28 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

BÖYLE SAÇMA FİKİRLERLE BAKAN OLUNMAZ

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaleti Sosyal İşler, Kadın, Aile, Sağlık Bakanı Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partili Aygül Özkan'ın, okullarda dinî sembollerin kaldırılması önerisi yoğun tepki aldı. CDU'nun kardeş partisi olarak görülen Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Sekreteri: “Böyle saçma fikirlerle Bavyera'da bakan olunamaz.”

PARTİLİ MİLLETVEKİLLERİNDEN ÖZÜR DİLEDİ

Tepkiler üzerine Özkan, sözleri için eyalet meclisindeki CDU'lu milletvekillerinden özür diledi. Alman gazeteleri, Özkan'ın özür dilemesini, eyalet Başbakanı Wulff'un isteği üzerine geri adım attığı şeklinde yorumladılar. Özür, eyalet meclisindeki 69 CDU milletvekilinin, Özkan'ın bakanlığına onay kararını vereceği toplantı öncesinde geldi.

Almanya’da yasakçı kafaya büyük tepki

CDU’nun Bavyera eyaletinde kardeş parti konumundaki Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisi Genel Sekreteri Alexander Dobrindt’in, Özkan’ın bu tür açıklamalarla, Hıristiyan Birlik partili (CDU/CSU) seçmenleri güvensizliğe sürüklediğini savunarak, “Böyle saçma fikirler ile Bavyera’da bakan olunamaz” dediği bildirildi. CSU’nun bir sözcüsü, Dobrindt’in, Özkan’ın bakan olarak atanmasından önce Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Christian Wulff’un Özkan ile “Hıristiyan demokrat politikası” konusunda bir görüşme yapması gerektiğine inandığını belirterek, haçların sınıflarda, büyük haçların da dağların zirvesinde kalacağını söylediğini ifade etti.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinin CDU’lu Aile ve Uyum Bakanı Armin Laschet de, “Westdeutsche Allgemeine Zeitung” gazetesine yaptığı açıklamada, okullardaki dinî tarafsızlık konusunda Özkan ile aynı görüşte olmadığını belirterek, “KRV’de haçlar sınıflarda asılı kalacak” dedi.

Okullardaki Hıristiyanlık sembollerinin, kültürlerinin ve kimliklerinin bir parçası olduğunu ifade eden Laschet, Özkan ile sahip olduğu bazı görüş ayrılıklarına rağmen, CDU’nun bir Müslüman kadını bakan yapmasının, başarılı ve nitelikli göçmenlerin devlette üst düzeyde görev alabileceğini gösterdiğini, bu sebeple Özkan adına memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Alman Federal Meclisi İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach (CDU) da, Hıristiyanlığın en önemli sembolünün hayatın dışında bırakılması için bir sebep olmadığını belirterek, KRV eyaletinde 9 Mayısta yapılacak eyalet meclisi seçimlerinden önce Özkan’ın yaptığı açıklamaların, parti üyelerinin ve seçmenlerin partiye duyduğu güvenin sarsılmasına katkı yaptığını savundu.

WULFF’TAN ÖZKAN’A DESTEK

AşağI Saksonya Eyaleti Başbakanı Wullf ise, Oldenburg şehrinde uyum ve yabancılar sorumlularının düzenlediği konferans çerçevesinde yaptığı açıklamada, Sosyal İşler, Kadın, Aile ve Sağlık Bakanlığı görevine getirdiği Özkan’ı savundu. Wulff, Özkan’ın, eyaletteki okullarda haçların istenildiği görüşünü kabul ettiğini ve bu sebeple tartışmanın sona erdirilmesi gerektiğini söyledi. Özkan’ı bakanlık görevine getirme kararını da savunan Wulff, “Özkan olağanüstü bir bakan olacak” dedi.

28.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Başörtüsü de, haç da serbest olmalı

  BÖYLE SAÇMA FİKİRLERLE BAKAN OLUNMAZ

  Sivastopol tartışması

  Batıyı Hıristiyanlaştırma bakanlığı mı kurulacak?

  Myanmar cuntası ordudan ayrılıyor

  Belçika siyasî kaosta

  Fransa’da cami kurşunlandı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım