12 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Bir hafta boyunca sadece ölümü düşünün

İngİltere’nİn başşehri Londra’ya bağlı Haringey Belediyesi, 15-21 Mart tarihlerini kapsayacak ‘Ölüm Önemlidir Haftası’ kampanyası ile vatandaşlardan ölümü ve ölüm anında ne tür dileklerde bulunacakları konusunda düşünmelerini teşvik ediyor.

Bu çerçevede bir hafta boyunca devam edecek süreçte kütüphaneler, hastaneler ile sağlık organizasyonları posterler asarak, ölüm ile ilgili kitap ve broşürleri raflardan alıp insanların görebileceği yerlere koyacak.

Ölümün üzerinde düşünülmesi ve konuşulması gereken bir konu olduğunu belirten İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri yetkilisi Anne Daley, “İnsanların aileleri, aile üyeleri ya da arkadaşlarına bu konuyu açtığında bu artık bir tabu olmaktan çıkıyor” dedi. Londra’da yapılan bir araştırmada insanların yüzde 70’inin evde ölmeyi tercih ettiklerini aktaran Daley, “Ancak hâlâ insanların yüzde 60’ı hastanelerde hayatını kaybediyor”dedi.

Anne Daley, bu kapsamda sağlık organizasyonlarının bu konuya daha fazla eğilmeleri gerektiğini belirterek, ‘ölüm’ mesajını insanlara hatırlatmanın önemli olduğunun altını çizdi.

İnsanlara bu mesajın verilmesi için yapılan kampanyayı desteklediklerini açıklayan Londra Sağlık Örgütü yetkilisi Mireille Hayden ise, insanların en yakınında bulunan kişiye kendi ölümünü konuşması ve vasiyetini paylaşması tavsiyesinde bulundu. Mireille Hayden, “Her insanın farklı bir isteği olabilir, ama bunu paylaşmak elzemdir”dedi.

Ülke genelinde bir kampanya olan ‘Ölüm Önemlidir Haftası’, Ulusal Sağlık Organizasyonu ve Ölüm Önemlidir Koalisyonu tarafından 15-21 Mart tarihleri arasında Londra’nın Haringey Belediyesi’nde uygulanacak.

BEDİÜZZAMAN SAİD NURSî:

Ölümü düşünmek ihlâsı kazandırıyor

İhlâsI kazanmanın ve muhafaza etmenin en müessir bir sebebi, rabıta-i mevttir. Evet, ihlâsı zedeleyen ve riyâya ve dünyaya sevk eden tûl-i emel olduğu gibi, riyâdan nefret veren ve ihlâsı kazandıran, rabıta-i mevttir. Yani, ölümünü düşünüp, dünyanın fâni olduğunu mülâhaza edip, nefsin desiselerinden kurtulmaktır.

Lem’alar, 21 Lem’a, s. 396

***

‘Karanlık peçe’nin altındaki ‘nuranî sima’

En evvel, herkesi korkutan, en korkunç tevehhüm edilen ölümün yüzüne baktım. Nur-u Kur’ân ile gördüm ki, ölümün peçesi gerçi karanlık, siyah, çirkin ise de, fakat mü’min için asıl siması nuranîdir, güzeldir gördüm. Ve çok risâlelerde bu hakikati katî bir surette ispat etmişiz. Sekizinci Söz ve Yirminci Mektup gibi çok risâlelerde izah ettiğimiz gibi, ölüm, idam değil, firak değil, belki hayat-ı ebediyenin mukaddemesidir, mebdeidir. Ve vazife-i hayat külfetinden bir paydostur, bir terhistir, bir tebdil-i mekândır. Berzah âlemine göçmüş kafile-i ahbaba kavuşmaktır. Ve hâkezâ, bunlar gibi hakikatlerle ölümün hakikî güzel simasını gördüm. Korkarak değil, belki bir cihetle müştakane mevtin yüzüne baktım. Ehl-i tarikatçe rabıta-i mevtin bir sırrını anladım.

Bediüzzaman, Lem’alar, s. 232

12.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Gül: Olayı fazla büyütmemek gerekir

  “RUTİN SEVKİYAT” AÇIKLAMASI

  ATALAY: SAVCILIK BİR AÇIKLAMA YAPAR

  KAMYON,BİR İHBAR ÜZERİNE DURDURULMUŞTU

  Kamyon 3 ayrı kazaya karışmış

  Önce bir reform paketini görün

  Bülent Arınç, ruhanî liderlerle görüştü

  Siyasî istikrarı 12’den vuran muhtıra

  İstiklal Marşı, kurtuluş mücadelesinin notları

  Hüzünlü buluşma

  e-Devlet tasarısı Meclis'te

  AB’den 650 milyon Avro

  Emeklilerden Dinçer hakkında suç duyurusu

  Yargıya baskı yargıdan

  Askerden Sayıştay denetimine itiraz

  Şırnak’ta askerî araç devrildi: 2 yarlı

  Üniversitede yolsuzluk iddiasına 10 gözaltı

  “Nevruz tatil olsun” teklifi

  Diyarbakır polisi, taş atan çocukları görüştü

  Elazığ’a 625 bin TL gönderildi

  İstiklâl Marşı, kurtuluş mücadelesinin notlarıdır

  PRİŞTİNA’DA, ÂKİF SEMPOZYUMU

  Cansuyu’ndan gıda yardımı

  Kahvehaneler kafeteryaya dönüşüyor

  Bir hafta boyunca sadece ölümü düşünün

  Türk halkı teknolojiye meraklı

  Herkes sakin şehre yerleşmek istiyor

  Çin Seddi’nin en eski kalıntıları bulundu

  4 bin yıllık beyinleri bor madeni korumuş

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl