10 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Netanyahu şaşırtacakmış

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ilginç bir açıklama yaparak ‘’Filistinlilerle yapacağı barışla, bu konuda şüphesi olanlar ve eleştirenleri şaşırtmayı amaçladığını’’ ifade etti ve ‘’ancak bunun için bir ortağa ihtiyacı olduğunu’’ söyledi.

Netanyahu’nun ikiyüzlü planı

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu, ‘’Filistinlilerle barış yaparak, bu konuda şüphesi olanlar ve eleştirenleri şaşırtmayı amaçladığını’’ ifade ederek, ‘’ancak bunun için bir ortağa ihtiyacı olduğunu’’ söyledi. Netanyahu, ABD’deki düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi’nde (CFR) yaptığı konuşmada, Filistin lideri Mahmud Abbas’ın kendisiyle görüşmesi (doğrudan görüşmelere başlaması) durumunda barış anlaşmasına bir yıl içinde ulaşılabileceğini ileri sürdü. Binyamin Netanyahu, ‘’Doğrudan görüşmeler için ön koşullar koymaya son vermenin ve görüşmelere başlamanın zamanının geldiğini’’ de kaydetti. Filistinliler, İsrail ile doğrudan görüşmelere başlamak için öncelikle Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki yeni yerleşim yerleri inşa faaliyetlerinin durdurulmasını istiyor.

10.07.2010


 

'İsrail, bize sormadan İran’a saldırmaz'

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail’in tek taraflı bir şekilde davranıp İran’a saldırarak sürpriz yapacağına inanmadığını söyledi.

İsrail’in Kanal 2 televizyonuna verdiği söyleşide Obama’ya, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD ile danışmadan İran’a bir saldırıda bulunmasından endişe duyup duymadığı soruldu. Obama, “İsrail ile ABD arasındaki ilişkilerin birbirimiz için sürpriz olacak hareketlere girişmemizi engelleyecek kadar güçlü olduğunu düşünüyorum. İki ülkeyi de ilgilendiren konularda eşgüdüm içinde davranmaya çalışıyoruz” karşılığını verdi. Obama ile Netanyahu, Washington’da bir araya gelmişlerdi.

10.07.2010


 

Doğu Kudüs başşehir olacak

LONDRA'DAKİ temasları sırasında düşünce kuruluşu Chatham House’de ‘Yeni Dünya Düzeninde, Transatlantik İlişkilerin Rolü’ konulu panelde konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Doğu Kudüs’ün gelecekte kurulacak Filistin devletinin başkenti olacağını söyledi.

Davutoğlu, şöyle konuştu: “Doğu Kudüs ve Mescid-i Aksa bütün uluslararası hukuka göre Filistin toprağıdır. Bu topraklar İsrail toprağı değil Filistin topraklarıdır. BM Güvenlik Konseyi kararlarına göre de bu böyledir. Bir gün Filistin devleti kurulduğunda muhakkak devlet sınırları da olacaktır ve böyle bir durumda Doğu Kudüs Filistin toprakları içerisinde yer alacaktır.”

10.07.2010


 

İlişkilerin selâmeti İsrail’in tavrına bağlı

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, İngiliz Financial Times (FT) gazetesine verdiği demeçte, Türkiye-İsrail ilişkilerinin “kritik bir aşamada” olduğunu belirterek “gelecek haftalarda ve aylarda olacaklar İsrail’in tavrına bağlı” dedi.

FT’nin Orta Doğu Editörü Roula Khalaf’ın, Bakan Davutoğlu ile Londra’ya gerçekleştirdiği resmî ziyarette yaptığı mülâkata, gazetenin internet sitesinde yer verildi. Mülâkattan 10 dakikalık bir görüntü de internet sitesine konuldu.

Khalaf’ın, “Özür ve uluslararası soruşturma talepleriniz kabul edilmezse İsrail ile diplomatik ilişkileri kesme niyetinde misiniz?” sorusuna Davutoğlu, ortada cevaplanması gereken yasal bir konu olduğunu belirterek, “8 Türk ve 1 ABD vatandaşı, uluslar arası sularda İsrailli savunma güçleri tarafından öldürüldü. Şimdi ortada bir soru var. Kim öldürdü, neden öldürdü ve bu suçun sonuçları ne olacak?” dedi.

Türkiye’nin uluslar arası soruşturmada ısrarlı olup olmadığının sorulması üzerine de Davutoğlu, ısrarlı olduklarını kaydederek, “Bu soru sadece Türkiye ile İsrail arasında değil, bu soru İsrail ile uluslar arası toplum ve uluslar arası hukuk arasındadır. Dolayısıyla uluslar arası bir soruşturma istiyoruz” cevabını verdi. Bakan Davutoğlu, “Uluslararası bir soruşturma olmazsa ne olacak?” sorusuna da şu karşılığı verdi: “İsrail ile ilişkilerimiz 2008 yılında çok iyiydi. İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yapıyorduk. Bu ilişki, Gazze’ye saldırılardan dolayı bozuldu ve maalesef şimdi Türkiye-İsrail ilişkileri kritik bir aşamada. Gelecek haftalar ve aylarda olacaklar İsrail’in tavrına bağlı olacaktır.”

“İlişkileri kesebilir misiniz?” sorusu üzerine Davutoğlu, “Öncelikle normalleşme olmayacaktır. İlişkilerimiz kesinlikle bizim tarafımızdan, tüm perspektiflerden yeniden gözden geçirilecektir” dedi. İsrail’in özür dilemesi ve tazminat ödemesi gerektiğini belirten Davutoğlu, eğer İsrail özür dilenecek birşey olmadığını düşünüyorsa, o zaman uluslar arası bir soruşturma olması gerektiğini ifade etti.

AB’YE ENTEGRASYON EN STRATEJİK HEDEF

FT Orta Doğu Editörü Khalaf’ın, “AB ve ABD’de Türkiye’nin Orta Doğu’ya yöneldiği ve AB’ye katılımla artık ilgilenmediği” yorumlarına işaret etmesi üzerine Davutoğlu, “Bunlar saçma” ifadesini kullandı. “Türkiye yön mü değiştiriyor?” sorusuna “Hayır” cevabını veren Davutoğlu, Türkiye’nin AB sürecine hala bağlı olup olmadığının sorulması üzerine ise, “Kesinlikle (bağlıyız). AB’ye entegrasyon süreci Türkiye’nin en stratejik hedefidir. Ama kimse Türkiye’yi bu sürecin gecikmesi konusunda suçlayamaz, çünkü Türkiye tüm ödevlerini yaptı” ifadelerini kullandı.

10.07.2010


 

Pakistan kan gölü

PAKİSTAN'IN Afganistan sınırındaki aşiret bölgesi Mohmand’da düzenlenen intihar saldırısında 50’den fazla kişinin öldüğü bildirildi.

Yetkililer, kuzeybatıdaki Mohmand’ın Yakaghund Köyünde üst düzey yetkili Resul Han’ın bürosunun önünde insanların toplandığı sırada düzenlenen saldırıya iki intihar komandosunun katıldığını söyledi. Resul Han, saldırıdan yara almadan kurtuldu. Pakistan ordusunun Taliban ve El Kaide militanlarına yönelik operasyonlar düzenlediği Mohmand’daki saldırıda yaralananların sayısının ise 100’den fazla olduğu belirtildi. Saldırı sırasında yetkililerin engellilere tekerlekli sandalye ve yoksullara eşya yardımı yaptığı açıklandı. Saldırıda yaklaşık 80 dükkânın yıkıldığı ya da hasar gördüğü, bir cezaevinden adi suçlardan hüküm giymiş 28 mahkûmun kaçtığı ifade edildi.

10.07.2010


 

Azerî ve Ermeni bakanlar görüşecek

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan’ın, Kazakistan’ın Almaatı şehrinde 16-17 Temmuzda yapılacak dışişleri bakanları toplantısında biraraya geleceği belirtildi.

Azerbaycan’ın ‘’Diplomasi Gününde’’ gazetecilerin sorularını cevaplayan Memmedyarov, Ermeni meslektaşıyla AGİT toplantısı sırasında bir görüşme yapacağını ancak bu ikili görüşmenin kesin tarihi konusunda bilgisi olmadığını söyledi. Memmedyarov, Nalbandyan ile, Ermenistan’ın işgali altındaki Kelbecer ve Laçin şehirlerinin boşaltılması tarihi ve süresi konularında görüşeceklerini kaydetti. Azerbaycan Dışişleri Bakanı, Kelbecer ve Laçin şehirlerinin, anlaşmanın imzalanmasından 5 yıl sonra Azerbaycan’a iade edilmesinden ümitli olduklarını belirtti. Basın mensuplarının, ‘’Yukarı Karabağ etrafındaki 5 bölgenin verilmesi ne zaman olacak?’’ sorusuna Memmedyarov, iki taraf arasında yapılacak anlaşmadan sonra bunun mümkün olacağı cevabını verdi.

10.07.2010


 

İtalya basını grevde

İTALYAN medyası, hükümetin özel hayatı koruma adına basın özgürlüğüne de kısıtlamalar öngören yasa tasarısına genel grevle tepki verdi.

Gazeteler, ajanslar ve televizyonlar, haber açısından sessizliğe gömüldü. Yazılı basın mensuplarının önceki gün greve gitmesi dolayısıyla gazetelerin büyük bölümü dün çıkmadı. Grev çerçevesinde haber ajansları da yayınlarına ara verdi. Televizyonlar ve radyolarda da haber bültenleri yayımlanmadı. Ulusal Basın Federasyonu Başkanı Franco Siddi, “Hedefimiz yanlış bir tasarının yasalaşmasını engellemektir. Ay başında bir protesto mitingi yapmıştık. Bugün ise protestomuzu genel grevle sürdürüyoruz. Özel hayatı koruma adına, yurttaşların bilgilenme özgürlüğü engellenemez” dedi. Silvio Berlusconi başkanlığındaki merkez sağ hükümet, Temsilciler Meclisi ve Senato’dan ilk onayı alan tasarı, telefon dinlemelerini zorlaştırdığı gibi eskiye oranla basına da bazı kısıtlamalar getiriyor.

10.07.2010


 

Slovakya’ya ilk kadın başbakan

SLOVAKYA Devlet Başkanı İvan Gasparoviç, ülkenin ilk kadın başbakanı İveta Radicova başkanlığındaki merkez sağ hükümeti atadı.

Slovak Demokratik ve Hıristiyan Birliği’nin başkan yardımcısı Radicova başkanlığında 4 sağ parti tarafından kurulan hükümet, 150 sandalyeli parlamentoda 79 milletvekiline sahip. Hükümetin diğer ortakları ise Hristiyan Demokratlar, Özgürlük ve Dayanışma ile Macarlar partileri. Seçim öncesi Slovakya’da iş ortamını geliştirmeyi, bütçe açığını azaltmayı ve yolsuzlukla mücadeleyi taahhüt eden dört parti önceki dönemde muhalefette yer alıyordu.

10.07.2010


 

Rusya’da suç oranı azaldı

RUSYA genelinde son altı ay içinde işlenen suç sayısında yüzde 12,6 azalma görüldüğü açıklandı.

İçişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Suhodolski basına yaptığı açıklamada Rusya’da suç işleme oranının azaldığını belirtti. Kesin sayıyı dile getirmeyen Suhodolski sadece 2010 yılının ilk yarısında yüzde 12,6 oranında azalmanın görüldüğünü kaydetti. Ciddi suç oranında azalmanın yüzde 15’e ulaştığını kaydeden Suhodolski, terör suçlarının yüzde 22,8, hırsızlığın yüzde 22,2 ve cinayetin yüzde 15 oranlarında azaldığını kaydetti. Sokak suçlarında ise artışın görüldüğünü açıklayan Bakan Yardımcısı bu artış oranın yüzde 1,3 olduğunu belirtti. Hırsızlık yüzde 7 düşüşün sağlanabildiğini kaydeden Suhodolski, sokaklarda işlenen suçların yüzde 18’ini hırsızlıkların oluşturduğunu ifade etti.

10.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.