21 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Cami barış simgesi

Almanya’da Düsseldorf Din Hizmetleri Ataşeliğine bağlı Solingen Wald Eyüp Sultan Camii, ibadet bölümleri, derslikleri ve diğer kültürel hizmet alanlarıyla birlikte tamamlanarak hizmete açıldı. Açılışa katılan Belediye Başkanı Norbert Feith, “Bu caminin, barış, kardeşlik, birlik ve beraberliğin simgesi olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Almanya’da Eyüp Sultan Camii hizmete açıldı

Almanya’da Düsseldorf Din Hizmetleri Ataşeliğine bağlı Solingen Wald Eyüp Sultan Camii, ibadet bölümleri, derslikleri ve diğer kültürel hizmet alanlarıyla birlikte tamamlanarak hizmete açıldı. Diyanet İşleri Türk İslâm Birliğine (DİTİB) bağlı caminin açılışına, Düsseldorf Başkonsolosu Fırat Sunel, DİTİB Genel Başkanı Sadi Arslan, Düsseldorf Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi İlhami Ayrancı, Solingen Belediye Başkanı Norbert Feith, eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan, Solingen Dinlerarası Diyalog Organizatörü Doris Schulz, Protestan rahip Bernd Reinzhagen, Katolik papaz Louis Bongers, Solingen Emniyet Müdürü Rainer Diett, siyasî parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu başkan ve yöneticileri ile çok sayıda Türk ve Alman davetli katıldı. Başkonsolos Sunel, konuşmasında, “Almanya’da camilerin önemi farklıdır. 50 yıldır insanımız burada yaşıyor. Camiler, insanımızı bir araya getiren, dinimizi, dilimizi ve kültürümüzü yaşamamıza vesile olan mekânlardır. Bu eserin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Camilerin, ibadethane olma özelliklerinin yanı sıra insanların bir araya geldiği mekanlar olduğunu ifade eden DİTİB Genel Başkanı Sadi Arslan da “Bu ibadethane, cemaatimizin, Alman dostlarımızın ve komşularımızın bir araya gelebileceği, tanışıp kaynaşacağı, sohbet edeceği bir mekân olacaktır. Bu mabette ibadetin yanı sıra uyum, eğitim, diyalog, sosyal ve kültürel faaliyetler gerçekleştirilecektir. Bundan böyle Eyüp Sultan Camisi, yeni, fonksiyonel ve cazip bir ibadet merkezi olarak kapılarını inananlara açacaktır” diye konuştu.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

21.04.2010


 

DSÖ’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İzlanda’daki yanardağın patlamasının ardından Avrupa’yı saran volkanik kül bulutlarının sağlık için risk oluşturmadığını bildirdi.

DSÖ yetkilisi Dr. Carlos Dora, hava kalitesinin incelenmesi sonucunda kül bulutu kirliliğinin Avrupa’nın çoğu bölgesinde yer seviyesine inmediğinin belirlendiğini söyledi. Dora, kül bulutunun havada yükseklerde incelebileceğini ve artık daha fazla sorun oluşturmayacağını da vurguladı. Volkanik kül bulutunun sağlıkta büyük etkisi olmayacağı açıklamasından ikna olmayan bazı uzmanlar ise DSÖ’nün uyarısının abartılı olduğunu ileri sürdü.

21.04.2010


 

Uçuşlara kısmî izin, risk devam ediyor

Uçuş yasaklarının esnetilmesi kararından sonra Avrupa’nın büyük bölümünde seferler yeniden başlatıldı.

İzlanda’daki yanardağın kül püskürtmeye devam etmesi ise yasakların yeniden uygulamaya konması ihtimalini gündeme getirdi. Yeni kül bulutu British Airways’in İngiltere’deki kısa mesafe uçuşlarını etkilerken, bazı ülkeler de hava sahalarını yeniden ulaşıma kapadı.

Polonya, önceki gün açtığı dört havaalanını dün yeniden kapadı. Macaristan, 6 bin metrenin altındaki uçuşlar için batısındaki hava sahasını kapadı. İrlanda da uçuş yasağının süresini uzattı. İngiltere’nin en büyük havaalanları kapalı kalırken, Edinburgh ve Glasgow havaalanlarında uçuşlar kısmen sürüyor. İsviçre hava sahasını yeniden açarken, Fransa’nın başkenti Paris’ten de uçuşlar başladı. Almanya’nın kuzeyi ise uçuşlara kapalı. Avrupa Birliği Komisyonu, video konferansla gerçekleştirilen toplantının ardından uçuş yasaklarının esnetilebileceğini açıklamıştı. Amsterdam ve Frankfurt’a bazı uçuşlar yapılabilmişti. British Ariways’e ait bir uçağın 1982’de bir kül bulutu içinden uçtuktan sonra dört motorunun da durması son krizle birlikte yeniden hatırlanıyor. Uluslararası Pilot Federasyonu’na göre Avrupa’da uçuşlar ancak nihaî kararın pilotlara bırakılması şartıyla başlayabilir. Sözcü Gideon Ewers, bu konudaki kararların ekonomik endişelerle değil güvenlik ihtiyaçlarına göre alınması gerektiğini vurguladı.

KÜLLER, KENYA’NIN ÇİÇEKLERİNİ KURUTTU

İzlanda’da patlayan yanardağın külleri fakir Afrika’nın bahçelerini vurdu. Avrupa hava sahalarını kapayınca Kenya’da on binlerin ekmek teknesi olan bahçe tarımı ihracatı daha şimdiden 12 milyon dolar zarara uğradı, taze meyve sebzeler tarlada kaldı, çiçekler kurudu. Kenya Taze Ürün İhracatçıları Derneği (FPEAK) Başkanı Stephen Mbithi, “Avrupa’ya uçuşlar hemen başlasa bile zararı kapatmamız haftalar alacak” dedi. Mbithi, “Durum çok kötü. Her gece 3 milyon dolar zarardayız. Şimdiye kadar 12 milyon dolar kaybettik” diye konuştu. Kenya’dan gelen bilgilere göre, soğuk hava depolarının kapasitesini doldurması ile hasat durduruldu. İhraç edilemeyen yaklaşık 3 bin ton çiçek kurudu.

21.04.2010


 

Barak: Dünya Filistin’i yönetmemizi istemiyor

İsraİl Savunma Bakanı Ehud Barak, “Dünya, İsrail’in bir başka halkı on yıllarca daha yönetmesini istemiyor” sözleriyle dünya ülkelerinin İsrail’in Filistinliler üzerindeki hakimiyetine daha uzun yıllar boyunca müsamaha göstermeyeceğini söyledi.

Ehud Barak’ın sözleri, uzunca bir süredir barış sürecinde yaşanan tıkanma sebebiyle ABD ile İsrail hükümeti arasında baş gösteren ciddi sürtüşmenin ardından geldi. Geçen hafta ABD Başkanı Barack Obama, barış süreci ile ilgili değerlendirmesinde, on yıllardır süren çatışmalarının sona ermesi için gerekli tavizlere yanaşmıyorlarsa ülkesinin, İsrail ve Filistinlilere kendi iradesini zorla kabul ettiremeyeceğini söylemişti.

Barak ise İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, Netanyahu hükümetinin, iki halk için iki devlet vizyonunu kabullenmek ve yeni yerleşimler inşasına sınır getirmek gibi, “doğasında olmayan” işler yaptığını belirttikten sonra, “Ama yine de kendimizi aldatmayalım; Bizle ABD yönetimi arasında artan yabancılaşma, İsrail Devleti’nin hayrına değil” diye konuştu.

İsrail Savunma Bakanı, kısa süre önce Washington’da ortaya atılan, ABD tarafından empoze edilecek bir çözüm formülünü reddetmekle birlikte, İsrail’in askeri bakımdan güçlü olmasının yanı sıra uluslararası planda meşruluğa gereksinimi olduğu uyarısında bulundu. Barak, “Dünya, İsrail’in bir başka halkı on yıllarca daha yönetmesini kabul etmek istemiyor; Biz de bu durumu 2010 içinde değiştirebilecek değiliz” dedi. “Bu dünyanın başka bir yerinde rastlayabileceğiniz bir durum değil” diyen Barak, “Filistinliler kendi devletlerini istiyorlar; hoşlansanız da hoşlanmasanız da kendi kendilerini yönetmelerine izin vermekten başka çıkar yol yok” şeklinde konuştu.

21.04.2010


 

'Mahmud Abbas çok hasta' iddiası

Fİlİstİn Yönetimi Başkanı ve El Fetih örgütü lideri Mahmud Abbas’ın, ileri derecede hasta olduğu iddia edildi. Londra merkezli yayınlanan El Kuds El Arabi gazetesi, Abbas’ın geçtiğimiz birkaç hafta içerisinde Amman’daki özel bir hastaneyi tam altı kez ziyaret ettiğini yazdı.

Son 3 ay içerisinde de Abbas’ın, hastanenin VIP bölümünde tedavi edildiği öne sürüldü. İddiaya göre Mahmud Abbas’ın sağlık sorunu çok ciddi ve hastane ziyaretleri çok gizli tutuluyor.1935 doğumlu olan Mahmud Abbas, 2004 yılından beri El Fetih, 2005’ten beri de Filistin Yönetimi başkanlığını yürütüyor.

21.04.2010


 

El Masri’nin öldürüldüğü doğrulandı

ABD ordusu, El Kaide’nin Irak kolunun lideri Ebu Eyyub El Masri’nin öldürüldüğünü doğruladı. ABD ordusundan yapılan açıklamada Masri ile birlikte aynı tim tarafından öldürüldüğü belirtilen El Kaide’nin bir kolu olan Irak İslam Devleti adlı örgütün lideri Ömer El Bağdadi için “İki teröristin öldürülmesi, Irak’taki El Kaide için yıkıcı bir potansiyel darbedir” denildi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Masri’nin bir istihbarat timi tarafından öldürüldüğünü, aynı timin aynı zamanda El Kaide’nin bir kolu olan Irak İslam Devleti adlı örgütün lideri Ömer El Bağdadi’yi de öldürdüğünü açıklamıştı. ABD ordusunun iki cesede de DNA testi yaptığı belirtilmişti.

21.04.2010


 

Suriye’de dumansız günler başlıyor

Surİye’de kapalı alanlarda sigara ve tütün mamüllerini kullanım ve satışını yasaklayan kanun bugün yürürlüğe giriyor.

Toplantı, konferans, eğitim faaliyetleri ve resmî kurumların yanı sıra birçok kapalı alanda tütün mamulleri kullanımını yasaklayan 2009/62 nolu kanun bugün yürürlüğe girecek. Yasaklara uymayanlara ise ağır para cezaları öngörülüyor. Suriye’de kamu sağlığını sigara ve tütün mamullerinin tehlikeli etkilerinden korumayı amaçlayan yasanın yürürlüğe girecek olması dolayısıyla, bakanlıklar, kamu kurumları ve ilgili merciler bugün itibaren tütün mümullerinin kullanımını yasaklayan kanuna uymaya başlıyor.

21.04.2010


 

Kremlin’den Türk-Ermeni yorumu

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in daveti üzerine, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Moskova’ya gitti.

İkili ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra gündemde Yukarı Karabağ sorunun çözümü ve bölgesel sorunlar var. Ziyaret sebebi ile Kremlin’den yapılan açıklamada, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi sürecinin olumlu karşılandığı ve Türkiye ile Ermenistan arasında kurulacak iyi ilişkilerin bölgede durumun iyileşmesine katkı sağlayacağına dikkat çekildi. Zürih’te imzalanan ilişkilerin normalleşmesi ve sınırın açılmasına yönelik protokollerin parlamentolarda onaylanmasını Yukarı Karabağ sorununda ilerleme sağlanmasına bağlayan Ankara, gelişmeleri yakından takip ediyor.

21.04.2010


 

Büyük depremler dünyayı turluyor

Avustralya’nIn önemli altın madeni yataklarının bulunduğu Kalgoorlie-Boulder kasabasında 5,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Avustralya Jeoloji Merkezinden yapılan açıklamada, yerel saatle 08.17’de (TSİ 03.17) meydana gelen depremin merkez üssünün Kalgoorlie-Boulder kasabasının 10 kilometre güneybatısı olduğu bildirildi. Yetkililer, çok sayıda binanın çatısının çökmesine, okulların, hastanelerin ve madenlerin tahliye edilmesine yol açan depremde yaralananlar olduğuna ilişkin bir bilginin kendilerine ulaşmadığını belirtti. Sismologlar, depremin yüzeye yakın meydana geldiğini ve bu sebeple meydana geldiği yerden yüzlerce kilometre ötede bile hissedildiğini kaydetti.

21.04.2010


 

Darbe planlayan askerler tutuklandı

Son birkaç haftadır darbe söylentilerinin ayyuka çıktığı Madagaskar’da güvenlik güçlerinin operasyonları sonucu “Hükümeti devirmek için plan yapmak” iddiasıyla aralarında askerlerinde bulunduğu 19 kişi tutuklandı.

Operasyonu yöneten Yarbay Rene Lylison, darbecilerin, Pazartesi sabahı Başbakan Camille Vital’ın evine saldırı planlarken suçüstü yakalandıklarını duyurdu. Lylison, gazetecilere yaptığı açıklamada; “Durum çok ciddî. Bazı devlet görevlileri Başbakan’ı ortadan kaldırmak için hükümet darbesi planladılar. Sanşlıyız ki eylemi önledik. Bu insanların amacı kan dökmek ve arkasından ordumuzu ikiye bölmek” dedi. Yarbay Lylison, tutuklananlar arasında askerlerin de olduğunu söyledi.

21.04.2010


 

NATO askeri, silâhsız dört kişiyi öldürdü

Afganİstan’In güneydoğusunda bir araca ateş açan NATO askerlerinin, 4 silahsız kişiyi öldürdüğü bildirildi.

NATO’dan yapılan açıklamada, askerlerin, Host vilayetinde uyarı ateşine rağmen konvoylarına doğru hızlanarak gelen bir araca ateş açtığı belirtildi. Açıklamada, vurulan kişelerden ikisinin “tanınmış militan”, diğerlerinin ise “işbirlikçileri” oldukları ifade edilirken, ülkede görev yapan NATO birliklerinin sözcülerinden Yarbay Todd Vician ise, bu kişilerin ordunun biyometrik veri tabanında kayıtlı oldukları için bu şekilde tanımlandığını söyledi.

21.04.2010


 

Sivil katliâmının emrini veren albayın soruşturması durduruldu

Afganİstan’da geçen yıl 2 tankere NATO hava saldırısı düzenlenmesi talimatını vererek çok sayıda sivilin ölümüne sebep olan Alman Albay Georg Klein hakkındaki soruşturma durduruldu.

Karlsruhe kentindeki Federal Savcılık tarafından yapılan açıklamada, Klein’ın kurallara uygun hareket ettiğinin belirlendiği, bu nedenle hakkındaki soruşturmanın durdurulduğu belirtildi. Açıklamada, Taliban militanları tarafından kaçırılan tankerleri hedef alan hava saldırısının savaş yöntemlerine aykırı olmadığı kaydedildi. 4 Eylül 2009’da Kunduz yakınlarında düzenlenen NATO hava saldırısında 142 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı.

21.04.2010


 

Kırgızistan’da yine kan aktı

KIrgIzİstan’da 7-8 Nisan tarihlerinde gerçekleşen ve 84 kişinin öldüğü kanlı ayaklanmaların ardından ülkede sular halen durulmuyor.

Başşehir Bişkek’e yakın, Ahıska Türkleri’nin yoğun olduğu Mayevka Köyünü basan binlerce gösterici, yerli halkın arazisine el koymak isteyince taşlı sopalı kavga çıktı. Rus haber ajanslarının verdiği bilgiye göre, büyüyen olayların sonucunda, 2 kişi vefat etti, 13 kişi de yaralandı.

21.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım