02 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Bediüzzaman, cihadı farklı yorumladı

RİSALE-İ NUR Enstitüsü ve Bediüzzaman Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı tarafından “Yüz Yıllık Süreçte Bediüzzaman ve Demokratik Açılım” konulu konferans Viranşehir Belediye Kültür Merkezinde yapıldı.

Konferansın açış konuşmasını Eğitimci Şemsettin Çakır yaparken, gazetemiz yazarlarından Halil Uslu Bediüzzaman Hazretlerinin demokratik açılım ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

Demokratik açılım konusunda Bediüzzaman Said Nursî’nin görüşlerinin büyük bir önem taşıdığını belirten Halil Uslu, “İslâm’ın olduğu yerde adalet vardır. Adalette eşitlik ve ayrıca sosyal devlet anlayışı da vardır. İslâmiyet’te ırkçılık yoktur, çünkü herkes Allah’ın kuludur, üstünlük sadece takvadadır. Kim Allah’a karşı daha fazla takvalıysa, emirlerini tutup, yasaklarından sakınıyorsa, o Allah’ın sevdiği kuludur. Bizim dinimiz, bizim ecdadımız bu sebeple ırkçılığa hep karşı olmuştur” dedi.

Bediüzzaman’ın demokratikleşme için hayatî önem ifade eden görüşlerini bundan 100 sene önce dillendirdiğini hatırlatan Halil Uslu şunları söyledi: “Demokratik açılım daha geçen seneden itibaren Türkiye’nin gündemine getirilen ve tartışılmaya başlanan bir konu. Eğer Bediüzzaman Said Nursî’nin 100 sene evvel ifade ettiği görüşler, yapmış olduğu ikazlar ve gündeme getirdiği teklifler o zaman hayata geçirilmiş olsaydı, bugün demokratik açılım projesiyle çare aranan sorunların hiçbiri olmazdı. Bediüzzaman Said Nursî’nin gerek meşrûtiyet adı altında ve daha sonra demokrasi ile ilgili olarak yapmış olduğu izahlar, ondan sonra eğitim meselesine vermiş olduğu önem, Kur’ân’ın esaslarının çağın anlayışına uygun şekilde öze bağlı kalarak yapmış olduğu tefsirler, bugün gerek Türkiye’nin, gerek İslâm âleminin gerekse insanlığın karşı karşıya kaldığı temel problemlerin kalıcı çözümlerini ifade etmektedir. Said Nursî’nin çok önemli bir sözü var. Bizim düşmanımız ‘cehalet, zaruret, ihtilâftır. Bu üç düşmana karşı san’at, marifet ve ittifak silâhıyla cihad edeceğiz.’ Bütün problemlerin özeti ve çözümü de bu cümlede yer alıyor esasında. Cehalet yani bilgisizlik, eğitimsizlik, zaruret yani fakirlik, çaresizlik ve ihtilâflar yani bölünmüşlükler, parçalanmışlıklar... Dışarılarda düşman aramamıza gerek yok. Bu üç düşman bizi yeyip bitirmeye yetiyor. Bunlara karşı da san’at, marifet ve ittifak silâhlarıyla cihad edeceğiz, diyor Bediüzzaman. Böylece cihad kavramına farklı bir boyut getiriyor.”

Uslu, Batı medyasında ve Batı medyasından beslenen Türkiye medyasının da cihadın kanlı bir savaş kavramını ifade edecek şekilde gündeme taşıdığını, ama Bediüzzaman’ın böyle bir tarif getirmediğinin altını çizerek, “Bugün İslâm dünyasının sancılı bölgelerine baktığımız zaman hepsinde de aynı problemlerin yaşandığını görüyoruz. Aynı şekilde bizim Güneydoğu meselesi de aynı problemlerden kaynaklanmaktadır. Sorunların altını kazıdığımız zaman hep bu üç temel meseleyi görüyoruz. Eğitimsizlik, cahillik ve bundan kaynaklanan bilumum sosyal ve toplumsal hastalıklar. Töre cinayetlerinden, kan dâvâlarına kadar... İşsizlik, ekonomik sıkıntı da hep zaruret dediğimiz şeyden ileri geliyor. Ve de ihtilâflar, insanların birbirlerine husûmet beslemeleri, birlik içinde olamamaları” şeklinde konuştu.

NİHAT ÇİÇEK

02.04.2010


 

‘Tabiat Risâlesi’ Çince’ye de çevrilecek

KÜLTÜRLERARASI Köprü Derneği (ICBA) yetkilileri Dr. Hakan Yalman ve Ali Özen, yazar Hekimoğlu İsmail’i evinde ziyaret etti.

Ziyarette ICBA'nın hizmetleri de konuşuldu. ICBA, dünyadaki herkese, Risâle-i Nur eserlerinden “Tabiat Risâlesi” dağıtmayı hedefliyor. Dr. Hakan Yalman, derneğin maksadının Risâle-i Nurları dünyaya tanıtmak olduğunu belirterek, “Sizin de hayır duânızı almaya geldik. İngilizce Tabiat Risâlesi, Türkiye’ye gelen turistlere ve Hacca gidenlere verilecek. Kazakça ve Çince Tabiat Risâlesi için çalışmalar sürmekte. İnşaallah mümkün olan her dilde Tabiat Risâlesini tercüme edip dünya nüfusu kadar, yani 7 milyar adet kitap dağıtmak istiyoruz” dedi. Dr. Yalman, bu vesileyle dinsizliğe ve küfre karşı “bir Allah’a inanan Hıristiyanlarla” da ortak bir noktada buluşmuş olunacağını kaydetti. Ziyaretçilerini evinde kabul eden Hekimoğlu İsmail, böyle bir çalışma yaptıkları için Dr. Yalman’ı tebrik ederken, “Çok güzel. Allah razı olsun. Biz çalışmalarımızı devam ettirelim. Gerisini Allah bilir. Bizim yapacağımız birşey varsa yapalım” şeklinde konuştu.

02.04.2010


 

GÜNDÜZALP’İN KİTABINA BÜYÜK İLGİ

YENİ ASYA Neşriyat, Bediüzzaman Said Nursî'nin "Kâinata değişmem" dediği talebesi Zübeyr Gündüzalp'in hususî notlarından oluşan Nefis Muhasebesi adlı kitap için bir kampanya düzenledi.

Yeni Asya Neşriyat'tan Nefis Muhasebesi için kampanya Satış ve Pazarlama Sorumlusu Selahattin Ümütlü'nün verdiği bilgiye göre; 1.5 liradan satışa çıkarılan kitap, bir günde on bin sipariş adediyle satış rekoru kırdı.

Nefis Muhasebesi, Zübeyir Gündüzalp'in iman ve Kur'ân hizmetiyle ilgili tefekkür, tahlil ve tesbitlerini ihtiva etmekte. Daha çok enfüsî değerlendirmelerin yer aldığı bu eserde, şuurlu her Müslümanın istifade edebileceği temel prensiplerle birlikte, Nur Talebelerinin hizmet düsturlarını da bulmak mümkün.

02.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl