17 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

KUDÜS’TE GERGİN GÜN

Kudüs’te Eski Kent tamamıyla sıkıyönetim altına alınırken, Filistinlilerin Eski Kent’e girişlerine izin verilmedi. Özellikle Şam Kapısı ile Aslanlı Kapı civarında askerler girişlere izin vermezken, yaklaşanlar da dağıtıldı. El İssaviye gibi Kudüs’ün bazı mahallelerinde çatışmalar çıktı. Aslanlı Kapının girişinde 2 kişi yaralandı ve gözaltına alındı. Ayrıca Batı Şeria’da 2 kişi yaralandı ve Ramallah girişinde de çatışmalar meydana geldi.

Kudüs’te gerginlik sürüyor

Kudüs’te Eski Kent'in tamamıyla sıkı yönetim altında olduğu, Filistinlilerin Eski Kent’e girişlerine izin verilmediği bildirildi. Alınan bilgiye göre, özellikle Şam Kapısı ile Aslanlı Kapı civarında askerler girişlere izin vermezken, yaklaşanlar da dağıtıldı. Cami görevlilerinin bile bölgeye girmesine izin verilmezken, Knesset’in Arap milletvekillerinden Ahmet Tibi, cami görevlilerinin Eski Kent’e girmesine yardımcı oldu. Kudüs’ün mahallelerindeki köşe başlarında da Filistinli gençlerle İsrailli asker ve polisler arasında çatışmalar oldu. El İssaviye gibi Kudüs’ün bazı mahallelerinde de çatışmalar sürüyor, gaz bombaları atılıyor. Aslanlı Kapının girişinde 2 kişi yaralandı ve gözaltına alındı. Ayrıca Batı Şeria’da 2 kişi yaralandı ve Ramallah girişinde de çatışmalar çıktı. Kudüs’de özellikle üç dine ait kutsal mekânları yan yana bulunduran Eski Kent, tam anlamıyla bir polis ablukası içine alınmış durumda. Bir anlamda sıkıyönetimin uygulandığı Eski Kent’e Arap gençlerinin girmelerine izin verilmiyor. Kente girişlerde erkekler için 50 yaş üstü uygulaması sürdürülürken, Doğu Kudüs’teki çok sayıda Filistinli ise uygulamanın günlük hayatlarını perişan ettiğini söylüyor.


"HABERDE DOĞRULUK, YORUMDA İSABET"
www.sentezhaber.com

17.03.2010


 

İsrail, ABD’yi takmıyor

ABD’nin İsrail-Filistin barış görüşmeleri için diplomatik atağa geçtiği sırada İsrail’in Kudüs’te yeni inşaat planlarını onaylamasının meydana getirdiği gerginliğe rağmen İsrail Başbakanı Netanyahu, kararlı olduklarını bildirdi. Bundan dolayı çıkan gerginlik, İsrail ve Filistinli taraflar arasında mekik diplomasisi başlatma amacıyla önceki gün bölgeye gelmeyi planlayan, ABD’nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell’a gezisini tehir ettirdi.

İsrail ABD’yi umursamıyor

ABD’nİn İsrail-Filistin barış görüşmeleri için diplomatik atağa geçtiği sırada İsrail’in Kudüs’te yeni inşaatı planlarını onaylamasının meydana getirdiği gerginliğe karşın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyanhu, kararlı olduklarını bildirdi. Netanyahu İsrail parlamentosunda yaptığı konuşmada, “Son 40 yıldır hiçbir İsrail hükümeti, Kudüs’ün semtlerindeki inşaatlara sınır koymadı” dedi. Netanyahu, Kudüs’ün ilhak edilen bölgelerinin, ileride yapılacak bir barış anlaşmasında İsrail sınırı içinde kalması gerektiği konusunda İsrail’de hemen hemen bir oydaşma bulunduğunu belirtti. Bu gerginlik, ABD’nin arabuluculuğunda bu hafta başlatılması beklenen İsrail-Filistin dolaylı görüşmelerini de etkiledi. İsrail ve Filistinli taraflar arasında mekik diplomasisi başlatma amacıyla dün bölgeye gelmeyi planlayan, ABD’nin Orta Doğu özel temsilcisi George Mitchell, gezisini erteledi. ABD’li diplomatik kaynaklar, Mitchell’in bugün doğrudan, Orta Doğu Dörtlüsü görüşmelerinin yapılacağı Moskova’ya gidebileceğini belirtti.




"HABERDE DOĞRULUK, YORUMDA İSABET"
www.sentezhaber.com

17.03.2010


 

AB’den Ortadoğu için barış girişimi

Avrupa Birliği (AB) Orta Doğu’da barış görüşmelerini canlandırmak için yeni girişimde bulundu.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, 4 gün sürecek Orta Doğu ziyaretinin ilk durağı Mısır’ın başkenti Kahire’de yaptığı açıklamada, AB, ABD, BM ve Rusya’dan oluşan Orta Doğu Dörtlüsü’nün barış için Filistin ve İsrail ile daha fazla çalışmasını istediklerini söyledi. AB’nin barış sürecinde daha fazla adım atmaya hazır olduğunu vurgulayan Ashton, Filistinlilere yapılan yardımları artırmayı, Lübnan ve Filistin’de güvenlik misyonlarını takviye etmeyi teklif etti. AB’nin, İsrail’in son zamanlarda barış sürecini kilitleyen adımları konusundaki hayal kırıklığını yansıtan Ashton, İsrail’in geçen hafta Doğu Kudüs’te yeni konutlar inşa etme kararını eleştirdi. Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebulgeyt de İsrail’in Kudüs’teki eylemlerinin saçma, bahaneye dayanan ve Filistinlileri nefessiz bırakmaya yönelik girişimler olduğunu söyledi.

17.03.2010


 

Filistinli gruplar bir araya geldi

Hamas ve İslami Cihad yetkililerinin de aralarında bulunduğu Suriye’de yaşayan Filistinli grupların temsilcileri bir araya geldi.

Basın toplantısında konuşan Hamas’ın Suriye’de yaşayan Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Filistinli güçleri birleşmeye çağırdı. “Filistinli gruplar arasındaki birleşmenin Filistin halkının çıkarları doğrultusunda gerçekleşmesi gerektiğini” anlatan Meşal, “İsrail, ancak bu cevabı anlar” dedi. Meşal, Filistinli gruplar arasındaki bölünmenin kendilerine dayatıldığını belirterek, “Biz, hiçbir zaman (bölünmeyi) istemedik. Bölünmenin sebebi dış dayatmalar ve meşru seçimlerin reddedilmesidir” dedi. Meşal, Filistinli gruplar arasındaki birleşmenin sağlanması için “dış etkenlere kulak asılmaması gerektiğini” söyledi. Türkiye’nin Orta Doğu’da üstlendiği rolü takdirle karşıladıklarını ifade eden Halid Meşal,“Osmanlı Devleti’nin Filistin topraklarında uzun süre hüküm sürdüğünü” hatırlattı.

17.03.2010


 

Haiti’de halk sağlığı sorunu yaşanıyor

Haİtİ’de iki ay önce meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin yaraları sarılmaya çalışılırken, başkent Port-au-Prince’te yol kenarları ve meydanlarda her gün kurulan pazarlarda gıda ürünlerinin sağlıksız koşullarda satılması, halk sağlığı sorunlarına yol açıyor.

Alınan bilgiye göre, başkentin çeşitli bölgelerinde her gün açık pazarlar kuruluyor. Gıda maddelerinin yanı sıra elbise, ayakkabı, ilaç gibi ürünler, cadde ve sokakların kenarlarında açıkta satılıyor. Pazarlarda toplanamayan çöplerin yakılmasıyla oluşan dumanlar, esnafı ve alışveriş yapanları zaman zaman zor durumda bırakıyor. Çoğu hastanede modern şartlarda hizmet verilemeyen ülkede, hava sıcaklıklarının artmaya başlamasıyla açıkta sağlıksız koşullarda satılan gıda maddelerinin insanlar için tehlike oluşturabileceği değerlendiriliyor.

17.03.2010


 

Yemen: Şiîler, ateşkese uymuyor

Yemen hükümeti, kuzeydeki Şii militanlarını, taraflar arasında aylarca süren şiddetli çatışmaları sona erdirmek amacıyla varılan ateşkese uymamakla suçladı.

Yemen’in resmi ajansı Saba’nın haberine göre, yüksek güvenlik komitesi, militanların, ayrıldıkları mevzilerin bazılarına geri döndüğünü, yeni kontrol noktaları oluşturduğunu, vatandaşlara, bazı kamu kurumlarıyla özel kuruluşlara saldırılar düzenlediğini bildirdi. Komiteden yapılan açıklamada, militanların, ateşkes anlaşmasının izlenmesinden sorumlu komisyonların çalışmalarını engellediği de belirtildi. Taraflar şubat ayında ateşkes anlaşmasına varmıştı. Uzmanlar, militanların, hükümetin ayrımcılık yaptığı yönündeki şikayetlerine çözüm bulmadığı için ateşkesin uzun süreli olmasının mümkün olmadığı görüşünü savunuyor.

17.03.2010


 

Pakistan’da büyük şehirlerde terör alarmı

Pakİstan İçişleri Bakanlığı, büyük kentlere yönelik terör saldırısı beklentisi nedeniyle güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkarılmasını istedi.

Bakanlıktan yayımlanan genelgeye göre, İslamabad, Lahor, Peşaver ve Ravalpindi kentlerinde kamu binalarına yönelik terörist saldırı beklendiği için güvenlik önlemleri en üst düzeyde uygulanacak. Bakanlık, askeri tesis ve polis merkezlerini de saldırı konusunda uyararak, güvenlik güçlerinden bu kentlere giren motorlu araç ve şüpheli kişilerin aranması yönünde talimat verdi. Bakanlık ayrıca, uluslararası kurum ve kuruluşlar ile yabancılara ait binalarda güvenlik önlemlerinin artırılması çağrısında bulundu.

17.03.2010


 

Brezilya liderine “Herzl” boykotu

İsraİl’e resmi ziyarette bulunan Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula de Silva’nın, ülkeye gelen liderlerin ziyaret protokolünde yer alan Herlz Tepesi’ne gitmeyip, Teodor Herzl’in mezarında saygı duruşunda bulunmaması soruna sebep oldu.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, bu tavrı nedeniyle Brezilya Cumhurbaşkanı’nın protesto ederek, Knesset’te yaptığı konuşmayı boykot etti. Lieberman ayrıca Brezilya Cumhurbaşkanı ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki görüşmeyi de boykot ederek, Brezilya Cumhurbaşkanı’nın protokol kurallarına uymayarak İsrail’i küçümsediğini savundu. İsrail’in yanı sıra Filistin’i de ziyaret edecek olan Lula’nın programında, Ramallah’ta Filistinlilerin lideri Yaser Arafat’ın mezarında saygı duruşunda bulunması yer alıyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı, bir açıklama yayımlayarak, Lieberman’ın Brezilya liderine İsrail’in diplomatik kurallarına uyulmamasını “ciddiye aldığını” göstermek istediğini vurguladı. Lula, Knesset konuşmasında silahlardan arınmış bir Orta Doğu çağrısında bulunmuştu. Lula, Latin Amerika’da nükleer silahların yer almamasının Brezilya’ya gurur verdiğini belirterek, “Bunun dünyada diğer bölgeler için de emsal olmasını isteriz” demişti.

17.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl