18 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Sabah ezanında tirit kuyruğu

ŞANLIURFA’DA ‘’Kutlu Doğum Haftası’’ faaliyetleri çerçevesinde, sabah namazından sonra 10 binlerce kişiye tirit (et suyuna kızartılmış ekmek konularak yapılan yemek) ziyafeti verildi.

Şanlıurfa Müftülüğü ve şehirdeki çeşitli sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu ‘’Gönüllü Kuruluşlar Aşevi’’nin organizasyonuyla geleneksel olarak düzenlenen etkinlik çerçevesinde, aşevinde büyük kazanlar içerisinde hazırlanan tirit, sabah namazından sonra Balıklıgöl yerleşkesindeki Dergâh Camii ile Sanayi Camii’nin avlusunda vatandaşlara dağıtılmaya başlandı.

Dergâh Camiinde sabah namazından çıkan vatandaşların sıraya girdiği dağıtımda, civar camiler ve evlerinden gelen vatandaşların da katılımıyla uzun kuyruklar oluştu. Birkaç saat devam eden tirit dağıtımından yararlanmak isteyen vatandaşların oluşturduğu sıra, tarihî Balıklıgöl yerleşkesinde yaklaşık 500 metre uzunluğa erişti.

100 BİN KİŞİYE GÖRE HAZIRLANDI

Şanlıurfa Müftüsü Ramazan Tahiroğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığınca, ‘’Kutlu Doğum Haftası’’ dolayısıyla çeşitli faaliyetler düzenlendiğini hatırlattı. Haftanın Şanlıurfa’da da büyük coşkuyla kutlandığını dile getiren Tahiroğlu, bu çerçevede şehirde geleneksel olarak tirit ziyafetinin de verildiğini belirtti. Tiridin, Hz. Muhammed’in (asm) en sevdiği yemeklerden olduğuna değinen Tahiroğlu, ‘’Kentimizde bu sayede sabah namazından itibaren vatandaşlar bir bayram havası içerisinde buluşuyor’’ dedi.

Böyle bir faaliyetin vatandaşların kaynaşması sağlayan ‘’millî ve dinî bir görev’’ olduğunu ifade eden Tahiroğlu, katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Ziyafette 25 bin ekmek, 30 büyükbaş, 180 küçükbaş eti ile 3 ton yoğurt, 2 ton limon ve 1 ton sarımsağın kullanıldığını aktaran Tahiroğlu, ‘’Böylece yaklaşık 100 bin kişiye ziyafet vermeyi düşünüyoruz. Bunu hazırladığımız tabak sayısından çıkarabiliyoruz. Tabiî bu 100 bin olabilir, 90 bin de olabilir’’ diye konuştu.

Gönüllü Kuruluşlar Aşevi kurucularından Avukat Halit Şevki Kaplama da kuruluş olarak 18 yıldır, ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek dağıttıklarını belirtti. 12 yıldır da müftülükle birlikte Kutlu Doğum Haftası’nda tirit ziyafeti verdiklerini hatırlatan Kaplama, yoğun katılımdan memnuniyet duyduklarını belirtti. Faaliyete, şehirde bulunan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, Belediye Başkan Yardımcı Mustafa Aydın ve sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri katıldı.

Bu arada sabahın erken saatlerindeki tirit ziyafetine kadın ve çocuklar da ilgi gösterdi.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

18.04.2010


 

Gazzeli öğrencilere “Cansuyu”

GAZZE İslâm Üniversitesi’nde okuyan 450 öğrencinin 600 bin dolar harç parasını ödeyecek olan Cansuyu Derneği, Filistinlilerin yanında olmaya devam ediyor.

Gazze İslâm Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal El Hudavi ve Gazze İslâm Üniversitesi Rektörü Dr. Kalamain K. Sha’ath Cansuyu Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Gazze İslâm Üniversitesi’nde eğitim gören şehit çocukları ve İsrail tarafından tutuklanıp serbest bırakılan fakir öğrenciler için burs talep eden heyet, Cansuyu Derneği tarafından Filistin’e yapılan yardımlar için Cansuyu Genel Başkanı Mustafa Köylü’ye teşekkür etti.

Ziyarette konuşan Cansuyu Genel Başkanı Köylü, Filistin meselesinin sadece Müslümanların değil bütün dünyanın meselesi olduğunu belirterek, “Yaşananlardan bütün insanlık sorumludur. Hangi ideolojik yapıda olursa olsun Filistin’de yaşanan teröre karşı kimse duyarsız kalamaz” dedi.

Filistin’de yaşanan iki önemli insan hakları ihlâli olduğunu, bunlardan birisirir devlet terörü, diğeri de soykırım olduğunu bunların devlet suçu olduğunu söyleyen Köylü, “Bizim medeniyetimizin DNA’larımıza kodladığı bir gerçek var. Her zaman mazlûmun yanındayız. Ecdadımız da mazlûmun hakkı için savaşmıştır. Bütün isteğimiz mazlûm Filistin halkının gerçek özgürlüğüne kavuşmasıdır. Ben savaşın sonuna gelindiğine inanıyorum çünkü gecenin karanlığının en koyulaştığı vakit sabaha en yakın olan vakittir. Gazze Savaşında gecenin o en karanlık vaktine gelinmiştir” diye konuştu.

Gazze İslâm Üniversitesi’nde okuyan 450 öğrencinin harç tutarı olan 600 bin doları ödeyeceklerini söyleyen Köylü, ayrıca TİKA’nın üniversite binası ile ilgili bir talebi olduğunu ve katkıda bulunacaklarını ifade etti.

HUDAVİ: YARDIMLAR GAZZE HALKINA

DAYANMA GÜCÜ VERİYOR

“TÜRKİYE bizim insanımız, kardeşlerimiz gibi. Türkiye’de sanki Filistin’deyiz” diye konuşan Gazze İslâm Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal El Hudavi de Türkiye’nin yaptığı yardımlar ve verdiği destekle dünyaya bir örnek teşkil ettiğinin söyledi. Hudavi, bu desteğin Gazze halkına dayanmak için güç verdiğini söyledi, Gazze Üniversitesi Rektörü Dr. Kalamain K. Sha’ath ise konuşmasında Gazze İslâm Üniversitesi hakkında bilgi vererek üniversitede öğrenim gören 21 bin öğrenci olduğunu bildirdi. Gazze İslâm Üniversitesinin halka ait bir üniversite olduğunu kaydeden Sha’ath, öğrencilerden az da olsa harç aldıklarını aynı zamanda da fakir öğrencilere eğitim vermekte ısrar ettiklerini söyledi.

18.04.2010


 

Öğretmen yetiştirme politikasının reforma ihtiyaç var

DEMOKRAT Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, eğitim fakültelerinin öğretmen yetiştirme politikalarında stratejik bir vizyonla değişime gitmesine ihtiyaç bulunduğunu belirterek, nitelikli, birikimli ve donanımlı öğretmenlerin hem Türkiye’nin hem de çocuklarımızın geleceğinin teminatı olduğunu söyledi.

Özellikle ilk ve ortaöğrenimle ilgili sorunları bulunan Türkiye’nin eğitim fakültelerine ve öğretmen yetiştirme politikalarına daha çok önem vermesi gerektiğini söyleyen Avcı, “Eğitim fakültelerinin en önemli sorunları arasında özgün öğretmen yetiştirme sistemsizliği, öğretim görevlisi açığı, fiziksel ve altyapı olanaklarının yetersizliği, öğrenci sayısının fazla olması gibi hususların öne çıktığını görüyoruz” dedi. Avcı, eğitim fakültelerinin akademik ve araştırma performanslarının yanı sıra nitelikli mezunlar çıkarma, üst düzey bilimsel dergilerde makale yayınlatma, öncü araştırmalar yapma, patent kazandırma ve inovasyon oluşturma gibi ölçütleri başta olmak üzere akademik özgürlüğe, özerk yönetişime ve öğrenciler için iyi donanımlı tesislere, bol kaynak ve zengin bir eğitim ortamına büyük ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Gürkan Avcı, her yıl artan öğrenci sayısına karşılık yeteri oranda akademik personel yetiştiremeyen ve yetişenlerin bir kısmını yurtdışındaki üniversitelere kaptıran fakültelerimizin ders verimliliği giderek düştüğünü söyledi.

18.04.2010


 

Depremin İstanbul’a zararı ağır olacak

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Harp, muhtemel bir İstanbul depreminde 70 bin binanın ağır, 200 bin binanın orta hasar göreceği, 4 milyon ailenin acil barınma ve 160-200 bin yaralı insanın hastane ihtiyacı olacağının öngörüldüğünü söyledi.

Harp, Bahçelievler Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde düzenlenen ‘’Ortak Sorunumuz Deprem’’ panelinde yaptığı konuşmada, depremin bütün dünyanın ortak sorunu olduğunu ancak toplumun sürekli bu tür olayları unuttuğunu anlattı. Harp, 1999’daki depremin üzerinden 11 yıl geçtiğini, anlayışların değişmediğini belirterek, sorunların üzerine gidilmediği sürece olumlu neticeler alınamayacağını kaydetti. Türkiye topraklarının yüzde 66’sının birinci ve ikinci derece deprem kuşağında bulunduğunu anlatan Harp, belediyelerin yüzde 68’inin bu bölgelerde yer aldığını söyledi.

Türkiye’de yılda ortalama bir kez hasar verici depremin yaşandığı vurgulayan Harp, ‘’Yıllık ortalama 6 bin yapımız depremde yıkılıyor veya hasar görüyor. Depremin yıllık ekonomik kaybı ise 300 milyon dolar’’ dedi. Harp, TÜİK verilerine göre Türkiye’de konutların yüzde 44’ünün kaçak veya ruhsatsız olduğunu ifade ederek, ‘’Olası bir İstanbul depreminde 70 bin binanın ağır, 200 bin binanın orta hasar göreceği, 4 milyon ailenin acil barınma ve 160-200 bin yaralı insanın hastane ihtiyacı olacağı öngörülüyor. İstanbul’da yaklaşık 300 bin bina, 1 milyon hane var. İstanbul’da zorunlu deprem sigortası oranı yüzde 30. Yani 300 bin binanın herhangi bir depremden sonra hasar tesbitinin yapılması gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

18.04.2010


 

Yeni Asya’dan Öztenekeci’ye ziyaret

BURSA Yeni Asya Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, Kemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Öztenekeci’ye nezaket ziyaretinde bulundu.

Öztenekeci, ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getirerek Yeni Asya Derneği yetkililerine teşekkür etti. Başkan Öztenekeci, “Yeni Asya Derneği’nin Kemalpaşa’da ve Bursa’daki hizmetlerini, özellikle öğrencilere yönelik faaliyetlerini takdirle izliyoruz, Allah muvaffak etsin” diye konuştu. Öztenekeci, Ticaret ve Sanayi Odası’nın faaliyetleri hakkında da bilgi vererek, şunları kaydetti: “Odamıza güzel bir hizmet binası kazandırdık. Emeği geçen bütün yönetim kurulu üyelerimize huzurlarınızda ve aracılığınızla yeniden verdikleri destek için teşekkür ediyorum. Amacımız sanayi ve ticaret alanlarında ülkemizin ekonomik yükünün altına emeğini ve sermayesini koyan yürekli iş adamlarımıza ve esnafımıza yatırımları konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz.’’

18.04.2010


 

‘Kutlu Doğum’a özel ücretsiz tıraş

MALATYA’DA bir berber, Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla yapacağı tıraşların ücretsiz olduğunu duyurdu.

Kışla Caddesi’ndeki iş yerinin camlarına ‘’Kutlu Doğum Haftası sebebiyle tıraşlar ücretsizdir’’ yazılı afiş asan berber Ramazan Doğan, vatandaşların dikkatini haftanın önemine çekmek için böyle bir karar aldığını belirtti. Doğan, ‘’Halkın dikkatini Kutlu Doğum Haftası’na çekmek amacıyla bugün için tıraşları bedava yapmamız yoğun ilgi gördü. Amacımız sadece bedava hizmet vermek değil, aynı zamanda insanların ilgisini günün önemine çekmektir’’ dedi. Uygulamaya ilgi gösteren müşteriler, ücretsiz tıraş olmaktan memnun olduklarını ifade etti.

18.04.2010


 

Sözleşmeli personel de aile hekimliğine geçebilecek

YIL sonuna kadar 81 ilde aile hekimliğine geçmeyi planlayan Sağlık Bakanlığı, sözleşmeli personele de aile hekimliğine geçiş hakkı getirdi.

Bakanlık ile yetkili sendika Sağlık-Sen’in Kurum İdarî Kurul toplantısında karar altına alınan sözleşmeli personelin aile hekimliği uygulamasına geçiş hakkı konusunda Bakanlık duyurusu yayınlandı. Bakanlık, Aile Hekimliğine Geçişte Muvafakat İşlemleri Hakkında yayınladığı duyuruda, sözleşmeli personelin talebi ve kurumunun muvafakatiyle pozisyonunun vize edildiği ilçe sınırları içindeki aile sağlığı merkezlerinde çalışabileceği belirtildi. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, sözleşmeli personelin, aile hekimliği merkezlerinde çalışabilmesini kadrolu-sözleşmeli ayrımını ortadan kaldırmaya dönük önemli bir önemli bir gelişme olarak değerlendirdi.

18.04.2010


 

Safranbolu’nun tarihî konakları yenileniyor

KARABÜK’ÜN Safranbolu ilçesi Belediye Başkanı Necdet Aksoy, ‘’Tarihî konakların bulunduğu sokaklarda aslına uygun yenileme yapıyoruz’’ dedi. Safranbolu’da 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında yerleşim düzeni ve meydan yapısı gibi özelliklerin yanı sıra estetik unsurlardan vazgeçilmeden inşa edilmiş geleneksel Türk evlerinin estetiğine uygun olarak yapılan Arnavut kaldırımlı sokaklarda bakım çalışmaları başladı.

Tarıma elverişsiz engebeli arazide kurulmuş, 800 kadarının koruma altında olduğu yaklaşık 2 bin geleneksel Türk evinin önünden geçen ve ‘’Arnavut kaldırımı’’ adıyla anılan taşlar kaldırılarak yerine Yazıköy taşı yerleştiriliyor. Belediye Başkanı Aksoy, 3 bin yıllık geçmişin ayak izlerini taşıyan tarihî yollarda aslına uygun olarak eğitimli ustalar tarafından yenileme çalışmalarının başlatıldığını söyledi.

18.04.2010


 

Sivas’ta bir gecede 30 aracın lastiğini kestiler

SİVAS’TA gece 3 ayrı mahallede park halindeki 30 aracın lastiği kesildi. Alınan bilgiye göre, Gülyurt, Ferhatbostan ve Mehmet Âkif Ersoy mahallelerinde farklı sokaklarda park halinde bulunan araçların lastiklerine, gece kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce zarar verildi.

Sabah uyandıklarında araçlarının lastiklerinin kesildiğini fark eden vatandaşlar, durumu polise bildirdi. Zanlıların kimliğini belirlemek için çalışma başlatan polis, bu mahallelerdeki MOBESE kamerası kayıtlarını da incelemeye aldı. Olay yeri inceleme ekiplerinin, araçlarda ve lastiklerde parmak izi incelemesi yaptığı belirtildi. Gülyurt Mahallesi’nde 16, Ferhatbostan Mahallesi’nde 10, Mehmet Âkif Ersoy Mahallesi’nde 4 aracın lastiğinin kesildiğinin tesbit edildiğini bildiren yetkililer, birbirine yakın bu 3 mahallede araştırmaların sürdüğünü, lastiği kesilen araç sayısının 30-35 arasında değişebileceğini kaydetti.

18.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım