09 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

OSMANLI DİN ADAMI KIYAFETLERİ BURADA

BURSA’DA kendisine ait ‘’Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi’’ bulunan koleksiyoncu Esat Uluumay, Kafkasya’dan Macaristan’a kadar, Osmanlı coğrafyasından topladığı din adamları kıyafetlerini müzesinde topladı.

Uluumay’ın bir araya getirdiği ve aralarında 250 yıllık olan kıyafetlerin de bulunduğu çalışmanın, Türkiye’de bir ilk olduğu belirtildi.

Anadolu Folklor Vakfı Kurucu üyesi de Esat Uluumay (71), genç yaşlarda başlayan halk kültürü merakıyla biriktirdiği kıyafet, takı ve çeşitli objeleri sergilediği ‘’Esat Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi’’ne yeni bir bölüm eklediğini söyledi. Yeni bölümde, Türkiye’de ilk kez, din adamları kıyafetlerinin sergileneceğini ifade eden Uluumay, 3 yıllık çalışmanın ardından Rum Ortodoks, Ermeni, Katolik, Süryani papazları ile Yahudi haham, Alevi-Bektaşı dedeleri ve Müslüman hoca efendi kıyafetleriyle özel bir koleksiyon oluşturduğunu kaydetti.

Uluumay, bu sergiyi hazırlarken, Başbakan Erdoğan’ın eş başkanlığını yürüttüğü ‘’Medeniyetler İttifakı’’ projesinden ilham aldığını belirterek, şunları söyledi.

‘’Müzemde Kafkasya’dan Macaristan’a kadar tüm Osmanlı coğrafyasından topladığım kıyafetler ve takılar bulunuyor. Bunun Türkiye’de başka örneği yok. Yine bir ilke imza atarak ve ‘Medeniyetler İttifakı Projesi’nden ilham alarak, ülkemizde yaşayan bütün din adamlarının kıyafetlerini toplayayım dedim. 3-4 yıldır uğraşıyorum. Müslüman hoca efendi, Osmanlı kadısı, İslâmiyeti değişik şekilde yorumlayan Alevi-Bektaşi din adamlarının kıyafetleri kendi koleksiyonumda vardı.

Ermeni Sarp-Pirgiç Vakfından Danial Atsup’un yardımıyla ermeni katolik papaz kıyafetini, Mardin Süryani Kırklar Kilisesi Rahibi Gabriel Akyüz’ün yardımıyla süryani papazı kıyafetini, Bursa Geruş cemaatinden İzra Venturoro’nun yardımıyla Yahudi haham kıyafetini temin ettim. Antikacılardan satın aldığım çeşitli Ortodoks papaz kıyafeti parçalarını da, Fener Patrikhanesinden Peder Dosit Heosanagu Ostopulos’dan yardım alarak tamamladım.’’

Uluumay, sergide bulunan kıyafetlerden bazılarının 200-250 yıllık olduğunu belirterek, ‘’Anadolu kültürünün bir parçası olan bu kıyafetleri görmek isteyenleri, müzemize bekliyoruz’’ dedi.

09.05.2010


 

Türkiye’de kitap okuma oranı yüzde 4,5

KOCAELİ Kent Konseyi Gençlik Meclisi üyeleri, bir parkta düzenledikleri kitap okuma şenliğinde, kitap okumanın önemine dikkati çekti.

Sabri Yalım Parkı’nda toplanan Kent Konseyi Gençlik ve Kadın Meclisleri üyeleri, vatandaşlara kimlik belgesi karşılığı kitap dağıttı. Dilediği roman, hikâye ya da şiir kitabını ücretsiz edinen vatandaşlar, parkta çimenler üzerinde iki saatlik faaliyette kitap okudu. Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Yusuf Akın, ‘’Okuyan toplum, düşünen insan’’ parolasıyla organize ettikleri kitap okuma şenliklerinin üçüncüsünü düzenlediklerini söyledi. Akın, kitap okuma şenlikleriyle topluma okuma alışkanlığı kazandırmayı ve kitap okumayı sevdirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: ‘’Türkiye’de her 100 kişiden yalnızca 4,5’i kitap okuyor. Japonya’da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılırken, Türkiye’de sadece 23 milyon kitap basılıyor. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu’na göre kitap okuma oranında Türkiye, 173 ülke arasında 86. sırada yer alıyor. Japonya’da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa’da 7 iken, Türkiye’de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor.’’

09.05.2010


 

Koleksiyoncuların sitesi yayında

BİR koleksiyon yaparken, içindeki her parçanın çok değerli olması gerekmiyor.

Koleksiyon yapmanın zevki, sadece sevdiğiniz için alabilme özgürlüğü olduğunu bilmek yeterli. Türk koleksiyonerleri buluşturan ve koleksiyoner olma yolunda her türlü hizmeti veren ilk ve tek koleksiyon sitesi www.koleksiyonerim.com artık yayında. “Geleceğe bugünden miras bırak” sloganıyla yola çıkan www.koleksiyonerim.com her yaştan koleksiyonere hitap eden online bir internet sitesi. Çocukken misket, kibrit kutusu ya da pul biriktirerek başladığınız koleksiyon merakını artık çok daha profesyonel seviyede, doğru yönlendirmeler ile keyifle devam etmenizi salık veriyor. Her ay yeni bir konsept ile koleksiyonerlerin birlikte olacağı koleksiyonerim.com’da, online satışa çıkarılan objelerin detaylı dönem bilgileri de bulunabilecek.

09.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım