18 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

KKTC’de seçim var

Kıbrıs Türk halkı, gelecek 5 yıl için görev yapacak yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başında. Seçim yarışının, Derviş Eroğlu ile Mehmet Ali Talat arasında geçmesi bekleniyor. Her ikisi de seçimi ilk turda kazanacağı görüşünde.

Eroğlu mu? Talat mı?

KIbrIs Türk halkı, bugün sandık başına giderek, gelecek 5 yıl için görev yapacak yeni cumhurbaşkanını seçecek. Saat 08.00’de başlayacak oy verme işlemi saat 18.00’e kadar sürecek. Sandıkların kapanmasının hemen ardından oy sayımına başlanacak. Resmî olmayan seçim sonuçlarının saat 19.00 gibi belli olması bekleniyor. KKTC genelinde kurulacak 629 sandıkta toplam 164 bin 74 seçmenin oy kullanacağı seçimde 2 bin kişi görev yapacak. Seçmen, cep telefonu ile oy kullanamayacak.

Propaganda dün saat 18.00’de sona erdi. Bu saatten sonra seçmenin oyunu etkilemeye yönelik yayın yapılamayacak. Seçime, 6’sı bağımsız 7 aday katılıyor. Seçime, Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) adayı Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanı ve bağımsız adayı Mehmet Ali Talat, bağımsız adaylar Tahsin Ertuğruloğlu, Mustafa Kemal Tümkan, Arif Salih Kırdağ, Zeki Beşiktepeli ve Ayhan Kaymak katılıyor. Derviş Eroğlu bugüne dek 4, Mehmet Ali Talat 3, Zeki Beşiktepeli ve Arif Salih Kırdağ ise 2’şer kez Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday oldu. Ayhan Kaymak ise, bugün yapılacak seçimle birlikte 5. kez aday oluyor. Tahsin Ertuğruloğlu ve Mustafa Kemal Tümkan ise ilk kez aday oluyor

İLK TURDA YÜZDE 50’Yİ AŞMAK GEREKİYOR

BİR adayın seçimi kazanabilmesi için geçerli oyların yüzde 50’den fazlasını alması gerekiyor. Hiçbir aday bu oyu alamazsa en çok oyu alan iki aday, bir hafta sonra ikinci turda yeniden seçime gidecek ve en çok oyu alan aday seçimi kazanmış olacak. Seçim yarışının, Derviş Eroğlu ile Mehmet Ali Talat arasında geçmesi bekleniyor. Her ikisi de seçimi ilk turda kazanacağı görüşünde. Anketler, Eroğlu’nu önde gösteriyor. Eroğlu ve Talat, son mitinglerini önceki akşam Lefkoşa’da düzenledi. Seçim günü uygulanacak seçim yasakları uyarınca, alkollü içki satılamayacak, verilemeyecek ve içilemeyecek; restoranlarda da içki servisi yapılamayacak. Seçim günü, emniyet ve asayişi sağlamakla görevli olanlar dışında kimse silâh taşıyamayacak.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

18.04.2010


 

‘Yahudi soykırımı yok’ diyen papaza para cezası verildi

Almanya’da, Regensburg Sulh Mahkemesi, İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Yahudi soykırımını reddeden Katolik Piskopos Richard Williamson’u, halkı kışkırtmaktan suçlu buldu ve 10 bin avro para cezası verdi.

Yahudi soykırımını inkâr eden piskoposa para

cezası

Almanya’da, İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Yahudi soykırımını inkâr eden Katolik Piskopos Richard Williamson, 10 bin avro para cezasına çarptırıldı. Regensburg Sulh Mahkemesi, Williamson’u, soykırımı inkâr ederek halkı kışkırtmaktan suçlu buldu ve 10 bin avro para cezası verdi. Aşırı sağcı Katolik bir cemaat olan “Aziz 10. Pius Kardeşliği” adlı tarikatın üyesi olan piskopos Williamson, İsveç televizyonuna verdiği bir demeçte, Yahudi soykırımını inkâr etmişti.

18.04.2010


 

Ölü sayısı bini geçti

Çin devlet medyası, ülkenin batısında meydana gelen 7,1 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısının son rakamlara göre 1000’i geçerek 1144’e çıktığını duyurdu. Ülkenin resmî ajansı, deprem nedeniyle 417 kişinin de kaybolduğunu bildirdi.

Çin depreminde kayıplar bini aştı

Çİn devlet medyası, ülkenin batısında meydana gelen 7,1 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısının 1144’e yükseldiğini duyurdu. Ülkenin resmî haber ajansı Şinhua’nın haberine göre, Yuşu’da Çarşamba günü oluşan deprem dolayısıyla 417 kişi de kayboldu.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

18.04.2010


 

Yanardağda faaliyetler artıyor

İzlanda’da faaliyete geçtikten sonra püskürttüğü kül bulutları sebebiyle Avrupa’daki hava ulaşımının alt üst olmasına sebep olan Eyfyallayöküll yanardağında faaliyetlerin arttığı bildirildi.

İzlanda Üniversitesinden jeolog Magnus Tumi Gudmundsson, kül bulutları 8,5 kilometreye kadar yükselen yanardağı gözleyebilmeleri için rüzgârların bilim adamlarına temiz görüş açısı kazandırdığını, ilk kez faaliyetlerini değerlendirmek için volkanın üzerinde uçabileceklerini söyledi. Bilim adamları, yanardağda ne kadar buzulun eridiğini tesbit edip, patlamaların ne zaman sona ereceğini belirlemeye çalışacak. Gudmundsson, yanardağda yeterince buzul olduğu müddetçe, daha fazla kül bulutu oluşabileceğini, bunun da daha fazla uçuş iptallerine sebep olacağını ifade etti. Kül bulutları, sıcak magmanın, volkanın tepesindeki eriyen buzullarca hızla soğuması sonucu meydana geliyor.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

18.04.2010


 

Kaczynski ve eşi bugün defnedilecek

Rusya’nIn Smolensk havaalanı yakınlarında düşen uçakta ölen, aralarında Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve eşinin de bulunduğu 96 kişi Varşova’daki Saski Park veya Pilsudki Meydanı olarak bilinen alanda düzenlenen törenle binlerce kişinin katılımıyla anıldı.

Rusya’nIn Smolensk havaalanı yakınlarında düşen uçakta ölen, aralarında Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve eşinin de bulunduğu 96 kişi Varşova’daki Saski Park veya Pilsudki Meydanı olarak bilinen alanda düzenlenen törenle binlerce kişinin katılımıyla anıldı.

Uçağın düşüş saati olan 08.56’da (TSİ 09.56) bütün ülke genelinde kilise çanları ve acil siren sesleriyle yankılanırken, başşehirdeki Polonyalılar da sirenlerin ardından Pilsudki Meydanı’na akın etmeye başladı. Tören 2 dakikalık saygı duruşuyla başlarken, bazı Polonyalıların gözyaşlarını tutamadığı dikkat çekti. Saygı duruşunun ardından uçak kazasında ölenlerin adları tek tek okundu.

Ulusal marşın çalınmasının ardından törende konuşan Devlet Başkanı Vekili Bronislaw Komorowski ve Başbakan Donald Tusk güçlükle yaptıkları konuşmalarda, bu kazanın İkinci Dünya Savaşından sonra ülke tarihinin trajik olaylarından birini oluşturduğunu söyledi. Şehir merkezindeki törenin ardından TSİ 19.00’da St. John’s Katedrali’nde Kaczysnki ve eşi Maria için bir ayin düzenlendi. Şehir merkezinde toplu ulaşım araçları ücretsiz hizmet verirken, Polonya hükümeti başşehirde bütün içki satışlarını yasakladı. Kaczysnki ve eşi, bugün Krakow şehrindeki Wawel Katedrali’nde düzenlenecek törenle toprağa verilmeye hazırlanırken, İzlanda’daki yanardağ yüzünden ortaya çıkan kül bulutu tehdidi dolayısıyla hangi yabancı ülke liderlerinin törene katılacağı henüz netlik kazanmadı.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, törene şu ana kadar Hindistan, Japonya, Güney Kore, Meksika, Yeni Zelanda ve Pakistan heyetlerinin olumsuz hava şartları yüzünden katılamayacağını ilettiğini belirtti. Wawel Katedrali’ndeki tören yerel saatle 14.00’da (TSİ 15.00) başlayacak. Kaczysnki ve eşinin cenazeleri Krekow’daki eski şehir içinden ağır ağır toprağa verileceği Katedral’a götürülecek.

18.04.2010


 

Pakistan’da mülteci merkezine saldırı: 27 ölü

Pakİstan’In kuzeybatısında, Taliban’a karşı yürütülen operasyonlar yüzünden evlerinden olanların başvuru yaptığı mülteci merkezine düzenlenen bombalı saldırılarda 27 kişinin vefat ettiği bildirildi.

Polis, saldırıların intihar saldırısı olduğunu ve mültecilere yardım dağıtılırken düzenlendiğini belirtti. Polis şefi Dilaver Han Bangas AFP’ye yaptığı açıklamada, 27 kişinin öldüğünü, 45 kişinin yaralandığını, ölü sayısının artabileceğini ifade etti.

18.04.2010


 

Pakistan genelkurmay başkanından sivil kayıplar için özür geldi

Pakİstan Genelkurmay Başkanı Eşfak Pervez Kayani, ülkenin kuzeybatısında geçen hafta düzenlenen hava saldırısında verilen sivil kayıplar yüzünden özür diledi.

Ordu açıklamasında, Kayani’nin, hükümet yanlısı Kokihel aşiretinden, Taliban’a yönelik olarak düzenlenen saldırıda “değerli ve masum sivillerin ölümü” yüzünden özür dileyerek, gelecekte bu türden olaylardan kaçınmak için tedbirler alınması talimatını verdiği belirtildi. Görgü şahitleri ve yerel yönetim yetkilileri, ordunun 10 Nisanda ücra Saravilla Köyündeki militanlara saldırısında 63 sivilin öldüğünü ifade etmişti.

18.04.2010


 

Protokoller zor süreç

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Türkiye-Ermenistan protokollerinin her iki ülkenin parlamentolarında onaylanması sürecinin zorluğunu bildiklerini ifade ederek, kendilerinin de ABD’de benzer deneyimlerinin olduğunu söyledi.

Crowley, ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlediği günlük basın toplantısında, “Türkiye ve Ermenistan’ın protokolleri onayladıklarını ve bunun getireceği yararları görebilmek, doğru formül ve doğru zamanlamayı bulabilmek için iki ülkeyle birlikte çalışmaya devam ettiklerini” söyledi. Protokollerin Türkiye ve Ermenistan tarafından onaylandığını, ilişkilerin normalleştiğini ve sınırların açıldığını görmek istediklerini ifade eden Crowley, bunun her iki ülkeye de çok yararları olacağına değindi. Crowley, her iki ülkenin yapmayı taahhüt ettiği işler olduğunu ve kendi parlamentolarıyla çalışmalarında zorlu süreçlerin bulunduğunu söyledi.

18.04.2010


 

Bakiyev Taraz’da

Kazakİstan Dışişleri Bakanlığı, Kırgızistan’ın devrik lideri Kurmanbek Bakiyev’in halen Kazakistan’ın Taraz şehrinde bulunduğunu bildirdi.

Bakanlıktan alınan bilgiye göre, Kırgızistan’ın devrik lideri Bakiyev halen Kazakistan’ın Taraz şehrinde bulunuyor. Bazı haber ajanslarının, Bakiyev’in Türkiye’ye ya da üçüncü bir ülkeye gittiğine dair haberler yaptığını, bunların doğru olmadığını bildiren Kazak yetkililer, Bakiyev’in Kazakistan’dan ayrılmadığını, bu konuda bir girişimin de söz konusu olmadığını bildirdi. Bakiyev’in, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile görüşmek istediğini kaydeden yetkililer, bu taleple ilgili son durum hakkında bilgi vermedi.

18.04.2010


 

Uydurma haber komşuları birbirine düşürecekti

Bulgarİstan’da bazı internet sitelerinde Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’ya ait olduğu öne sürülen bir açıklama, iki ülkeyi adeta siyasî krizin eşiğine getiriyordu.

Bazı haber sitelerinin anonim yorum forumlarında çıkan yazıya göre Papandreu, ekonomik krizle mücadele konusunda halkın desteğini almak için yaptığı bir konuşmada, Bulgaristan’ı “kötü örnek” olarak gösteriyor ve Bulgaristan’ın ekonomik durumu ile Bulgaristan vatandaşlarının hayat biçimlerini hakaret içeren ifadelerle alaya alıyor. Başbakan Boyko Borisov, “BGNES” adlı haber ajansına yaptığı açıklamada, söz konusu açıklamanın doğru olup olmadığının Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov tarafından bizzat kontrol edildiğini belirterek, “Papandreu’nun böyle bir şeyi söylemiş olması imkânsız” dedi. Dışişleri Bakanı Mladenov da Papandreu’ya yakıştırılan sözleri içeren yazının tamamen “uydurma” olduğunun belirlendiğini açıkladı. Bulgaristan’ın Atina Büyükelçisinin, Papandreu’nun özel kalemi ile görüştüğünü ve ilgili açıklamanın asla yapılmadığının öğrendiğini belirten Mladenov, medyanın güvendiği kaynakları daha sıkı kontrol etmesi gerektiğini kaydetti.

18.04.2010


 

Sırp cumhurbaşkanı zırhlı araçla korunacak

SIrbİstan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç için, mafya gruplarından gelen ölüm tehditleri üzerine 620 bin avro değerinde Mercedes marka zırhlı makam aracı alındığı bildirildi.

“Darik” adlı radyonun haberine göre Mercedes firmasına özel olarak imal ettirilen makam aracı mayın, yüksek kalibreli ateşli silâhlar ile tanksavarların yanı sıra kimyasal silâhlara karşı da etkin bir güvelik sağlıyor. Habere göre “teknoloji harikası” 5,5 ton ağırlığındaki makam aracı su altında veya yangın ortamında içindeki kişilerin iki saate kadar hayatlarını koruyabilecek güvenlik sistemine sahip.

18.04.2010


 

İsrail’de Filistinl mahkûm öldü

İsraİl cezaevindeki bir Filistinli mahkûm, hücresinde ölü bulundu. İsrail Cezaevi Hizmetleri sözcüsü, cinayete teşebbüsten 10 yıl hapis cezasına çarptırılan ve cezasının yarısını çeken 27 yaşındaki Raed Ebu Hammad’ın hücresinde ölü bulunduğunu belirtti.

Sözcü, Hammad’ın sağlık sorunları bulunduğunu, mahkûmun ölüm sebebini araştırdıklarını söyledi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın hükümetinin cezaevlerinden sorumlu bakanı İsa Karaki, İsrail’den mahkûmun ölümüyle ilgili soruşturma başlatmasını istedi. Filistinli bakan, İsrail ve cezaevindeki doktorların Hammad’ın hastalığını bildiğini söyleyerek, mahkûmun ölümünden İsrail’i sorumlu tuttu. İsrail cezaevlerinde 7000 dolayında Filistinli bulunuyor.

18.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım