19 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

Mecliste ‘tatil’ mesaisi

Türkiye Büyük Millet Meclisi, tatile gireceği bu hafta, yoğun bir mesai ile gündemindeki tasarıları yasalaştıracak. TBMM Genel Kurulunda yarın, kamuoyunda ‘’taş atan çocuklar tasarısı’’ olarak bilinen Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında yargılanan çocuklara ilişkin tasarı görüşülecek.

Meclis’te tatil mesaisi

MECLİS, tatile gireceği bu hafta, yoğun bir mesai ile gündemindeki tasarıları yasalaştıracak. TBMM Genel Kurulunda, 20 Temmuz Salı günü kamuoyunda ‘’taş atan çocuklar tasarısı’’ olarak bilinen Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında yargılanan çocuklara ilişkin tasarı görüşülecek. Bu tasarının kabul edilmesinin ardından, görüşmeleri yarım kalan ve ağırlıklı olarak Gelir Vergisi Kanunu başta olmak üzere çeşitli kanunlarda değişiklik öngören ‘’torba tasarı’’ ele alınacak. ‘’Temel yasa’’ olarak görüşülen tasarı, 3 bölüm halinde 3’ü geçici 69 maddeden oluşuyor.

Gündemde, Nükleer Enerjinin Barışcıl Amaçlarla Kullanımına Dair Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısının da aralarında bulunduğu bazı uluslararası anlaşmalara ilişkin kanun tasarıları da yer alıyor. TBMM Genel Kurulu, günlük programın 24.00’te tamamlanamaması durumunda tasarıların bitimine kadar çalışacak. Meclis’in, 23 Temmuz Cuma günü tatile girmesi bekleniyor.

19.07.2010


 

Öğretmen adaylarına KPSS kaldırılıyor

Millî Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğretmen adaylarının KPSS yerine başka bir sınavla atanmaları yönünde çalışma yaptıklarını açıkladı.

Öğretmen adaylarına KPSS kaldırılıyor

MİLLİ Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğretmen adaylarına yönelik KPSS yerine başka bir sınavla atanmaları yönünde çalışma yaptıklarını açıkladı. Sentezhaber’in haberine göre Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğretmen adaylarına yönelik önemli bir açıklama yaptı. Adayların, KPSS yerine başka bir sınavla atanmaları yönünde çalışma başlatıldı. Bakan Çubukçu, bitmek üzere olan çalışmanın, tamamlanır tamamlanmaz açıklanacağını söyledi. Çubukçu, yeni öğretmen atamaları yapacaklarını haber verdi. Yaklaşık 320 bin öğretmen adayı atama bekliyor.

19.07.2010


 

Kapıkule’de gurbetçi yoğunluğu

Yurt dışında çalışan gurbetçilerin yurda gelişleri sürerken, yolcular gümrük sahasında sabahlayarak, istirahat sonrası yollarına devam ediyor.

Kapı Kule'de gurbetçi yoğunluğu

YURT dışında çalışan pek çok gurbetçinin yurda gelişleri sürüyor. Sınır geçişleri geceye rastlayan gurbetçilerin bir çoğu, gümrük sahasında sabahlayarak, istirahatlerinin ardından yollarına devam ediyor. Gurbetçilerin sıklıkla kullandığı Kapıkule Sınır Kapısı, her yıl olduğu gibi bu yılda yoğun günlerini yaşıyor. Hafta sonlarında ana vatana girişlerinde artış gözlenen yurt dışında çalışan Türk vatandaşlarının, bir çoğu gece geldikleri gümrük sahasındaki kaldırımların üzerinde ya da araçlarında uyuyarak dinleniyorlar. Her biri yüzlerce kilometre katederek, ulaştığı Kapıkule Sınır Kapısı’nda gümrük işlemlerinin tamamlanmasının ardından, pek çok gurbetçi, gümrük sahasında ya geldikleri araçlarının içerisinde ya da park alanında yerlere battaniye sererek, burada yatıyorlar. 25 yıldır Avusturya’da yaşayan Konyalı Şerafettin Küpeli, gümrükteki park alanında dinlenen gurbetçilerden birisi. Küpeli, bin 500 kilometrenin üzerinde bir yolculuğun ardından, gümrük sahasında dinlendikten sonra yoluna devam edeceğini belirtti.

19.07.2010


 

Çiftçi desteklensin, et fiyatları düşsün

TÜRKİYE Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Cumhuriyet tarihinde ilk defa özel sektörün kasaplık canlı hayvan ithal etmesinin önünün açılığını vurgulayarak, bu şekilde ithal edilecek etlerin sağlıklı olup olmayacağının şüpheli olduğunu ileri sürdü.

TZD Genel Başkanı Yetkin, düzenlediği basın toplantısında, et fiyatları ve kasaplık canlı hayvan ithalatı tartışmalarını değerlendirdi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde yayımladığı ve EBK dışındaki hayvancılık konusunda yatırımı olan kişi ve kuruluşlara da ithalat olanağı sağlanmasını getiren tebliğe ilişkin olarak Yetkin, ‘’Cumhuriyet tarihinde ilk defa özel sektörün kasaplık canlı hayvan ithal etmesinin önü açıldı. Tebliğin damızlık hayvan ithaliyle sınır kalması gerekirdi. Özel sektör hangi denetim ve ölçülerle et ithal edecek bu belli değil. Gelecek etlerin sağlıklı olup olmayacağı şüpheli. Türkiye’deki et fiyatlarının düşmesi için damızlık hayvan ithal edilmeli’’ dedi. Yetkin, Bakanlığın yayımladığı tebliğ ile özel sektörün canlı kasaplık hayvan ithalinin önünün açıldığını belirterek, tebliğin hayvan üreticisinin sorunlarına uzun vadede çözüm olacak damızlık hayvan ithaliyle sınırlı kalması gerektiğini söyledi. Kasaplık canlı hayvan ithalinin et fiyatlarını düşürmeyeceğini birçok kez ifade ettiklerini hatırlatan Yetkin, buna karşın et ithali için ihaleye çıkılmaya devam edildiğini kaydetti. Ankara/aa

19.07.2010


 

Osmanoğlu’na mevlid

İSTANBUL'DA önceki gün toprağa verilen Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit’in torunu Osman Nami Osmanoğlu için mevlit okutuldu.

Yıldız Sarayı’ndaki Çadır Köşkü’nde düzenlenen mevlit programına, Osmanoğlu’nun eşi Rotraud Müşfika Nami Osmanoğlu, kızları Mediha Şükriye Nami Osmanoğlu Martinez, Fethiye Nimet Nami Osmanoğlu Bory, Gülnur Dorothe Nami Osmanoğlu Ragot, Ayten Sofia Nami Osmanoğlu Kunter, Ayşe Adile Nami Osmanoğlu Tars ile Ayşe Sultan’ın kardeşinin oğlu Harun Osmanoğlu ile Hatice Sultan’ın torunu Kenize Murad katıldı. Mevlitin ardından Kur’an-ı Kerim okundu. Bu arada, mevlit öncesi gazetecilerin sorularını ceaaplayan Kenize Murad, devlet erkanının cenaze törenine katılmasından büyük mutluluk duyduğunusöyledi. Başbakandan bakanlara kadar birçok kişinin taziyelerini ilettiğini kaydeden Murad, böyle bir şeyi beklemediklerini, bu ilgiden dolayı hem mutlu olduklarını hem de şaşırdıklarını vurguladı. Kenize Murad, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması dolayısıyla İstanbul’da 25 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında Osmanlı sempozyumu düzenleneceğini ve dünyanın her yerindeki Osmanlıların bu sempozyumda bir araya getirileceğini söyledi. Her zaman için Türkiye’yi bir vatan olarak benimsediklerini dile getiren Kenize Murad, burada kendilerini yurtlarında, memleketlerinde gibi hissettiklerini kaydetti.

19.07.2010


 

Özdemir’in koltuğuna Çatalkaya atandı

ANKARA Emniyet Müdürlüğü’ne, Bursa Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya atandı.

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında, İçişleri Bakanlığı’na ait üçlü atama kararnamesi yer aldı. Buna göre, Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, başka bir göreve atanmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü emrine alındı. Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne ise Bursa Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya atandı. Çatalkaya, Bursa’dan önce Van ve Diyarbakır Emniyet Müdürü olarak görev yapmıştı.

19.07.2010


 

Tercan’da polis ekibine saldırı

ERZİNCAN'IN Tercan İlçesi’nde bir grup terörist tarafından ilçe merkezinde devriye görevi yapan polis ekip otosuna silahlı saldırı gerçekleşti.

Saat 23.00 sularında yapılan saldırıda bir polis memuru kolundan yaralandı. Yaralan polis memuru Erzurum Aziziye Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Saldırı sonrası Erzincan Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat timleri ve terörle mücadele ekipleri Tercan İlçesi’nde kaçan teröristlerin yakalanması için geniş çaplı operasyon başlattı.

19.07.2010


 

Terörün zararları tazmin ediliyor

BATMAN Valiliği, il genelinde 8 bin kişiye 107 milyon lira tazminat dağıtıldığını bildirdi.

Batman Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2004 yılında çıkarılan, ‘’5233 Sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun’’ kapsamında, Batman’da terörden zarar gören vatandaşların tazminatlarının ödenmesine devam edildiği belirtildi. Şu anada kadar 8 bin dosyanın karara bağlandığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:’’Batman genelinde 18 bin 200 başvuru yapıldı. Şu ana kadar 8 bin kişiye 107 milyon lira tazminat dağıtıldı. Her komisyonda birer Vali yardımcımız başkanlığında 7 bilirkişi heyet görev alıyor. Komisyonlar, başvuru tarihine göre dosyaları karar bağlıyorlar. Başvuruların içinde mükerrer dosyalar, hak etmediği halde başvuranların dosyaları iptal edilmektedir. Geriye kalan 10 bin dolayındaki dosyanın 2011 yılının sonlarına kadar sonuçlanmasını bekliyoruz.’’

19.07.2010


 

Erdoğan, nikâhta yine 3 çocuk istedi

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu’nun oğlunun nikahında şahitlik yaptı.

Sütlüce’deki Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle Aziz ve Gülser Babuşcu’nun oğlu Yasir ile Zülfiye-Necati Masanoğlu’nun kızı Şeyma evlendi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın kıydığı nikahta, her yerde söylediği gibi çiftlerden 3 çocuk beklentileri olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu: ‘’Beklentimiz var; biliyorsunuz en az 3 tane yavru. Fazlası olabilir ama azını istemiyoruz. Bunu ciddi, kararlı, inanarak ve bilimsel söylüyorum. Bugüne kadar milletimiz üzerinde bu konuda çok yanlış oyunlar oynandı. Bu yanlış oyunların da bedelini ödemeye başladık. Yoksa 20 sene sonra Türkiye, nüfus itibariyle dünyadaki ülkeler arasında en yaşlı ülkeler arasına düşen ülke olur. ’’

19.07.2010


 

AKP’li başkan silahlı saldırı sonucu öldü

UĞRADIĞI silahlı saldırı sonucu ağır yaralanan Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Polat beldesinin AKP’li Belediye Başkanı İsmet Güzel, tedavi gördüğü Beydağı Devlet Hastanesinde öldü. Başkan Güzel, akşam saatlerinde beldedeki bir kahvehanede vatandaşlarla sohbet ederken, M.V.Ö’nün av tüfeğiyle açtığı ateş sonucu ağır yaralanmış, Doğanşehir Devlet Hastanesi’ndeki ilk müdahalenin ardından, Beydağı Devlet Hastanesi’ne sevk edilmişti.

Güzel, çabalara rağmen kurtarılamadı. Güzel’in cenazesinin otopsi için Malatya Adli Tıp Kurumuna gönderildi. Bu arada, Belediye Başkanı Güzel ile saldırıyı gerçekleştiren M.V.A arasında, yaklaşık 2 yıl önce çay ocağı işletmesi meselesi yüzünden gerginlik yaşandığı ileri sürüldü.

19.07.2010


 

CAMİLERDE RAMAZAN HAZIRLIĞI

DİYANET İşleri Başkanlığı, Ramazan ayında bazı camileri, merkezi vaaz sisteminden ayırarak yüz yüze vaaz sistemi getiriyor.

Ramazan’da yüz yüze vaaz

Ramazan hazırlıklarını hızlandıran Diyanet, minare hoparlörlerinin de yakın komşuları rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanması talimatını verdi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Ramazan Hizmetleri konulu bir genelge yayınladı. Genelgeye göre, 10 Ağustos Salı günü ilk teravih namazı kılınacak, 11 Ağustos Çarşamba günü de oruç tutulmaya başlanacak. Ramazan ayı vaaz ve irşat programında, Kur’ân-ı Kerim’in nüzulünün 1400. yılı münasebetiyle vaaz ve irşat programlarında ‘Kur’ân-ı Kerim’in kişi ve toplum hayatına kazandırdığı değerler, Kur’ân-ı Kerim’in hayatımızdaki yeri, Kur’ân ve insan hakları, Kur’ân ve çevre, Kur’ân ve kadın gibi başlıklara önemli oranda yer verilecek. Müftülüklerce uygun görülecek merkezi konumdaki bazı camiler, merkezi vaaz sisteminden ayrılacak. İlahiyat fakülteleri öğretim üyeleri, eğitim merkezi öğretmenleri, imam-hatip liseleri meslek dersleri öğretmenleri ile din kültürü ve ahlâk bilgisi dersi öğretmenleri, emekli müftü, vaiz ve liyakat sahibi imam hatiplerin belirlenecek camilerde; halen görevde olup vaaz etme ehliyet ve liyakatine sahip olan imam hatiplerin de kendi camilerinde vaaz etmeleri sağlanacak. Bu çerçevede müftülükler, ilgililerle bizzat görüşerek onları, hizmete katkı sağlamaları yönünde teşvik edecek ve daha çok kişinin yüz yüze vaaz etmesi sağlanacak. Vaazlar zamanında başlayıp, ezanla birlikte bitecek.

HOPARLÖRLERİN SES

DÜZENİ AYARLANACAK

Ramazan öncesinde camilerin şadırvan ve tuvaletlerin temizliği yapılacak, elektrik ve ses cihazları elden geçirilecek. Merkezi sistemlerde sesin rahatça dinlenebilecek kalitede olması sağlanacak. Ayrıca, camilerin havalandırılmasına ve klimaların cemaati rahatsız etmeyecek şekilde çalışmasına özen gösterilecek. Hoparlörlerin ses düzeni, ezanın çevrede duyulmasını sağlayacak, fakat yakın komşuları da rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanması temin edilecek.

GÖREVLİSİ BULUNMAYAN

CAMİ KALMAYACAK

Ramazan boyunca görevlisi bulunmayan veya ibadete açıldığı halde kadro tahsis edilmemiş camilerde, din hizmetlerinin emekli personel veya imam hatiplik yeterlilik belgesi almış olanlara öncelik vermek kaydıyla ehil kişiler marifetiyle yürütülmesi sağlanacak. İmkânlar ölçüsünde hiçbir cami görevlisiz bırakılmayacak. Camilerde kadınlara mahsus mekânların daha geniş, aydınlık, temiz ve sağlıklı olması yönünde çalışmalar yapılacak. Çocukların camiye ve cemaate katılmaları teşvik edilerek, yaşının gereği davranışlar sergileyen, camide dikkati dağıtan çocuklara karşı kırıcı ve küstürücü tavır yerine onları camiye ısındıracak, sevdirecek ve camiden koparmayacak tarzda yumuşak, sevecen, hoşgörülü ve tatlı bir yaklaşım sergilenerek camilere olan ilgi ve sevgilerinin pekiştirilmesi hedeflenecek. Minarelerdeki kandiller, Ramazan ayı boyunca iftar vaktinde yakılacak, imsak vaktinde söndürülecek.

MOBİL MESCİTLER KURULACAK

Diyanet, Ramazan ayının Ağustos ayına denk gelmesi sebebiyle yayla geleneğinin devam ettiği ve göçmen tarım işçilerinin bulunduğu yöreler ile turizm bölgelerindeki vatandaşları da unutmadı. Sahil sitelerinin bulunduğu mahallerde, yayla geleneğinin devam ettiği ve göçmen tarım işçilerinin bulunduğu yörelerde, buradaki vatandaşların Ramazan ayında ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri için; imkânlar nispetinde namaz kılabilecekleri, çocuklarına yaz Kur’ân kursu düzenlenebilecek mobil (çadır) mescitler kurulacak ve ihtiyaçlarının karşılanmasına çalışılacak. Bu mescitler, mahallî imkânlar ve mülki amirden onay almak suretiyle hayata geçirilecek. Mobil mescitlerde, mevcut görevliler arasından mülki amirin onayı ile geçici görevlendirme yapılabilecek.

TERAVİH NAMAZI ÇOĞU CAMİDE İKİ REKÂTTA BİR SELÂM VERİLEREK KILDIRILACAK

İMAM-HATİPLER, namazlarda ta’dil ve erkâna mutlaka riayet edecek. Göçler, ziyaretler ve tatil şehirleri dikkate alınarak ihtiyaç olan camilerde teravih namazı din görevlileri tarafından iki rekâtta bir selâm verilerek kıldırılacak. İmkânlar ölçüsünde bazı camilerde hatm-i şerifle teravih namazı kıldırılması hususunda gayret sarf edilecek ve hatimle teravih namazı kılınacak camilerin önceden cemaate duyurulması sağlanacak.

HALKLA BÜTÜNLEŞMEYİ SAĞLAYAN İFTARLARA ÖNCÜLÜK EDİLECEK

Ramazan boyunca müftü, vaiz ve diğer görevlilerce; hastane, hapishane, çocuk ıslahevi ve çocuk yuvası gibi yerler ziyaret edilecek. İhtiyaç sahibi öksüz, yetim, hasta, yaşlı, fakir ve engelli kimselerle ilgilenilecek, maddî durumu iyi olan vatandaşların gösterişli iftar dâvetleri vermek yerine, halkla bütünleşmeyi sağlayan, ihtiyaç sahiplerinin iştirak ettiği iftarlara yönelmeleri yönünde öncülük yapılacak.

19.07.2010


 

Ortaöğretimde tercih maratonu

Ortaöğretimde OYP'ye göre tercih yapma süresi yarın sona erecek. Adaylar en fazla 12 tercihte bulunabilecekler.

Ortaöğretİmde tercİh maratonu

Fen, Anadolu, sosyal bilimler ve diğer bazı meslek liselerine öğrenci yerleştirmek amacıyla gerçekleştirilen ve ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının da katılarak hesaplandığı Ortaöğretime Yerleştirme Puanlarına (OYP) göre tercih yapma süresi 20 Temmuz’da sona erecek. Sınavı kazanan adaylar tercih işlemlerini tamamladıktan sonra herhangi bir ilköğretim okulundan tercih başvurusu yapabilecek. Tercih işlemlerine ilişkin kılavuz, MEB’in http://oges.meb.gov.tr adresli internet sitesinde yer alıyor.

Yerleştirme sisteminde yapılan yeni düzenlemeyle bu yıldan itibaren adaylardan ikinci kez tercih alınacak, ayrıca yedek liste uygulaması yapılacak. Sınavı kazanan adayların 1. yerleştirme tercih başvuruları 20 Temmuza 2010 Salı günü sona erecek. OYP’si 196 ve üstü olan adaylar tercihte bulunabilecek. Adaylar en fazla 12 tercih başvurusu yapabilecek.

Tercihler, öğrenci velisi tarafından ‘’http://www.meb.gov.tr’’, ‘’http://www.oges.meb.gov.tr’’ veya ‘’http://e-okul.meb.gov.tr’’ internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerindeki okulların tercih kodlarına göre bireysel olarak yapılacak. Okul müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanan tercihlerle ilgili varsa, her türlü düzeltme elektronik onaylamadan önce yapılacaktır. Onaylama işlemi yapıldığı andan itibaren öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak. Tercih listesinden öğrenci velisi, onaylamadan ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacak. 1. yerleştirme sonuçları 26 Temmuz 2010 tarihinde açıklanacak. Sonuçlara göre kayıtlar 26 Temmuz-4 Ağustos 2010 tarihleri arasında yapılacak. Bu kayıtlar sonrası boş kalan kontenjanlar 4 Ağustos 2010’da ilan edilecek.

2. YERLEŞTİRME İÇİN TERCİHLER 5 <

AĞUSTOS’TA/b>

Bu yıl yerleştirme sisteminde, okullarda kayıtlar sonrasında boş kalan kontenjanların sayısını en aza indirmek ve daha fazla sayıda öğrencinin bu okullara yerleşmesini sağlamak amacıyla ikinci tercih ve yedek liste uygulaması getirildi. 2. yerleştirme için tercih başvuruları 5-11 Ağustos 2010 tarihleri arasında alınacak. Bu dönemde öğrenciler, en fazla 6 okul tercihinde bulunabilecek ve yeni bir yerleştirme gerçekleştirilecek. 2. yerleştirmeye, OYP’si 196 ve üstü olan bütün öğrenciler başvurabilecek. 1. yerleştirme için tercihte bulunan ve bulunmayan öğrenciler, 1. yerleştirme sonucunda herhangi bir tercihini kazanamayan öğrenciler. 1. yerleştirme sonucu kazandığı okula kayıt yaptıran öğrenciler, 1. yerleştirme sonucu kazandığı okula kayıt yaptırmayan ya da kayıt yaptırıp kaydını geri alan öğrenciler de 2. yerleştirme için başvuru yapabilecek.

YERLEŞTİRME TALEBİNDE

BULUNANLAR 5 TL YATIRACAK

ÖğrencİLer, 2. yerleştirme sonucunda tercihlerinden birine yerleşmeleri durumunda 1. yerleştirme sonucunda yerleşip kayıt yaptırdıkları okullardaki kayıtları sinilecek. Bu adayların 2. yerleştirme sonucuna göre kazandıkları okula kayıt yaptırmaları gerekecek. 1. yerleştirme sonucuna göre herhangi bir okula yerleşmiş ve kayıt yaptırmış olan öğrencilerin kayıtları, 2. yerleştirmeye başvurmaları durumunda sistem tarafından korunacak. 2. yerleştirme sonuçları, 16 Ağustos 2010 tarihinde ilân edilecek. Bu ilânda öğrencinin asil olarak girmeye hak kazandığı okulla birlikte, yedek olarak kazandığı okul da yer alacak. 2. yerleştirmeye göre kayıtlar 16-20 Ağustos 2010 tarihleri arasında yapılacak. 1. ve 2. yerleştirme işlemlerine talepte bulunacak öğrenci, her talep dönemi için okul aile birliğine makbuz karşılığında 5 TL yatıracak.

19.07.2010


 

Havalar ısındı, yangınlar arttı

Mersin’in Mut ilçesinde çıkan orman yangınında 10 hektarlık alanın zarar gördüğü, şiddetli rüzgâr dolayısıyla söndürme çalışmalarının güçlükle sürdürüldü.

Yangın güçlükle kontrol altına alındı. Alınan bilgiye göre, Kayaönü mevkiindeki makilik alanda henüz belirlenemeyen sebeple çıkan yangın kısa sürede büyüdü. İlk etapta Mut Orman İşletmesinde görevli orman işçileri ve arazözlerle müdahale edilen yangına, çevre ilçelerden gelen ekipler de müdahale etti. Öte yandan Aydın’ın Kuşadası ilçesine bağlı Davutlar beldesi Taşlıbelen mevkiinde 3 ayrı noktada çıkan orman yangını söndürüldü. Akşam saatlerinde başlayan yangın, şiddetli rüzgâr dolayısıyla kısa sürede büyüdü. 6 helikopter, 2 uçak, 12 arazöz, 72 işçi ve çevre ilçe ve beldelere ait itfaiye ekiplerinin müdahale ettiği yangın, güçlükle söndüldü. Bu arada Antalya’nın Kumluca ilçesi Toptaş Köyü yakınlarında çıkan orman yangını, karadan ve havadan yapılan etkili müdahale sonucu kontrol altına alındı. Yangına Kumluca, Finike ve Kemer Orman İşletme Müdürlüklerine ait yangın söndürme ekipleri, iki helikopter, iki yangın söndürme uçağı ve çevre belediyelere bağlı itfaiye ekipleri müdahale etti. Yaklaşık 3 hektar alanın yangından etkilendiği bölgede ekipler soğutma çalışmasına devam ediyor. Mersin-Aydın-Antalya / aa

19.07.2010


 

Fabrika yangını tren seferlerini aksattı

Gebze Sırasöğütler Mahallesi’ndeki Tever Sunta Fabrikasında tomrukların depolandığı bölgede henüz belirlenemeyen sebeple çıkan yang çıktı.

Fabrika yangını dolayısıyla İstanbul’a gelen trenlerden bazıları yaklaşık 3 saat rötar yaptı. Yolcular otobüslerle Tuzla Tren İstasyonu’na getirildi. Buradan Haydarpaşa’ya taşındı. Gebze Bayramoğlu’nda bir fabrikada çıkan yangın tren seferlerinin aksamasına sebep oldu. Alevlerin tren yoluna kadar ilerlemesi üzerine, özellikle İstanbul’a gelen trenler yoluna devam edemedi. Yolcular Tuzla’ya kadar otobüslerle taşındı. Tuzladan ise Gebze-Haydarpaşa hattı ile yolcular Haydarpaşa Tren İstasyonu’na getirildi.

19.07.2010


 

Gemlik İHL’ye eğitim camii

Gemlİk Belediye Meclisi Temmuz ayı ikinci olağan toplantısında gündeminde bulunan 2 maddeyi görüşerek karara bağladı. Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler’in başkanlığında 16 meclis üyesinin katılımıyla gerçekleşen oturumda İmar Komisyonunda görüşülen İmam Hatip Lisesi bahçesine yapılması istenen Eğitim Camii ile bir vatandaşın İmar tadilatı isteği İmar Komisyonunun görüşü doğrultusunda oy birliği ile kabul edildi.

Bursa / Hüseyin Hiçdurmaz

19.07.2010


 

“Çocuk’’ yüzünden kavga: 2 ölü, 12 yaralı

Batman’da ‘’çocuk’’ yüzünden çıkan kavgada 2 kişi öldü, 12 kişi yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, Çamlıca Mahallesi Zübeyde Hanım Caddesi 3114 Sokak’ta oturan Taşan ve Cengiz aileleri arasında ‘’çocuk’’ yüzünden çıkan tartışma silâhlı ve sopalı kavgaya dönüştü. Kavgada Tacettin Cengiz (59) ile akrabası olduğu belirtilen Halef Erin (45) olay yerinde öldü. Mehmet Ali, Hayrettin, Mehmet Şerif, Mahmut ve Hayriye Cengiz ile Sırrı, Süleyman Erin ve Abdullah, Müslüm, Cengiz, Misbah ve Nefise Taşan yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla Batman’daki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Yaralıların kaldırıldığı hastanelerde, geniş çaplı güvenlik tedbiri alınırken, 10 kişi gözaltına alındı.

19.07.2010


 

Vagonlar raydan çıktı tren seferleri aksadı

KIrIkkale’nİn Yahşihan ilçesindeki Kılıçlar İstasyonu yakınlarında, yük treninin üç vagonu raydan çıktı.

Alınan bilgiye göre, istasyonda bir yük treninin üç vagonunun raydan çıkması dolayısıyla Ankara-Kırıkkale Demiryolu saat 19.00 sıralarında ulaşıma kapandı. Doğu Ekspresi yolcuları, demiryolu açma çalışmalarının devam etmesi dolayısıyla Elmadağ Tren İstasyonunda 4 saate yakın bekletildi. Valizlerini trenden indiren yolcular, Kırıkkale’ye gitmek üzere otobüslere bindirildi. Demiryolunu açma çalışmalarının devam ettiğini belirten yetkililer, Ankara ve Kırıkkale arasında yolcuların mağdur olmaması için otobüslerle aktarma yaptıklarını belirtti. Kaza sonucunda tren seferleri aksarken yolcular mağdur oldu. Bazı vatandaşlar ise olaya tepki göstererek yetkililerin kendilerini tam bilgilendirmediklerini kaydetti.

19.07.2010


 

Anadolu’nun yemekleri Beykoz Çayırı’nda yarıştı

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Beykoz Çayır Festivali, yarışmalar, konserler ve halk oyunları ile devam ediyor.

İlçede bulunan 16 İl Derneği’nin stant açtığı ve kültürel değerlerini sergilediği festivalde ‘Kardeşlik Mesajları’ verilirken, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında “İstanbul’un Avrupalı Kardeşleri” ülkelerinden gelen dans ekipleri de üç gün boyunca faaliyet düzenledi. 17 Temmuz Cumartesi günü ise 16 il derneğinin katılımı ile “Yöresel Yemek Yarışması” yapıldı. Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Yemek yarışması ile Türk mutfağını bütün renkleri ile etkin bir şekilde tanıtmanın yanında, Anadolu halk mutfaklarının unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerini ve mutfak kültürünü tanıtmayı ve yöreler arasında kardeşlik bağının güçlenmesi amacıyla yaptıklarını belirtti. Yemek yarışmasının sonunda, Doğu Karadenizliler birinci, Kayseri yöresi ikinci, Ordu Mesudiye Yöresi üçüncü, Sinop yöresi ise mansiyon ödülüne lâyık görüldü. Dereceye girenlere Cumhuriyet altını ödülü verildi.

İstanbul / Said Temur

19.07.2010


 

ABLUKAYI DAHA DA GEVŞET

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail’in Gazze Şeridine uyguladığı ablukayı daha fazla yumuşatmasını istedi. Ashton, İsrail ablukasına ilişkin olarak, “AB’nin tutumu oldukça nettir. Halkın özgürce seyahat edebildiğini, malların Gazze’ye sadece girebildiğini değil, aynı zamanda Gazze’den çıkabildiğini de görmek istiyoruz” dedi.

Gazze’ye daha fazla özgürlük verilmeli

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı ablukayı daha fazla yumuşatmasını istedi. Batı Şeria’dan Gazze Şeridi’ne geçen Ashton, yerel girişimcilerle bir araya geldi. Bu temaslarında, İsrail’in bir süre önce ablukayı yumuşatmasının olumlu etkileri olup olmadığını inceleyen Ashton, Gazzeli girişimcilere, “AB’nin, Gazze’nin kendi ekonomik geleceğine sahip olmasına önem verdiğini” belirtti. Ashton, İsrail ablukasına ilişkin olarak, “AB’nin tutumu oldukça nettir. Halkın özgürce seyahat edebildiğini, malların sadece Gazze’ye girebildiğini değil, aynı zamanda Gazze’den çıkabildiğini görmek istiyoruz” dedi.

Ashton, Gazze’de bir ilâç fabrikası ile bir beton tesisini ziyaret etti. 2009’daki İsrail saldırısıyla tahrip edilen ilâç fabrikası, abluka sebebiyle tamamen çalışamaz hale gelmişti. Fabrika yetkilileri Ashton’a, İsrail’in ablukayı yumuşatmasından sonra yarı kapasiteyle üretime geçtiklerini, abluka öncesinde Batı Şeria’ya da ilâç gönderebilirken, bugün bunu yapamadıklarını söylediler. Yetkililer, ablukanın yumuşatılmasının bölgedeki üretim tesisleri ve dükkânların ancak bir bölümünün faaliyete geçmesine imkân sağlayacağını belirtti.

İsrail, malların Gazze’den çıkışına izin vermiyor. Mal girişi listesini genişletmiş olmasına karşın, sınırlamalarını sürdürüyor. Güvenlik gerekçesiyle, Gazzelilerin büyük bölümünün bölgeden giriş çıkışına da izin vermiyor, sınır geçişlerini tamamen açamayacağını savunuyor. İsrail’in ablukayı yumuşatmış olması, bölgenin ekonomisinin iyileşmesine de yardımcı olmuyor. Hayatî derecede önemli inşaat malzemesinin girişine izin verilmezken, 2009’daki bombardımanında tahrip edilen binaların onarılmasını sağlayacak inşaat malzemesinin girişine, bunların Hamas tarafından askerî amaçlı kullanılacağı gerekçesiyle engel oluyor.

19.07.2010


 

İsrail, bedel ödemeli

Bir açıklama yapan İHH İnsanî Yardım Vakfı, “Uluslararası sularda korsanlık yaparak sivil insanlara saldıran İsrail’in bedel ödemesi gerektiğini ısrarla savunmaya devam edeceğiz. Eğer insan haklarından, hukuktan ve evrensel değerlerden bahsedeceksek önce İsrail’in yargılanmasını konuşmalıyız” dedi.

İSRAİL, VAHŞETİN BEDELİNİ ÖDEMELİ

İNSAN Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsanî Yardım Vakfı, İsrail’in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili uluslar arası bir komisyon kurulması ve soruşturmanın bu komisyon tarafından yürütülmesi konusunda ısrarcı tavrını sürdürüyor. İsrail’de kurulan askerî komisyonun tek taraflı olduğunu belirten İHH, “Açıklanan rapor da bu yönde olmuştur. Bundan sonraki komisyonların raporlarında da benzer sonuçlar çıkacaktır” açıklamasını yaptı. İsrail’in, raporla birlikte faturayı Deniz Kuvvetleri Komutanı’na kestiği belirtilirken, “Ancak bu rapor, İsrail komandolarının katliâmını ört bas ediyor” denildi. İHH İnsanî Yardım Vakfı, uluslar arası sularda, korsanlık yaparak sivil insanlara saldıran İsrail’in bedel ödemesi gerektiğini ısrarla savunmaya devam edeceğini belirtti. Açıklamada, “İnsan haklarından, hukuktan ve evrensel değerlerden bahsedeceksek önce İsrail’in yargılanmasını konuşmalıyız” denildi.

19.07.2010


 

Alaçam Yeni Asya,Bafra yollarında

Alaçam Yeni Asya temsilciliği hizmetleri dışarı götürebilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Gazete temsilcisi N. Serkan Dağlı, ‘’Gazete ve dergilerimizin her noktaya ulaşması için elimizden gelen bütün çalışmaları yapıyoruz.

Biz Sinop ve Samsun’un tam ortasındayız. Bize en yakın mesafede 6 km uzaklıkla Yakakent ilçesi. Daha sonra Bafra ilçesi geliyor. Bu noktalara ulaşabilmek için araç temin ettik. İlk olarak Yakakent ilçesine gazete ve dergi hizmetlerini götüreceğiz, daha sonra 80 bin nüfuslu Bafra ilçesine ulaşacağız’’ dedi.

19.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.