16 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

“Dur Yolcu” Çanakkale sergisi sizi bekliyor

250 bin şehidimizin olduğu Çanakkale Zaferine ait savaş malzemelerinin sergilendiği “Dur Yolcu, Çanakkale Savaş Malzemeleri Sergisi” açıldı.

Çanakkale Zaferinin 95. Yılı sebebiyle Kurtuluş Savaşı’nın en kanlı çarpışmalarının yaşandığı 500 bin kişiden fazla kişinin hayatını kaybettiği Çanakkale Savaşı sırasında kullanılan savaş malzemelerin sergilendiği Bakırköy’deki Airport Outlet Center’da dün açıldı. Koleksiyoner Ressam Yavuz Balkan’ın özel gayreti ile derlenen 200’ün üzerindeki paha biçilmez eserler bugün itibariyle Airport Outlet Center sergi alanında ücretsiz olarak görülebilecek. Çanakkale Savaşında kullanılan malzemenin yer aldığı sergide, tüfek, kılınç, süngü, tabanca ve tabanca mermileri, palaskalar, madalyonlar, rozetler, Türk ve yabancı askerlerine ait tabak, çatal, kaşık ve yiyecek kapları, sağlık malzemeleri, mataralar, düğmeler, madalyalar, döneme ait fotoğraflar, yazışmalar, mecmualar, mermi kovanları, havada çarpışan mermiler, şarapnel parçaları yer alıyor. Sergi de ayrıca savaş döneminde çekilmiş muhtelif fotoğraflar ve yayınlar da yer bulunuyor.

Türk askerlerinin yanı sıra İngiliz ve Fransız askerlerinin Çanakkale Savaşı’nda kullandıkları çeşitli malzemelerin de yer aldığı sergi, 21 Mart’a kadar Airport Outlet Center’da ücretsiz olarak görülebilecek.

RECEP BOZDAĞ

16.03.2010


 

Bizim Aile dergisi Mersin temsilciliği aile semineri düzenledi

BİZİM Aile Dergisi Mersin temsilciliğinin düzenlediği “Ailede iletişim” konulu seminer büyük ilgi gördü. Sadece hanımlara mahsus olan ve Mistur Otelde yapılan seminere konuşmacı olarak, “Dost TV” programcılarından Eğitimci Yazar İbrahim Ünal ve Saide Nur yıldız katıldı.

Ve “Hoş Sada gurubu” solistlerinden Aydın Yaşar ve Nami Keskinbora güzel ilâhileriyle programa eşlik ettiler. İbrahim Ünal ve Saide Nur Yıldız konuşmalarında, toplumun temel taşı olan aile hayatının ve ailedeki huzursuzlukların, sarsıntı ve çöküşlerin başlıca sebeblerinin iletişimsizlik olduğu ve aile bireylerinin karşılıklı hoşgörü, samimiyet, fedakârlık ve sevgiyle bunu aşabileceğini ifade ettiler. Derya Ayhan’ın açılış konuşmasını yaptığı program Mersinli hanımların beğenisini kazandı. Bu tür programların ve etkinliklerin devam etmesini isteyen hanımlar, CHP Kadın Kolları’nın düzenlediği çarşaf yırtma rezaletinin özellikle hanımlar tarafından tepkiyle karşılandığı belirterek, Bizim Aile Dergisinin düzenlediği, ailenin ve toplumun huzurunu esas alan böyle bir seminerin son derece ilgi görmesinin anlamlı olduğunu kaydettiler. Yeni Asya Neşriyat ve Risale-i Nur eserlerini sergilendiği program sonrasında Eğitimci-yazar İbrahim Ünal kitaplarını imzaladı.

16.03.2010


 

Şanlıurfa’da turizm günleri

KÜLTÜR ve Turizm Tanıtım Günleri kapsamında çok sayıda misafiri ağırlamaya hazırlanan Şanlıurfa Vâlisi Nuri Okutan “Amacımız Şanlıurfa’yı bölgenin çekim merkezi ve ‘merkez ili’ olarak konumlamak” dedi. Şanlıurfa’nın sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerin tanıtılması amacıyla Şanlıurfa Vâliliği tarafından organize edilen Kültür ve Turizm Tanıtım günleri sona erdi.

Tanıtım günlerine, Şanlıurfa bürokratlarının yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Tanıtma Fonu yetkilileri, TURSAB, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği, Türkiye Otelciler Federasyonu, Türkiye Otelciler Birliği, Türkiye Rehberler Birliği temsilcileri ile Türkiye’nin önde gelen seyahat acentelerinin yetkilileri katıldı. Etkinlikte, Şanlıurfa Vâlisi Nuri Okutan konuklara Şanlıurfa hakkında bilgi verdi. Katılımcılar etkinlikte, Şanlurfa’ya özel bakır eserler, ahşap ürünler ve dokuma ürünlerinin yanı sıra yöresel lezzetleri ve yerel müziğini tanıma fırsatı buldular. Ziyaretçilere, “bilinen insanlık tarihini” değiştirmekte olan bir keşif niteliğindeki Göbeklitepe’nin yanı sıra, kutsal mekân Halil-ür-Rahman Gölü (Balıklıgöl), Haleplibahçe, Şanlıurfa Kalesi ve çevresi de tanıtıldı. Vali Okutan, bu yıl ilk kez düzenlenen Şanlıurfa Kültür ve Turizm Tanıtım Günleri ile ilgili değerlendirmesinde “Bu etkinlikle medeniyetlerin beşiği; tarihin canlı tanığı, uygarlıkların doğduğu şehir Şanlıurfamızın zengin tarih ve kültür mirasını korumak, bu mirası en biçimde değerlendirip ilimizin kültür, sanat ve turizm zenginliklerini kültürel ve sosyal yapısıyla da daha sağlam ve sağlıklı bir şekilde tanıtabilmeyi amaçladık” dedi.

16.03.2010


 

Tarladan çini ustalığına

KÜTAHYA’NIN bir köyünde açılan çinicilik kursuna katılan kadınlar, tarla işlerinden arta kalan zamanda çiniciliği öğrenerek aile bütçelerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Merkeze bağlı Turgutlar Köyü Muhtarı Hüseyin Kaya, köydeki bir grup genç kız ve kadının, aile bütçelerine katkı sağlamak amacıyla çini kursu düzenlenmesini talep ettiğini söyledi. Bunu değerlendirerek Kütahya Halk Eğitim Merkezinden bu yönde talepte bulunduklarını anlatan Kaya, olumlu cevap veren merkezin bir öğretici görevlendirip muhtarlık toplantı salonunda kurs vermeye başladığını bildirdi. Kaya, 13 genç kız ve kadının katıldığı kursu bitirenlere belge verileceğini belirterek, ‘’Bu işi öğrenen kadınlarımız, çini atölyelerine parça başı iş yapabilecek. Kadınlarımız ve genç kızlarımız sadece tarlaya bağlı kalmayacak, eşlerinin eline de bakmayacak. Onlara gelir kaynağı olacak’’ dedi. Kursun tamamlanmasının ardından mayısın ilk haftasında üretilen eserler için sergi açılacak.

16.03.2010


 

“Miniaturk” aslında bir Osmanlı projesiymiş!

1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi’nin, 7. sayısında yer alan “Minyatür Bir Osmanlı Devlet Parkı” başlıklı yazı, bu günkü “Minyatür Park” konseptinin dünyada ilk kez Münif Paşa tarafından önerildiğini belirtiyor.

Dr. Ali Budak’ın kaleme aldığı yazıya göre Paşa, bu projeyi dünyada hiçbir örneğinin bulunmadığı 19. yüzyılda sunmuş. Münif Paşa bu öneriyi yaparken kurulacağı alanın özelliklerinden parkın maliyeti ve Osmanlı’ya kazandıracağı gelirden de ayrıntılarıyla bahsetmiş. Münif Paşa’nın İstanbul’a dair son derece ilgi çekici bir başka projesi de “minyatür bir Osmanlı Devleti Parkı” kurulması. Yazıda Münif Paşa’nın el yazması bir belgesinde bulunan bu projenin ayrıntıları da verilmiş. Buna göre, Münif Paşa’nın “Minyatür Parkı” üç bin metre genişliğinde dikdörtgen bir alan üzerine kurulacak ve Avrupa, Asya ve Afrika’daki tüm Osmanlı İmparatorluğu topraklarını kapsayacak. Projede, Osmanlı’nın hangi devletlerle komşu olduğunun anlaşılması için söz konusu devletlerin topraklarının bir miktarı da parkta gösterilecek. Münif Paşa, Minyatür Osmanlı Devleti Parkı projesinin orijinal bir düşünce olduğunu da ifade ederek böyle bir parkın Saltanat’ın şanını yükselteceğini ve yine bu park sayesinde dünyada güzel bir yakınlaşma olacağını ifade etmiş. Projesinin finansmanı ile ilgili de çalışma yapan Münif Paşa, ziyaretçilerden makul miktarda ücret alınacağı ve bu gelirin parkın işletme giderlerini de karşılayacağını ifade etmiş.

16.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl