12 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

“Et ithal etmeyeceğiz”

Et fiyatlarındaki önlenemeyen atışın arkasında spekülatörlerin bulunduğunu ileri süren Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’de yeterince besi hayvanı bulunduğunu, hayvan sayısında bir problem olmadığını savundu. Bakan Eker, et ithalâtını düşünmediklerini ifade ederek, “Et fiyatlarında sun'î fiyat artışı gayretinde olan besiciler var” iddiasında bulundu.

“HIZLI FİYAT ARTIŞI SPEKÜLATÖRLERİN İŞİ”

Öte yandan Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, et fiyatlarındaki hızlı artışın arkasında spekülatörlerin olduğunu söyledi. Kilosu 14,5 liradan canlı hayvan aldıklarını belirten Ulubaş, “Bazı spekülatörler Türkiye’de büyük et açığı varmış gibi göstererek daha fazla kazanç sağlama gibi bir hareket içine girdiler. Bugünden yarına böyle birşey söz konusu olamaz” dedi.

Et fiyatını spekülatörler yükseltiyor

ET ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, et fiyatlarındaki hızlı artışın arkasında spekülatörlerin olduğunu söyledi. Fiyatları artıranların, ‘düşük kazançla besicilik yapanlar’ olduğunu savunan Ulubaş, diğer yandan besicilerin de yeni oluşan fiyatlarla kazanç elde etmeye başladığı kaydetti.

Kurumlarının ve özel sektörün kilosu 14,5 liradan canlı hayvan aldıklarını aktaran genel müdür, “Bu üç aşağı beş yukarı böyle oturdu. Bu devam edecek gibi gözüküyor. Ama bunu fırsat bilen bazı spekülatörler Türkiye’de büyük et açığı varmış gibi göstererek daha fazla kazanç elde etmeye kar sağlama gibi hareket içine girdiler. Bu doğru değil. 50 lirayı geçecek diyorlar. Böyle bir şey yok. 14,5 liraya alınan hayvanın eti 50 liraya satılacak bugünden yarına böyle bir şey söz konusu olamaz” değerlendirmesinde bulundu.

Son dönemdeki artışların ardından altınla yarışır duruma gelen et piyasasının önemli oyuncularından EBK’nın Genel Müdürü Ulubaş, önemli açıklamalarda bulundu. EBK olarak hayvan temininde sıkıntı çekmediklerini belirten Ulubaş, piyasaya her ay 2 bin ton et verip fiyatların daha hızlı yükselmesinin önüne geçtiklerinin altını çizdi. Et fiyatlarındaki artışın temelinde terör sebebiyle koyun varlığının azalmasının yattığına işaret eden Bekir Ulubaş, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki koyun sayısının 40 milyonlardan 20 milyonlara düştüğünü vurguladı. Ulubaş, “Koyun varlığının 20 milyona düşmesi üzerine et üretimini etkiledi. Vatandaşlar büyükbaş hayvan tüketimine yöneldiler bu ise büyükbaş hayvan tüketimini tetikledi. Arz az talep fazla olunca fiyatlar yukarıya doğru hareketlendi” diye konuştu.

FİYATLAR ARTMASIN DİYE 2 BİN TON ET

EBK olarak diğer masraflar eklendikten sonra kıymayı 18,70 liradan sattıklarını belirten Bekir Ulubaş, fiyatta eşik olabilmek için depolardaki binlerce ton eti piyasaya sunduklarını açıkladı. “Et fiyatlarımızı arttırmıyoruz. 2 bin ton piyasaya sürdük. 2 bin ton kırmızı ve beyaz et TSK’ya verdik. Her gün 8 bin kombinada devamlı hayvan alıyoruz ve kesiyoruz” diyen genel müdür, depolardaki eti tüketicinin isteği doğrultusunda sunmaya devam edeceklerini söyledi. Hizmet alım yöntemiyle de bütün illerde kesim yaptıklarını ve hayvan sıkıntısı çekmediklerini söyleyen Ulubaş, “Bu fiyatları çok artacakmış gibi gösterip fiyatları körüklemeye çalışan grup var” dedi. Hayvan varlığının azalmasının önüne geçmek için dişi büyükbaş hayvanların kesiminin yasaklanması gerektiğini dile getiren EBK Genel Müdürü Ulubaş “Tarım Bakanlığı bunun çalışmalarını yapıyor. Dişi hayvanların kesimi hiçbir ülkede kendiliğinde kontrolsüz değildir. Böyle olması gerekir.” şeklinde konuştu.

12.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Başlıklar

  “Et ithal etmeyeceğiz”

  Sağlık Bakanlığı’nda görevli 4/C’lilere sendika yolu açıldı

  KAHVECİ: ÖNEMLİ BİR KAZANIM

  Kırmızı ette koyunun payı yüzde 20’den 6’ya düştü

  Metrobüs’te bindiğin kadar öde dönemi başlıyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl