09 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Sigaraya yılda 100 bin kurban

Yeşİlay Genel Başkanı Necati Özfatura, Türkiye’de tütün ve sigara kullanımı sebebiyle yılda 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, ‘’Bu kişilerden 17 bini sigara dumanını pasif olarak solumuş vatandaşlarımızdır.

Sigara nedeniyle akciğeri hastası 3 milyon vatandaşımız, türlü zorluklar ve nefes darlığı ile yaşamaktadır’’ dedi.

Özfatura, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de tütün kontrolüyle mücadelede çok önemli adımlar atıldığını, tütün ve tütün mamullerinin kapalı alanlarda da kullanımına yasak getirilmesiyle birlikte, sigara alışkanlığında azalma olduğunu bildirdi.

Yasaklara uyum konusunda da çok fazla bir ihlalle karşılaşılmadığını vurgulayan Özfatura, ‘’Son anketlere göre yasaya yüzde 90’ların üzerinde destek verildiği ve uyum sağlandığı belirlendi’’ diye konuştu. Özfatura, yasa ile birlikte Türkiye’de sigara kullanmayan 50 milyon vatandaşın ve sigara kullanmadığı halde kapalı mekanlarda pasif içiciliğe maruz kalanların temiz hava soluma hakkının teslim edildiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), sigara tüketiminin azaltılması için kapalı ortamlarda sigara içilmesinin yasaklanması gerektiği yönündeki önerisine Türkiye’nin uyum sağlayan 6. ülke olduğunu ifade eden Özfatura, ‘’DSÖ yetkilileri, tütün kontrolündeki başarılarından dolayı 9 Aralık 2010’da Türkiye’yi dünyaya model ülke olarak takdim etmiştir. Türkiye, İrlanda ve İngiltere, günümüzde tüm dünyada ‘dumansız hava sahası’ konusunda en başarılı ülkeler arasındadır’’ dedi.

İNGİLTERE, SİGARAYI KALDIRIMDA

DA YASAKLIYOR

İngİltere, sigara ile mücadelede mevcut yasaklardan sonra sigara paketlerinde ‘’düz paket’’ uygulamasına geçilmesini, sigara otomatlarının yasaklanmasını ve iş yerleri ve publar gibi kapalı kamusal alanlarda uygulanan sigara yasağı kapsamının, kaldırımlar ve binaların girişleri gibi alanları da içerecek şekilde genişletilmesini planlıyor. SSUK Dönem Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, İngiltere’nin sigara karşıtı mücadelede öncü ülkeler arasında yer aldığını ve Sağlık Bakanı Andy Burnham’ın bu alanda yapılan tüm çalışmalara destek veren çok önemli bir isim olduğunu söyledi. İngiltere Hükümetinin ‘’Tütün Kontrolü Stratejisi’’ kapsamında almayı hedeflediği önlemlerle sigaraya karşı önemli çalışmalara imza attığını dile getiren Dağlı, Bakan Burnham’ın son olarak sigara endüstrisi için büyük tehdit oluşturan ‘’Düz Paket’’ uygulamasını savunduğu belirtti. Dağlı, İngiltere’de mevcut durumda nüfusun yüzde 21’ini oluşturan sigara içenlerin oranının 10 yıl içinde yüzde 10’a düşürülmesinin hedeflendiğini belirterek, ‘’Bu doğrultuda sıkı önlemler almayı hedefleyen İngiltere Sağlık Bakanlığının ilk planı, paket tasarım yasağını yürürlüğe sokmak. Bu yasanın yürürlüğe girmesi durumunda, İngiltere Sağlık Bakanlığının paketler üzerindeki logo, renk ve grafikleri yasaklaması ve sadece sigara markasının metnine izin vermesi bekleniyor’’ dedi.

ÖMÜRDEN 10-20 YIL ÇALIYOR

Ülkemizde 9 Şubat "Sigarayı Bırakma Günü" ilan edilirken, Necati Özfatura, tütün ve sigara kullanımı nedeniyle Türkiye’de yılda 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, şunları kaydetti: ‘’Bu kişilerden 17 bini kendi sigara içmediği halde sigara dumanını pasif olarak solumuş vatandaşlarımızdır. Yurdumuzdaki 20 milyon tütün kullanıcısından yaklaşık 10 milyonu, toplam ömründen 10-20 yılı tütün sebebiyle yitirecektir. Sigara nedeniyle akciğer hastası 3 milyon vatandaşımız, türlü zorluklar ve nefes darlığı ile yaşamaktadır. Her yıl çoğu sigara kullanımından ve pasif duman solumaktan oluşan 90 bin kanser vakası teşhis edilmektedir.’’ Bu arada 2009 yılı rakamlarına göre sigara için vatandaşın cebinden her ay 1 milyar 656 milyon lira çıkıyor. Bu rakamın, Aralık'taki ÖTV zammına paralel, sigara fiyatlarının yüzde 15 ile 40 artmasından sonra daha da yükseleceği belirtiliyor.

09.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Hiçbir mazerete sığınmayacağız

  İKİ BAŞVURU DA AYNI BARODAN

  Cinayetler için ikrar ve özür çağrısı

  Gençoğlu’na Eren vekalet edecek

  Habur’daki faili meçhul kazısı yeniden başladı

  Elçi: Türkiye’de ordu demokratikleşmeye mani

  CHP’li Önder Sav’ın fezlekesi Meclis’te

  Atanmam AB reformu

  Meclis anayasa fırsatını kaçırdı

  Ya biz bu meseleyi çözeriz, ya da bu mesele bizi çözer

  ‘Ahmet Türk’ü vurursan af çıkar’

  Hukuk dışı oluşumları sağır sultan bile biliyor

  11 yıllık kredi kartı aidatını geri aldı

  KAZALARDA İSTANBUL BİRİNCİ SIRADA

  Trafİk terörü

  YÖS’e başvuru şartları değişti

  Öğrenciler için Urduca sözlük

  Okullar karlı açıldı

  Yağışlar, çiftçinin yüzünü güldürdü

  Üleknin batısı see teslim

  Ziraî meteoroloji çiftçinin can simidi

  Bu mahallede elektrikli cihazı kullanan yanıyor!

  Otoyola ulaşmak için halatlı köprü yaptılar

  Herkese ‘gülkart’

  Sigaraya yılda 100 bin kurban

  İngiliz çocuklar, Nasrettin Hoca ile büyüyecek

  Müstehcen yayına Çin seddi!

  Kur’ân-ı Kerim öğrenmenin yaşı yok

  Meşrubat pankreasa zararlı

  Kuş dili gelecek nesillere aktarılacak

  Muhtar, domuz diye köylüsünü vurdu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl