet sitesinde, 4 Şubatta Bahçeli’nin TBMM’de yaşanan olaylara ilişkin açıklamasının yer aldığını hatırlattı. Açıklamada, bazı basın organlarının sahipleri, çalışanları ve yayın politikalarına ilişkin ağır eleştirilere yer verildiğini ifade eden Huduti, açıklamada ‘’Söz konusu olan medya temsilcilerinin gerçeğe aykırı ve ahlâken sorunlu yayınlarının devamı halinde, aziz milletimiz bunları affetmeyecek ve milliyetçi-ülkücü irade ise bu ahlâksızlığı asla unutmayacaktır’’ ifadelerinin kullanıldığını kaydetti.

‘’Bahçeli’nin ağır eleştirileri, kendi öznel görüşlerinin ifadesi olarak değerlendirilebilirse de özellikle ‘gerçeğe aykırı ve ahlâken sorunlu’ olarak nitelendirdiği yayınların devamı halinde milliyetçi-ülkücü iradenin bu ‘ahlâksızlığı’ asla unutmayacağı yönündeki beyanlarının tehdit olarak algılanmaya müsait olduğunu’’ belirten Huduti, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: ‘’Basın organları, bunların sahipleri ve çalışanlarını sindirmeyi amaçlayan sözler, aslında basın özgürlüğünü hedef alır. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin basın özgürlüğünü tehdit edebilecek nitelikteki açıklamaları kabul edilemez. Başta siyasetçiler olmak üzere herkesi, basın özgürlüğüyle ilgili konularda daha özenli davranmaya davet ediyoruz. Toplumu etkileme gücüne sahip bir siyasetçinin, özellikle de yazılı bir açıklamasında basın özgürlüğüne karşı ifadeler kullanmasını kabul etmemiz mümkün değildir.’’

07.02.2010


 

Ergenekon’la bağlantıları var

Mahkemece kabul edilen “amirallere suikast soruşturması” iddianamesinde, elde edilen bulgular dikkate alındığında zanlıların Karargâh Evleri yapılanması ve dolayısıyla Ergenekon ile bağlantılı oldukları belirtildi. Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan operasyonlarda bazı zanlılardan elde edilen belgelerin bu soruşturma kapsamında operasyon yapılan adreslerde de bulunduğu kaydedildi.

Tutuklanan suikastçılar Ergenekonla bağlantılı

Mahkemece kabul edilen amirallere suikast soruşturması iddianamesinde, elde edilen bulgular dikkate alındığında zanlıların Karargah Evleri yapılanması ve dolayısıyla Ergenekon ile bağlantılı oldukları belirtildi. Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan operasyonlarda bazı zanlılardan elde edilen belgelerin bu soruşturma kapsamında operasyon yapılan adreslerde de bulunduğu kaydedildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile birlikte Millî İstihbarat Teşkilâtı’na (MİT) da gönderilen ihbar mailiyle başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede Ergenekon ve Karargah Evleri yapılanmasının, Kocaeli ve İstanbul’da operasyonlar yapılarak deşifre edilen şüphelilerle bağlantılı olduğu belirtildi.

Savcıların hazırladığı iddianamede “B-Soruşturma kapsamında elde edilen delil ve belgelerin incelenmesi sonucu tespit olunan örgütsel yapı ile ilgili bulgular” başlığı altında yapılan değerlendirmede, bulguların şüphelilerin Karargâh Evleri biriminde yer aldıkları sonucunu ortaya çıkardığı ifade edildi.

Savcıların tesbitlerine göre, “Her ne kadar soruşturma şüphelilerin ihbar mektubunda belirtilen evlerde uyuşturucu ve seks partileri düzenledikleri, temin ettikleri uyuşturucu maddeleri muvazzaf subay ve askeri öğrencilere verdiklerine dair iddialar üzerine başlatılmış ise de, yapılan aramalarda ele geçen belge, dokuman ve malzemeler (patlayıcı madde, mermi vs) birlikte değerlendirildiğinde şüphelilerin daha önce Cumhuriyet Başsavcılığımızca 10/07/2008 tarih 2008/623, 08/03/2009 tarih 2009/188 ve 17/07/2009 tarih 2009/1498 sayılı iddianamelere konu edilmiş Ergenekon isimli Terör örgütünün faaliyeti kapsamında oluşturulan “Karargah Evleri” biriminde yer aldıkları anlaşılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda Ergenekon zanlılarından elde edilen bazı belgelerin aynılarının ele geçirildiği belirtildi. Savcıların, zanlıların amaçlarına yönelik tespitleri dikkat çekici unsurlar taşıyor.

Buna göre Ergenekon yapılanmasının Türk Silahlı Kuvvetleri içine sızma çalışmalarına büyük önem verdiği belirtiliyor. Sızma çalışmaları “Ergenekon Silahlı Terör Örgütü’nün hedeflerine ulaşma uğrunda TSK bünyesine sızma konusuna büyük önem verdiği ve örgütün içindeki askeri yapılanmanın gerçekleştirilmesinin çok önemli yeri olduğu, örgüt dokümanlarında yedi gizli birimden beşinin başında asker bulunduğunun belirtilmesi de bunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda örgütün hayati derecede önem verdiği, TSK’ya sızmak amacıyla, ‘Karargah Evleri’ olarak isimlendirdikleri hücre yapıları oluşturarak, başında asker kökenli üyelerin bulunduğu, bu yapının öncelikle askeri lise ve harp okullarına kendilerinin yetiştirdikleri kişileri yerleştirmeye çalıştıkları, bu şahıslar vasıtası ile harp okulu öğrencilerine ve subaylara ulaşarak ve onlarla irtibata geçerek, örgüte sempatizan veya mensup olarak kazandırmaya çalıştıkları tespit edilmiştir.” şeklinde dile getirildi.

07.02.2010


 

“Meclis’te yaşananlar bir MHP klâsiğidir”

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, 2 Şubat Salı günü TBMM Genel Kurulundaki kavganın, ‘’bir MHP klasiği’’ olduğunu ifade ederek, ‘’MHP’nin töre anlayışı ve gelenekleri yeniden vizyona girmiştir. Yaşananlar, milletimize MHP’nin geçmiş sabıkalarını hatırlatmıştır’’ dedi.

Bozdağ, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmeler sırasında, MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş’un ‘’Hele beyaz gömlekli doktorlar yok mu? Nejat Uygur’u ziyaret etmek isteyen Hanımefendi’ye ‘Gülhane’ye gelmeyin’ demişler. Sizi beyaz gömlekliler sizi! Üç beş kuruşu görünce kendinizi ne sanıyorsunuz? Peygamber olarak anılan bir Başbakan’ın eşini nasıl kabul etmezsiniz? Üç beş kuruş paranıza mı güveniyorsunuz? Sizin muayenehanelerinizi kapatsın da bir görün’’ dediğini hatırlattı. MHP’li Durmuş’un beyanlarının, ‘’bireysel ve spontane olmadığını’’ savunan Bozdağ, ‘’MHP Meclis Grubunun bilgi ve onayı ile önceden planlanmış, plan çerçevesinde bilerek ve istenerek yapıldığını’’ ileri sürdü. MHP sözcüsünün ‘’tahkir edici, ölçüsüz ve saygısız sözleri ve bunun karşısında MHP yönetiminin aldığı tavrın kendilerini şaşırttığını’’ belirten Bozdağ, ‘’MHP’nin bugünü ve geçmişi; hukuki, manevi ve demokratik değerler konusunda sabıkalıdır’’ dedi. AKP Aydın İl Genel Meclis üyesinin beyanının, ‘’gerekçesi ve saiki her ne olursa olsun’’ yanlış ve asla kabul edilemez olduğunu vurgulayan Bozdağ, bu nedenle partinin yanlışı ve yanlış yapanı himaye etmediğini, ilgili kişinin parti ile ilişkisini kestiğini söyledi.

07.02.2010


 

CHP'den kırmızı et için Meclis'e önerge

CHP, kırmızı et piyasasında yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Türkiye’nin, kendi kendine yetebilen bir ülke konumundan, her geçen gün dışa bağımlı bir ülke konumuna geldiği savunuldu. Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonunun Türkiye’nin, 10 yıl boyunca kırmızı et ihtiyacının yarısını dahi üretemeyeceğinin belirtildiği gerekçede, ‘’Kırmızı etin miktarında yaşanan bu azalma doğrudan fiyatlara da etki etmiş, yüksek fiyatlar diğer sorunları peşi sıra getirmiştir’’ denildi. Üretim azlığı nedeniyle artan kırmızı et fiyatlarının, vatandaşların kırmızı ete ulaşımını engellediği ifade edilerek, ‘’Hayvancılık ve besicilik konusunun, sadece gıda olarak değil, işsizlik ve köyden kente göçü önlemek için de bir çare olduğu unutulmamalıdır. Kırmızı et konusunda ülkemizde bir kaos ortamına doğru gidilmektedir. Kırmızı et konusunda zaman geçirilmeden önlemlerin alınması mecburidir.’’

07.02.2010


 

EMASYA’nın kaldırılması AB açısından olumlu

DEVLET Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, EMASYA protokolünün ortadan kaldırılmasının, Avrupa Birliği (AB) açısından olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Bağış, “EMASYA protokolünün kalkmış olması, AB’nin bu konudaki eleştirilerini ortadan kaldıracaktır.” dedi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul İl Başkanlığı’nda düzenlenen aylık istişare toplantısına katılan Başmüzakereci Egemen Bağış, toplantı öncesi gazetecilerin EMASYA protokolünün kaldırılmasıyla ilgili sorularını cevapladı. EMASYA protokolünün Avrupa standartlarına uymadığını belirten Bağış, “AB ilerleme raporlarına bakarsanız son 5-6 yıldır, her AB İlerleme Raporu’nda bu EMASYA ile ilgili içerik vardı. Bunun Avrupa standartlarına uymadığını Avrupa’daki sivil-asker ilişkisi boyutu ile Türkiye’deki boyutun birbirine uyuşmadığı anlatılıyordu. Bunun kalkmış olması eminim Avrupa Birliği’nin bu konudaki eleştirilerini ortadan kaldıracaktır” diye konuştu. AİHM’nin Türkiye’deki nüfus cüzdanlarında din hanesinin kaldırılması ile ilgili kararına ilişkin görüşü sorulan Bağış, “Başbakanımızın söylediklerine aynen katılıyorum.” demekle yetindi. Meclis’teki kavgayı da değerlendiren Bağış, “Türkiye’nin adam gibi bir muhalefete ihtiyacı var.” ifadelerini kullandı.

07.02.2010


 

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri geliyor

AVRUPA Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, resmi bir ziyaret için yarın Türkiye’ye geliyor.

Ziyaret, AKP milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) başkanlık görevine seçilmesi ve Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin karar organı bakanlar komitesi başkanlığını Kasım ayından sonra devralacak olması açısından da önem taşıyor.Ziyaret sırasında Türkiye’nin dönem başkanlığı çalışma takvimi ve Avrupa Konseyi bünyesinde gündemde olan reform çalışmaları özellikle gündeme gelecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 7 Şubat’ta kabul edilecek olan Genel Sekreter, temasları çerçevesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AKPM Türk heyeti üyeleri ile görüşecek. Thorbjorn Jagland, Türkiye’deki sivil toplum örgütleri temsilcileri ile görüşecek ve Bilkent Üniversitesi’nde düzenlenecek bir konferansa konuşmacı olarak katılacak.

07.02.2010


 

BDP binasına saldırı

BARIŞ ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, ‘’Saldırıyı yapanları, bu tür saldırılara zemin sunan, hoş gören ve teşvik eden anlayışı kınıyoruz’’ dedi.

Kışanak, BDP Genel Merkezi önünde yaptığı açıklamada, Türkiye demokrasisi adına yine üzüntü duyulacak bir saldırının yaşandığını belirtti. Gülten Kışanak, akşam saat 21.30 sıralarında BDP Genel Merkez binasına silahlı saldırı düzenlendiğini, saldırıda binaya 15 elden fazla ateş edildiğini anlattı. Saldırı sırasında binanın boş olduğunu belirten Kışanak, binada birilerinin olması halinde çok sayıda kişinin hayatını kaybedebileceğini öne sürdü. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da ‘’saldırganların alınıp götürüldüğünü, daha sonra da salıverildiğini’’ ileri sürdü. Genel merkez binasının bir polis tarafından korunduğunu ifade eden Sakık, ‘CHP, AK Parti, MHP’deki korumayı kollamayı gidin orada görün. Ama burada şeklen bir polis duruyor. Yüzde 99,9 saldırıya maruz kalacağımız biliniyor. Diğerlerinde yüzde bir ihtimal yok. Ama oradaki güvenlik birimlerini görüyoruz’’ şeklinde konuştu. Sakık, basın mensuplarına saldırıda zarar gören yerleri gösterdi.

07.02.2010


 

Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan’a gidecek

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, resmi bir ziyaret için bugün Hindistan’a gidecek.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, ziyareti sırasında Hindistan Cumhurbaşkanı Pratibha Devisingh Patil ile görüşecek olan Gül, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ansari, Başbakan Singh, Dışişleri Bakanı Krishna, İktidar Partisi (Kongre) Başkanı Sonia Gandhi ve Ana Muhalefet Partisi (BJP) Başkanı Swaraj ile de bir araya gelecek. Ziyaret sırasında Türk ve Hintli iş adamlarının katılımıyla düzenlenecek İş Forumuna katılacak olan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Mumbai Başkonsolosluğu’nun resmi açılışını da gerçekleştirecek. Gül’e ziyareti sırasında ayrıca Yeni Delhi’deki Amity Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilecek. Cumhurbaşkanı Gül, 12 Şubatta sona erecek Hindistan ziyaretinin ardından Bangladeş’e geçecek. Gül, iki gün sürecek bu ziyareti kapsamında ise Bangladeş Cumhurbaşkanı Mohammad Zillur Rahman ile görüşecek. Cumhurbaşkanı Gül’e Hindistan ve Bangladeş ziyaretlerinde Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bazı milletvekilleri, yerel yöneticiler ve iş adamlarından oluşan bir heyet eşlik edecek.

07.02.2010


 

Türk ailesi mercek altında

KADIN ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığına bağlı Aile Araştırma Kurumu, üniversiteler ve araştırma şirketlerine bir dizi bilimsel araştırma yaptıracak.

Yapılan yazılı açıklamaya göre, Aile Araştırma Kurumu, kamu kuruluşları, üniversiteler, araştırma şirketleri ve araştırma gruplarına değişen Türk Ailesi’ni konu alan bir dizi bilimsel araştırma yaptıracak. ‘’Türkiye’de Ailelerin Refah Düzeyi Araştırması’’, ‘’Tek Ebeveynli Aileler Araştırması’’ ve ‘’Ülkemizde Yaşlılık Dönemine İlişkin Beklentiler Araştırması’’ adı altında gerçekleştirilecek araştırmalar için proje tekliflerinin, en geç 26 Şubat 2010’a kadar Aile Araştırma Kurumuna teslim edilmesi gerekiyor.

ARAŞTIRMA HANGİ KONULARI KAPSAYACAK?

‘’Türkiye’de Ailelerin Refah Düzeyi Araştırması’’ ile, Türkiye’deki ailelerin refah düzeylerinin, sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel açıdan da incelenmesi ve buna ilişkin beklentilerin ortaya çıkarılması hedefleniyor. ‘’Tek Ebeveynli Aileler Araştırması’’ çerçevesinde, Türkiye’de son 20 yılda yaklaşık iki katına çıkan tek ebeveynli aileler mercek altına alınacak. ‘’Ülkemizde Yaşlılık Dönemine İlişkin Beklentiler Araştırması’’ kapsamında, günümüz toplumlarında sağlık alanındaki gelişmelere paralel olarak insan ömrünün uzaması, doğurganlık oranlarının düşmesi ve yaşlı nüfusun artması göz önünde bulundurularak, Türkiye’deki yaşlılık dönemine ilişkin beklentiler ele alınacak.

“KONUNUN SOSYAL-KÜLTÜREL YÖNLERİ

İNCELENMELİ’’

DEVLET Bakanı Selma Aliye Kavaf, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bilimsel araştırmaların Türk ailesi için önemli katkılar sağlayacağına inandığını ifade etti. Kavaf, Aile Araştırma Kurumu Genel Müdürlüğünün kuruluş amacının Türkiye’deki sosyal sorunların tespiti ve çözümü ile Türk ailesinin bütünlüğünün korunması, güçlendirilmesi ve sosyal refahının artırılmasına yönelik ulusal ve uluslararası bilimsel araştırmalar yapmak veya yaptırmak, projeler geliştirmek, desteklemek, bunların uygulamaya konulmasını sağlamak ve aileye yönelik milli bir politikanın oluşmasına yardımcı olmak olduğunu anlattı.

07.02.2010


 

Bardakoğlu, kanaat önderleriyle görüştü

mak için Diyarbakır’a gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, bölgedeki yaklaşık 60 kanaat önderi, emekli müftü ve vaizlerle toplantı yaptı.

Toplantıya Bardakoğlu’nun yanı sıra Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş ile Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Dr. Abdurrahman Candan ve Diyarbakır Müftüsü Ali Melek katıldı. Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu’nun kanaat önderleriyle yaptığı kahvaltıdan basının bir süre görüntü almasına izin verildi. Toplantı Kur’ân-ı Kerim okunmasıyla başladı. Kanaat önderleriyle bölgenin sorularını müzakere eden Bardakoğlu, toplantının devamını basına kapalı gerçekleştirdi.

07.02.2010


 

Diyanette sendikalar birleşiyor

DİYANET ve vakıf hizmetlerinde örgütlü bağımsız iki kamu görevlileri sendikası birleşiyor. Alınan bilgiye göre, Giresun’da faaliyet gösteren Diyanet-Vakıf Memur Hizmetleri Sendikası (Din Hizmet-Sen) ile Türkiye Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikasının (Din-Bir-Sen) birleşmesinin ardından, Özerk Diyanet Evkaf Sendikası da Din-Bir-Sen çatısı altına girecek.

Din-Bir-Sen, Özerk Diyanet Evkaf Sendikası ile birleşme kararını görüşmek üzere hafta sonu olağanüstü genel kurulu toplayacak ve zorunlu organlarını da yeniden seçecek.

Ankara’da faaliyet gösteren Özerk Diyanet Evkaf Sendikası, 25 ilde teşkilatlanmasını tamamladı ve 950 üyesi bulunuyor. Din-Bir-Sen ise Haziran 2009’da kurulup 46 ilde teşkilatlanmasını tamamladı. Sendikanın bin 200 üyesi bulunuyor. Özerk Diyanet Evkaf Sendikası ile birleşme kararını değerlendiren Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak, birlikten doğan gücü daha iyi hizmet için kullanacaklarını ve aynı çatı altında başarılı çalışmalara imza atacaklarını söyledi.

07.02.2010


 

Gelibolu’ya yabancı ilgisi

Avustralya Savunma Bakanı John Faulkner ve Yeni Zelanda Savunma Bakanı Wayne Mapp, Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine geldi.

İki bakan 4-5 Şubat günlerinde İstanbul’da düzenlenen NATO savunma bakanlarının gayriresmi toplantılarına katıldıktan sonra geldikleri Çanakkale’de, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nı ziyaret etti. Avustralya Savunma Bakanı Faulkner, burada yaptığı açıklamada, yarımadanın kendileri için büyük önem taşıyan bir yer olduğunu söyledi. Gelibolu Yarımadası’nın aynı zamanda ülkeleri için de çok önemli olduğunu ifade eden Faulkner, özellikle 25 Nisan günü yapılan çıkarmadan dolayı burasının kendileri için çok önemli olduğunu bildirdi. Faulkner, ‘’Bu topraklar bizler için çok önemli. Yaklaşık 8700 Avustralyalı, 3000 kadar da Yeni Zelandalı asker buradaki savaşlarda hayatlarını kaybetti. Buralara onları anmak için olduğu kadar yine hayatını kaybetmiş Türkler için de gelmiş bulunuyoruz. Onların anısına saygıyla burada bulunuyoruz’’ dedi.

07.02.2010


 

Polise ‘oku’ talimatı

Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, polis memurları, amir ve müdürlerini kısa süreli eğitimden geçiriyor.

Personele, ‘’problem çözme teknikleri, liderlik eğitimi, psikolojik kriz ve müdahale, savunma teknikleri’’ gibi konularda eğitim veriliyor. Okullarda görev yapmak üzere yetiştirilen yeni ‘’okul polisleri’’nin eğitim sertifika töreninde konuşan Özdemir, görev anlayışlarının halkla kaynaşmayı ve halkın güvenini kazanmaya yönelik olduğunu bildirdi. Halkın güvenini kazanan polisin başarılı olamama ihtimali bulunmadığını belirten Özdemir, vatandaşın sorunlarına yönelik etkin görev anlayışını hedeflediklerini bildirdi. Özdemir, eğitimli insanın yaptırım gücünün yüksek olacağını ve önündeki engelleri daha kolay aşacağını söyledi. Ankara polisinin ‘’sürekli okuyarak’’ kendilerini yetiştirmesini isteyen Özdemir, ‘’Görevinizle ilgili konularda yayınları takip edin. Akademik yayınları okuyun. Bu sayede aşamayacağınız engel, başaramayacağınız iş yoktur’’ dedi.

07.02.2010


 

Hastanede talaş ile fizik tedâvi

KONYA Beyhekim Devlet Hastanesi bünyesindeki fizik tedavi ünitesinde, varis, sinir ucu hasarı ile kol ve bacak uyuşmaları gibi rahatsızlıklar, mısır talaşı kullanılarak tedavi ediliyor.

Beyhekim Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Ünitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Cevriye Karaca, yaklaşık 20 gün önce hizmet vermeye başlayan ünitede genellikle kas ve iskelet sistemi hastalıklarında tedavi hizmeti verdiklerini söyledi.Bunun dışında kireçlenme, omurilik hastalıkları, bel ve boyun fıtığı gibi rahatsızlıklara müdahale ettiklerini ifade eden Karaca, ‘’Bu rahatsızlıkların giderilmesinde birçok tedavi yöntemi var. Mısır talaşı ile tedavi de bu yöntemlerden biri’’ dedi.

07.02.2010


 

Islâh çalışmaları amacına ulaştı

KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü tarafından ıslah edilen dereler, Kocaeli genelinde etkili olan kar ve sağanak yağışlara rağmen tehlike oluşturmuyor.

2005 yılında başlanılan altyapı atağı ile içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu altyapısının yanı sıra derelerin ıslahlarına başlayan İSU Genel Müdürlüğü, son 5 yılda Kocaeli genelinde 43 km uzunluğunda ve toplam 44 adet derenin ıslahını gerçekleştirdi. Etkili sağanak yağışlarda çevreye önemli hasarlar veren derelerin yapılan programlar çerçevesinde ıslahları bir bir gerçekleştirildi. Islahları ile çevreye de uyumlu hale getirilen dereler, Kocaeli genelinde, son günlerde etkili olan kar yağışları ve eriyen kar sularına rağmen güzergahlarında tehlike oluşturmayarak dingin akıyor.

07.02.2010


 

İnfrared ısıtıcılarda CE işareti uyarısı

AKDENİZ Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Elektrik- Elektronik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Şükrü Özen, infrared ısıtıcıları satın alırken, CE işareti olmasına ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) standartlarını taşımasına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Elektrik- Elektronik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Şükrü Özen, son dönemde infrared teknolojili ısıtıcıların sıkça kullanıldığını belirterek, bu cihazları kullanırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarılarda bulundu. İnfrared ısıtıcıların ısıyı ışık dalgası üzerinden gönderdiğini belirten Şükrü Özen, bu ışınların çarptığı yüzeyde bir ısınmaya neden olduğunu, dolayısıyla bunların frekans bandının çok yüksek, elektro manyetik dalgaların frekansıyla karşılaştırıldığında iyonlaştırıcı radyasyon sınırında olduğunu söyledi.

07.02.2010


 

Kuyu dengeleri bozuyor

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) Jeotermal Enerji Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür, 2007 yılında sıcak su arama çalışmaları kapsamında açılan ve karbondioksit gazı çıkan sondajın yeraltı dengelerini bozduğunu, Gölcük Yanardağı’nı olumsuz etkilediğini ileri sürdü.

Özgür, Yakaören’de açılan Isparta’nın Yakaören Köyü’nde 2007 yılında sıcak su arama çalışmaları kapsamında sondaj yapıldığını ve ciddi bir derinliğe ulaşılmasının ardından gaz çıkışı yaşandığını hatırlattı. Sondajdan çıkan karbondioksidin hala tehlike arz ettiğini ve önlem alınmadığı takdirde büyük tehlikelere neden olabileceğini ifade eden Özgür, kuyunun kontrollü bir şekilde kapatılması gerektiğini ancak Türkiye’deki teknolojinin bu kuyuyu kapatmaya yetmediğini, yurt dışından teknik yardım alınması gerektiğini vurguladı.’’Yakaören’deki kuyu sadece zehir saçmıyor, yeraltı dengelerini bozarak, Gölcük Yanardağını olumsuz etkiliyor’’ diyen Prof. Dr. Özgür, Gölcük Yanardağının, Isparta ve çevresinde yaklaşık 5 milyon yıldan beri var olduğunu, ilk patlamanın 5 milyon yıl önce, sonraki patlamanın ise 200 bin yıl önce olduğunu radyoaktif yaş tayinlerinde kayaçlardan belirlediklerini söyledi. Yanardağın, en son 24 bin yıl önce aktif olduğunu bildiren Prof. Dr. Özgür, aktifliğin neticesi olarak Gölcük yöresinde iki küçük tepe oluştuğunu belirtti.Gölcük Yanardağı’nın genç bir yanardağ olduğunu kaydederek, yeniden hareketlenebileceği öngörüsünde bulunan Prof. Dr. Nevzat Özgür, volkandaki olası hareketliliğin izlenmesi ve erken uyarı sistemlerinin oluşturulması gerektiğini savundu.

07.02.2010


 

Bedava götürmeyen taksiciyi silâhla kovaladı

KÂĞITHANE'DE taksi durdurarak Sarıyer’e gitmek isteyen şahıs, kendisini bedava götürmek istemeyen taksici ve taksicinin yardımına gelen arkadaşlarını silâhla kovaladı.

Önceki gece saat 23.00 sıralarında Kâğıthane Gültepe’de, Turan Tanrıverdi’nin kullandığı 34 TFY 83 plâkalı taksiyi durduran kimliği belirsiz bir kişi, Sarıyer’e gitmek istedi. Taksi Büyükdere Caddesi’ne çıktığında, şahıs taksi sürücüsü Tanrıvardi’ye, “Beni bedava götüreceksin” dedi. Taksici de, “Paran yoksa dolmuş parası vereyim. Sarıyer’e kadar benzin yaktırma bana” şeklinde teklifte bulundu. Taksicinin teklifine sinirlenen şahıs silâhını çekerek, “Senin gibileri gasp etmek lâzım” diye tepki gösterdi. Bunun üzerine şahıs 2 taksici ile Tanrıverdi’yi silâhla kovalamaya başladı. Kovalamaca polisin durumu haber almasıyla son buldu. Polisi fark eden şahıs silâhıyla birlikte kayıplara karıştı.

07.02.2010


 

4 milyon liralık otopark alt geçit oldu

ADANA Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 milyon lira maliyetle yapılan, ancak iş ve yerleşim yerlerine uzaklığı dolayısıyla beklenen verimin alınamadığı, bin araç kapasiteli otoparkı, önünden geçen yolun kapanması canlandırdı.

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 25 bin metre kare kapalı alan üzerinde yaklaşık 4 milyon lira maliyetle tamamlanmasının ardından geçen yıl Türkiye Diyanet Vakfına devredilen bin araç kapasiteli otopark, hizmete açılmasından sonra en hareketli günlerini yaşıyor. Hizmete açıldıktan sonra 50 ila 100 araca hizmet verirken, Turhan Cemal Beriker Bulvarı’nın kapanması dolayısıyla bu sayıyı 4’e katladı. Alt geçit olarak kullandıkları otoparka 1 lira ödeyerek, Fuzuli Caddesi’ne geçiş yapıyor.

07.02.2010


 

ASKİ’den su sayacı hırsızlığı uyarısı

ASKİ Genel Müdürlüğü, vatandaşlara su sayacı hırsızlığı konusunda uyarıda bulundu. ASKİ’den yapılan açıklamada, Ankaralılardan ‘’Borcunuz var.

Sayaçları sökeceğiz’’ diye ev ve işlerine gelen kişilere karşı dikkatli olunması istendi. ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç da bu yöntemle Mamak, Sincan, Gölbaşı, Etimesgut ve Kazan ilçelerinden 240 abonenin su sayacının çalındığını bildirdi. Çalınan sayaçların tamamının mekanik olduğunu belirten Kılıç, ‘’Yaptığımız araştırmada sayaçların, üzerindeki sarı metal için çalındığını tesbit ettik. Piyasa değeri 3-4 lira arasında değişen bu metali hurdacılara satarak kazanç elde ediyorlar’’ dedi.Kılıç, ‘’Abonelerimiz gelen kişilerden herhangi bir işlem yapmadan önce mutlaka görevli kartlarını göstermelerini istesin. Şüphelendikleri bir durum olursa da ALO 155 Polis imdat ile Alo 185 numaralı telefonlara bildirsinler’’ dedi.

07.02.2010


 

Ustalar çırak bulamıyor

AFYONKARAHİSAR'IN Sandıklı'da bakırcılık yaparak geçimini sağlayan 76 yaşındaki Ali Üstün, mesleğini öğretecek çırak bulamamanın sıkıntısını yaşıyor.

Dede mesleğini yıllardır sürdürdüğünü anlatan Üstün, yıllar önce 60 bakırcı ustasını, yüzlerce kalfa ve çırağını bulunduğu Sandıklı Sanayi Çarşısı’nda şu anda sadece 4 bakırcı ustası kaldığına dikkati çekti. Bakırcılığın kaybolmasının en büyük sebebinin bakır mutfak eşyalarının kullanımının yok denecek kadar azalması olduğunu ifade eden Üstün, bakır mutfak eşyalarının sağlık açısından çok önemli olduğunu da vurguladı. Geçmişte bakırın her alanda kullanıldığını anlatan Üstün, mesleğinin yok olmak üzere olduğunu kaydederek, şunları söyledi: ‘’Mesleğimizi öğretecek çırak bulamıyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kaybolmaya başlayan bakırcılık kolay bir meslek değildir. Bu mesleğin kaybolmaması lâzım. Bir san'at dalı olan mesleğimiz aslında üniversitelerde, yüksek okullarda ders olarak gösterilmesi gerekir.’’

07.02.2010


 

Meslekî eğitim kursları devam edecek

ISPARTA Belediyesi, Sanat ve Meslek Eğitim Kursları’na devam edileceğini açıkladı. Eski Belediye Başkanı Hasan Balaman’ın yıllık 1 milyon liraya İstanbullu bir firmaya ihale ettiği kurslar için mevcut yönetim devam kararı aldı.

Yeni kayıt döneminde bilgisayar operatörlüğü ve işletmeciliği, İngilizce, Arapça, Rusça, iğne oyası, ev mefruşatı, kurdele nakışı, makine nakışı ve diksiyon dallarında kurslar düzenlenecek. Şu ana kadar bilgisayar operatörlüğü ve işletmeciliği kursu için 322, İngilizce kursu için 106, iğne oyası, kurdele nakış, makine nakışı, ev mefruşatı kursları için 79, diksiyon kursu için de 150 kişinin ön kayıt yaptırdığı belirtildi. Kesin kayıtların 8-12 Şubat tarihleri arasında yapılacağı, kursların 15 Şubat’ta başlayacağı bildirildi.

07.02.2010


 

Yolda mahsur kalan 15 kişi kurtarıldı

AĞRI'NIN Doğubayazıt ilçesinde, kar nedeniyle yolda mahsur kalan 15 kişi, İl Özel İdaresi ekiplerince kurtarıldı.

Alınan bilgiye göre, ilçede etkili olan kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor. İlçeye bağlı Sarıbıyık köyü yolu kardan dolayı ulaşıma kapanınca Nuri Salman yönetimindeki yolcu minibüsü yolda mahsur kaldı. Minibüsteki yolcuların Jandarma Karakol Komutanlığına haber vermesi üzerine, Jandarma konuyu İl Özel İdaresi yetkililerine bildirdi. İl Özel İdaresi ekipleri, mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için Sarıbıyık köyüne hareket etti. Karla mücadele ekipleri, saatler süren yol açma çalışmasının ardından yolda mahsur kalan minibüse ulaşarak, sürücü Salman ve araçtaki 14 yolcuyu kurtardı. Bu arada, kar ve tipinin etkisiyle ulaşımda aksama yaşanan DoğubayazıtIğdır kara yolundaki Pamuk Geçidi’nde, araç sürücüleri uzun süre yolun ulaşıma açılmasını bekledi.

07.02.2010


 

Göbeğin içinde servet yatıyor

HÜCRESEL Tedavi Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, kilolu kişilerin göbek yağında kök hücre olduğunun ortaya çıktığını belirterek, ‘’İleride göbek yağında bulunan kök hücreler, estetik olarak hoş görülmeyen göbekli kişilere avantaj sağlayacak’’ dedi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. İlhan, hematoloji alanında birçok hastalığın tedavisinde yıllardır kullanılan kök hücrenin, hücrenin biyolojisi ve plastisitesinden kaynaklanan iyileştirici ve yenileştirici özelliği ile son yıllarda bütün tıp alanında bu konudaki araştırmaların başlamasına sebep olduğunu söyledi. Prof. Dr. İlhan, ‘’obez olarak tanımlanan kilolu kişilerin göbek yağında kök hücre olduğunun ortaya çıktığına’’ da değinerek, ‘’İleride göbek yağında bulunan kök hücreler estetik olarak hoş görülmeyen göbekli kişilere avantaj sağlayacak. Göbek yağında bulunan kök hücreleri kişinin kendisine yönelik kullanabileceğiz. Saçı dökük kişilere yönelik uygulanan kök hücre tedavisinde de yüzde 20 oranında başarı sağlandığı biliniyor’’ diye konuştu.

07.02.2010


 

Japonlar, yazıyı silebilen yazıcı üretti

JAPONLAR, kâğıda yazdığı yazı ve şekilleri silebilen yazıcı üretti. Teknoloji alanındaki yenilikleri yayımlayan Rus Ruformator internet sitesindeki habere göre, yeni geliştiren yazıcı, kâğıttaki basılı yazıları yeniden silerek, aynı kâğıda 1000 defa baskı yapma imkânı tanıyor.

PrePeat adı verilen ve mürekkep veya toner kullanılmayan yazıcıda yazılar, ısıya duyarlı plâstikle kâğıt üzerine aktarılıyor. Üzerinde “Yazdır”, “Sil”, “Sil ve Yazdır” tuşları bulunan yazıcı, şimdilik sadece siyah baskı yapabiliyor.

07.02.2010


 

Şubat ayında pamuk hasadı şaşırttı

TÜRKİYE’NİN birçok bölgesi soğuk ve kar yağışının etkisinde kalırken, Adana’nın Ceyhan ilçesinde Çukurova’nın beyaz altını olarak bilinen pamuğun Şubat ayında hasat edilmesi görenleri şaşırttı.

Candan Karataş adlı çiftçi, hasadını yaptığı pamuğun ikinci ürün ekimi olduğunu söyledi. Karataş, “Ben bu yıl 100 dönüm arazide pamuk ekimi gerçekleştirdim. Ekimi ise Haziran ayının sonunda yaptım. Aralık ayında hasadı olur. Ancak hasat döneminde hava şartları yağışlı geçti. Ve ardından da işçi sıkıntısı yaşanınca hasat da bugünlere kaldı” dedi.

07.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl