11 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Kerpiç evler Anadolu gerçeği

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ali Çınar, ‘’Kerpiç ev, Anadolu’nun bir gerçeğidir. Kırsal kesimde bugün halen yoğun şekilde kerpiç ya da kerpiç, taş ve ahşabın birlikte kullanıldığı yığma kâgir evler vardır. Kırsaldaki bu kerpiç evler usta marifetiyle yapılıyor. Yoksa kerpiç değil, kerpicin uygun şekilde kullanılmaması tehlikeli” dedi.

Kerpiç evler 9 bin yıldır var

ELAZIĞ’DA yaşanan depremle yeniden gündeme gelen kerpiç evler, 9 bin yıl önce Anadolu insanının yerleşik hayata geçtiği dönem yaptığı kerpiç evlerle hemen hemen aynı özellikleri taşıyor. Çatalhöyük’te devam eden kazı çalışmalarında, birbirine bitişik ve kapıları çatısında bulunan 9 bin yıl önceki evlerin, günümüzde Anadolu’nun kırsalında halen kullanılan kerpiç evlerle karşılaştırıldığında dikkat çekici benzerlikler göze çarpıyor. Çatalhöyük’te kazı ve araştırma çalışmalarını sürdüren Stanford Üniversitesi öğretim üyesi, Çatalhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Ian Hodder, Anadolu’da, bu höyüğün yakınlarındaki köylerde insanların halen, 9 bin yıl önce yapılan kerpiç evlerin benzerlerinde yaşadıklarını söyledi. Çumra ilçesine bağlı Küçükköy’deki bugünkü tek ya da 2 katlı kerpiç evlerle Çatalhöyük’te tesbit ettikleri evler arasında neredeyse tek farkın, ‘’Çatalhöyük’teki evlere, o dönemde yırtıcı hayvanlara karşı çatıdaki kapılardan girilmesi’’ olduğunu anlatan Hodder, ‘’Günümüzden 9 bin yıl önce burada yaklaşık 8 bin kişi yaşıyordu. Buraya yerleşen insanlar, birbirine bitişik, günümüzde olduğu gibi kalıplarla çıkartılan çamur ve ot karışımından kerpiçlerle yapılan evlerde oturuyorlardı. Çatalhöyük’te içinde ahşap sundurmalar ve direkler kullanılan 2 katlı kerpiç evler de tesbit ettik’’ dedi. Hodder, sağlam yapılan kerpiç evlerin aslında son derece güvenli ve sağlıklı olduğunu, İngiltere’de Batıda, sağlığını ön planda tutan kişilerin kerpiç ve ahşap unsurlar kullanılan evleri tercih etmeye başladığını söyledi.

İYİ KULLANILMALI

İNŞAAT Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ali Çınar, kerpicin, ucuz olması ve kolayca inşa edilebilmesi dolayısıyla özellikle kırsal kesimde tercih edildiğini söyledi. Konya şehir merkezinde, tarihî özelliği de olan son derece sağlam kerpiç evler bulunduğunu ifade eden Çınar, ‘’Kerpiç ev, Anadolu’nun bir gerçeğidir. Kırsal kesimde bugün halen yoğun şekilde kerpiç ya da kerpiç, taş ve ahşabın birlikte kullanıldığı yığma kargir evler vardır. Kırsaldaki bu kerpiç evler usta marifetiyle yapılıyor. Yoksa kerpiç değil, kerpicin uygun şekilde kullanılmaması tehlikeli. Son depremde yıkılan evler gibi Anadolu’nun kırsalındaki kerpiç evler, tabi ki depreme karşı çok dirençli değildir. Bu evlerde taşıyıcılar sadece duvardır. Yerel yönetimler, uzmanlarla irtibata geçip, özellikle deprem bölgelerinde riskli yapıları tesbit edip önlem almalıdır" ifadelerini kullandı.


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

11.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Taş atan çocuklar’ tekrar Meclise geliyor

  CHP, tereddütlerinin giderilmesini istiyor

  AKP’li başkan tedavi gördüğü hastanede öldü

  Basın kartları komisyonu toplanıyor

  Depremzedelere soba ve tüp

  Evler faydan uzaklaşacak

  Meclis Deprem Araştırma Komisyonu toplandı

  Gaziliğini AİHM’de arıyor

  Policy, Davutoğlu’nu Kissinger’e benzetti

  Türkiye, Afganistan işgal gücünden derhal çekilsin

  Elazığ'daki depremde ölü sayısı 51'den 41'e düştü

  Kerpiç evler Anadolu gerçeği

  Rus şair: Hz. Muhammed âlemlere nur saçıyor

  AB, ‘ayran’ımıza dokunmayacak

  Dikkat sarhoş çıkabilir!

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl