23 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Sağlık reformunda Obama’nın istediği oldu

ABD Başkanı Barack Obama’nın iç politikadaki en önemli önceliklerinin başında gelen Sağlık Reformu Tasarısı, Temsilciler Meclisi’ndeki tarihî oylamada çok az oy farkıyla onaylandı.

Temsilciler Meclisi’nin oturumunda, Senato tarafından geçen Aralık ayında kabul edilen reform paketi oylamaya sunuldu. Çok çekişmeli geçen oylamada tasarı, 212’ye karşı 219 oyla kabul edildi. Oylamada Cumhuriyetçilerin tamamı, Demokratların ise 34’ü “hayır” oyu kullandı.

ABD’deki sağlık sigortası sisteminde son 40 yılın en büyük değişikliklerini içeren tarihî önemdeki tasarı, ABD Başkanı Barack Obama’nın imzalamasının ardından yasalaşarak yürürlüğe girecek. Temsilciler Meclisi Genel Kurulu bugün ayrıca, Senato’nun kabul ettiği tasarıda Demokratların istekleri doğrultusunda birtakım değişiklikler yapılmasını içeren tasarıyı da 211’e karşı 220 oyla kabul etti. Oylamada yine Cumhuriyetçilerin tamamı karşı oy kullanırken, 33 Demokrat milletvekili de ‘’hayır’’ dedi. Hafta içinde Senato tarafından ele alınarak oylamaya sunulacak olan değişiklikler paketi, Senato’da aynen kabul edilirse, imza için Obama’nın önüne gidecek, aksi takdirde Temsilciler Meclisi’ne geri gönderilecek.

SAĞLIK REFORMU

NELER GETİRİYOR

Üzerinde 9 aydır siyasî mücadeleler verilen Sağlık Reformu Paketi, ABD’de Gayri Safi Millî Hasıla’nın yüzde 16’sını teşkil eden, 2,5 trilyon dolar büyüklüğündeki sağlık sektöründe, 1965 yılında yaşlılar ve engelliler için başlatılan hükümet destekli sağlık sigortası programından bu yana en büyük değişiklikleri ihtiva edecek. Tasarının yasalaşmasıyla 32 milyon sigortasızın sigorta kapsamına alınması ve böylece Amerikalıların yüzde 95’inin sigortalı olması öngörülüyor.

Paket, sigorta şirketlerinin, daha önceki sağlık koşullarını gerekçe göstererek insanları sigortalamayı reddetmesini ya da sigortayı keyfi olarak iptal etmesini yasaklıyor.

Sağlık sigortasını zorunlu hale getiren ve buna uyulmaması halinde cezalar öngören paket, yoksullara sağlanan sağlık sigortasının kapsamının genişletilmesi ve bu kesimler için kaynak aktarılmasını içeriyor. Sigorta şirketlerinin primleri hızlı bir şekilde arttırmasını yasaklayan pakette, sigorta edinmek isteyenlerin farklı planlar arasından seçim yapabilecekleri devlet temelli poliçeler oluşturması, bireylerin ve küçük işletmelerin bir araya gelip sigorta hizmeti alabilecekleri pazarların oluşturulmasını da öngörülüyor.

Paket, bünyesinde 50’den fazla işçi çalıştıran şirketlerin de çalışanlarını sigortalatmasını zorunlu tutuyor. Ayrıca velilerin, çocuklarını 26 yaşına kadar kendi sigorta kapsamlarında tutabilmelerini de içeriyor. Partiler üstü bir organ olan Kongre Bütçe Dairesi, paketin ilk 10 yılda 940 milyon dolara mal olacağı, ancak aynı dönemde bütçe açığını 138 milyar dolar azaltacağı tahmininde bulunundu. Demokrat liderler, ikinci on yılda ise bütçe açığının 1,2 trilyon dolar azalacağını dile getirirken, Obama bunun 1990’lı yıllardan bu yana bütçe açığındaki en büyük azalmayı oluşturacağını ifade ediyor.

‘SONUÇ AMERİKAN HALKI İÇİN BİR ZAFER’

ABD Başkanı Barack Obama, sağlık reformu paketinin Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasının herhangi bir parti için değil, Amerikan halkı için bir zafer olduğunu söyledi. Oylamanın ardından Beyaz Saray’da, yanında Başkan Yardımcısı Joe Biden ile birlikte gazetecilere açıklama yapan Obama, tasarıyı onaylamalarından ötürü milletvekillerine teşekkür etti. Bunun kolay bir oylama olmadığını bildiğini, ancak ‘’doğru oylama’’ olduğunu ifade eden Obama, reform planının sağlık sistemindeki bütün yanlışları düzeltmeyeceğini, ancak ‘’kendilerini kararlı biçimde doğru yöne taşıyacağını’’ belirtti. Obama, ‘’Bugünkü oylama, sigorta şirketlerine değil, sıradan insanlara hizmet veren bir sağlık sistemi için birşeyler yapılmasını umut eden her bir Amerikalının dualarını karşılıyor’’ dedi. Oylamayı ‘’Amerikan rüyasının temeline döşenen yeni bir taş’’ olarak niteleyen Obama, reform paketinin sağlık sigortası bulunmayanlara sigorta kapsamına girmeleri için yardımcı olmanın yanı sıra, sigortası olanlara da katkı sunacağını kaydetti. Obama, reformun sağlık sigortası olanlara, ülke tarihinin en sıkı tüketici hakları sayesinde sağlık sigortası endüstrisinin suiistimallerini ve aşırılıklarını önlemede daha fazla kontrol sağlayacağını söyledi.


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

23.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Sağlık reformunda Obama’nın istediği oldu

  Netanyahu: Doğu Kudüs’teki inşaatları kısıtlamayacağız

  Sarkozy’e bölgesel seçim şoku

  Taliban’a büyük operasyon

  Hava saldırısı: 28 ölü

  Moskova’da yolcu uçağı acil iniş yaptı

  CNN’in kadın savaş muhabiri öldü

  Belgrad treninde eroin yakalandı

  Rum Başpiskopos KKTC’de

  Çin ile Rusya arasında 1,6 milyar dolarlık anlaşma

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl