26 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Bedelli soruları

ÜLKENİN bitmez tükenmez tartışma konularına bir de “bedelli askerlik” eklenmiştir.

Bu (...), bizi daha sağlıklı bir soruya getirdi . Neden biz mevcudu yüz binlere varan iyi eğitilmemiş ve donatılmamış bir orduyu ayakta tutuyoruz da iyi eğitilmiş, ileri teknoloji ürünü silah sistemleriyle donatılmış, az ama elit birliklerden oluşan profesyonel bir orduyu yeğlemiyoruz?

Öyle ya, bu işsizlikte ve çokça yükseköğretim görmüş gencin profesyonel bir askeri kariyeri tercih edeceği ortamda nitelikli bir ordu kurmak zor olmasa gerek. Bu yapılırsa, hem milyonlarca genç erkek tam hayata atıldıkları yıllarda toplum yaşamından kopmaz, hem varsıllarla yoksullar arasında eşitsizlik duygusunun koyulaşması önlenir.

Meselenin başka boyutu da askerlik hizmetinin, yani ulusal güvenliğin sağlanmasında ulaşılması gereken profesyonellik ve verimlilik. Doğrudan savaşa gönderilen birliklere verilen özel savaş eğitimi dışında sürdürülen askeri eğitimin yetersiz olduğunu askerlik yapmış olan herkes bilir. Altı ayı Piyade Subay Okulu (Tuzla), bir yılı asteğmen ve altı ayı teğmen olarak yaptığım askerlik sırasında sadece üç tüfek mermisi ve bir şarjör tabanca mermisi atmak zevkine erdim. Boş bir bazukayı (antitank silahı) ateşlemenin ve pimi çekilmemiş bir el bombasını atmanın dışında savaş eğitimi görmedim.

Bir yedeksubay olarak benim eğitim durumum böyleyken erlerinki daha parlak değildi. Zaten çoğu vaktini savaş eğitiminde değil hizmet işlerinde tükettiler. Şimdi de farklı olmadığını biliyorum. Pekiyi ama neden biz mevcudu yedi yüz bini bulan savaş eğitimi yetersiz koca bir orduyu ayakta tutuyoruz da daha nitelikli, ileri teknoloji ürünü saldırı ve savunma sistemleriyle donatılmış daha küçük ama daha etkili profesyonel bir orduyu yeğlemiyoruz?

Bunun üç yanıtı olabilir: 1- Komuta kademesi, modern profesyonel bir ordunun önemini idrak edemiyor ve onu yönetecek kapasiteye sahip değil. Ben bu tezi kabul etmiyorum. Tabii bu görüşü kanıtlayacak komutanlar da yok değil: Mesleklerini bir kenara bırakıp ülke siyasetine yön vermeyi tercih ederek darbe üstüne darbe planlayanlar göz önünde...

2- Tehdit algılamasına konu olan “düşmanlar” nitelikli değil ve eldeki profesyonel olmayan orduyla onlara karşı konabilir görüşünün ağır basması.

3- Bizde kitlesel celp, savaş eğitiminden çok bir siyasal eğitim olarak işlev görmüştür. Kuşaklar boyu milyonlarca genç zorunlu olarak askere alınmış ve askeri eğitimden çok toplumda hangi otoriteye baş eğeceklerini öğrendikleri bir siyasal eğitime tabi tutulmuşlardır. O otoritenin ve koruduğu sistemin mutlak ve kutsal olduğuna inandırılmışlardır. Yani profesyonel olmayan kitlesel ordu, siyasal nedenlerle sürdürülmeye çalışılmaktadır.

Bu tez doğruysa, artık ordunun siyaset alanını terk ederek asli görevine dönerken profesyonelleşmesini de sağlamak, ulusal bir proje olarak ele alınmalıdır.

Doğu Ergil, Haber Türk , 25 Nisan 2010

26.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Askerî hastanede intihar

  VESAYET REJİMİNİN DEVAMI İÇİN, GÜÇLÜ ORDU İSTENİYOR

  Özdemir Özok vefat etti

  Anzak Koyu’nda şafak ayini

  Romanya, 35 Türk vatandaşını iade etti

  Maratona devam

  Kriz, dünyayı yuttu

  Kapatma dâvâsının maliyeti 20 milyar dolar

  Şüpheli işlem bildirimlerinde patlama yaşandı

  İşçiler 1 Mayıs’ı ortak kutlayacak

  BAŞBAKAN ERDOĞAN HAKKINDA GENSORU

  Ergin: Bahçeli Samast için söylememiştir

  Trafikte, her yıl bir ilçe kaybediyoruz

  Meslekî kurslar, iş sahibi yapmıyor

  Bedelli soruları

  Bedelli ve cinayet

  1. Risale-i Nur Gençlik Kongresi sona erdi

  Çöp toplayan eller zeki çıktı

  Öğrenciler SBS’ye ‘hayır’ dedi

  Dar gelirli öğrencilerin ücretsiz ulaşım isteği

  Et ithalatı en çok üreticiyi etkiler

  Coğrafî işareti keşfediyoruz

  AB’DE 15 MİLYON EURO’LUK PAZAR

  Rekabet için ekmeğin içine altın koydu

  Bebekleri bu şekilde taşımak yasaklandı

  Bir batında 4 buzağı

  Kadın dilenci, kılıktan kılığa giriyor

  Çocuklar çikolata ustası oldu

  Erguvan geleneğini sürdürüyorlar

  Doktorlar gazete çıkardı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım