19 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

AKSA’YA EL-HARAB DARBESİ

Mirasımız Derneği, Kudüs'te El-Harab Sinagogunun tekrar açılmasıyla ilgili açıklamasında, “Son iki yıl içerisinde, Mescid-i Aksa’ya yapılan saldırılarla Kudüs’teki mirasımızın yok edilmesi hedeflenmektedir. Son olarak açılışı ilân edilen ‘El-Harab Sinagogu’ bu provokasyon halkalarından bir tanesidir. Bu sinagogun açılması demek, İsrail’in ‘Yahudi Tapınağı’ hayaline giden yolda bir adım daha atması demektir. Yahudi tapınağı yolunda atılan bu adım aynı zamanda Mescid-i Aksa’nın yıkılması; Kudüs’teki Müslüman varlığının son bulması ve Yahudileştirilmesi demektir” dedi.

El Aksa’ya Sinagog darbesi

İsraİl son iki yıl içerisinde, Mescid-i Aksa’ya yaptığı saldırılarla Kudüs’ü tamamen himayesi altına almayı hedefliyor. Son olarak açılışı ilan edilen “El-Harab Sinagogu” bu provokasyon halkalarından bir tanesidir. Bu sinagogun açılmasıylı, İsrail’in “Yahudi Tapınağı” hayaline giden yolda bir adım daha atılmış oldu. Bu adım aynı zamanda Mescid-i Aksa’nın yıkılması anlamına geliyor. Ayrıca Kudüs’teki Müslüman varlığı son bulacak ve tamamen Yahudileştirilecek.

İsrail, iddia ettiği ve gerçekliği tarih öncesi efsanelere ve uydurma hikâyelere dayanan “Yahudi Tapınağı”nın inşa sürecini, açılışını gerçekleştirdiği “El-Harab Sinagogu” ile resmen başlattı. Bu kararla bütün uluslar arası hukuku hiçe saydı.

İsrail’in Kudüs bölgesinde yaptığı gayrı meşrûluklar bunlarla sınırlı değil. En tehlikeli boyutlara ulaşanları Mescid-i Aksa’da yaptığı kazılar. Yapılan kazı çalışmaları neticesinde Mescid-i Aksa’yı, bir gecede inşa edilen sinagoglarla çepeçevre kuşatma altına almış durumda. Kudüs’ün Yahudileştirilmesi, Mescid-i Aksa’nın her tarafının sinagoglarla örülmesiyle mümkün ve bu yöndeki çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Sinagog açılışıyla birlikte son birkaç gündür yaşanan saldırı ve çatışmalar, yüzlerce Kudüs’lünün tutuklanmasına sebep oldu.

Mirasımız Derneği, yaptığı açıklamada bu olayları şiddetle kınadığını belirterek, “Uluslar arası yasaları çiğneyerek hareket eden ve Birleşmiş Milletler’in aldığı kararları uygulamayan işgalci İsrail’ı kınıyor ve Yahudileştirme politikaları acilen durdurulmasını istiyoruz” açıklamasını yaptı.

KUDÜS VE MESCİD-İ AKSA KUŞATMA ALTINDA

El-Harab Sinagogu’nun açılışından sonra, dört gündür Kudüs ve Mescid-i Aksa kuşatma altında. Adını İbranice “Hahorbama” denilen ve yıkım anlamına gelen kelimeden alan sinagogun geçtiğimiz günlerde açılmasından hemen sonra başlayan gerginlik gün geçtikçe tırmanmaya devam ediyor. İsrail Bakanlar Kurulunca 2001 yılında karara bağlanarak, 2006 yılında temelleri atılan sinagog, bu yıl içinde bitirildi ve açılışı yapıldı. Ama asıl önemli olan nokta ise, Yahudilere göre bu sinagogun açılışı aynı zamanda Yahudi Tapınağının inşa edilmesindeki en büyük aşamayı ifade ediyor. Yani Tapınağın inşa sürecinin başladığı inancı oluşmuş durumda. Mescid-i Aksa’ya 50 metre uzaklıkta inşa edilen bu sinagog şimdiye kadar yapılan sinagoglar içinde en büyüğü. Bu sinagogun inşa edildiği tarihten itibaren İsrail, Mescid-i Aksa’nın yerine Yahudi tapınağının yapılması için büyük adımlar atacak. El-Harab Sinagogu, Küçük Ömeriye Mescidi işgal edilerek onun üzerine yapılmış durumda. Bu cami, 1967 yılında işgal edilen “Şeref Mahallesi”nde bulunuyor. Aynı zamanda vakıf arazisi üzerine inşa edilen bu camide ezan okunması ve namaz kılınması 1967’deki işgalle birlikte son bulmuştu. İsrail o tarihten bu zamana kadar daha pek çok yapıyı işgal etti.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

19.03.2010


 

İncirlik, ABD için merkezî önemde

ABD Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Duncan McNabb, İncirlik’in kendileri için, Irak ve Afganistan’a ikmaller açısından merkezi önemde bir üs olduğunu söyledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral David Petraeus da “Türkiye Afganistan’da büyük kabiliyetle çok etkileyici çalışmalar yürütüyor” dedi. ABD Temsilciler Meclisi Silâhlı Hizmetler Komitesi’nde bütçe konulu oturumda Türkiye de gündeme geldi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral David Petraeus, bir soru üzerine, Türkiye’nin Afganistan’da büyük bir kabiliyetle çok etkileyici çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

İstihbarat alanında Türkiye ile yakın ilişkilerinin bulunduğuna işaret eden Petraeus, “Irak-Türkiye sınırındaki dağlık bölgeden faaliyet gösteren ve masum siviller ile Türk güvenlik güçlerinin ölümüne sebep olan terör örgütü PKK’ya karşı mücadelede de işbirliği yaptıklarını” kaydetti. Irak’ın bütün komşularıyla ilişki kurmasını desteklediklerini ifade eden Petraeus, bu noktada Türkiye’nin Irak’la olan ilişkilerinin önemine ve ülkedeki yatırımlarına değindi. Petraeus, Türkiye’nin yalnızca Irak’ın kuzeyinde 10 milyar civarında yatırımı bulunduğunu belirtti.

ABD Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral McNabb de İncirlik’in kendileri için, Irak ve Afganistan’a ikmaller açısından merkezi önemde bir üs olduğuna dikkati çekti.

McNabb, ABD’nin bölgedeki hava desteğinin yüzde 46’sının İncirlik üzerinden sağlandığını, Türkiye’nin, Afganistan rotasında yer alan üssün kargo taşımacılığı ve uçakların yakıt ikmali konularında kendileri tarafından kullanımına izin verdiğini hatırlattı.

19.03.2010


 

Clinton, Moskova’da

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yeni Stratejik Silâhların İndirimi Antlaşması’nın (START) imzalanması sürecini hızlandırmak ve İran’a yönelik yaptırımlar konusunda destek istemek için Moskova’ya geldi.

Clinton, 36 saatlik ziyaret kapsamında, yarın Moskova’da yapılacak, Rusya, ABD, BM ve AB’den oluşan Ortadoğu Dörtlüsünün toplantısına da katılacak. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile dün bir araya gelen Clinton, yarın Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev tarafından kabul edilecek.

19.03.2010


 

Estonya gazeteleri bakanı protesto etti

Estonya’dakİ 6 büyük gazete, Adalet Bakanı Rein Lang’ın meclise sunduğu, haber kaynaklarının açıklanmasına ilişkin kanun tasarısını protesto için boş sayfayla yayımlandı.

Estonya medyasında yer alan haberlere göre, gazetelerin boş olarak bastıkları sayfanın ortasında, “Eğer Adalet Bakanı Rein Lang’ın, haber kaynaklarının korunmasına ilişkin 656 sayılı kanun tasarısı Estonya meclisi tarafından kabul edilirse gazetelerin geleceği bu şekilde olacaktır. Tasarı, araştırma yapan gazetecilerin mahkûm edilmesine imkân veriyor, gazetecileri haber kaynaklarını açıklamaya zorluyor” ifadesi yer aldı. Protesto eylemine, Postimees, Eesti Paevaleht, Aripaev, Ohtuleht, Eesti Ekspress ve Maaleht gazetelerinin katıldığı belirtildi.

19.03.2010


 

Obama: İsrail’le kriz yok

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail’in, Başkan Yardımcısı Joe Biden’in ziyareti sırasında yeni Yahudi yerleşim birimleri inşası projesini açıklamasının barış sürecine yardımcı olmadığını, ancak anlaşmazlıklara rağmen iki ülke arasında kopmayacak özel bir bağ olduğunu söyledi.

Amerikan Fox televizyonuna demeç veren Obama, ABD-İsrail arasında kriz olmadığını ifade etti. İsrail’in yeni yerleşim birimleri inşa etme kararının İsrailliler ve Filistinliler arasında barış sağlanmasına yardımcı olmadığını ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bunu kabul ederek özür dilediğini kaydeden Obama, ‘’Şu anda iki tarafın da barış sürecini ileriye götürmenin kendi çıkarlarına olduğunu fark etmesi gerekiyor’’ dedi. Obama, Washington’un İsrail’in yakın müttefiki olmaya devam ettiğini de belirtti. İsrail’in yeni yerleşim birimleri projesinin kötü bir karar olduğunu söyleyen Obama, ‘’Arkadaşlar bazen fikir ayrılığına düşer’’ diye konuştu. İsrail yeni yerleşim birimleri inşa etme kararını ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in geçen hafta bu ülkeye yaptığı ziyaret sırasında açıklamıştı.

19.03.2010


 

Sarkozy’den ETA’ya uyarı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ülkesinin, İspanya’daki ayrılıkçı Bask örgütü ETA’nın ‘’huzurlu arka bahçesi’’ olamayacağını söyledi. ETA militanlarının bir Fransız polisini öldürmesiyle ilgili konuşan Sarkozy, ‘’ETA şunu iyi bilmeli: Fransız güvenlik güçleri, bu örgüte karşı acımasız ve kararlı bir mücadele vermek için seferber oldu’’ dedi. Ayrılıkçı örgütü uyaran Sarkozy, ‘’Fransa, ETA’nın huzurlu arka bahçesi olamaz’’ dedi. Cinayetin işlendiği Paris yakınındaki Dammarie-les-Lysr kasabasına giden Sarkozy, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun öldürülen polisin cenaze törenine katılacağını söyledi. Bir aracın çalındığı ihbarını alan Fransız polisinin, hızla seyreden, içinde 3 erkek ve 1 kadının bulunduğu BMW marka aracı durdurmaya çalıştığı sırada, arkasında, içinde 2 kişinin olduğu araçtan ateş açılması üzerine girdiği silâhlı çatışmada ölmüştü. Olayla ilgili olarak bir ETA üyesi tutuklanırken, diğer 5 kişi kaçmayı başarmıştı.

19.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl