23 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Buğday saplarına 51 yıldır şekil veriyor

Buğday saplarına 51 yıldır şekil veren 75 yaşındaki hasır örücüsü Niyazi Köleoğlu, Türkiye’nin her yerinden bu san'ata gönül verenleri Hatay’a bekliyor.

1935 yılında doğan ve ilkokulu bitirdikten buğday saplarından nihale, sepet, çanta yapmaya başlayan Niyazi Köleoğlu 51 yıldır sürdürdüğü bu mesleğe gönül verenlerden. Hataylı sepet ustası yıllar önce bu san'atı icra eden birçok kişi bulunmasına karşın çoğunun artık bu san'attan vazgeçtiğini görmenin üzüntüsünü yaşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığından sepet örücülüğü tanıtım kartına sahip tek usta olan Niyazi Köleoğlu bu güne kadar ailesini buğday saplarından el emeği göz nuru ürettiği eserlerle geçindirdiğini söyledi. Köleoğlu “Tarlalardan topladığımız buğday saplarını temizliyoruz gerekiyorsa boyayıp işliyoruz. Bu işleme esnasında kullandığım iğne sayesinde bu yaşıma kadar geldim. Mal varlığımı bu eşyalara borçluyum” dedi. Türkiye’nin her yerinden bu san'atı öğrenmek isteyenlere ücretsiz kurs verebileceğini de ifade eden Köleoğlu, “Bu san'at sayesinde 7 kere kutsal topraklara gidip geldim. Şimdilerde herkes kolay para kazanmanın peşinde. Ancak san'atı öğrenip icra etmek isteyenlere kapım her zaman açık. Yaşadığım son güne kadar Türkiye’nin neresinden olursa olsun kadın erkek herkese kapım açık, gelsinler yatacak yerleri yiyecekleri benden. San'atı öğrenip icra ederlerse benden mutlusu yok” ifadelerini kullandı.

23.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Problem, şiddetin kışkırtılması

  Buğday saplarına 51 yıldır şekil veriyor

  Havalar ısındı, keneler aktif hale geldi

  Bu proje Türkiye’ye örnek olsun

  Mayıs’ın ilk haftası ‘Yunus Emre Haftası’ ilân edildi

  İhracat için Avokado yetiştirin

  Okul öncesinde ‘zorunlu’ il sayısı 57’ye çıkıyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım